НО...

Хюсеин

62460 | 17 февр. 2014 | 07:41

Чурюк тахтая басма* - от Кеворк КЕВОРКЯН


Докато хората в Пловдив се вълнуваха, в парламента (14 февруари т.г.) Хюсеин Хафъзов направо заплашваше с нова турска съпротива - като тази преди 1989 г. Само дето не спомена дали пак ще взривяват тунела до Буново или хотела в Сливен

 

Да театралничиш, че някой насъсквал в Пловдив тълпата срещу мюфтийството, а пък да се правиш, че не си чул изхвърлянията на собствения си Хюсеин в парламентарната зала, е дори повече от нахалство.
А този Хюсеин се държи направо като невменяем.

И някой щеше да повярва на театралното възмущение на Лютви Местан, ако той беше излязъл с декларация не само за вълненията в Пловдив, а и заради комичната до идиотизъм заплаха на Хюсеин. Той обаче я подмина и по този начин се солидаризира с нея.

Не им върви на тия хора да поставят ултиматуми и да се държат толкова арогантно. БСП няма какво да я смятаме, нея все едно я няма - там ще си мишкуват, каквото и да стане, стига то да не засяга властта на Станишев и неговата М. Тя пък се очертава нещо като новата Людмила Живкова, ехей… Между другото, най-голямото нахалство е, когато тъкмо Станишевци говорят, че България се била смъкнала на стотното място по медийна свобода. Докато сами не осветят въпроса на Галер в Европарламента за новото изкушение на Моника, да не ни занимават с ментите си.

Какво го кара обаче Хюсеин да се перчи в парламента с глупостите си - да сме следели всяка негова стъпка, защото бил готов да заплати за свободата си, докато се бори, по примера на Нури Адала и Ахмед Доган, срещу новите потисници, и пр., и пр.

Иска да се хареса на Доган?

И това е тъпо, понеже Доган никога не е парадирал с миналото си - а това беше грешка, разбира се, понеже ратаите на Костов, а после дори и на Куневица извъртяха това минало, както им е удобно. Обаче тъкмо Доган е лежал в килия за смъртници, а не брюкселската дантела, нито пък ония, дето се бяха търкаляли по катедрите по политикономия на социализма, докато се сънуваха като кандидат-комунисти.

Ако Хюсеиновци продължават да се държат като гламави, те просто ще шаржират истината за съпротивата на турското население преди 10 ноември 1989 година, колкото и каквато и да е била тя. Започвам да мисля, че сметката на Доган може би за първи път не е съвсем прецизна; и Гросмайсторите също понякога грешат - ако, разбира се, Хюсеин се прави на аслан/лъв с негово знание.

А Местан започва все повече да досажда. При него вече се натрапва една насиленост в общуването. Иска да изглежда като източен мъдрец, виртуозно усвоил българския език, но сякаш това е станало в някой наш днешен провинциален университет - понеже речта му е суетно и излишно засукана; в същото време той става все по-арогантен. Кой знае как се държи пред ратаите си в стаята на парламентарната група на ДПС. Във всеки случай той се износва доста по-бързо от очакваното в публичното си поведение. А Доган и сега да се появи някъде, ще изглежда като джакпотът от тотото.
Докато хората в Пловдив се вълнуваха, Хюсеин направо ви заплашваше с нова турска съпротива - като тази преди 1989 г., само дето не спомена, дали пак ще взривяват тунела до Буново или хотела в Сливен.

Това не може да се търпи в един парламент, дори той да е като българския. Мишо Миков трябваше да му удари една плесница и завинаги щеше да остане в българската история, но не се сети.
Това, че

БСП се изсулиха
като мокра връв

и се направиха, че не чуват патетичния Хюсеин, още веднъж доказа какво представляват. Ако Станишев иска да минава за голям политик, точно в този момент трябваше да вземе думата - никога обаче не би го направил, той панически избягва всичко, в което има дори минимален риск за прическата му.

Има и друго. У нас никога агитация на майчин език не е била позволявана от изборните закони, това е добре известно - но няма ли най-после някой да има смелостта да обясни откровено и категорично защо е тази забрана. И това трябва да го артикулират именно шефовете на БСП, а не да се крият зад парламентарните фикуси. Защо наистина?

А пък е и ясно, че това е най-често нарушаваната забрана. Винаги съм се чудел какво му разбира тълпата на Доган, например, когато говори на български в Кирково - той така сложно се изразява и там, че дори един средноовалян репортер няма да го проумее. Но той е специален феномен - хората му го обожествяват, на тях им е нужно само да го видят, за да са наясно, че е време да се затътрят към изборните секции. Обаче в малките селища и в ширпотребата на изборните баталии е съвсем друго - там се говори само на турски. Защо от БСП овчедушно се примиряват с това, нали са за спазването на законите - и ако не могат да наложат забраната, не е ли по-добре да я отменят.

Хюсеин можеше да направи и друго: вместо да говори каква свобода щял да постигне, да произнесе речта си на турски. И какво щеше да стане тогава? Нищо, разбира се, онова място, което се нарича парламент, е предназначено за слаби мъже. Може да се преструвате, че не сте доловили заплахите на Хюсеин. Но няма да сте в състояние да отречете, че ДПС все повече излъчва арогантна сигурност. Те печелят, както и да се завърти рулетката. Например: Хюсеин дава повод на „Атака“ да се активизира, това настървява електората Ӝ - Хюсеинчо е като виагра за националистите - и така третият партньор в коалицията ще има добра ерекция преди изборите.
Но дори ако „Атака“ остане извън парламента, тогава пак ДПС ще решава всичко - понеже

Костов е на разположение
И той изпълзя отнякъде, за да направи поредната услуга на ДПС и БСП, и разклати ножа, който отдавна е забил в гърба на Реформаторския блок. Винаги е бил пленник на някакви кошмари. Сегашният му кошмар е Бойко да не се съеши с остатъците от дясно, които от прекалена вежливост наричаме „реформатори“ - това изповърнато нещо, в което има от всичко по малко. На безкрайните пируети на Костов около Бойко може да завиди дори и великата балерина Алисия Алонсо, край нямат неговите превращения в това отношение - па-дьо-дьо, с кубинки обаче.

А пък Бойко и досега не може да повярва, че не е сънувал, а наистина е видял Костов в болничната си стая. Събужда се, когато беше опериран преди време, и го гледа насреща си - с букетчето, сокчета, портокалчета, цуни-гуни.

Обаче в събота Костов пак говори срещу Бойко - евентуалното обединение на „реформаторите“ с ГЕРБ му е заседнало в гърлото като рибена кост. Навремето той се дереше, че Доган е „проклятието на България“, а днес се превръща в най-солидния му съюзник.

В събота Костов се държа така, сякаш има нотариален акт върху Историята, сякаш само той има право да говори за събитията, примерно, от 1997 година. Хората тогава били направили истинска революция - нека се съгласим, колкото и пресилено да звучи това. Да, де, обаче в нашите, българските работи, по-важното е да си дадем сметка кой и как присвои плодовете Ӝ, кой и как ги приватизира. Да оставим другите залъгалки за наивниците.

Аза бак, сюнгле давран.
Предполагам, че Хюсеин може и да не ги разбира тия фрази - да върви тогава да пита майка си, преди да плаши гаргите в парламента.А ако електоратът на БСП е равнодушен към заплахите на Хюсеин, значи вече напълно се е побъркал. Честито.

В петък видяхме две събития, едното драматично, с вътрешна енергия, която може да ни отведе неизвестно докъде, а другото - оперетно-комично. На мен по-опасно и по-неприемливо ми се стори арогантното репчене на Хюсеинчо - Апостола на турския бунт, както той се провижда.

Митингът в Пловдив може би беше изпреварващ отговор на онова, което се върти в главите на Хюсеиновци. Той не бе предизвикан единствено от алчността на мюфтийството - и пак добре, че тълпата не мярна неговия адвокат, който тия дни съобщи, че собствеността на Чифте баня в Пловдив била удостоверена от един 95-годишен свидетел, той обаче бил в Турция, и пр... ето такива идиотщини. Но да знаете, че в нашата бъркотия този свидетел като нищо може да се окаже по-достоверен от милионите българи, които все още имат някаква памет за уроците на Историята.

Тъй или иначе обаче клетият слабак Хюсеин може да предизвика големи разправии. Да не се чудите после.

--------------------------
* Други публикации на автора можете да намерите в сайта www.kevorkkevorkian.com., както и в сайта vsyakanedelya.blitz.bg, който представя звездни моменти от легендарната програма „Всяка неделя“.


От категорията

Древната професия на Христо Иванов: От "нито глас за Пеевски" до скута на Пеевски (Видео)
(Видео)

Архивите говорят: Къде отиде националното достойнство на Христо Иванов!?-Arhivite-govoryat--Kade-otide-natsionalnoto-dostoynstvo-na-Hristo-Ivanov-_1708615719.png

На видео послание към избирателите Христо Иванов заявява: "Нито глас за ...

22 февр. 2024 | 17:24

Избори 2 в 1? Предстоят тежки препирни, докато в сглобката стигнат до това решение

Тежки препирни в сглобката, докато стигнем до избори 2 в 1-Kiril-Petkov--Hristo-Ivanov--Boyko-Birisov---sglobkata-skartsa-li--skartsa--a-ha-da-se-razpadne--no-ne-se-razpada_1700754463.jpg

Срокът между два парламента би могъл да бъде и по-кратък - например един месец, ...

21 февр. 2024 | 17:34

The Economist: Губи ли Украйна войната? Зеленски знае една горчива истина

The Economist: Губи ли Украйна войната? Зеленски знае една горчива истина-Volodimir-Zelenski-Snimka--UNIAN_1702480122.jpg

Градовете на изток сега се опасяват, че ще бъдат следващите мишени на Русия, ...

22 февр. 2024 | 17:43

Валерия Велева: Конференцията на ДПС, която трябва да постави "ново начало". Ще има ли изненади?

Валерия Велева: Конференцията на ДПС, която трябва да постави "ново начало". Ще има ли изненади?-1448546816.jpg

1500 делегати на форума ще положат "ново начало и нов подход за ...

20 февр. 2024 | 22:06

Най-важното

Необходима е по-голяма ефективност в обществените поръчки

Световната банка с тежка критика за България: Събираемостта на ДДС е ниска, растежът се бави

Световната банка за България: Събираемостта на ДДС е ниска-1609887161.jpg

Без мерки, към 2050 година растежът на икономиката може да се забави до 1,25%. ...

22 февр. 2024 | 14:29

Ашколсун, Христо, евала, машала и аферим!

Трифонов: Всеки път като видя физиономията на Христо Иванов, ще си го представям в скута на Пеевски

Трифонов: Всеки път като видя физиономията на Христо Иванов, ще си го представям в скута на Пеевски-1658757760.jpg

Би трябвало тук да приключи политическата му кариера, заради лъжите, заблудите, ...

22 февр. 2024 | 16:23

Олигархията иска да овладее държавата! Битката е за КОНПИ и прокуратуратаа, заяви лидерът на ПГ на ДПС

Пеевски: Христо Иванов пиеше мазно турско кафе и седеше в скута ми, предлагаше ми делкане
(Видео)

Делян Пеевски: Олигархията иска да овладее държавата! Битката е за КОНПИ и прокуратурата-Zastrashena-e-natsionalnata-ni-sigurnost--tova-e-uzhasyavasht-probiv--zayavi-v-petak-Delyan-Peevski_1705743178.jpg

Случи се нещо нечувано - изявените евроатлантици от ПП-ДБ провалят проекта на ...

22 февр. 2024 | 09:36

"Промяната" са изпращали винаги ярки политически фигури за ръководства на регулатори, изтъкна лидерът на ГЕРБ

Борисов за ПП: Изкарват се борци за чистота, а действията им показват точно обратното (ВИДЕО)
(Видео)

-Boyko-Borisov-pred-zhurnalisti-v-Narodnoto-sabranie-_1704978648.jpg

Запознах се с меморандума и точно ми е като попската работа, където един поп ...

22 февр. 2024 | 09:22

Единственият изход е оставка и избори 2 в 1, категорична бе лидерът на БСП

Нинова за Христо Иванов: Седеше в лодката пред Сарая, а после легна в скута на Пеевски. Падение!

Нинова: Започват от вътре да си вадят кирливите ризи, мафията започна да се самоизяжда-Ninova--Promyanata-v-Konstitutsiyata-e-nay-golyamata-vreda--koyato-sglobkata-nanese-na-darzhavata_1703067481.jpg

Тези хора се събраха само за постове, за пари, за власт и разпарчатосване на ...

22 февр. 2024 | 11:54

Съпредседателят на ДБ отрече да е лобирал Андрей Янкулов да бъде избран за главен прокурор

Христо Иванов потвърди: Да, проблемът е как ще се разпредели цялата тази власт в регулаторите

Христо Иванов: ДПС иска да е скрит партньор на ГЕРБ в разпределението на властта-Hristo-Ivanov--Podkrepata-na-DPS-se-razshiri-po-estestven-nachin_1700419387.jpg

Иванов отговори на атаката на Делян Пеевски, че е "пил мазно турско кафе в ...

22 февр. 2024 | 11:46

Заплашили Цариградска, че мъжът и децата й ще бъдат с бетонирани крака на дъното на язовир

Скандал в комисията за "Нотариуса": Съдия Цариградска отказа да седне до прокурор Зартова
(Видео)

Скандал в комисията за "Нотариуса": Съдия Цариградска отказа да седне до прокурор Зартова. Снимка БТА-Skandal-v-komisiyata-za--Notariusa--Sadiya-Tsarigradska-otkaza-da-sedne-do-prokuror-Zartova-_1708616604.jpg

Преди началото на заседанието председателят на комисията Никола Минчев заяви, ...

22 февр. 2024 | 15:50

Тази Конституция я има благодарение на нас, заяви председателят на ПГ на ДПС

Пеевски отговори на Иванов: Срамно лъже! Ако някой смята, че ще смаже ДПС - това време свърши!

Делян Пеевски отговори на Христо Иванов: Много срамно лъже. Да спре да бъде слуга на олигарсите-Peevski-za-Geshev-i-Sarafov--Imahme-mrakobesen-glaven-prokuror-v-minaloto--no-sega-tova-prodalzhava_1706094566.jpg

Ако някой смята, че ще смаже ДПС - това време свърши. ДПС доказа какво е ...

22 февр. 2024 | 12:17

След като осъзна "грешката си", Радев пак не направи НИЩО, за да освети несъстоятелността на тези хора

Калина Андролова: Лена с кризисен пиар и хлъзгава любезност. ПП е банда, която плячкосва

-1584904074.jpg

ПП мошеничестват пред американците, че са готови на всичко, но двигателят на ...

22 февр. 2024 | 13:53