Главен комисар Николай НИКОЛОВ:

Доброволци влизат в пожарните служби

11247 | 11 март 2014 | 07:52

Имаме 2000 обучени служители, които могат да оказват спешна помощ 

           
     

Главен комисар Николай Николов е роден на 25 ноември 1962 г. в Перник. Завършил е Академия­та на МВР.

Започва работа като пожарникар през 1982 г. и преминава всички нива на йерархията в системата.

От 29 август 2006 г. е директор на службата „Пожарна безопасност и защита на населението“. 

   
           

Г-н Николов, в МВР започнаха мащабни реформи. Ще засегнат ли те вашата служба, планират се съкращения?

- При нас голямата реформа мина преди 3 години, когато се обединиха пожарната и Гражданска защита. Тогава оптимизирахме структурите в страната и намалихме чиновниците. Сегашната реформа касае по-скоро оптимизиране на администрацията, няма съкращения на служители. Напротив, в дирекцията на 30 март ще бъдат назначени 176 пожарникари, които се обучават в момента.

Значи няма опасност някои пожарни служби да останат с намален състав?

- Не, защото първо ще назначим служителите, а ще има и доброволни пожарни служби. Амбицията ни е до края на годината да направим 10 такива служби, които да могат самостоятелно да изпълняват задачи. На някои места те вече работят, например в Сатовча, ние ще им дадем техника. В страната сега има 142 отряда с 2014 доброволци. През миналата година те са помагали на колегите при 407 пожари и произшествия. С тях ще направим самостоятелните служби. Те ще са в отдалечени населени места, докъдето
огнеборците пътуват понякога 30 минути
Задачата ще е доброволните пожарникари да отидат бързо на мястото и да овладеят положението, докато пристигнат професионалистите. Те ще имат сграда и техника и ще получават сигнали за пожари от дежурния в общината и от нашия областен център. Всички ще са преминали специално обучение на нашия полигон в Монтана и ще имат лични предпазни средства, които ще осигури държавата. Идеята е да дават 24-часови дежурства, но в началото вероятно екипите ще са смесени от доброволци и пожарникари.

Неотдавна получихте 67 нови автомобила. Ще има ли още нова техника?

- Това е първата пратка коли от лек клас с повишена проходимост по проект по Оперативна програма „Околна среда“. По него трябва да бъдат доставени общо 274 автомобила. Те са за районните служби, на чиято територия има национални и природни паркове, резервати и защитени местности. Още 67 нови коли има в двора на дирекция „Жандармерия“, които службите ще получат до края на месеца. Очак­ваме доставка на още 134 коли.

От години пожарната не е получавала толкова много нови автомобили.

- Така е, но колегите положиха много усилия по различни европейски проекти. Пак по програма „Околна среда“ получихме лодки, електрогенератори, контейнери за изграждане на временни селища за настаняване на пострадали и друга техника. Имаме и катер, оборудван за спасителни дейности по вода, може да гаси пожари на плавателни средства по река Дунав. Доставени са и много лични предпазни средства за пожарникарите и спасителите от най-висок клас и качество. До края на април във всеки областен град ще има
по една 30-метрова стълба
Ще бъдат доставени още пет 42-метрови. Такива не е имало никога в България. Техниката е за големите градове, в които има много високи сгради. В момента в страната пожарникарите разполагат с 40 стълби, но те са на 28-30 години. Нови не са купувани от 80-те години на миналия век.

Значи ли това, че най-сетне зиловете на по 40 г. ще отидат в историята?

- Към края на следващата година по-голямата част от автопарка ще е нова, но не целият. Обновявайки нашата техника, ние ще можем да освободим годни автомобили, които ще дадем на доброволните отряди. Те са добре поддържани, нищо че са на години. Работим и по друг проект по Оперативна програма „Регионално развитие“ и всеки момент МВР ще подпише договор за доставка на други 134 автомобила, предназначени за градовете. Те са по-малки, за да могат да влизат в тесни улици. Ще бъдат доставени и по-големи, които ще се използват при катастрофи и аварийно-спасителни дейности. Те ще са оборудвани с всякаква техника, включително и кранове.

Отказа ли се България от купуването на вертолет за гасене на горски пожари?

- Не сме се отказали, защото такава техника е необходима на България. Имаше обявена обществена поръчка за доставка на вертолет, но за съжаление жалбите на участниците доведоха до това, че не можем да се включим в определения срок. Продължаваме да работим активно, за да спечелим проект по новите програми, за да можем да реализираме тази идея. Докато това стане, разчитаме на колегите от Военновъздушните сили към Министерството на отбраната. Сега можем да използваме 2 хеликоптера на армията при гасене на горски пожари. Няколко пъти те са участвали и в операции за търсене и спасяване. Има идея вертолети на ВВС, които са излезли от експлоатация, да се преоборудват и по този начин в единната спасителна система да има ново звено за бърза намеса при горски пожари и спасителни операции.

Имаше идея към пожарните служби да работят парамедици. Ще се случи ли това?

- В тази посока работим заедно с Българския червен кръст и с колеги от Германия. Идеята е да въведем модела в България, но това не е задача, която е по силите само на нашата служба, а преди всичко на Министерството на здравеопазването. В момента това се обсъжда по стратегията за спешна медицинска помощ. Нужни са и законови промени, защото парамедици в правния мир у нас няма. Подобна система е въведена в много страни в Европа и е доста ефикасна в Германия и Франция. Когато има политическо решение за изграждането Ӝ у нас, смятам, че до 1 година може да се поставят основите. В момента в пожарните служби в страната има около 2000 колеги, които са преминали курсове за оказване на първа долекарска помощ на пострадали. Благодарение на това нашите пожарникари са спасили десетки човешки животи. В София имаме фелдшери. Когато знаем, че има застрашени и пострадали хора, нашата линейка пътува заедно с пожарните и спасителните автомобили.

След заседанието на Министерския съвет в сряда се разбра, че в службата ще се създаде дирекция, която ще се занимава с превенция на критичните инфраструктури. Какво означава това?

- Става дума за рискови обекти. Има европейска директива, която дели критичната инфраструктура на две - европейска и национална. В първата категория попадат обекти, чието повреждане или разрушаване би довело до негативни последици за поне две държави в ЕС

А националната е тази, която може да доведе до сътресения и негативни последици в България. Вече сме установили кои са обектите между страната ни и съседните Румъния и Гърция. Предстои подписването на официалните документи. Например интерконекторната газова връзка България-Гърция ще бъде част от критичната инфраструктура. Това е връзката, която позволява в случай на газова криза у нас да получим гориво от южната ни съседка. Големите подстанции на международните далекопроводи също ще са в този списък, както и двете ядрени централи у нас и в Румъния. Предстои ни много работа. Ако, не дай Боже, се случи нещо на нашата територия, трябва своевременно да уведомим не само гражданите у нас, а и съседната страна, и обратно. Т.е. ние трябва да направим сериозна стиковка как нашите системи за ранно предупреждение да работят в синхрон и да се вземат незабавни мерки при нужда. 


От категорията

Проф. Стоян Денчев: И ти ли Рюте?

Проф. Стоян Денчев: И ти ли Рюте?-1587151181.jpg

Те нямаше да допуснат моите деца да са по-малко европейци от техните. Те нямаше ...

3 дек. 2022 | 23:12

Калоян Методиев: Шенген е абсолютен външнополитически провал. Някой трябва да понесе отговорност!

Калоян Методиев: Шенген е абсолютен външнополитически провал. Някой трябва да понесе отговорност! -1629291305.jpg

Искам да попитам, двамата полицаи убити от автобус в Бургас – на границата ли ...

3 дек. 2022 | 23:33

Димитър Ганев: Хартиената коалиция няма да състави кабинет. Избори - в средата на март

Димитър Ганев: Хартиената коалиция няма да състави кабинет. Избори - в средата на март-1641382969.jpg

Да управлява сега с БСП и ДПС за ГЕРБ означава да подари местните избори на ПП ...

4 дек. 2022 | 16:54

Георги Марков: Радев да бойкотира срещата в Тирана! Всичко е пунта мара

Георги Марков: Радев да бойкотира срещата в Тирана! Всичко е пунта мара-1614159340.jpg

Рюте още 2017-та каза на Юнкер, който се застъпи за нас за Шенген, че е романтик

4 дек. 2022 | 11:22

Най-важното

Сутринта Борисов даде знак, че няма да се кандидатира за премиер

Десислава Атанасова взима мандата на ГЕРБ като кандидат-премиер

Десислава Атанасова взима мандата на ГЕРБ като кандидат-премиер-Desislava-Atanasova--Borisov-veroyatno-nyama-da-e-nominatsiya-za-premier-_1667148302.png

ази вечер, часове преди този важен политически акт Десислава Атанасова, заедно ...

4 дек. 2022 | 23:33

Първите изтребители F-16 може да са готови през 2024 г., казва военният министър

Димитър Стоянов: Ще дадем на Украйна въоръжение, но не ракетни системи С-300 и МиГ-29

Димитър Стоянов: Ще дадем на Украйна въоръжение, но не ракетни системи С-300 и МиГ-29-Dimitar-Stoyanov--Shte-dadem-na-Ukrayna-vaorazhenie--no-ne-raketni-sistemi-S-300-i-MiG-29_1670173411.jpg

Продължава търсенето на втора ръка изтребители на лизинг - изпратени са 4 писма ...

4 дек. 2022 | 18:52

Заложени са 724 млн. евро, посочва вицепремиерът

Пеканов предупреди: Парламентът не е одобрил нито един от законите по Плана за възстановяване

Пеканов предупреди: Парламентът не е одобрил нито един от законите по Плана за възстановяване-Atanas-Pekanov--Balgariya-ochakva-2-7-mlrd--lv--do-kraya-na-godinata_1669448416.jpg

Смятам, че щом влезем в еврозоната, ще имаме по-голямо влияние и ще можем да ...

4 дек. 2022 | 20:56

Има вариант да се направи и с първия, и с втория, и с третия мандат, но трябва воля, заяви лидерът на ГЕРБ (ВИДЕО)

Борисов: ГЕРБ си имаме премиер, по-добър от мен няма! Но да мислим за такъв, който все пак ще мине
(Видео)

Борисов потвърди! Той ще е кандидат- премиерът: По-добър от мен няма!-Borisov-potvardi--Toy-shte-e-kandidat--premierat--Po-dobar-ot-men-nyama-_1670141708.jpg

"Вторият вариант е да предложим вариант за премиер, който все пак да мине ...

4 дек. 2022 | 10:12

Ако получи такива прокуратурата ще предприеме незабавни действия

Гешев ще изисква от Нидерландия доказателства за преминаване на границата ни за 50 евро

Гешев ще изисква от Нидерландия доказателства за преминаване на границата ни за 50 евро,-Ivan-Geshev--Namirame-v-sredata-na-konstitutsionna-kriza--Prizovavam-za-dialog-_1666182217.jpg

Припомняме, че Нидерландия ще гласува на 8 декември против приемането на ...

4 дек. 2022 | 08:43

Политическата криза у нас пречи да реализираме външнополитическите си приоритети, подчертава евродепутатът от ДПС

Илхан Кючук: Случващото се с Шенген подкопава доверието на българските граждани в Европейския съюз

Илхан Кючук: Случващото се с Шенген подкопава доверието на българските граждани в Европейския съюз-Ilhan-Kyuchuk--Sluchvashtoto-se-s-Shengen-podkopava-doverieto-na-balgarskite-grazhdani-v-Evropeyskiya-sayuz_1670139007.jpg

След като ГЕРБ-СДС получи първия мандат, ДПС е готово да преговаря с ...

4 дек. 2022 | 09:27

Напролет червените линии ще поизбледнеят, смята анализаторът

Димитър Ганев: Хартиената коалиция няма да състави кабинет. Избори - в средата на март

Димитър Ганев: Хартиената коалиция няма да състави кабинет. Избори - в средата на март-1641382969.jpg

Да управлява сега с БСП и ДПС за ГЕРБ означава да подари местните избори на ПП ...

4 дек. 2022 | 16:54

По думите й двамата не са имали напрежение в отношенията преди това

Актрисата Диана Димитрова за преживяното насилие: Лицето продължава да ме заплашва

Актрисата Диана Димитрова за преживяното насилие: Лицето продължава да ме заплашва-Aktrisata-Diana-Dimitrova-za-prezhivyanoto-nasilie--Litseto-prodalzhava-da-me-zaplashva_1670178038.jpg

Тя обясни, че тази седмица е разбрала кои са истинските й приятели и на кого ...

4 дек. 2022 | 20:11

Срещата ЕС - Западни Балкани нищо няма да реши

Георги Марков: Радев да бойкотира срещата в Тирана! Всичко е пунта мара

Георги Марков: Радев да бойкотира срещата в Тирана! Всичко е пунта мара-1614159340.jpg

Рюте още 2017-та каза на Юнкер, който се застъпи за нас за Шенген, че е романтик

4 дек. 2022 | 11:22