Народният съд - документите говорят

25857 | 23 юни 2014 | 15:23

Агенция „Архиви“ пуска сайт с всички материали на българския трибунал от 1944-1945 г.


11 януари 1945 г. Бившият министър-председател и регент на България проф. Богдан Филов пред І  състав на Народния съд. 


Истината за Народния съд (от 20 декември 1944 до 2 април 1945 г.) никога не е била еднозначна. През последните 25 години на прехода тази тема често се използва с идеологически привкус и пропаганда  независимо от чия гледна точка.

От вчера на интернет страницата на Държавната агенция „Архиви“ е достъпен нов сайт http://archives.bg/narodensud, в който са представени 14 301 листа архивни документи. Идеята на новия сайт от платформата „Архивите говорят“ е в дигитален вид да се разкрие най-значимата част от огромната документация, която образува съдебният процес на всеки отделен състав на Народния съд в България. Проектът стартира с документи от работата на Първи състав в София, като поетапно ще продължи до тринадесети софийски състав.

Експертите смятат за исторически неоправдано повече от половин век след събитията, свързани с Народния съд, в текстовете и изследванията за него да преобладава емоционалният подход. Една от причините за това според тях е липсата на достатъчно информация за неговата дейност.

Първи тринадесетчленен състав на Народния съд е образуван за съдене на бившите регенти, дворцови съветници и министрите от правителствата на Богдан Филов, Добри Божилов, Иван Багрянов и Константин Муравиев - всички след 1941-ва до 9 септември 1944-та. Подсъдими по този процес са 51 души. Подбраните документи

разкриват съдебното досие на всеки обвиняем

- протоколи от разпитите, свидетелските показания, заседанията на съда, както и архиви, свързани с дейността им през годините. Тези основни материали от огромния документален масив, съхраняван в Централния държавен архив, в завършен вид дават цялостна представа за процесуалния ход и развитието на съдебното дело.
Народният съд е създаден с „Наредба закон за съдене от Народен съд виновниците за въвличане на България в световната война срещу съюзените народи и за злодеянията свързани с нея“. Този извънреден съд не може да бъде отделен от цялостната система на международни договорености и споразумения на страните от антихитлеристката коалиция за съдебно преследване и наказване на виновните за Втората световна война, отбелязват от агенцията.
Наред с Международните военни трибунали

в Нюрнберг и в Далечния изток

подобни военни съдилища работят в Германия, Великобритания, Франция, Италия, СССР, Холандия, Норвегия, Белгия, Дания, Гърция, СФРЮ, Полша, Унгария, Румъния, Чехословакия и др. Този съд не е прецедент и в политическата история на България, преди него е създаден Държавният съд, като Третият държавен съд е свикан за наказване на виновните за участието и поражението на България в Първата световна война.

В интерес на истината обаче казаното от агенцията е оспорено в обемистата монография за народния съд „Българската гилотина“ на проф. Дино Шарланов и Поля Мешкова от 1994 г. Там съпоставката на Народния съд с Нюрнбергския трибунал се сочи за неправилна. Причината е, че Лондонското съглашение между СССР, Великобритания, Франция и САЩ за съдене на германските военнопрестъпници е от 8 август 1945 г., т.е. почти 3 месеца след капитулацията на Германия и осем месеца след началото на българския народен съд. И друго - трибуналът подвежда под отговорност само 24 души, като фактически съди 22-ма. Според известни наши историци на практика чрез Народния съд е

ликвидиран политическият, военният

и част от интелектуалния елит на Царство България, който би могъл да се съпротивлява на започналата след 9 септември 1944-та съветизация. На 1 февруари 1945 г. например са пратени на смърт повече български генерали и висши офицери, отколкото са загинали във всичките войни, водени от България до онзи момент, е отбелязвано в публикации през последния четвърт век.

От Агенцията посочват, че няколко десетилетия след приключването на Народния съд през 1945-а темата за наказване на виновниците за обвързването на България към нацистка Германия по време на Втората световна война е табу и е оставена на забвение. За дейността на този трибунал почти нищо не се говори и пише и по въпроса има пълно мълчание. По темата са публикувани не повече от дузина заглавия, а създадените два документални филма още по време на Народния съд така и не виждат бял свят - не са допуснати до кинозалите от комунистическата власт.

Затова веднага след промените през 1989-а темата е една от широко отразяваните и естествено „повечето писания за нея имат идеологически и пропаганден характер, а много от тях са без достоверна фактология“, обясняват от агенция „Архиви“. Те свързват това с приетите в началото на 90-те години реституционни закони. През 1996-а Върховният съд взема две решения, с които постановява частична отмяна на някои постановки от присъдите на Първия и на Втория състав на Народния съд и групово оправдава подсъдимите по тях поради липса на доказателства. Така се отваря „възможност за реституция на имотите на най-видните представители на управляващите среди през периода 1941-1944 г.“

Според един от авторите на проекта „Архивите говорят“ доц. д-р Върбан Тодоров в правнопроцесуално отношение Народният съд е издържан в юридическия дух на съществуващото тогава законодателство. Спазени са всички норми и изисквания за законосъобразното провеждане на съдебния процес - писмени обвинения и отговори на обвинителния акт от страна на всеки обвиняем, право на свидетели от страна на подсъдимите, на адвокатска защита - ако не собствена, то със служебен защитник, право на изказвания и на съдебна дума на подсъдимите, представяне на писмени и устни свидетелства в полза на подсъдимите и др. „Затова не сме попаднали на нито едно обвинение срещу Народния съд, че нарушава юридическите и процесуалните норми на тогавашното съдопроизводство. Установен е обаче политическо-партиен натиск за даване на по-сурови присъди особено върху първите два състава на съда, които в доста от случаите трудно биха могли да бъдат оправдани с чисто юридически аргументи“, допълва доц. Тодоров.

Според експертите от агенцията и до днес има еднопосочно разделяне и противопоставяне на „добри“ и на „лоши“, на жертви“ и на „палачи“. Те смятат, че местата на жервите и на палачите са твърде условни и лесно могат да бъдат разменени в зависимост от гледната точка. И след палачите е възможно и сигурно има и жертви, както и след жертвите - палачи, обобщава доц. Тодоров.

Какво сочат данните?

На 1 февруари 1945 г. първи и втори върховен състав на Народния съд белязват историята на Третата българска държава с най-масовото произнасяне на смъртни присъди над политици. Осъдени на смърт за 67 депутати от ХХV народно събрание, трите правителства за периода 1 януари 1941 г. до 3 септември 1944 г. начело с министър-председателите Богдан Филов, Добри Божилов и Иван Багрянов (общо 23 политици). На смърт са осъдени и тримата регенти на малолетния Симеон ІІ - княз Кирил Преславски (братът на покойния цар Борис ІІІ), проф. Богдан Филов и ген. Никола Михов, девет секретари към двореца, издатели на централни вестници и публицисти, 47 генерали и полковници. Останалите депутати и министри се отървават с различни срокове затвор.

Оцеляват само един премиер - Константин Муравиев и неговият кабинет, управлявал страната от 3 септември до 9 септември 1944 и свален с деветосептемврийския преврат. Муравиев получава доживотна присъда и излиза от затвора през 1961 г. 


 


От категорията

Боян Чуков: Прекалено много косвени признаци показват, че държавността ни е в предсмъртна агония

Боян Чуков Снимка: БНР Бургас-Boyan-Chukov-Snimka--BNR-Burgas_1695927981.jpg

"Службите се превърнаха в инструменти за забавление на управляващите, ...

28 септ. 2023 | 22:05

Deutsche Welle: Проблемът на Хекимян и семейната история на Терзиев

Deutsche Welle: Проблемът на Хекимян и семейната история на Терзиев-Deutsche-Welle--Problemat-na-Hekimyan-i-semeynata-istoriya-na-Terziev_1695964051.jpg

Политикът трябва да отговаря кога точно се е сдобил с политическите си ...

29 септ. 2023 | 08:06

Валерия Велева: А защо Пеевски?

Валерия Велева-1638786584.jpg

Изведнъж всички видяха качествата му на парламентьор, на парламентарист, на ...

28 септ. 2023 | 08:13

Калина Андролова: Терзиев не прави разлика между реалност и фантазна надстройка на изходните факти

Калина Андролова-1492614440.jpg

Псевдоаристокрацията на комунистическата държава от 80-те лансира днес своите ...

27 септ. 2023 | 22:11

Най-важното

България е единствена от страните-членки на ЕС, която все още не е внесла териториалните си планове

Извънредно заседание на правителството днес заради въглищните централи

Извънредно заседание на правителството днес заради въглищните централи-Izvanredno-zasedanie-na-pravitelstvoto-dnes-zaradi-vaglishtnite-tsentrali_1695965258.jpg

Утре изтича срокът, в който България трябава да представи териториалните ...

29 септ. 2023 | 08:23

Те не са съгласни с Териториалния план за справедлив преход на Стара Загора

Миньори и енергетици блокират основните пътни артерии в страната, затворен е Проходът на републиката

Миньори и енергетици блокираха Прохода на Републиката -Minyori-i-energetitsi-blokiraha-Prohoda-na-Republikata-_1695965423.png

Протестите са безсрочни до отлагането на плановете на правителството да приеме ...

29 септ. 2023 | 08:20

Всичко се прави, с цел да бъде ликвидирана българската енергетика

Явор Куюмджиев: До седмици горивото ще скочи до 4 лева за литър и инфлацията ще тръгне нагоре

Явор Куюмджиев: До седмици горивото ще скочи до 4 лева за литър и инфлацията ще тръгне нагоре-Yavor-Kuyumdzhiev--Do-sedmitsi-gorivoto-shte-skochi-do-4-leva-za-litar-i-inflatsiyata-shte-tragne-nagore_1695966182.jpg

Отказът на България от дерогацията за внос на руски петрол означава увеличение ...

29 септ. 2023 | 08:41

Тези териториални планове, които бяха сервирани преди два дни, съдържат доста проблеми

Георги Кадиев: Или ще бъдем наказани от Брюксел, или от работниците

Георги Кадиев: Или ще бъдем наказани от Брюксел, или от работниците-Kadiev--Nay-mnogo-kompensatsii-poluchavat-tezi--koito-nyamat-nuzhda-ot-tyah---kato--Lukoyl-Neftohim-_1670827966.jpg

Лигнитните въглища са си наш ресурс. Абсолютно престъпление е да затворим това ...

29 септ. 2023 | 08:50

Всичко по тези теми ще минава през парламента, категоричен бе той

Пеевски:Най-важно е проблемите на хората да се решат. Предлагаме комисия за контрол на еврофондовете
(Видео)

Делян Пеевски: За ДПС най-важното е проблемите на хората да се решат. Предлагаме комисия за контрол на еврофондовете Снимка: ДПС-Delyan-Peevski--Za-DPS-nay-vazhnoto-e-problemite-na-horata-da-se-reshat--Predlagame-komisiya-za-kontrol-na-evrofondovete-Snimka--DPS_1695888344.jpg

Разговаряхме с ГЕРБ тази сутрин, разговаряхме и с премиера. Твърди се, че ...

28 септ. 2023 | 09:43

Опозицията забрави вчера, че когато те управляваха и имаха министри, ние бяхме на първо място по даване на оръжия за Украйна

Борисов: Това управление е уникално в света - с коалиция, с некоалиция, удържайки на яростни атаки
(Видео)

Борисов: Това управление е уникално в света - с коалиция, с некоалиция, удържайки на яростни атаки-Borisov---Nad-20-nominatsii-imam-na-kandidati-za-kmetove-na-Sofiya_1695203962.jpg

Това, което сме се разбрали, е при ротацията в управлението да правим оценка на ...

28 септ. 2023 | 10:53

Ето документите, доказващи, че ПП закрива въглищните централи, за да облагодетелства спонсорите си

"Промяната" закрива въглищните централи, за да облагодетелства спонсорите си--Promyanata--zakriva-vaglishtnite-tsentrali--za-da-oblagodetelstva-sponsorite-si_1695892508.jpg

В тях личи, че на мястото на "Мариците" се предвиждат паркове за ...

28 септ. 2023 | 12:14

Проектът “Европа на няколко скорости“ е в ход, изтъква юристът Веселин Киров

Експерт: Планираната реформа на ЕС обрича България да бъде треторазрядна страна членка

Проектът “Европа на няколко скорости“ е в ход, изтъква юристът Веселин Киров-Proektat--Evropa-na-nyakolko-skorosti--e-v-hod--iztakva-yuristat-Veselin-Kirov_1695904843.jpg

Сред основните промени, предлагани от германо-френски бюрократи, са намаляване ...

28 септ. 2023 | 15:40

Какво е накарало Христо Хинков да мълчи досега, не знам и мога само да гадая

Проф. Костадин Ангелов: Имала ли си е фарма-мафията в България министър?

Проф. Костадин Ангелов: Имала ли си е фарма-мафията в България министър?-1641665623.jpg

Призовавам съдебната власт да се намеси бързо и категорично, след като ДАНС и ...

29 септ. 2023 | 08:13