Протест

Брюкселско зеле със сос от сини сливи

10585 | 14 авг. 2013 | 15:21

Всъщност още не сме чули „реформите“, които искат реформаторите

Автор:Всяка политическа обществена промяна има нужда от свои цели, свои носители и свой език. Не казвам, че трябва да променяме имената на месеците, но става дума за времето, в което живеем. Вече с горчивина разбираме, че „времето“ не е наше, а на всички - включително на тези, които не можем да понасяме. Нещо повече - оказа се, че е важно какво правим в това време.

Дълго се борихме да скъсаме с миналото, но разбрахме, че то е част от нас, част, с която се наложи да живеем.

Човек не може да си избира роднините

- така е и с историята, която вече се е случила назад във времето. Искахме бърз достъп до „играчките“ в „Кореком“ и ето, накрая визите паднаха и стигнахме до тях, но се оказа, че по-важно е да се научим да правим свои играчки.
Точно тук се спънахме. Лесно заминавахме и оставахме в чужди държави, но не можахме да направим своята. Сигурно звучи опростенчески, защото „ценностите на демокрацията“ не са просто материалните блага. С този аргумент възвишеният гняв на интелигенцията ще ме удари. Но коя от ценностите постигнахме?

Свободни ли са изборите? Свободни и независими ли са медиите? Защитена ли е собствеността ни? Независима и справедлива ли е съдебната система? Имаме ли свободен конкурентен пазар? Въпросите могат да продължат дълго, но за съжаление отговорът е приблизително един и същ - не.

Тези теми останаха да висят нерешени почти четвърт век след падането на Берлинската стена и въпреки че лозунгите по улиците гласят друго, всъщност става дума точно за това. Докато си въобразявахме, че сме постигнали тези „ценности“, средствата за производство на „играчки“ попаднаха в ръцете на тези, които не понасяхме и се чудехме как да живеем с тях. Благата на диалектическия материализъм изкупиха ценностите на демократичния капитализъм на територията на България. Така стигнахме до днес - деня, в който властта се произвежда по волята на група олигарси, а не по волята на демоса. Кошмарно събуждане и осъзнаване. Какво ще се роди? Еволюция или революция? Кой ще води борбата? С какви послания? Как ще стигне до хората?

Засега единствената заявена претенция за промяна в публичното пространство е на Реформаторския блок. Но дали се осъзнава тежестта на битката, която предстои? Ясно ли е за какъв отговорен и фундаментален катаклизъм става дума? Колко широко трябва да се отвори ветрилото за активни действия? Задачата е непосилна за един човек и една партия независимо от размера й.
Затова изпитвам естествени опасения, когато тези хора се включват охотно

в сметкаджийски диалози

с предизборен характер, какъвто бе случаят с евтината въдица, която Борисов им подхвърли миналата седмица. Смущава ме и придирчивото пресмятане кой колко е голям сред тях самите. Сякаш отсега е започнала калкулация на депутатски места. Смущава ме „дипломатичният“ начин, по който пристъпват един към друг, деленето на стари и млади и още ред неща, които не искам да изброявам.
А всъщност не сме чули „реформите“, които искат реформаторите. Ако те засягат всички онези ценности на демокрацията, които очевидно са в тежък дефицит в страната ни, процесът на възникване и общуване ще бъде много по-спонтанен. Става дума не само за общуването помежду им, а и за диалога им с хората. Публиката има нужда да ги разбере. Колкото и да е абсурдно,

публиката има желание да ги разбере

за да ги хареса, защото самата тя съзнава, че така повече не може да са се живее в България.
Начинът, по който се общува, е много по-различен от времето на старото голямо СДС. Тогава достъпът до телевизия беше въпрос на преговори, нахлуване в студиа и стачки за сваляне на директори на медии. Тогава наличието на вестник беше като нуждата от оръдие на фронта. Но тогава фронтовата линия между минало и бъдеще минаваше по друга логика, а идеологията се приемаше като избор между различни цивилизации. Студената война отшумяваше до последното село в страната.

Днес почти всички са от едната страна на барикадата, защото разбраха, че страдат еднакво от липсата на държава, която зависи от тях. Всички разбраха, че плащат за съществуването на фалшив организъм, който се възползва от положението си, за да обслужва стотина души и да съсипва милиони граждани.
Ето колко е голям ареалът, който „реформаторите“ трябва да обслужват политически. Толкова разнолики са и хората, до които трябва да стигнат. На всичкото отгоре

и средствата за общуване вече са различни

В ерата на интернет и електронните медии дори плакатите на „дансуващите“ приличат повече на туитове, отколкото на някогашните „Свобода, гласност и преустройство“. Посланията, които се изпращат, вече нямат онази тежест, в която комуникаторът произнася сакралната истина и тълпите тръгват след него.
Днес основната форма е диалогът. Когато кажеш нещо, бъди готов да ти отвърнат и така да продължи разговорът. Това е резултат и на натрупано недоверие, и на критична маса опит, и заради новите технологични възможности. Лидерите на днешната промяна трябва да са първи в тази битка, а не да сервират прясно нарязано брюкселско зеле със сос от престарели сини сливи.

Територията на новото общуване не изключва старите „ловни полета“ като радиа, вестици и телевизии, но промяната по дефиниция винаги се прави от тези, чийто живот предстои и имат планове за себе си. Точно тези хора трябва да разберат, че освен за себе си трябва да имат планове и за страната в която живеят. А те са в интернет, а вече и на улицата.

Търпението се е изчерпало. Кой ще формулира посоката на нетърпението? Кой ще предложи модела за промяна и как? Ако приемем, че това са реформаторите, във въздуха продължава да виси въпросът: Как?

Лесно се дават рецепти отстрани, но всъщност никой от нас не е „отстрани“, защото става дума за всички. Ето първото, с което е добре да се започне - реформаторите да ни убедят, че това, което искат, се отнася и е добро за всички. Второто, но не по важност, е желанието хората да бъдат

въвлечени в процеса на промяна

а не просто да се чудят как да привлекат протестиращите към някакъв политически формат. Третото е смелостта и дързостта истината и почтеността да станат нов политически код на поведение. Четвъртото, а за някои е най-важното, че имат план за възхода на България и могат да го реализират.

Сигурно може да се изброят още доста претенции, но ако започнат дори с тези четири неща, центрофугата на историята ще се завърти. И то на тази, която сами правим, а не просто ни се случва. Защото иначе пак ще се чудим как да живеем с миналото си между две писма до внуците, които растат някъде другаде.

*Авторът е експерт по политически маркетинг и ПР


(в. Преса, печатно издание, брой 220 (571) от 14 август 2013)

 


От категорията

Юлий Павлов: Разликата между ПП-ДБ и ГЕРБ-СДС ще е 35 000 гласа на изборите

Има фактори, които работят за това коалицията ПП-ДБ да са първи, сред които избирателите в чужбина, както и тези, които ще вземат решение в последния момент да гласуват. 

 -1660803152.png

Връщането на хартиената бюлетина е добро решение за повишаване на активността, ...

23 март 2023 | 14:29

Петър Волгин и неговият "Живот в радиото" - перманентна битка срещу статуквото

Петър Волгин и неговият "Живот в радиото" - перманентна битка срещу статуквото-Petar-Volgin-i-negoviyat--Zhivot-v-radioto----permanentna-bitka-sreshtu-statukvoto_1679575554.jpg

Седмица след решението на ВАС бяха уволнени и последните знакови лица на ...

23 март 2023 | 14:17

Washington Post: Бавните доставки на западни оръжия задържат Украйна

Washington Post: Бавните доставки на западни оръжия задържат Украйна-Washington-Post--Bavnite-dostavki-na-zapadni-orazhiya-zadarzhat-Ukrayna_1679601031.jpg

"Очевидно времето е на страната на Русия, което означава, че тя разполага ...

23 март 2023 | 21:48

Андрей Райчев: Правителство трябва да има, но не може, 10 млрд. лева стърчат в бюджета

Андрей Райчев: Правителство трябва да има, но не може, 10 млрд. лева стърчат в бюджета-Andrey-Raychev--Balgarinat-zapochva-da-shvashta-Zapada-kato-neobhodimo-zlo--koeto-e-golyama-belya_1677332365.jpg

Политическата класа е много уморена, въпреки че не се издава. С ужас гледа как ...

23 март 2023 | 17:09

Най-важното

За да произведе оръжия за Украйна ЕС ще използва т. нар. Европейски фонд за подпомагане на мира

Повратен момент! Лидерите на ЕС одобриха купуването на 1 милион снаряда за Украйна. Радев подписа!

Европейските лидери одобриха купуването на 1 милион снаряда за Украйна-Evropeyskite-lideri-odobriha-kupuvaneto-na-1-milion-snaryada-za-Ukrayna_1679603128.png

Съгласно сделката Украйна ще получи както прецизно насочвани ...

23 март 2023 | 21:19

17 държави сключиха споразумение с Европейската агенция за отбрана, България не е сред тях, поясни Радев

Радев: Даваме снаряди на другите, на Украйна - не! Но не можем да контролираме купувача

Радев: Даваме снаряди на другите, но не на Украйна!-Radev--Davame-snaryadi-na-drugite--no-ne-na-Ukrayna-_1679600250.jpg

Радев уточни, че страната ни ще попълва своите запаси и ще помага на другите ...

23 март 2023 | 21:37

Фалираха ни, обещаха ни завод в областта, оказа се лъжа, направиха цените в магазина по 3 и сега си мислят, че ще ни купят

Троянци осъмнаха с предизборни торбички на ПП с лютеница и салам по вратите на къщите си

Троянци осъмнаха с предизборни торбички на ПП с хранителни продукти по вратите на къщите си-Troyantsi-osamnaha-s-predizborni-torbichki-na-PP-s-hranitelni-produkti-po-vratite-na-kashtite-si_1679596827.jpg

Палка шпек салам, един кашкавал, вафли Боровец и една лютеница Дерони!!! Ей с ...

23 март 2023 | 20:31

КЗК образува три производства за тайни договорки срещу веригите за хранителни стоки

КЗК образува три производства за тайни договорки срещу веригите за хранителни стоки-KZK-obrazuva-tri-proizvodstva-za-tayni-dogovorki-sreshtu-verigite-za-hranitelni-stoki_1679566957.jpg

Проверката е срещу "Била", "Кауфланд", ...

23 март 2023 | 12:05

Идваме да ви предупредим - октомври още 10 милиарда заем ще вземем заради ПП, посочи лидерът на ГЕРБ (ВИДЕО)

Борисов в Благоевград: Правителство без участието на ГЕРБ не може да стане!
(Видео)

Ако аз бях управлявал в последните 2 години щяха да ме питат защо от всеки литър гориво, зареден от вас, да ви вземат по един лев от джоба, заяви Борисов.-Ako-az-byah-upravlyaval-v-poslednite-2-godini-shtyaha-da-me-pitat-zashto-ot-vseki-litar-gorivo--zareden-ot-vas--da-vi-vzemat-po-edin-lev-ot-dzhoba--zayavi-Borisov-_1679588451.jpg

Как се прави правителство на малцинството, без ГЕРБ да участва в него? Това не ...

23 март 2023 | 17:57

Служебният кабинет да не чака и минута повече, категорична е лидерът на БСП

Нинова: Да се спре временно вносът от Украйна, а внесените яйца да не стигат до търговската мрежа

Нинова: Да се спре временно вносът от Украйна, а внесените яйца да не стигат до търговската мрежа-Ninova--Da-se-spre-vremenno-vnosat-ot-Ukrayna--a-vnesenite-yaytsa-da-ne-stigat-do-targovskata-mrezha_1679580977.jpg

На предизборната среща в Несебър присъстваха още водачът на листата в Бургас - ...

23 март 2023 | 16:13

На изборите българите трябва да избират между Бойко и Кирчо. Прост избор. При кой живяхме по-добре!?

Георги Марков: Американците свалиха доверие от Кирчовците и отново заложиха на Бойко!

Георги Марков: Американците свалиха доверие от Кирчовците! Разбраха, че заложиха на куц кон!-1611662196.jpg

В Германия ограничиха мажоритарния вот - тежък удар върху Баварската партия ...

23 март 2023 | 14:31

Очакването е на 2 април до избирателните урни да отидат между 2,4 и 2,7 млн. души

Юлий Павлов: Разликата между ПП-ДБ и ГЕРБ-СДС ще е 35 000 гласа на изборите

Има фактори, които работят за това коалицията ПП-ДБ да са първи, сред които избирателите в чужбина, както и тези, които ще вземат решение в последния момент да гласуват. 

 -1660803152.png

Връщането на хартиената бюлетина е добро решение за повишаване на активността, ...

23 март 2023 | 14:29

Македонският премиер подчерта, че в Скопие може да се гледа БНТ

Ковачевски пита МВнР у нас: Защо в България не се излъчва държавната телевизия на РСМ?

Ковачевски пита МВнР у нас: Защо в България не се излъчва държавната телевизия на РСМ?-Kovachevski--Parlamentat-mozhe-da-vzeme-reshenieto--s-koeto-shte-se-prodalzhi-evropeyskiyat-pat-_1668442462.jpg

Споразумение за оказване на съдействие при разпространението на БНТ Свят и МРТВ ...

23 март 2023 | 18:47