Заместник вътрешният министър Васил МАРИНОВ:

Някои от сирийците идват у нас с над €15 000

8312 | 23 септ. 2013 | 07:17

Към момента домове на Държавната агенция за бежанците (ДАБ) и на дирекция „Миграция“ в МВР са над капацитета си с 248 места

-2.jpg-2.jpg


 

Васил Маринов е роден на 5 октомври 1965 г. в София. Завършил е Висшия институт на МВР през 1990 г. От 2004 до 2008 г. е представител на НСС-МВР в делегацията на България към НАТО и офицер за връзка към служба „Сигурност“ на НАТО.

През 2008-2009 г. е шеф на дирекциите „Противодействие на корупцията“ и „Икономическа и финансова сигурност“ в ДАНС, а от 2009 до 2012 г. - задграничен представител на агенцията в Белгия. До май т.г. е секретар по отбрана и сигурност на президента. 

 

Илиана ДИНЕКОВА

- Г-н Маринов, каква е ситуацията с нелегалните имигранти и кога очаквате да достигнем критичната точка от 5000 бежанци у нас?

- Има различни разчети, всичко зависи от броя на чужденците, търсещи закрила у нас. Като цяло месеците август, септември и октомври са по-интензивни, тъй като са по-удачни за бежанците да пътуват през Турция. Опитът от предишни години показва, че обикновено ноември и декември са по-спокойни. Имаме надежда, че успокояването на ситуацията в Сирия ще доведе до отлив. Но това е процес, който е започнал, и хората, които преди една-две седмици са напуснали родината си, тепърва ще идват. Лимитът, който сме си определили, е 5000 души. Това са финансовите възможности на държавата, за да осигурим подслон и храна. С темпото, с което влизат бежанците, вече средно над 60 на ден, до средата на октомври може би ще го стигнем. Предприели сме и организационни мерки, с които да облекчим ситуацията в домовете, за да не са толкова пренаселени. Поставили сме за цел срокът за разглеждане на молбите за предоставяне на статут да бъде съкратен от шест месеца на един. Към момента домове на Държавната агенция за бежанците (ДАБ) и на дирекция „Миграция“ в МВР са над капацитета си с 248 места.

- Преди дни отворихте нов дом в столичния кв. „Враждебна“. Има ли вече настанени бежанци там?

- Първите 51 души бяха настанени в четвъртък, имаше и известно напрежение. Преди това те бяха за три-четири дни в почивната база на МВР в Стрелча. Когато достигнахме пика и нямаше къде да настаняваме бежанците, по разпореждане на министър Цветлин Йовчев за една седмица предоставихме почивната база, която сега не се ползва активно. Но когато ги закарахме във „Враждебна“, сирийските граждани започнаха да негодуват. В станцията те бяха като на хотел, но трябва да правят и сравнение с Турция, където са на палатки. Ние не сме оставили никого на палатка и правим всичко възможно да не се стига до това.

- Каква сграда подготвяте в София за втори дом за сирийците и какви други помещения оглеждате в страната?

- Това е бившият Техникум по дървообработване в столичния кв. „Сердика“. В момента сградата се почиства и подготвя от ДАБ. Там ще могат да бъдат настанени около 500 души. Техникумът е закрит, но стаите и дограмата са запазени. Търсим помещения, където ще може хората да отидат веднага и няма да има нужда да се прави сериозен ремонт. Постоянно оглеждаме сгради. Преди дни бях в Момчилград, за да проверим казармите на бившия мотострелкови полк. Там има две помещения, които са в добро състояние - бившата лечебница на поделението и сградата на щаба. Те могат сравнително бързо да се подготвят.

- На срещата с премиера Пламен Орешарски и министър Цветлин Йовчев кметове се оплакаха от недобра комуникация. Вероятно заради липсата на информация има несигурност и затова не искат бежанците.

- Несигурност винаги може да има и тя може да бъде породена и от български граждани. Голяма част от лицата, които в момента минават границата, са семейства с малки деца. Те наистина бягат от бомбите, но идват с пари. Повечето от тях имат между 15 000 и 25 000 евро. Те не разчитат на тези 65 лв., които им се дават. Несигурността в обществото може би я пораждаме всички ние. Не искам да звучи негативно, но информациите, че бежанската вълна е заплаха за страната, насаждат в населението тезата, че самите сирийци са заплаха. Сред тях има и хора с висше образование - преподаватели във ВУЗ, инженери, химици и т.н. Навсякъде, където има бежанци, има и засилено полицейско присъствие, за да може хората да са спокойни и да се гарантира сигурността.

- Защо не си говорите с кметовете?

- Говорим постоянно и наистина се опитваме да съдействаме с каквото можем. Напрежение имаше и в Елхово.

- Кметът там разбра, че разпределителният център ще е в една от сградите на местното помощно училище в деня на посещението на министър Йовчев и главния прокурор Сотир Цацаров.

- Много съм изненадан от това, защото сградата ни беше предложена от областната управа на Ямбол. Би трябвало на местно ниво да си комуникират.Успокоихме кмета, доколкото можем. Това ще бъде дом от закрит тип. Ще има охрана и ограда, която да отделя корпуса от училището и двора. Съдействахме и на община Елхово да получи линейка с висока проходимост от БЧК. Опитваме се да бъдем полезни на общините. Не знам защо се смята, че ние създаваме проблеми, докато търсим решение на проблем на държавата.

- Предвиждате ли откриване на друг разпределителен център като този в Елхово и как той ще улесни работата ви?

- За момента не се предвижда. Първоначално лицата, заловени на границата, се отвеждат за 24 часа в помещенията за задържане в поделението на Гранична полиция. През това време им се установява самоличността и се правят необходимите регистрации и медицински прегледи. Ако има болни, им се оказва медицинска помощ. След това те ще се транспортират в центъра, в който има представители на всички служби. Там престоят ще е от три до пет дни, а през това време с чужденците ще се правят интервюта. Има и допълнителна работа, за да се прецени в кои домове да бъдат изпратени - на ДАБ или на МВР.

- Как пресметнахте, че издръжката на бежанец на месец е 1100 лева?

- Това е изчислено в изпълнение на решението на Министерския съвет за предприетите мерки. Има работна група с представители на всички ангажирани институции и тя е достигнала до тези заключения. Приблизително за медицинско обслужване и лечение на човек са необходими 200 лв. В тях е включено и това, че ако при влизането в страната има епидемия, трябва да се подсигурят ваксини. Докато тече процедурата за получаване на статут, сме длъжни да осигуряваме здравно чужденците. За храна, вода, електроенергия, гарантиране на социалния минимум - това са и тези 65 лв., които се дават в брой. За санитарните пакети и за транспорт за един човек са нужни 602,10 лв. Разходът за храна, хигиена и консумативи е 282,57 лв. Ако всичко се събере, се получават 1084,67 лв. на човек на месец.

- Кои държави от ЕС могат да поемат част от бежанците? Водени ли са вече разговори?

- Това е пожелателна процедура, но се надявам да се реализира. Все още не са водени разговори. За да започнем, трябва да се задейства Националният план за закрила. Тогава Министерският съвет уведомява Европейската комисия. На основание на Директива 55 ЕК ще се обърне към Европарламента и трябва се вземе решение с квалифицирано мнозинство съгласно чл. 5, за да ни бъде предоставена помощ. Всяка държава, която изяви желание, може да вземе бежанци.

- Договорихме ли финансова и техническа помощ от ЕС?

- Водени са само разговори. Тази седмица ще пристигне делегация с представители на Европейската служба за подкрепа в областта на убежището и Главна дирекция „Вътрешни работи“. Те на място ще видят какви са условията и трябва да преценят от какво имаме нужда. До момента сме търсили техническа и експертна помощ. Очакваме и представител от Международната федерация на Червения кръст и Червения полумесец в Женева - г-н Албилто Монгуци, с когото ще имам среща. Той идва по покана на БЧК и целта на посещението му е на място да прецени от каква помощ имаме нужда. Ще му окажем съдействие да посети Елхово и на място да се запознае със ситуацията.

- При проверките на чужденците засичани ли са лица, представляващи заплаха за страната ни, или такива, свързани с терористични организации?

- От възникването на кризата в последните два месеца няма такива лица. Преди това също. Няма засечени терористи сред лицата, търсещи закрила. 

(в. Преса, печатно издание, брой 259 (610) от 23 септември 2013)


 


От категорията

Проф. Стоян Денчев: И ти ли Рюте?

Проф. Стоян Денчев: И ти ли Рюте?-1587151181.jpg

Те нямаше да допуснат моите деца да са по-малко европейци от техните. Те нямаше ...

3 дек. 2022 | 23:12

Калоян Методиев: Шенген е абсолютен външнополитически провал. Някой трябва да понесе отговорност!

Калоян Методиев: Шенген е абсолютен външнополитически провал. Някой трябва да понесе отговорност! -1629291305.jpg

Искам да попитам, двамата полицаи убити от автобус в Бургас – на границата ли ...

3 дек. 2022 | 23:33

Димитър Ганев: Хартиената коалиция няма да състави кабинет. Избори - в средата на март

Димитър Ганев: Хартиената коалиция няма да състави кабинет. Избори - в средата на март-1641382969.jpg

Да управлява сега с БСП и ДПС за ГЕРБ означава да подари местните избори на ПП ...

4 дек. 2022 | 16:54

Георги Марков: Радев да бойкотира срещата в Тирана! Всичко е пунта мара

Георги Марков: Радев да бойкотира срещата в Тирана! Всичко е пунта мара-1614159340.jpg

Рюте още 2017-та каза на Юнкер, който се застъпи за нас за Шенген, че е романтик

4 дек. 2022 | 11:22

Най-важното

Сутринта Борисов даде знак, че няма да се кандидатира за премиер

Десислава Атанасова взима мандата на ГЕРБ като кандидат-премиер

Десислава Атанасова взима мандата на ГЕРБ като кандидат-премиер-Desislava-Atanasova--Borisov-veroyatno-nyama-da-e-nominatsiya-za-premier-_1667148302.png

ази вечер, часове преди този важен политически акт Десислава Атанасова, заедно ...

4 дек. 2022 | 23:33

Първите изтребители F-16 може да са готови през 2024 г., казва военният министър

Димитър Стоянов: Ще дадем на Украйна въоръжение, но не ракетни системи С-300 и МиГ-29

Димитър Стоянов: Ще дадем на Украйна въоръжение, но не ракетни системи С-300 и МиГ-29-Dimitar-Stoyanov--Shte-dadem-na-Ukrayna-vaorazhenie--no-ne-raketni-sistemi-S-300-i-MiG-29_1670173411.jpg

Продължава търсенето на втора ръка изтребители на лизинг - изпратени са 4 писма ...

4 дек. 2022 | 18:52

Заложени са 724 млн. евро, посочва вицепремиерът

Пеканов предупреди: Парламентът не е одобрил нито един от законите по Плана за възстановяване

Пеканов предупреди: Парламентът не е одобрил нито един от законите по Плана за възстановяване-Atanas-Pekanov--Balgariya-ochakva-2-7-mlrd--lv--do-kraya-na-godinata_1669448416.jpg

Смятам, че щом влезем в еврозоната, ще имаме по-голямо влияние и ще можем да ...

4 дек. 2022 | 20:56

Има вариант да се направи и с първия, и с втория, и с третия мандат, но трябва воля, заяви лидерът на ГЕРБ (ВИДЕО)

Борисов: ГЕРБ си имаме премиер, по-добър от мен няма! Но да мислим за такъв, който все пак ще мине
(Видео)

Борисов потвърди! Той ще е кандидат- премиерът: По-добър от мен няма!-Borisov-potvardi--Toy-shte-e-kandidat--premierat--Po-dobar-ot-men-nyama-_1670141708.jpg

"Вторият вариант е да предложим вариант за премиер, който все пак да мине ...

4 дек. 2022 | 10:12

Ако получи такива прокуратурата ще предприеме незабавни действия

Гешев ще изисква от Нидерландия доказателства за преминаване на границата ни за 50 евро

Гешев ще изисква от Нидерландия доказателства за преминаване на границата ни за 50 евро,-Ivan-Geshev--Namirame-v-sredata-na-konstitutsionna-kriza--Prizovavam-za-dialog-_1666182217.jpg

Припомняме, че Нидерландия ще гласува на 8 декември против приемането на ...

4 дек. 2022 | 08:43

Политическата криза у нас пречи да реализираме външнополитическите си приоритети, подчертава евродепутатът от ДПС

Илхан Кючук: Случващото се с Шенген подкопава доверието на българските граждани в Европейския съюз

Илхан Кючук: Случващото се с Шенген подкопава доверието на българските граждани в Европейския съюз-Ilhan-Kyuchuk--Sluchvashtoto-se-s-Shengen-podkopava-doverieto-na-balgarskite-grazhdani-v-Evropeyskiya-sayuz_1670139007.jpg

След като ГЕРБ-СДС получи първия мандат, ДПС е готово да преговаря с ...

4 дек. 2022 | 09:27

Напролет червените линии ще поизбледнеят, смята анализаторът

Димитър Ганев: Хартиената коалиция няма да състави кабинет. Избори - в средата на март

Димитър Ганев: Хартиената коалиция няма да състави кабинет. Избори - в средата на март-1641382969.jpg

Да управлява сега с БСП и ДПС за ГЕРБ означава да подари местните избори на ПП ...

4 дек. 2022 | 16:54

По думите й двамата не са имали напрежение в отношенията преди това

Актрисата Диана Димитрова за преживяното насилие: Лицето продължава да ме заплашва

Актрисата Диана Димитрова за преживяното насилие: Лицето продължава да ме заплашва-Aktrisata-Diana-Dimitrova-za-prezhivyanoto-nasilie--Litseto-prodalzhava-da-me-zaplashva_1670178038.jpg

Тя обясни, че тази седмица е разбрала кои са истинските й приятели и на кого ...

4 дек. 2022 | 20:11

Срещата ЕС - Западни Балкани нищо няма да реши

Георги Марков: Радев да бойкотира срещата в Тирана! Всичко е пунта мара

Георги Марков: Радев да бойкотира срещата в Тирана! Всичко е пунта мара-1614159340.jpg

Рюте още 2017-та каза на Юнкер, който се застъпи за нас за Шенген, че е романтик

4 дек. 2022 | 11:22