Цветлин Йовчев: Ловецът на шпиони

53047 | 1 юни 2013 | 10:36

Шефът на МВР мечтаеше да е пилот, беше моряк и стана полицайПрофесионалист, за когото властта не е самоцел. Човек с принципи и морал. Коректен, със силно развито чувство за отговорност. Рядко показващ емоциите си. Това са само част от определенията, които се чуват за новия вътрешен министър Цветлин Йовчев. Казват ги бивши негови колеги, приятели и близки. Малцина продумват: „Не разбира от полицейска работа.“

Името на офицера от кариерата и доцент от Университета по библиотекознание и информационни технологии бе голямата изненада при обявяването на експертния кабинет на Пламен Орешарски.

Кандидатурата му се завъртя сред слуховете за бъдещ МВР шеф, но никой не вярваше, че точно той ще седне в министерския стол във ведомството на ул. „Шести септември“ в София. Мнозина отхвърлиха възможността, защото смятаха, че Йовчев е обвързан с управлението на ГЕРБ, тъй като през 2009 г. бе назначен за шеф на ДАНС, откъдето сам се оттегли на 16 август 2011 г. После беше и началник на кабинета на президента Росен Плевнелиев, но пак подаде оставка, за да се отдаде на научна дейност. Какво е загубила науката с отлагането на плановете на Йовчев и какво ще спечели МВР, предстои да видим.

По действията ми ще познаете чий човек съм, каза Цветлин Йовчев още първия ден, когато прие поста от служебния министър Петя Първанова. „Не съм свързан с никого и нямам никакви обвързаности“, заяви той и обясни, че при цялото си развитие и решенията, които е вземал, се е ръководил от личното си убеждение. 

Йовчев влиза в системата на МВР през 1993 г., когато започва работа в Национална служба „Сигурност“. Като млад кадър е назначен в сектор „Руска федерация“.
Няколко години по-късно, през 1999 г, офицерът вече е шеф на направление, а през 2007 г. е назначен за заместник -директор.

Продължава работата си в ДАНС, след като НСС става част от нея. Напуска през октомври 2008 г. като шеф на Главна дирекция „Контраразузнаване“ заедно с още няколко колеги. На 10 август 2009 г. се връща в ДАНС като неин председател, но напуска две години-по-късно заради скандала „Ало, Ваньо“, като пое отговорност за теча на СРС-та, без да е виновен.

Ръстът му попречил за военновъздушно училище

В МВР обаче не е единственото поприще, където се е развивал новият министър. Бил е моряк в търговския флот. Озовал се на корабите, след като завършил военноморското училище във Варна.

Преди това имал желанието да влезе във военновъздушното училище, но ръстът му се оказал „над нормата“, разказват родителите на министъра - 86-годишният бивш военен Йовчо и 81-годишната Райна. Двамата живеят в троянското село Врабево. За едно лято Цветлин взел всички изпити във ВМЕИ и във военноморското училище. Избрал Варна, където по това време конкуренцията била жестока - по 30 мераклии за едно място.

Въпреки наставленията на тогавашния генерален директор на Българския морски флот Атанас Йонков-Барбата (който също е от Врабево) да стане кадрови офицер, младият курсант избрал инженерната специалност.

По соцвремето на отлично завършилите поверявали най-големите кораби и  Цветлин започнал като четвърти механик на „Димитровски комсомол“.

Цветлин Йовчев със съпругата си Милена и сина си Радослав на абитуриентския му бал през 2007 г.

Демокрацията го заварва две степени по-нагоре в йерархията, но вече семеен. Цветлин „слиза на брега“ и като инженер става главен енергетик и зам.-директор на столично предприятие. Съпругата му Милена пък работи в сферата на финансите. Двамата имат син Радослав. Младежът учи компютърни технологии в чужбина.

„Хем се гордеем с постиженията на сина, хем се тревожим. Разбираме колко тежко е на един ръководител в този сектор“, един през друг казват бащата и майката на министъра. Те познават силното му чувство за отговорност,  неговата упоритост и задълбоченост в работата. „Поеме ли нещо - държи да го доведе до край!“, казват родителите.

Рядко срещаното име Цветлин измислила майката на министъра като вариация на първата буква на дядо му Цанко. Когато се родил в цветната пролет на 1964 г., семейството на военния живеело в Плевен. Райна работела като учителка и искала името да носи настроение. Сега тя се радва, че в името на внука Радослав има повечко буквички от нейното.

И майката, и бащата са единодушни, че детските игри на село и спортът помогнали на малкия Цветлин да укрепне. Даже като ученик в столична гимназия тренирал във волейболния отбор на „Левски“. С успеха не бил блестящ, петицата го задоволявала, но математиката му се отдавала, спомня си Райна.

За бащата е по-важно, че при завършването на средното си образование Цветлин бил вече мъж, който сам решавал живота си. Йовчо е горд, че синът му, където и да работел, бил „неспокойна душа, не допуска застой“. Непрекъснато се образовал, следял новостите - станал доктор на науките, доцент. „Аз също имах такива увлечения...“, с тръпка казва бащата.

Не прави компромис с лъжата и измамата

От малък Цветлин не търпял слабостите и не правел никакъв компромис с лъжата и измамата. Във Врабево още помнят един случай, когато той, още дете, пленен от подвизите на телевизионните герои от 70-те години на миналия век, с революционен плам и пистолет с капси в ръка защитил сираците и болните деца от интерната до тяхната къща в селото.

Бащата Йовчо твърди още, че за сина му приятелството и другарството са закон. Казва, че от първия ден на отиването си в София до ден-днешен Цветлин държи на двама братя, които първи са му протегнали приятелска ръка, както и на съвипускниците си от военноморското училище. „Не само ние сме го възпитали - и той сам се е научил да не се покрива, да не бяга от отговорност, да поема трудни задачи“, уверен е в преценката за сина си бащата Йовчо.


От 2 години навлиза в научните среди

Райна и Йовчо си припомнят детските истории на сина си Цветлин.

Научната кариера на МВР шефа Цветлин Йовчев започва през 2010 г. Дотогава има две магистратури. Първата, за машинен инженер, завършва през 1987 г. във Варна. През 1999 г., когато е в Националната служба „Сигурност“, става и магистър по икономика в Софийския университет. През 2010 г. е докторант в Академията на МВР.

Докторската дисертация на Цветлин Йовчев в Университета по библиотекознание и информационни технологии е на тема „Информационни аспекти на организационната култура на ДАНС като фактор на промените“. След това става доктор по специалността теория на научната информация. Вече доцент, Йовчев чете лекции на магистри по две дисциплини в програмата „Стратегическо ръководство, духовност и лидерство“.

На конкурс за доцент се явява през лятото на 2011 г. Представя 20 свои научни труда, сред които един учебник, 16 самостоятелни публикации и няколко в съавторство.

След като напуснал президентството, Йовчев смятал да разработва голяма докторска дисертация в областта на службите за сигурност и сигурността на информацията. Но предложението на Пламен Орешарски го изкушило. И сега ще го оценяваме вече като министър.

(в. Преса, печатно издание, брой 146 (497) от 01 юни 2013)


 


От категорията

Проф. Стоян Денчев: И ти ли Рюте?

Проф. Стоян Денчев: И ти ли Рюте?-1587151181.jpg

Те нямаше да допуснат моите деца да са по-малко европейци от техните. Те нямаше ...

3 дек. 2022 | 23:12

Калоян Методиев: Шенген е абсолютен външнополитически провал. Някой трябва да понесе отговорност!

Калоян Методиев: Шенген е абсолютен външнополитически провал. Някой трябва да понесе отговорност! -1629291305.jpg

Искам да попитам, двамата полицаи убити от автобус в Бургас – на границата ли ...

3 дек. 2022 | 23:33

Димитър Ганев: Хартиената коалиция няма да състави кабинет. Избори - в средата на март

Димитър Ганев: Хартиената коалиция няма да състави кабинет. Избори - в средата на март-1641382969.jpg

Да управлява сега с БСП и ДПС за ГЕРБ означава да подари местните избори на ПП ...

4 дек. 2022 | 16:54

Георги Марков: Радев да бойкотира срещата в Тирана! Всичко е пунта мара

Георги Марков: Радев да бойкотира срещата в Тирана! Всичко е пунта мара-1614159340.jpg

Рюте още 2017-та каза на Юнкер, който се застъпи за нас за Шенген, че е романтик

4 дек. 2022 | 11:22

Най-важното

Сутринта Борисов даде знак, че няма да се кандидатира за премиер

Десислава Атанасова взима мандата на ГЕРБ като кандидат-премиер

Десислава Атанасова взима мандата на ГЕРБ като кандидат-премиер-Desislava-Atanasova--Borisov-veroyatno-nyama-da-e-nominatsiya-za-premier-_1667148302.png

ази вечер, часове преди този важен политически акт Десислава Атанасова, заедно ...

4 дек. 2022 | 23:33

Първите изтребители F-16 може да са готови през 2024 г., казва военният министър

Димитър Стоянов: Ще дадем на Украйна въоръжение, но не ракетни системи С-300 и МиГ-29

Димитър Стоянов: Ще дадем на Украйна въоръжение, но не ракетни системи С-300 и МиГ-29-Dimitar-Stoyanov--Shte-dadem-na-Ukrayna-vaorazhenie--no-ne-raketni-sistemi-S-300-i-MiG-29_1670173411.jpg

Продължава търсенето на втора ръка изтребители на лизинг - изпратени са 4 писма ...

4 дек. 2022 | 18:52

Заложени са 724 млн. евро, посочва вицепремиерът

Пеканов предупреди: Парламентът не е одобрил нито един от законите по Плана за възстановяване

Пеканов предупреди: Парламентът не е одобрил нито един от законите по Плана за възстановяване-Atanas-Pekanov--Balgariya-ochakva-2-7-mlrd--lv--do-kraya-na-godinata_1669448416.jpg

Смятам, че щом влезем в еврозоната, ще имаме по-голямо влияние и ще можем да ...

4 дек. 2022 | 20:56

Има вариант да се направи и с първия, и с втория, и с третия мандат, но трябва воля, заяви лидерът на ГЕРБ (ВИДЕО)

Борисов: ГЕРБ си имаме премиер, по-добър от мен няма! Но да мислим за такъв, който все пак ще мине
(Видео)

Борисов потвърди! Той ще е кандидат- премиерът: По-добър от мен няма!-Borisov-potvardi--Toy-shte-e-kandidat--premierat--Po-dobar-ot-men-nyama-_1670141708.jpg

"Вторият вариант е да предложим вариант за премиер, който все пак да мине ...

4 дек. 2022 | 10:12

Ако получи такива прокуратурата ще предприеме незабавни действия

Гешев ще изисква от Нидерландия доказателства за преминаване на границата ни за 50 евро

Гешев ще изисква от Нидерландия доказателства за преминаване на границата ни за 50 евро,-Ivan-Geshev--Namirame-v-sredata-na-konstitutsionna-kriza--Prizovavam-za-dialog-_1666182217.jpg

Припомняме, че Нидерландия ще гласува на 8 декември против приемането на ...

4 дек. 2022 | 08:43

Политическата криза у нас пречи да реализираме външнополитическите си приоритети, подчертава евродепутатът от ДПС

Илхан Кючук: Случващото се с Шенген подкопава доверието на българските граждани в Европейския съюз

Илхан Кючук: Случващото се с Шенген подкопава доверието на българските граждани в Европейския съюз-Ilhan-Kyuchuk--Sluchvashtoto-se-s-Shengen-podkopava-doverieto-na-balgarskite-grazhdani-v-Evropeyskiya-sayuz_1670139007.jpg

След като ГЕРБ-СДС получи първия мандат, ДПС е готово да преговаря с ...

4 дек. 2022 | 09:27

Напролет червените линии ще поизбледнеят, смята анализаторът

Димитър Ганев: Хартиената коалиция няма да състави кабинет. Избори - в средата на март

Димитър Ганев: Хартиената коалиция няма да състави кабинет. Избори - в средата на март-1641382969.jpg

Да управлява сега с БСП и ДПС за ГЕРБ означава да подари местните избори на ПП ...

4 дек. 2022 | 16:54

По думите й двамата не са имали напрежение в отношенията преди това

Актрисата Диана Димитрова за преживяното насилие: Лицето продължава да ме заплашва

Актрисата Диана Димитрова за преживяното насилие: Лицето продължава да ме заплашва-Aktrisata-Diana-Dimitrova-za-prezhivyanoto-nasilie--Litseto-prodalzhava-da-me-zaplashva_1670178038.jpg

Тя обясни, че тази седмица е разбрала кои са истинските й приятели и на кого ...

4 дек. 2022 | 20:11

Срещата ЕС - Западни Балкани нищо няма да реши

Георги Марков: Радев да бойкотира срещата в Тирана! Всичко е пунта мара

Георги Марков: Радев да бойкотира срещата в Тирана! Всичко е пунта мара-1614159340.jpg

Рюте още 2017-та каза на Юнкер, който се застъпи за нас за Шенген, че е романтик

4 дек. 2022 | 11:22