Призракът „Режим на тока“ се завърна. Защо?

21022 | 24 март 2014 | 05:38
Нашенска мъдрост гласи: „Най-много ме е страх, като ми кажат: „Няма страшно!“ Енергетиката ни е закъсала за милиарди левове. Потреблението на ток е паднало до втрисащ минимум. А пазарът ни е отровен от дългосрочни договори за задължително изкупуване на скъп ток от близо 3500 мегавата инсталирани мощности. Но пък отрасълът разполага с ключов ресурс: пълен е с храбреци. Така че няма страшно!

„Няма да има режим на тока!“ Това е добрата новина, която българите научиха от Боян Боев, председател на Държавната комисия за енергийно и водно регулиране (ДКЕВР). За последен път „дискотека“ имаше на 2 март 1992 г. 22 години по-късно призракът „Режим на тока“ се спусна отново над двойната верига на електроенергетиката - производствената и финансовата. Производствената е жертва на един дефект, който електроенергията има в целия свят, без значение дали е българска, американска, украинска или руска. Токът трябва да се използва на мига, в който се произвежда. И да се произведе в мига, когато се използва. Няма начин да се складира.

За втора поредна година март е черен месец за сектора. Зимата уж беше мека, но в някои мразовити вечери натоварването на системата достигаше 6900 мегавата. АЕЦ „Козлодуй“, ТЕЦ, топлофикациите и ВЕЦ дружно покриваха тези върхови нужди. Пролетта обаче „уволни“ половината от тези мощности, а в отделни часове - и повече. Нощем натоварването вече пада до 2900 мегавата. Денем - 3400, вечер - 4400. А тепърва ще става по-топло. Освен това в светлата част от денонощието се включват до 900 мегавата слънчеви електроцентрали. И 200-250 мегавата вятърни - главно призори.

Значи ТЕЦ трябва рязко да намалят производството си. Затова складовете им се препълват с въглища. Следователно миньорите трябва да работят по-малко, а това значи и заплатите им да паднат. И замирисва на стачка. От една страна, през всичките години на прехода няма правителство, което да не е попадало във фокуса на миньорския гняв точно през този сезон. От друга - така и не се намери решение на проблема. Защото той стои извън енергетиката и се нарича стопанско оживление, икономически растеж. Резкият спад на електрическия товар нощем заедно с двата максимума сутрин и вечер издават, че промишлеността силно е свила краката си под чергата, индустриите с непрекъснат денонощен цикъл слабо се изявяват в общата картина, а потреблението се формира главно от нуждите на бита, държавната администрация и сектора на услугите. Затова и поевтиняването на нощния ток от 30 декември м.г. с невероятните 10% на практика не доведе до увеличаване на товара през тъмната част от денонощието. Лъч надежда ще има през лятото, когато ще се включат курортите и климатиците - 800 или дори 1000 мегавата.Но пък безработицата не намалява и емиграцията продължава. Това значи, че по-малко българи сутрин ще слагат кафеварката на котлона, а вечер ще пекат мусака във фурната.

Къде е спасението? Докато през март м.г. БСП беше още в опозиция, мантрата беше ясна: „Да отпушим износа на електроенергия!“ Миналата пролет българската електроенергия се оказа толкова скъпа на регионалния пазар, че вместо 600-800-1000 мегавата в други години за износ работеха едва 130 мегавата. За да поевтинее, ДКЕВР с политическата подкрепа на сегашното правителство намали цената с 9,4 евро на мегаватчас (с 20-25%), като от нея бяха извадени трите добавки - за зелена енергия, за субсидиране на парното и за доплащане на двете американски ТЕЦ в „Марица-изток“. Тази мярка даде резултат - през последните пет месеца на 2013 г. износът се увеличи спрямо същия период на 2012 г. с 19,4% до 4,204 млрд. квтч. (За годината като цяло обаче имаше 25,5% спад - от 8,301 млрд. киловатчаса на 6,181 млрд. квтч.)

Експортът на български ток сега отново изостава - товарът от него е едва 400 мегавата. Данни на Електроенергийния системен оператор (ЕСО) показват, че всъщност румънските производители са изместили нашите. Северната ни съседка мощно транзитира през българска територия 700-900 мегавата. Защото без да усетим, цената на румънската електроенергия е станала по-ниска и съответно по-конкурентоспособна от нашата.

За това съществува една чисто тактическа причина. За да не пипа тарифите за народа, ДКЕВР е резервирала сравнително големи количества евтин ток за населението и малките фирми (за т.нар. регулиран пазар) главно от АЕЦ „Козлодуй“. Но когато потреблението е ниско, част от тази запазена ядрена мощност изненадващо се оказва излишна. До известна степен ДКЕВР е прогнозирала този спад. Намалила е с близо 19% квотата на АЕЦ за бита от 9,5 млрд. квтч за предходната година на 7,7 млрд. квтч за тази. Но пак има излишък. Сега „аварийно“ трябва да се търси чуждестранен пазар и за него. Всеки търговец знае, че при подобна ситуация големи печалби не се очакват.

Излишъкът от мощности би трябвало да радва потребителите. Когато производителите се конкурират помежду си, цените падат. Така е по принцип, но не и у нас. Причината е в серията дългосрочни договори за задължително изкупуване на огромни количества електроенергия на високи цени. Първите две такива споразумения бяха сключени в последните дни на правителството на Иван Костов през юни 2001 г. По тях днес НЕК има задължението да изкупува енергията от 670 мегавата от ТЕЦ „Ей И ЕС Гълъбово Марица-изток 1“ и 908 мегавата от ТЕЦ „КонтурГлобал Марица-изток 3“. Обща мощност е 1578 мегавата. НЕК трябва да плаща за тях, без значение дали те произвеждат, или са спрени. В същото време според приетите в миналото формули токът от първата централа излиза двойно по-скъпо от козлодуйския, който е по около 4,2 ст./квтч за бита, а от втората - тройно.

Другият сектор с дългосрочни договори за задължително изкупуване на електроенергията са възобновяемите енергийни източници (ВЕИ). За тях България има „Национален план“. Според него в момента страната ни трябва да разполага със 186 мегавата слънчеви електроцентрали и 1115 мегавата вятърни. Но не! Изградените фотоволтаични мощности са 5,5 пъти повече - 1040 мегавата, а вятърните са по-малко - 860 мегавата.

Няма начин БСП и ГЕРБ да се разберат кой е виновен за бума на ВЕИ, който създава огромни дефицити в системата. ГЕРБ обвинява БСП заради щедрия закон за зелената енергия от 2007 г., а социалистите си връщат с напомнянето за безбожно високите изкупни цени, които ДКЕВР определи през 2010-2011 г. за тока от слънцето. Факт е, че 2011 г. завърши със 130 мегавата фотоволтаици, а 2013 - с 1040 мегавата. В момента цените на слънчевата електроенергия са между 23,6 ст. и 69,9 ст. за киловатчас.

Истината е, че производителите на зелена енергия бяха подведени от политиците да вложат близо 2 млрд. евро в мощности на българския пазар, който не може да ги понесе заради малките си размери и ниската покупателна способност на населението. Затова сега държавата ги подлага на ограничения, граничещи с репресията - 20% данък върху приходите и диспечерско орязване на производството с до 60%.

Натрупаният до средата на миналата година в НЕК дефицит от около 460 млн. лв. за ВЕИ заплаши тези дни да блокира цялата система. Енергото е платило за зеления ток, но НЕК не му е възстановила парите, както изисква законът. Затова ЧЕЗ, ЕВН и „Енерго-Про“ нямат средства да купуват от НЕК ток за населението и правят прихващания. В държавната електрокомпания обаче не влизат пари и тя не може да се разплати с АЕЦ, ТЕЦ и останалите производители, а те не могат да си купят гориво. ДКЕВР се закани, че ще разсече възела, като вземе лицензите на енергото. Но това няма да осигури пари. Дали с предоговаряне на дългосрочните ангажименти, със субсидии от бюджета или с поскъпване на тока - все отнякъде дефицитът ще трябва да се покрие. Или ще дойдат миньорите. 

 

(в. Преса, печатно издание, брой 81 (787 от 24 март 2014) 


 


От категорията

Диана Дамянова: Териториалните планове са чиновнически ужас, създаден, за да се вземат едни пари

Диана Дамянова: Териториалните планове са чиновнически ужас, създаден, за да се вземат едни пари-Diana-Damyanova--Ochevidno-otivame-na-izbori_1680873482.jpg

Дамянова посочи, че добрата новина от днес е, че най-накрая тези планове вече ...

2 окт. 2023 | 14:55

Кеворк Кеворкян: Празна Мара

Кеворк Кеворкян-1568320806.jpg

2 окт. 2023 | 10:34

Страхил Ангелов: ПП ДБ методично и планомерно ликвидират американския политически проект в България

Страхил Ангелов-1611865863.jpg

Другият вариант е, че чисто и просто толкова си могат, а кирчовщината е ...

2 окт. 2023 | 19:30

Проф. Владимир Чуков за атентата в Анкара: Увертюра към връщане на насилието от кюрдски произход

Проф. Владимир Чуков-Vladimir-Chukov--Trafikantite-tryabva-da-badat-prinudeni-da-rabotyat-s-balgarskite-vlasti_1677486259.png

За първи път, наред със силните критики към Кюрдската работническа партия, се ...

2 окт. 2023 | 17:26

Най-важното

Канцлерът Нехамер заболя от "дипломатически грип" срещата отложена от 4 за 24 октомври

Кирил Петков вбесил австрийците, те отлагат визитата на Денков при канцлера Нехамер

Кирил Петков провалил визитата на премиера Николай Денков в Австрия-Kiril-Petkov-provalil-vizitata-na-premiera-Nikola-Denkov-v-Avstriya_1696266232.jpg

В качеството си на шеф на парламентарната комисия по въпросите на ЕС, ...

2 окт. 2023 | 19:59

Блокадите остават денонощно

Премиерът Денков кани протестиращите на среща в Раднево, те не отстъпват от 6-те си искания

Премиерът Денков кани протестиращите на среща в Раднево-Nikolay-Denkov-Snimka--Pravitelstvena-informatsionna-sluzhba_1695988109.jpg

Писмото, подписано от министър-председателя, е адресирано до повече от 30 ...

2 окт. 2023 | 17:51

Водим диалог, но се разминаваме относно целите и задачите, каза лидерът на ГЕРБ

Борисов към Петков: ГЕРБ няма да подкрепи предложенията на ПП-ДБ за службите: Не е време!

Борисов: ГЕРБ няма да подкрепи предложенията на ПП-ДБ за службите-Borisov--GERB-nyama-da-podkrepi-predlozheniyata-na-PP-DB-za-sluzhbite_1696253864.jpg

Според него ръководителите на тези звена се ползват с голямо доверие от ...

2 окт. 2023 | 16:34

Законопроектите касаят промяна в начина, по който се управляват отделните звена,, обяви Атанасов

Петков и Атанасов внесоха законопроектите за службите, реформата им е да сложат свои хора за шефове
(Видео)

Атанас Атанасов и Кирил Петков Кадър: БНТ-Atanas-Atanasov-i-Kiril-Petkov-Kadar--BNT_1696253359.jpg

Кирил Петков обяви, че в края на миналата седмица е провел срещи в Австрия с ...

2 окт. 2023 | 16:27

"Нищо не може да ни спре, колкото и полиция да пратят", обяви Ивайло Димитров, КТ "Подкрепа" към ТЕЦ "Бобов дол"

Четвърти ден блокади и високо напрежение на протестите на енергетиците и миньорите (ОБЗОР)

Проходът на Републиката Кадри: БНТ-Prohodat-na-Republikata-Kadri--BNT_1696261685.jpg

Протестиращите изготвиха списък от 6 искания, които трябва да бъдат изпълнени в ...

2 окт. 2023 | 18:47

Хората си направиха изводите, много се разминаваме с ПП-ДБ, заяви лидерът на ГЕРБ в Пловдив

Борисов с критика към ПП-ДБ: Не може да се комуникира така с енергетиците, те са български граждани
(Видео)

Борисов на стадион "Локомотив"
-Borisov-na-stadion--Lokomotiv-_1696234294.jpg

Против съм депутат от една партия да става шеф на специални служби. Тези ...

2 окт. 2023 | 11:10

ДПС няма да подкрепи увеличението на данъчната ставка за ресторантьорския бизнес

Делян Пеевски се разгневи: Асен Василев да преосмисли модела си на взаимодействие с парламента

Делян Пеевски се разгневи: Асен Василев да преосмисли модела си на взаимодействие с парламента-Delyan-Peevski-Snimka--DPS_1695987008.jpg

Защото като политици, ние сме длъжни да следваме дневният ред на обществото и ...

2 окт. 2023 | 08:56

Без въглищните централи не можем да имаме сигурност и устойчивост на българската енергетика, категоричен е той

Драгомир Стойнев: Консултантски фирми са писали териториалните планове, резултатът е пълен хаос

Драгомир Стойнев: Консултантски фирми са писали териториалните планове, резултатът е пълен хаос-Dragomir-Stoynev--Konsultantski-firmi-sa-pisali-teritorialnite-planove--rezultatat-e-palen-haos_1696259303.jpg

Липсата на диалог и комуникация от правителството доведе до това състояние, ...

2 окт. 2023 | 18:07

Преди Ковид-кризата столицата привличаше 2,5 млн. туристи годишно, може да станат 4 млн., подчертава кандидат-кметът за града от ГЕРБ - СДС

Антон Хекимян: София има огромен туристически потенциал, който трябва да развиваме

Антон Хекимян: София има огромен туристически потенциал, който трябва да развиваме-Anton-Hekimyan--Sofiya-ima-ogromen-turisticheski-potentsial--koyto-tryabva-da-razvivame_1696247789.jpg

Поемам ангажимент да стимулираме и подкрепим изграждането на нов национален ...

2 окт. 2023 | 14:54