"Сигма" - хвърковата чета на МВР

81949 | 12 авг. 2013 | 10:01

Мотополицаите за минути се отзовават на всеки сигнал 

Групата „Сигма“ към столичната полиция е създадена през лятото на 1997 г. По същото време са изградени и звената във Варна и Бургас. Смята се, че тогавашният министър на вътрешните работи Богомил Бонев е кръстник на спецгрупата. 

Мотополицаите от морските градове пазеха автобусите с израелски туристи след атентата на летище Сарафово миналата година. Униформените придружаваха групите по маршрута, а това бе част от засилените мерки за сигурност след терористичния акт.

Най-млада е „Сигма“ в Пловдив. Мотополицаите тръгнаха със супермодерни мотори БМВ в града под тепетата през юли миналата година.

 

Те не са рокери, но като тях имат страст към мотоциклетите. Владеят до съвършенство управлението им. Екстремните каскади не са им чужди, макар да не ги правят за удоволствие. Те са мъже в униформи, превърнали страстта си към машините на две колела в част от професията си. Това са полицаите от групата за бързо реагиране „Сигма“ на столичната полиция, които заради мобилността си за минути може да се отзоват на всеки сигнал за престъпление, произшествие или нарушение на реда във всяка точка на София.

Затова и често попадат в рискови ситуации. За да се справят с тях, са обучени на специални техники, а уменията им са станали тяхна втора природа. Сред тях са карането на мотор прави, на задна гума или пък с една ръка. За всяко едно от тях има и логично обяснение. „Понякога се налага на полицаите да карат прави, за да имат по-добра видимост. Едната ръка пък трябва да е свободна заради разговорите по радиостанцията или за да може при необходимост да се използва оръжие“, обяснява шефът на спецгрупата инспектор Ивайло Василев. Каскадите също са част от тренировките, защото няма как да се предвиди какви препятствия ще срещнат полицаите по пътя си, ако им се наложи да гонят някой престъпник. Да караш мотор, не е единственото условие, за да станеш част от „Сигма“. Преди всичко трябва да си добре подготвен
полицай, да не си наказван и да имаш поне 5 години стаж в Охранителна полиция, тъй като опазването на обществения ред е сред основните задачи, разяснява Василев.

Обучават ги 3 месеца

Следват предварителни тестове, на които се проверяват уменията за владеене на мотоциклета. Ако кандидатът мине изпита, го приемат в групата, но не излиза веднага на пътя. Защото предстои тримесечно обучение през лятото, свързано със специфичните задачи. През зимата то продължава още един месец. Работата е много динамична и никога не знаеш какво ще ти поднесе денят. Всичко зависи от обстановката в София. Сега полицаите са изключително натоварени, тъй като са ангажирани с охраната на протестите. И сутрин пред парламента, и вечер пред Министерския съвет. На 10 юли по време на охраната на шествието се наложи да осигурят и коридори за линейките, които трябваше да пристигнат на мястото на жестоката катастрофа на бул. „Цариградско шосе“. Тогава пияният таксиметров шофьор Михаил Куртев помете 12 души на автобусната спирка. За да стигнат по-бързо медиците с ранените до болниците, мотополицаите ги придружаваха по пътя. Гледката била ужасяваща.

Дебнат за провокатори

Задачите покрай протестите започват много преди началния час, в който се събират демонстрантите. Служителите на реда са непрекъснато в движение и докато патрулират, следят къде се събират групите. Дебнат и за провокатори. Ако бъдат забелязани някъде из София, групите се локализират и се прави проверка на документите им и дали носят забранени предмети.

Отварят си очите на четири и при охраната на футболни мачове заради феновете, които често нарушават реда. Обикновено преди срещи между отборите на „Левски“ и ЦСКА мотопатрулите са на линия 4 часа по-рано около стадиона. Униформените следят и за събирането и придвижването на запалянковците. Те са и край автобусите на градския транспорт, когато в тях има повече привърженици. Целта е да не се допуска да се притесняват гражданите. Ако възникне напрежение, полицаите реагират веднага. Съпровождането на автобусите с отборите до стадиона също е сред задачите на „Сигма“. Защото ако спрат на светофар и наблизо има фенове на противниковия отбор, може да се стигне до сблъсъци. При футболни мачове униформените реагират на всякакви инциденти - от припаднали, пияни, загубено дете до масов бой. Патрулите отиват на мястото първи, но ако инцидентът е по-сериозен, се включват и полицаи с тежко оборудване. 

Погромът над сградата на БФС

Подобна бе и ситуацията от 29 юни, когато фенове на ЦСКА изпочупиха стъклата с павета и едва не опожариха сградата на БФС. Тогава пак полицаите от „Сигма“ бяха първи на мястото. Намесата им предотврати по-сериозни щети. Групата, която тръгнала към БФС, искала да изрази протеста си пред сградата. Нищо не подсказвало намеренията им. Затова и на мястото първоначално имало по-малко полицаи. При погрома пък униформените не изтласкали грубо запалянковците, тъй като имало вероятност сблъсъкът да се пренесе в близката градинка, която в почивния ден била пълна с майки с деца и възрастни хора. Няма как да се направи сравнение кое е по-трудно - охраната на мач или протест. Защото срещите от вечното дерби например не може да се сравнят с мирните протести в момента. Философски добавя, че е лесно, когато всичко свършва добре. Това означава да няма инциденти и пострадали хора.

 

В историята на групата няма заловен за корупция

Да не те спира „Сигма“, че не можеш да се отървеш. Подобно пожелание може да се чуе от всеки шофьор, който вече е бил хванат в нарушение на пътя от мотополицаите. Те са безкомпромисни, категорични са препатили водачи.

В историята на „Сигма“ няма служител на групата, който да е заловен за корупция. Имало много случаи нарушители на пътя да се опитват да подкупят униформените, но веднага са били арестувани. Последният подобен е от 1 май. Тогава бил задържан 30-годишен моторист от Враца, който предложил 100 лв. подкуп на полицаите. Мъжът бил спрян за проверка на ул. „Владайска река“.

Оказало се, че водачът е известен на полицията за кражби. Униформените установили, че има разминаване между цветовете на мотоциклета и записаните в талона му. Обяснили, че заради това трябва да му съставят акт. Поискали да го отведат в полицейското управление, за да се извърши допълнителна проверка. Той отказал и започнал да ги заплашва, че ако му съставят акт, ще се обади
на тел. 112 и ще каже, че му искат пари.

Докато полицаите продължавали проверката, мотористът се дръпнал настрани, за да говори по телефона. После се върнал, видял, че няма да се отърве, и хвърлил 100 лв. в куфара на полицейския мотор. Вместо да продължи пътя си, се озовал с белезници и бил отведен в полицейското управление.

Там полицаите на шега му предложили телефон, за да се обади на 112 и да разкаже какви ги е вършил. По случая е образувано досъдебно производство.

 

 

Свободно е само мястото на починалия полицай

В групата работят 60 полицаи. Най-възрастният служител е под 45 години, а най-младият е на 24 години. Преди да попадне в „Сигма“, младежът е натрупал задължителния 5-годишен стаж като полицай в едно от управленията в София. Всички места в групата са заети, свободно е единствено мястото на 44-годишния полицай Мирослав Асенов. Той издъхна в съня си в началото на юли след дежурство на протест. Колегите му все още не могат да повярват, че не е сред тях, и са потресени от случилото се.

„Мирослав беше изключително отговорен и компетентен, притежаваше всички качества, които трябва да има един полицай“, категоричен е шефът на „Сигма“ Ивайло Василев. Асенов бил редови служител в групата, но при нужда му е възлагано ръководството на част от екипите, защото бил много добре подготвен. Той имал 27 години стаж в МВР. Повечето от тях преминали в специализираните полицейски сили към СДВР, които охраняват масови мероприятия. Над 10 години бил само в моторизираната гру-
па „Сигма“. „Мирослав имаше много добри професионални качества и много пъти е награждаван“, споделят колегите му.

 

 

На компанията им се радвал Сретен Йосич

Издирването на престъпници, съпровождането им до съда или до летището при екстрадиции също са сред задачите на „Сигма“. Мотополицаите са придружавали и известния международен наркобос Сретен Йосич при екстрадирането му в Холандия през 2002 г.

Включили се в издирването и на автокрадеца Асен Колев-Хастара веднага след катастрофата с бившия шеф на ДАНС Константин Казаков на 11 април тази година. Тогава край НДК служебното му „Пежо“ бе блъснато от краден джип „Рейндж Ровър“, но шофьорът избяга веднага след произшествието. За съжаление не успели да го открият. Винаги когато някой се издирва, информацията се предава на сигмите.

Много добре работят с Криминална полиция. В повечето операции, в които „Сигма“ участва, се налага да се правят заградителни мероприятия, за да се подсигурят другите служби. В кои акции обаче ще се включи групата, решава ръководството на СДВР. При нужда униформените от групата оказват съдействие и на НСО при съпровод на чужди делегации. Това обаче не е ескорт, а подсигуряване с полиция, обяснява шефът на групата, но отказва подробности.

 

(в. Преса, печатно издание, брой 218 (569) от 12 август 2013)


 


От категорията

Проф. Стоян Денчев: И ти ли Рюте?

Проф. Стоян Денчев: И ти ли Рюте?-1587151181.jpg

Те нямаше да допуснат моите деца да са по-малко европейци от техните. Те нямаше ...

3 дек. 2022 | 23:12

Калоян Методиев: Шенген е абсолютен външнополитически провал. Някой трябва да понесе отговорност!

Калоян Методиев: Шенген е абсолютен външнополитически провал. Някой трябва да понесе отговорност! -1629291305.jpg

Искам да попитам, двамата полицаи убити от автобус в Бургас – на границата ли ...

3 дек. 2022 | 23:33

Димитър Ганев: Хартиената коалиция няма да състави кабинет. Избори - в средата на март

Димитър Ганев: Хартиената коалиция няма да състави кабинет. Избори - в средата на март-1641382969.jpg

Да управлява сега с БСП и ДПС за ГЕРБ означава да подари местните избори на ПП ...

4 дек. 2022 | 16:54

Георги Марков: Радев да бойкотира срещата в Тирана! Всичко е пунта мара

Георги Марков: Радев да бойкотира срещата в Тирана! Всичко е пунта мара-1614159340.jpg

Рюте още 2017-та каза на Юнкер, който се застъпи за нас за Шенген, че е романтик

4 дек. 2022 | 11:22

Най-важното

Има вариант да се направи и с първия, и с втория, и с третия мандат, но трябва воля, заяви лидерът на ГЕРБ (ВИДЕО)

Борисов: ГЕРБ си имаме премиер, по-добър от мен няма! Но да мислим за такъв, който все пак ще мине
(Видео)

Борисов потвърди! Той ще е кандидат- премиерът: По-добър от мен няма!-Borisov-potvardi--Toy-shte-e-kandidat--premierat--Po-dobar-ot-men-nyama-_1670141708.jpg

"Вторият вариант е да предложим вариант за премиер, който все пак да мине ...

4 дек. 2022 | 10:12

Заложени са 724 млн. евро, посочва вицепремиерът

Пеканов предупреди: Парламентът не е одобрил нито един от законите по Плана за възстановяване

Пеканов предупреди: Парламентът не е одобрил нито един от законите по Плана за възстановяване-Atanas-Pekanov--Balgariya-ochakva-2-7-mlrd--lv--do-kraya-na-godinata_1669448416.jpg

Смятам, че щом влезем в еврозоната, ще имаме по-голямо влияние и ще можем да ...

4 дек. 2022 | 20:56

Първите изтребители F-16 може да са готови през 2024 г., казва военният министър

Димитър Стоянов: Ще дадем на Украйна въоръжение, но не ракетни системи С-300 и МиГ-29

Димитър Стоянов: Ще дадем на Украйна въоръжение, но не ракетни системи С-300 и МиГ-29-Dimitar-Stoyanov--Shte-dadem-na-Ukrayna-vaorazhenie--no-ne-raketni-sistemi-S-300-i-MiG-29_1670173411.jpg

Продължава търсенето на втора ръка изтребители на лизинг - изпратени са 4 писма ...

4 дек. 2022 | 18:52

Ако получи такива прокуратурата ще предприеме незабавни действия

Гешев ще изисква от Нидерландия доказателства за преминаване на границата ни за 50 евро

Гешев ще изисква от Нидерландия доказателства за преминаване на границата ни за 50 евро,-Ivan-Geshev--Namirame-v-sredata-na-konstitutsionna-kriza--Prizovavam-za-dialog-_1666182217.jpg

Припомняме, че Нидерландия ще гласува на 8 декември против приемането на ...

4 дек. 2022 | 08:43

Партиите от "хартиената коалиция" искат избори по новите правила, твърди съпредседателят на ПП

Кирил Петков: Европейски лидери ми признаха, че 10 години Борисов ги е лъгал за Шенген

Кирил Петков: Европейски лидери ми признаха, че 10 години Борисов ги е лъгал за Шенген-Kiril-Petkov--Radostin-Vasilev-predupredi-BSP--che-koalitsiya-s-PP-shte-e-nevazmozhna_1667545957.jpg

Докато има шанс Борисов да се върне, западните премиери нямали доверие, че ...

4 дек. 2022 | 11:50

Политическата криза у нас пречи да реализираме външнополитическите си приоритети, подчертава евродепутатът от ДПС

Илхан Кючук: Случващото се с Шенген подкопава доверието на българските граждани в Европейския съюз

Илхан Кючук: Случващото се с Шенген подкопава доверието на българските граждани в Европейския съюз-Ilhan-Kyuchuk--Sluchvashtoto-se-s-Shengen-podkopava-doverieto-na-balgarskite-grazhdani-v-Evropeyskiya-sayuz_1670139007.jpg

След като ГЕРБ-СДС получи първия мандат, ДПС е готово да преговаря с ...

4 дек. 2022 | 09:27

Напролет червените линии ще поизбледнеят, смята анализаторът

Димитър Ганев: Хартиената коалиция няма да състави кабинет. Избори - в средата на март

Димитър Ганев: Хартиената коалиция няма да състави кабинет. Избори - в средата на март-1641382969.jpg

Да управлява сега с БСП и ДПС за ГЕРБ означава да подари местните избори на ПП ...

4 дек. 2022 | 16:54

По думите й двамата не са имали напрежение в отношенията преди това

Актрисата Диана Димитрова за преживяното насилие: Лицето продължава да ме заплашва

Актрисата Диана Димитрова за преживяното насилие: Лицето продължава да ме заплашва-Aktrisata-Diana-Dimitrova-za-prezhivyanoto-nasilie--Litseto-prodalzhava-da-me-zaplashva_1670178038.jpg

Тя обясни, че тази седмица е разбрала кои са истинските й приятели и на кого ...

4 дек. 2022 | 20:11

Срещата ЕС - Западни Балкани нищо няма да реши

Георги Марков: Радев да бойкотира срещата в Тирана! Всичко е пунта мара

Георги Марков: Радев да бойкотира срещата в Тирана! Всичко е пунта мара-1614159340.jpg

Рюте още 2017-та каза на Юнкер, който се застъпи за нас за Шенген, че е романтик

4 дек. 2022 | 11:22