Протест

Брюкселско зеле със сос от сини сливи

13932 | 14 авг. 2013 | 15:21

Всъщност още не сме чули „реформите“, които искат реформаторите

Автор:Всяка политическа обществена промяна има нужда от свои цели, свои носители и свой език. Не казвам, че трябва да променяме имената на месеците, но става дума за времето, в което живеем. Вече с горчивина разбираме, че „времето“ не е наше, а на всички - включително на тези, които не можем да понасяме. Нещо повече - оказа се, че е важно какво правим в това време.

Дълго се борихме да скъсаме с миналото, но разбрахме, че то е част от нас, част, с която се наложи да живеем.

Човек не може да си избира роднините

- така е и с историята, която вече се е случила назад във времето. Искахме бърз достъп до „играчките“ в „Кореком“ и ето, накрая визите паднаха и стигнахме до тях, но се оказа, че по-важно е да се научим да правим свои играчки.
Точно тук се спънахме. Лесно заминавахме и оставахме в чужди държави, но не можахме да направим своята. Сигурно звучи опростенчески, защото „ценностите на демокрацията“ не са просто материалните блага. С този аргумент възвишеният гняв на интелигенцията ще ме удари. Но коя от ценностите постигнахме?

Свободни ли са изборите? Свободни и независими ли са медиите? Защитена ли е собствеността ни? Независима и справедлива ли е съдебната система? Имаме ли свободен конкурентен пазар? Въпросите могат да продължат дълго, но за съжаление отговорът е приблизително един и същ - не.

Тези теми останаха да висят нерешени почти четвърт век след падането на Берлинската стена и въпреки че лозунгите по улиците гласят друго, всъщност става дума точно за това. Докато си въобразявахме, че сме постигнали тези „ценности“, средствата за производство на „играчки“ попаднаха в ръцете на тези, които не понасяхме и се чудехме как да живеем с тях. Благата на диалектическия материализъм изкупиха ценностите на демократичния капитализъм на територията на България. Така стигнахме до днес - деня, в който властта се произвежда по волята на група олигарси, а не по волята на демоса. Кошмарно събуждане и осъзнаване. Какво ще се роди? Еволюция или революция? Кой ще води борбата? С какви послания? Как ще стигне до хората?

Засега единствената заявена претенция за промяна в публичното пространство е на Реформаторския блок. Но дали се осъзнава тежестта на битката, която предстои? Ясно ли е за какъв отговорен и фундаментален катаклизъм става дума? Колко широко трябва да се отвори ветрилото за активни действия? Задачата е непосилна за един човек и една партия независимо от размера й.
Затова изпитвам естествени опасения, когато тези хора се включват охотно

в сметкаджийски диалози

с предизборен характер, какъвто бе случаят с евтината въдица, която Борисов им подхвърли миналата седмица. Смущава ме и придирчивото пресмятане кой колко е голям сред тях самите. Сякаш отсега е започнала калкулация на депутатски места. Смущава ме „дипломатичният“ начин, по който пристъпват един към друг, деленето на стари и млади и още ред неща, които не искам да изброявам.
А всъщност не сме чули „реформите“, които искат реформаторите. Ако те засягат всички онези ценности на демокрацията, които очевидно са в тежък дефицит в страната ни, процесът на възникване и общуване ще бъде много по-спонтанен. Става дума не само за общуването помежду им, а и за диалога им с хората. Публиката има нужда да ги разбере. Колкото и да е абсурдно,

публиката има желание да ги разбере

за да ги хареса, защото самата тя съзнава, че така повече не може да са се живее в България.
Начинът, по който се общува, е много по-различен от времето на старото голямо СДС. Тогава достъпът до телевизия беше въпрос на преговори, нахлуване в студиа и стачки за сваляне на директори на медии. Тогава наличието на вестник беше като нуждата от оръдие на фронта. Но тогава фронтовата линия между минало и бъдеще минаваше по друга логика, а идеологията се приемаше като избор между различни цивилизации. Студената война отшумяваше до последното село в страната.

Днес почти всички са от едната страна на барикадата, защото разбраха, че страдат еднакво от липсата на държава, която зависи от тях. Всички разбраха, че плащат за съществуването на фалшив организъм, който се възползва от положението си, за да обслужва стотина души и да съсипва милиони граждани.
Ето колко е голям ареалът, който „реформаторите“ трябва да обслужват политически. Толкова разнолики са и хората, до които трябва да стигнат. На всичкото отгоре

и средствата за общуване вече са различни

В ерата на интернет и електронните медии дори плакатите на „дансуващите“ приличат повече на туитове, отколкото на някогашните „Свобода, гласност и преустройство“. Посланията, които се изпращат, вече нямат онази тежест, в която комуникаторът произнася сакралната истина и тълпите тръгват след него.
Днес основната форма е диалогът. Когато кажеш нещо, бъди готов да ти отвърнат и така да продължи разговорът. Това е резултат и на натрупано недоверие, и на критична маса опит, и заради новите технологични възможности. Лидерите на днешната промяна трябва да са първи в тази битка, а не да сервират прясно нарязано брюкселско зеле със сос от престарели сини сливи.

Територията на новото общуване не изключва старите „ловни полета“ като радиа, вестици и телевизии, но промяната по дефиниция винаги се прави от тези, чийто живот предстои и имат планове за себе си. Точно тези хора трябва да разберат, че освен за себе си трябва да имат планове и за страната в която живеят. А те са в интернет, а вече и на улицата.

Търпението се е изчерпало. Кой ще формулира посоката на нетърпението? Кой ще предложи модела за промяна и как? Ако приемем, че това са реформаторите, във въздуха продължава да виси въпросът: Как?

Лесно се дават рецепти отстрани, но всъщност никой от нас не е „отстрани“, защото става дума за всички. Ето първото, с което е добре да се започне - реформаторите да ни убедят, че това, което искат, се отнася и е добро за всички. Второто, но не по важност, е желанието хората да бъдат

въвлечени в процеса на промяна

а не просто да се чудят как да привлекат протестиращите към някакъв политически формат. Третото е смелостта и дързостта истината и почтеността да станат нов политически код на поведение. Четвъртото, а за някои е най-важното, че имат план за възхода на България и могат да го реализират.

Сигурно може да се изброят още доста претенции, но ако започнат дори с тези четири неща, центрофугата на историята ще се завърти. И то на тази, която сами правим, а не просто ни се случва. Защото иначе пак ще се чудим как да живеем с миналото си между две писма до внуците, които растат някъде другаде.

*Авторът е експерт по политически маркетинг и ПР


(в. Преса, печатно издание, брой 220 (571) от 14 август 2013)

 


От категорията

Валерия Велева: Конференцията на ДПС, която трябва да постави "ново начало". Ще има ли изненади?

Валерия Велева: Конференцията на ДПС, която трябва да постави "ново начало". Ще има ли изненади?-1448546816.jpg

1500 делегати на форума ще положат "ново начало и нов подход за ...

20 февр. 2024 | 22:06

Последните месеци от живота на Навални: За какво пише в писмата, които изпраща от затвора?

В затвора критикът на Кремъл изчита 44 книги на английски език, следи кампанията на Тръмп и не губи надежди за Русия-Aleksey-Navalni_1705510616.jpg

Ако им кажат да те нахранят с хайвер утре, те ще те нахранят с хайвер. Ако им ...

20 февр. 2024 | 16:57

Иван Кръстев във "Файненшъл таймс": Сценарият "Западна Германия" ли е бъдещето на Украйна?

Иван Кръстев във "Файненшъл таймс": Сценарият "Западна Германия" ли е бъдещето на Украйна?-1554789422.jpg

Нарастват знаците, че Москва може да започне разговора за „края на войната“ в ...

20 февр. 2024 | 14:55

Кеворкян: Карлсън и нашите храбреци. Смъртта на Навални

Кеворкян: Карлсън и нашите храбреци. Смъртта на Навални-1568320806.jpg

Смъртта на Навални ще изиграе ролята на тромб, който ще „запуши“ сериозните ...

18 февр. 2024 | 09:16

Най-важното

С документа се забраняват плаващите мнозинства

Меморандумът на ПП-ДБ: Парцелиране на държавата, дискриминация спрямо ДПС, изолиране на опозицията

Меморандумът на ПП-ДБ: Парцелиране на държавата, дискриминация спрямо ДПС, изолиране на опозицията-Memorandumat-na-PP-DB--Partselirane-na-darzhavata--diskriminatsiya-spryamo-DPS--izolirane-na-opozitsiyata_1708466344.jpg

Дори и ДПС, което подкрепяше всички евроатлантически решения на сглобката, е ...

20 февр. 2024 | 23:57

На 6 март ротация няма как да има, ГЕРБ ще са в Букурещ на конгреса на ЕНП, каза лидерът на партиятаj (ВИДЕО)

Борисов с тежка критика: ПП се интересуват само от власт, като преяждащо дебело дете са, тъпчат се

Борисов в Костенец-Borisov-v-Kostenets_1708444600.jpg

"Постъпиха с Навални както с нас. Аресвуха ни мен, Горанов и Севда. ...

20 февр. 2024 | 17:52

При ротацията Денков заема позицията на заместник министър-председател и министър на външните работи (ПЪЛЕН ТЕКСТ)

Петков предлага на Борисов да подпишат меморандум: Ако не се споразумеем, отиваме на избори 2 в 1

Петков предлага на Борисов да подпишат меморандум-Petkov--Blagodarya-na-otbora--che-byahme-ramo-do-ramo--za-da-se-sluchat-stapkite-v-pravilnata-posoka_1704101017.png

Най-важният е за регулаторите. Имаме много ясно предложение към колегите от ...

20 февр. 2024 | 18:43

След ротацията се виждам като вицепремиер. Оттам нататък - ще видим, посочи той

Денков: Не сме се разбрали още по въпроса кой ще бъде външен министър
(Видео)

Денков: След ротацията се виждам като вицепремиер, оттам нататък - ще видим. Имам доверие на Габриел-Denkov--Sled-rotatsiyata-se-vizhdam-kato-vitsepremier--ottam-natatak---shte-vidim--Imam-doverie-na-Gabriel_1708442031.jpg

Той присъства на церемонията по откриването най-дългия и модерен пътен тунел в ...

20 февр. 2024 | 17:10

Президентът обеща да предостави на изпълнителната власт "максимално добри условия" за ротацията

Радев за сглобката: Хората виждат препирни за постове, но не виждат решаване на проблемите им /ВИДЕО
(Видео)

Президентът обеща да предостави на изпълнителната власт "максимално добри условия" за ротацията-Rumen-Radev-Snimka--BNT_1700151201.jpg

Да сте ме чули аз да говоря за "Трети март"? Задайте въпроси на тези ...

20 февр. 2024 | 13:41

Христо Ковачки: България вече има стратегически партньори в процеса на декарбонизация

Христо Ковачки: България вече има стратегически партньори в процеса на декарбонизация-Hristo-Kovachki--Balgariya-veche-ima-strategicheski-partnyori-v-protsesa-na-dekarbonizatsiya_1708435549.jpg

Преобразяването на въглищните централи успоредно с изграждането на нови ...

20 февр. 2024 | 15:25

Българинът бе на почетно място на традиционната вечеря на "Отворено общество"

Политологът Иван Кръстев седна до Фон дер Лайен и сина на Сорос

Политологът Иван Кръстев седна до Фон дер Лайен и сина на Сорос--_1708438830.jpg

Премиерът Николай Денков също беше на Мюнхенската конференция, но не му беше ...

20 февр. 2024 | 16:20

В ДПС знаците са важни, а XI конференция е ключова

Валерия Велева: Конференцията на ДПС, която трябва да постави "ново начало". Ще има ли изненади?

Валерия Велева: Конференцията на ДПС, която трябва да постави "ново начало". Ще има ли изненади?-1448546816.jpg

1500 делегати на форума ще положат "ново начало и нов подход за ...

20 февр. 2024 | 22:06

Вдовицата на убития руски опозиционер отбелязва, че "Путин е най-богатият човек на света

Христо Грозев се зае да разследва гибелта на Навални

Христо Грозев се зае да разследва гибелта на Навални-Hristo-Grozev-Kadar--YouTube-Radio-Svoboda_1692200092.jpg

"Помня, че в навечерието на неговото завръщане попитах Юлия дали разбира, ...

20 февр. 2024 | 20:33