Харалд фон Зеефрид: Вярвам в печатните медии

22527 | 11 май 2012 | 13:36

"Обединени свободни медии" има потенциал да е номер 1, казва новият мажоритарен собственик на медийната група в интервю на Николай Сто


 


Печатните медии имат бъдеще, а специално издателят на в. „Преса“ и сп. „Тема“ има потенциал да бъде № 1 на този пазар в България. С тези мотиви вчера швейцарската компания ПТЦ - Прессе телевизионс унд комуникационс Бетайлигунгс АГ, закупи мажоритарен дял в най-младата българска медийна група „Обединени свободни медии“. Собственик на дружеството е Харалд фон Зеефрид. Швейцарският бизнесмен и консултант в областта на медиите е познат у нас като един от собствениците на миноритарен дял в издателя на в. „Труд“ „Медиа холдинг“. От 1997 г. той притежава акции в медийната група, доскоро собственост на немския вестникарски гигант ВАЦ. Освен инвестициите си в нашата страна компанията ПТЦ се занимава с медийни консултации в цяла Европа. Тя е собственик и на най-четеното списание в Хърватия „Национал“. Фамилията Зеефрид от 1788 г. е собственик на имение в Северна Бавария.

Издателите на в. „Преса“ и сп. „Тема“ Тошо Тошев и Валери Запрянов остават като съсобственици в „Обединени свободни медии“.
Една от причините да инвестирам в този проект е, че виждам в него бъдеще. Ние сме  добре развито семейно предприятие, амбициозен семеен бизнес и за нас най-важни са дългосрочните проекти, обяви пред „Преса“ г-н Зеефрид.
Важна причина за решението ми бе дългогодишното познанство с г-н Тошо Тошев, с когото сме съдружници от 1997 г. в „Медиа холдинг“, допълни бизнесменът.

Радвам се, че ще работим отново с моя дългогодишен съдружник. Смятам, че подобна чужда инвестиция в българската преса е гаранция за професионална и безпристрастна журналистика, коментира главният редактор на в. „Преса“ Тошо Тошев.


Г-н Зеефрид, защо решихте да инвестирате в български медии, и по-специално защо избрахте за свой партньор най-младата медийна групировка на нашия пазар „Обединени свободни медии“?

За мен това са два въпроса - инвестиции в България и в сферата на медиите. Що се отнася до българските инвестиции, аз съм убеден, че на България й предстои изключително позитивно развитие в рамките на ЕС, особено в сферата на икономиката. Да, действително преходният период продължи доста дълго и за съжаление бе неизбежен в развитието на страната. Но аз гледам напред и там виждам едно много добро бъдеще.

Що се отнася до медиите, това е основната сфера на дейността, която възнамерявам да развивам тук, основната област, в която влагам капитали в България. Реших да инвестирам в „Обединени свободни медии“, защото съм убеден, че тази млада медийна група притежава потенциал, капацитет и възможности един ден да се наложи и да бъде №1 в България.

Бихте ли представили вашата компания  и в какви области се развива?

Тази наша компания е ангажирана с медии само на българския пазар. Имаме и други инвестиции, които в условията на криза ни създават някои проблеми. Така че този проект на този етап ангажира всичките ни усилия и изцяло сме фокусирани само върху него.

В този смисъл как бихте формулирали перспективите пред медиите в България и в конкретния случай пред „Обединени свободни медии“?

Без съмнение живеем в епохата на интернет, дигиталните медии и онлайн присъствието. Но аз съм категоричен, че печатните медии, всекидневниците и списанията ще продължат още дълго време да бъдат основният източник на професионална, компетентна и коректна информация за хората и обществото. И без никаква нотка на съмнение искам да ви споделя: Да, аз вярвам в печатните медии.
Естествено не бих искал да изпадам в анахронизъм и затова веднага бих искал да уточня, че всяка медийна група би трябвало да върви в крак с времето и да се развива в новата медийна среда - имам предвид интернет и онлайн присъствието. Но за мен печатните медии си остават базата за развитие на сериозната преса.   

Вашата компания се нарича „Преса, радио, телевизия“ и затова бих искал да ви попитам дали след инвестициите във вестник „Преса“ и списание „Тема“ смятате да вложите капитали и в други медийни носители?

На този етап печатните медии съставляват ядрото, основата за нашето развитие на българския медиен пазар. Ние внимателно следим и анализираме какво се случва на този пазар и ако възникнат благоприятни възможности за други инвестиции, може би ще се възползваме и от тях. Но ние сме реалисти и тъй като не сме могъщ медиен концерн, а представляваме едно добре развито семейно предприятие, амбициозен семеен бизнес, за нас най-важни са дългосрочните проекти и поради това винаги действаме предпазливо и без неоправдани рискове. Ето защо нямаме намерение да пилеем излишни средства и усилия за безперспективни и моментни проекти. Поради това на този етап - и тъй като с господин Тошо Тошев се познаваме от много години - ще се концентрирам само върху този проект, свързан с „Обединени свободни медии“. Но си оставяме свободна вратичка и ако се открият и други възможности, готови сме да инвестираме и в тях.

Вие разполагате с дългогодишен опит като инвеститор в България, познавате добре нашата страна. Според вас накъде се развиват медиите и по-важното е - накъде, в каква посока съществува потенциал за развитие и в бъдеще?

Да, вярно е, познавам много добре България, развитието на България и най-важното - аз обичам България. Това е една много хубава страна и както вече споменах - вярвам в доброто бъдеще на България. Убеден съм в това.

Моето мнение е, че в в бъдеще ще се стигне до концентрация на медийния пазар и ще съществуват само няколко силни и мощни издателски групи. Кризисните тенденции все още не са преоделени, сами виждате какви трудности изпитват всички издания по отношение на рекламния пазар. Затова не мога да прогнозирам кой ще успее да оцелее в тези бих казал катастрофални за медиите условия. Пък и не бих се ангажирал да правя това. Но мога да кажа, че специално в тази най-млада и амбициозна медийна група виждам солиден потенциал за развитие и да стане №1 в България. След това вече можем да си позволим да търсим реализация и в други медийни територии.

Как виждате развитието на медиите в професионален аспект?

Едно е ясно: те ще стават все по-професионални и безпристрастни. Съществуват два елемента,  които ще бележат това развитие: единият е свързан с конкуренцията и конкурентните механизми и естествената борба за авторитет и влияние в обществото. И другият не по-маловажен елемент: вярвам, че постепенно онези фирми и бизнесмени, които инвестират в този бранш не от чисто професионален интерес, постепенно ще се изтеглят и в крайна сметка ще изчезнат от медийния пазар.

За мен обаче много по-важен е един друг елемент и искам специално да го подчертая: много е важно редакциите да бъдат независими и тяхната редакционна политика да не зависи по никакъв начин от това, който влага парите си в тях. Тоест те да не се управляват чрез „съвети“, „насоки“ и - не дай си, Боже! - чрез заповеди от страна на  собствениците. Медиите трябва да бъдат напълно независими и тъкмо в това аз лично виждам смисъла на мисията и на авантюрата, която предприех тук, на българския пазар. 


 


Еврохолд

От категорията

Георги Марков: Урсула няма да стане шеф на ЕК

Георги Марков-Georgi-Markov_1679054335.jpg

Моравецки и Орбан се срещнаха с победителя в Словения Янез Янша, който ще влезе ...

18 юни 2024 | 10:01

В момента всичко зависи от ИТН

Проф. Димитър Вацов: ГЕРБ и ДПС са в менгеме, което ги задължава да направят правителство

Проф. Димитър Вацов: ГЕРБ и ДПС са в менгеме, което ги задължава да направят правителство-Prof--Dimitar-Vatsov--GERB-i-DPS-sa-v-mengeme--koeto-gi-zadalzhava-da-napravyat-pravitelstvo_1718716295.jpg

Те имат най-висока електорална легитимност, защото имат най-висок процент от ...

18 юни 2024 | 16:10

The American Conservative: НАТО трябва да сключи ядрена сделка с Русия

-Putin-gotvi-eskalatsiya-na-voennite-deystviya-v-Ukrayna_1711729244.jpg

Тактическите ядрени оръжия на Русия предоставят на политическото й ръководство ...

18 юни 2024 | 19:01

Путин създава ново поколение олигарси, свръхбогати бизнес елити получават политическа власт

Путин създава ново поколение олигарси, старите минават на заден план-Putin-sazdava-novo-pokolenie-oligarsi--starite-minavat-na-zaden-plan_1718717368.jpg

Независимо от вида си, олигарсите помогнаха на Путин да остане на власт чрез ...

18 юни 2024 | 16:32

Най-важното

Пътят на Рюте към поста бе проправен от Унгария, която обяви, че няма нищо против той да застане начело на алианса

Очаквано! Марк Рюте ще е новият шеф на НАТО

Очаквано! Марк Рюте ще е новият шеф на НАТО-Premierat-na-Niderlandiya-pravi-mnogo-malko--za-da-ubedi-niderlandskiya-parlament-ili-da-poeme-otgovornost-i-da-zayavi--che-v-interes-na-Evropa-shte-se-saglasi-v-Saveta-Rumaniya-i-Balgariya-da-se-prisaedinyat-kam-Shengen-_1666298011.jpg

Това дава възможност на НАТО да демонстрира солидарност с Украйна на срещата на ...

18 юни 2024 | 20:57

Към днешна дата съставяне на правителство не е възможно, посочи лидерът на ГЕРБ

Борисов: Ще предложим Рая Назарян за шеф на парламента,от това зависи дали ще преговаряме за кабинет
(Видео)

Борисов: Ще предложим Рая Назарян за председател на парламента-Borisov--Shte-predlozhim-Raya-Nazaryan-za-predsedatel-na-parlamenta_1718720553.png

Ако искат да го направим това, ритуално всички - считайки, че отивайки на седми ...

18 юни 2024 | 16:55

Рая Назарян е родена на 16 септември 1985 г. в град Варна

Коя е Рая Назярян - бъдещият председател на 50-ото Народно събрание.

Коя е Рая Назярян - бъдещият председател на 50-ото Народно събрание.-Koya-e-Raya-Nazyaryan---badeshtiyat-predsedatel-na-50-oto-Narodno-sabranie-_1718722810.png

Част от преговорния екип на партията по несъстоялата се ротация с „Продължаваме ...

18 юни 2024 | 17:59

Твърдо оставаме опозиция, обяви съпредседателят на ПП-ДБ

Кирил Петков: Няма да подкрепим Рая Назарян за председател на Народното събрание

Снимка: БТА-Snimka--BTA_1718726944.jpg

На въпрос за коментара на избрания за евродепутат Радан Кънев, че коалицията ...

18 юни 2024 | 19:08

По думите му от БСП няма да подкрепят никоя кандидатура на ГЕРБ.

Атанас Зафиров, БСП: Няма да подкрепим Рая Назарян за председател на НС

Атанас Зафиров, БСП: Няма да подкрепим Рая Назарян за председател на НС-Zafirov--Ninova-vze-stranni-resheniya-v-poslednite-dni--edno-ot-tyah-e-vklyuchvaneto-na-Kaloyan-Metodiev_1718465236.jpg

На заседанието ръководството на БСП е решило Борислав Гуцанов да бъде ...

18 юни 2024 | 19:56

Решението на изключването на Калоян Методиев от групата обаче не е минало гладко

ПГ на БСП изключи Калоян Методиев, той ще се закълне като независим депутат

ПГ на БСП изключи Калоян Методиев, той ще се закълне като независим независим-Kaloyan-Metodiev--Edinstvenoto-vazmozhno-pravitelstvo-e-nadpartiyno--s-konkreten-srok-i-prioriteti_1716649664.png

Изпълнихме решенията на Националния съвет за невключването на Калоян Методиев в ...

18 юни 2024 | 20:38

имаме една протоколност и фанфарност, които не носят авторитет на страната ни

Керемедчиев: Президентът Радев показа арогатност в Подгорица, а България изпусна възможност

Керемедчиев: Президентът Радев показа арогатност в Подгорица, а България изпусна възможност-Keremedchiev--Svaleniyat-amerikanski-dron-e-intsident--Rusiya-ne-tarsi-pryaka-konfrontatsiya_1678868438.png

Нормално е срещи да закъснеят с няколко минути, каза експертът и даде за пример ...

18 юни 2024 | 21:08

На този етап не сме получили никакви категорични отговори за парламентарна подкрепа

Сачева: ГЕРБ-СДС искат да направят правителство, но подкрепа не е дадена на 100% от ДПС и ИТН
(Видео)

Изявление на ГЕРБ-СДС след разговорите с ИТН в търсене на подкрепа за нов кабинет -Izyavlenie-na-GERB-SDS-sled-razgovorite-s-ITN-v-tarsene-na-podkrepa-za-nov-kabinet-_1718709874.jpg

Все още няма новина, че ГЕРБ, ДПС и ИТН ще правят правителство заедно. ...

18 юни 2024 | 14:21

Най-важното е, че днес най-шумните хора в Кремъл говорят за оръжие, а не за пари

Путин създава ново поколение олигарси, свръхбогати бизнес елити получават политическа власт

Путин създава ново поколение олигарси, старите минават на заден план-Putin-sazdava-novo-pokolenie-oligarsi--starite-minavat-na-zaden-plan_1718717368.jpg

Независимо от вида си, олигарсите помогнаха на Путин да остане на власт чрез ...

18 юни 2024 | 16:32