НО...

Хюсеин

48535 | 17 февр. 2014 | 07:41

Чурюк тахтая басма* - от Кеворк КЕВОРКЯН


Докато хората в Пловдив се вълнуваха, в парламента (14 февруари т.г.) Хюсеин Хафъзов направо заплашваше с нова турска съпротива - като тази преди 1989 г. Само дето не спомена дали пак ще взривяват тунела до Буново или хотела в Сливен

 

Да театралничиш, че някой насъсквал в Пловдив тълпата срещу мюфтийството, а пък да се правиш, че не си чул изхвърлянията на собствения си Хюсеин в парламентарната зала, е дори повече от нахалство.
А този Хюсеин се държи направо като невменяем.

И някой щеше да повярва на театралното възмущение на Лютви Местан, ако той беше излязъл с декларация не само за вълненията в Пловдив, а и заради комичната до идиотизъм заплаха на Хюсеин. Той обаче я подмина и по този начин се солидаризира с нея.

Не им върви на тия хора да поставят ултиматуми и да се държат толкова арогантно. БСП няма какво да я смятаме, нея все едно я няма - там ще си мишкуват, каквото и да стане, стига то да не засяга властта на Станишев и неговата М. Тя пък се очертава нещо като новата Людмила Живкова, ехей… Между другото, най-голямото нахалство е, когато тъкмо Станишевци говорят, че България се била смъкнала на стотното място по медийна свобода. Докато сами не осветят въпроса на Галер в Европарламента за новото изкушение на Моника, да не ни занимават с ментите си.

Какво го кара обаче Хюсеин да се перчи в парламента с глупостите си - да сме следели всяка негова стъпка, защото бил готов да заплати за свободата си, докато се бори, по примера на Нури Адала и Ахмед Доган, срещу новите потисници, и пр., и пр.

Иска да се хареса на Доган?

И това е тъпо, понеже Доган никога не е парадирал с миналото си - а това беше грешка, разбира се, понеже ратаите на Костов, а после дори и на Куневица извъртяха това минало, както им е удобно. Обаче тъкмо Доган е лежал в килия за смъртници, а не брюкселската дантела, нито пък ония, дето се бяха търкаляли по катедрите по политикономия на социализма, докато се сънуваха като кандидат-комунисти.

Ако Хюсеиновци продължават да се държат като гламави, те просто ще шаржират истината за съпротивата на турското население преди 10 ноември 1989 година, колкото и каквато и да е била тя. Започвам да мисля, че сметката на Доган може би за първи път не е съвсем прецизна; и Гросмайсторите също понякога грешат - ако, разбира се, Хюсеин се прави на аслан/лъв с негово знание.

А Местан започва все повече да досажда. При него вече се натрапва една насиленост в общуването. Иска да изглежда като източен мъдрец, виртуозно усвоил българския език, но сякаш това е станало в някой наш днешен провинциален университет - понеже речта му е суетно и излишно засукана; в същото време той става все по-арогантен. Кой знае как се държи пред ратаите си в стаята на парламентарната група на ДПС. Във всеки случай той се износва доста по-бързо от очакваното в публичното си поведение. А Доган и сега да се появи някъде, ще изглежда като джакпотът от тотото.
Докато хората в Пловдив се вълнуваха, Хюсеин направо ви заплашваше с нова турска съпротива - като тази преди 1989 г., само дето не спомена, дали пак ще взривяват тунела до Буново или хотела в Сливен.

Това не може да се търпи в един парламент, дори той да е като българския. Мишо Миков трябваше да му удари една плесница и завинаги щеше да остане в българската история, но не се сети.
Това, че

БСП се изсулиха
като мокра връв

и се направиха, че не чуват патетичния Хюсеин, още веднъж доказа какво представляват. Ако Станишев иска да минава за голям политик, точно в този момент трябваше да вземе думата - никога обаче не би го направил, той панически избягва всичко, в което има дори минимален риск за прическата му.

Има и друго. У нас никога агитация на майчин език не е била позволявана от изборните закони, това е добре известно - но няма ли най-после някой да има смелостта да обясни откровено и категорично защо е тази забрана. И това трябва да го артикулират именно шефовете на БСП, а не да се крият зад парламентарните фикуси. Защо наистина?

А пък е и ясно, че това е най-често нарушаваната забрана. Винаги съм се чудел какво му разбира тълпата на Доган, например, когато говори на български в Кирково - той така сложно се изразява и там, че дори един средноовалян репортер няма да го проумее. Но той е специален феномен - хората му го обожествяват, на тях им е нужно само да го видят, за да са наясно, че е време да се затътрят към изборните секции. Обаче в малките селища и в ширпотребата на изборните баталии е съвсем друго - там се говори само на турски. Защо от БСП овчедушно се примиряват с това, нали са за спазването на законите - и ако не могат да наложат забраната, не е ли по-добре да я отменят.

Хюсеин можеше да направи и друго: вместо да говори каква свобода щял да постигне, да произнесе речта си на турски. И какво щеше да стане тогава? Нищо, разбира се, онова място, което се нарича парламент, е предназначено за слаби мъже. Може да се преструвате, че не сте доловили заплахите на Хюсеин. Но няма да сте в състояние да отречете, че ДПС все повече излъчва арогантна сигурност. Те печелят, както и да се завърти рулетката. Например: Хюсеин дава повод на „Атака“ да се активизира, това настървява електората Ӝ - Хюсеинчо е като виагра за националистите - и така третият партньор в коалицията ще има добра ерекция преди изборите.
Но дори ако „Атака“ остане извън парламента, тогава пак ДПС ще решава всичко - понеже

Костов е на разположение
И той изпълзя отнякъде, за да направи поредната услуга на ДПС и БСП, и разклати ножа, който отдавна е забил в гърба на Реформаторския блок. Винаги е бил пленник на някакви кошмари. Сегашният му кошмар е Бойко да не се съеши с остатъците от дясно, които от прекалена вежливост наричаме „реформатори“ - това изповърнато нещо, в което има от всичко по малко. На безкрайните пируети на Костов около Бойко може да завиди дори и великата балерина Алисия Алонсо, край нямат неговите превращения в това отношение - па-дьо-дьо, с кубинки обаче.

А пък Бойко и досега не може да повярва, че не е сънувал, а наистина е видял Костов в болничната си стая. Събужда се, когато беше опериран преди време, и го гледа насреща си - с букетчето, сокчета, портокалчета, цуни-гуни.

Обаче в събота Костов пак говори срещу Бойко - евентуалното обединение на „реформаторите“ с ГЕРБ му е заседнало в гърлото като рибена кост. Навремето той се дереше, че Доган е „проклятието на България“, а днес се превръща в най-солидния му съюзник.

В събота Костов се държа така, сякаш има нотариален акт върху Историята, сякаш само той има право да говори за събитията, примерно, от 1997 година. Хората тогава били направили истинска революция - нека се съгласим, колкото и пресилено да звучи това. Да, де, обаче в нашите, българските работи, по-важното е да си дадем сметка кой и как присвои плодовете Ӝ, кой и как ги приватизира. Да оставим другите залъгалки за наивниците.

Аза бак, сюнгле давран.
Предполагам, че Хюсеин може и да не ги разбира тия фрази - да върви тогава да пита майка си, преди да плаши гаргите в парламента.А ако електоратът на БСП е равнодушен към заплахите на Хюсеин, значи вече напълно се е побъркал. Честито.

В петък видяхме две събития, едното драматично, с вътрешна енергия, която може да ни отведе неизвестно докъде, а другото - оперетно-комично. На мен по-опасно и по-неприемливо ми се стори арогантното репчене на Хюсеинчо - Апостола на турския бунт, както той се провижда.

Митингът в Пловдив може би беше изпреварващ отговор на онова, което се върти в главите на Хюсеиновци. Той не бе предизвикан единствено от алчността на мюфтийството - и пак добре, че тълпата не мярна неговия адвокат, който тия дни съобщи, че собствеността на Чифте баня в Пловдив била удостоверена от един 95-годишен свидетел, той обаче бил в Турция, и пр... ето такива идиотщини. Но да знаете, че в нашата бъркотия този свидетел като нищо може да се окаже по-достоверен от милионите българи, които все още имат някаква памет за уроците на Историята.

Тъй или иначе обаче клетият слабак Хюсеин може да предизвика големи разправии. Да не се чудите после.

--------------------------
* Други публикации на автора можете да намерите в сайта www.kevorkkevorkian.com., както и в сайта vsyakanedelya.blitz.bg, който представя звездни моменти от легендарната програма „Всяка неделя“.


От категорията

Христо Стоянов: Българските политици не могат да осмислят саможертвата на проф. Габровски

Христо Стоянов: Българските политици не могат да осмислят саможертвата на проф. Габровски-1585736000.jpg

Проф. Габровски (както и Герджиков, апропо") по нещо приличат на онези ...

8 дек. 2022 | 01:08

Симеон Николов: Ще бъде пагубно, ако София има лоши отношения едновременно и с Русия, и с Турция

Симеон Николов: Ще бъде пагубно, ако София има лоши отношения едновременно и с Русия, и с Турция-1469708841.jpg

Само преодоляване на сателитния синдром би ни извел в орбитата на нормалното ...

7 дек. 2022 | 13:45

Тошо Тошев и "Лъжата": За Първанов, Йотова, Овчаров и Станишев

Тошо Тошев и "Лъжата" : За Първанов, Йотова, Овчаров и Станишев-Tosho-Toshev-i--Lazhata----Za-Parvanov--Yotova--Ovcharov-i-Stanishev_1670505148.jpg

Партията ще отхвърли младия Станишев, както се отхвърля неподходящият за ...

8 дек. 2022 | 15:10

New York Times: Ето как ще започне Третата световна война

Призракът на пълномащабна война държеше суперсилите от Студената война под контрол-Prizrakat-na-palnomashtabna-voyna-darzheshe-supersilite-ot-Studenata-voyna-pod-kontrol_1670503379.jpg

След като Съветският съюз се разпадна и поколенията се смениха, Втората ...

8 дек. 2022 | 14:39

Най-важното

Двамата президенти ще проведат работна среща

Радев отива в Турция по покана на Ердоган

Радев отива в Турция по покана на Ердоган-1521805951.jpg

Сътрудничеството в областите на икономиката, енергетиката, миграцията и ...

8 дек. 2022 | 20:11

Предложението за Хърватия е било одобрено.

Официално! Австрия и Нидерландия оставиха България и Румъния извън Шенген

Снимка: Европейски съвет-Snimka--Evropeyski-savet_1670517723.jpg

Имаме над 100 000 случая на нерегистрирани мигранти, пресекли източната ни ...

8 дек. 2022 | 13:08

Решението за Шенген е политическа присъда за несвършена работа, категорична бе лидерът на БСП

Нинова: Докрай ще се боря срещу джендър-идеологията. От ПЕС искат да прекрачим Конституцията си

Нинова: Решението за Шенген е обидно и унизително, като към държава втора ръка-Ninova--Reshenieto-za-Shengen-e-obidno-i-unizitelno--kato-kam-darzhava-vtora-raka_1670515273.jpg

Не изключвам вероятността с третия мандат да има правителство. Това остава. ...

8 дек. 2022 | 17:49

Въоръжението, което ще изпратим, съответства на "консервативния подход" на министъра

Димитър Стоянов: България ще изпрати някои от най-желаните от Украйна оръжия, но не ситеми за ПВО

Димитър Стоянов: България ще изпрати някои от най-желаните от Украйна оръжия, но не ситеми за ПВО-Dimitar-Stoyanov--Balgariya-shte-izprati-nyakoi-ot-nay-zhelanite-ot-Ukrayna-orazhiya--no-ne-sitemi-za-PVO_1670519192.jpg

В списъка на Киев влизаха артилерийски оръдия и снаряди, системи за ...

8 дек. 2022 | 19:05

Депутатите викат и президента Радев - "началника на назначените"

Парламентарна канонада срещу премиера Донев. Ченчев: Поведението му е безпрецентно нахалство!

Парламентарна канонада срещу премиера Донев. Ченчев: Поведението му е безпрецентно нахалство-Parlamentarna-kanonada-sreshtu-premiera-Donev--Chenchev--Povedenieto-mu-e-bezpretsentno-nahalstvo_1670500778.jpg

"Служебният кабинет надмина Борисов от най-мракобесните му години, никога ...

8 дек. 2022 | 13:59

Сигурен съм, че с такива деца и учители, бъдещето ще е по-добро, заяви главният прокурор в Петрич

Кой въпрос затрудни главния прокурор?
(Видео)

Иван Гешев в Петрич
Сн. ПРБ-Ivan-Geshev-v-Petrich-Sn--PRB_1670511764.jpg

В гимназия „Проф. д-р Асен Златаров“ 12-то класник получи почетен плакет на ...

8 дек. 2022 | 16:59

Българите сме бедни, но сме и ще останем християни. Ще си запазим мама е жена, татко - мъж

Георги Марков: Корнелия, дръж се, християнска България е над всичко!

Георги Марков: Корнелия, дръж се, християнска България е над всичко!-1610910808.jpg

Конституционният съд на България отхвърли Конвенцията като противоречаща на ...

8 дек. 2022 | 10:14

Ако Георги ми зададе простичкият въпрос – защо се буташ, където не е твоето място?…

Тошо Тошев и "Лъжата": За Първанов, Йотова, Овчаров и Станишев

Тошо Тошев и "Лъжата" : За Първанов, Йотова, Овчаров и Станишев-Tosho-Toshev-i--Lazhata----Za-Parvanov--Yotova--Ovcharov-i-Stanishev_1670505148.jpg

Партията ще отхвърли младия Станишев, както се отхвърля неподходящият за ...

8 дек. 2022 | 15:10

Проф. Габровски само да присади мозък на Кирил Петков, ще е венец на неговия престой в политиката.

Христо Стоянов: Българските политици не могат да осмислят саможертвата на проф. Габровски

Христо Стоянов: Българските политици не могат да осмислят саможертвата на проф. Габровски-1585736000.jpg

Проф. Габровски (както и Герджиков, апропо") по нещо приличат на онези ...

8 дек. 2022 | 01:08