Дора Янкова: ГЕРБ се гледа в изкривено огледало

13777 | 27 ноем. 2012 | 11:21

Интервю на Сийка СУРКОВА за политиката, човешкото в нея и ударите под кръста


Дора Янкова е кметувала цели 14 години - два мандата ръководи община Смолян и 6 години - родното Момчиловци. Трета по доверие е в Националния съвет на БСП, член на Изпълнителното бюро на партията, областен и общински лидер в Смолян, шеф на създадения преди месец предизборен щаб в родопския град, бивш народен представител и експредседател на Националното сдружение на общините в България. Родена е на 1 юли 1960 година. Висшето си образование получава в Софийския университет - специалност „География“, и във Варненския технически университет - специалност „Право“.


Дистанцията между ГЕРБ и БСП се стопи на 3% според последните проучвания. Кога очаквате социолозите да отчетат поне равенство, г-жо Янкова?

- До Нова година тези 3% окончателно ще се стопят. На всички ни е ясно, че рейтингът на ГЕРБ върви надолу. Това е следствие на политиката, която
провеждат в страната, и благодарение на нея догодина няма да са водеща политическа сила.

Яд ли ви е на ГЕРБ? Така поне твърди премиерът Борисов пред медиите след протеста, организиран от левицата.

- Не, няма за какво да ни е яд. Явно в очите на премиера държавата става все по-хубава. Но хората си задават други въпроси - имат ли работа, получават ли доходи, къде са децата им и усещат ли присъствието на държавната подкрепа и закрила в условия на криза.

БСП е партия, която върви нагоре, за разлика от ГЕРБ. Заели сме се сериозно да предложим алтернатива на това управление, която да преведе страната през кризата. А ГЕРБ нека си се гледа в изкривеното огледало.

От какво най-често се оплакват хората на срещите в страната?

- От срещите разбрах, че сме длъжни да възкресим демократичния дух в отечеството, да има доверие между хората, да няма страх, да има свободни избори и институциите да не мачкат българите и бизнеса. Това са все неща, които усещам при общу-ването с хората на обиколки в страната и в Смолянско. Хората искат социална подкрепа, работа, доходи и развитие на малкия и средния бизнес. Хората са смазани от безработицата, кризата за част от тях вече е безпътица, което е жестоко. Едно е да живееш с надежда, че ще имаш работа, друго е да се превърнеш в човек, който не вижда изход.

Хората в България са смачкани, има огромен страх и зависимост, тъй като повечето назначения и възможности за бизнес минават през държавните институции. Много малко са тези, които могат свободно да казват на висок глас това, което мислят. Този страх за мен е шок. Изумена съм, че има толкова много изплашени хора.

 Дайте пример.

- Последният пример са учители в Джебелско, които ми разказаха, че в училищата силно се политизират назначенията, но мълчат, защото се притесняват, че ще загубят работните си места.

Казвате, че страхът да се говори свободно е по-голям дори от времето на тоталитарния режим, когато управляваше Тодор Живков?

- Преди 1989 г. имаше работа, хората имаха доходи. Имало е страх да говорят остро за партията ръководител, но се разказваха и много вицове за нея. Докато сега освен страх прозира песимизъм за бъдещето. Обикаляйки социалните и здравните заведения, виждам, че положението е страшно. Затова освен всичко друго имаме задача да дадем духовна сила на изстрадалия ни народ. За тази мисия са призвани както БСП, така и всички свободни хора, които обичат България. Когато имаме ясен път за развитие, ще изтърпим кризата.

 Чертаете светло бъдеще, но столетницата също си има своите слаби страни. Кои са те и с какво според вас превъзхождате основния ви опонент ГЕРБ?

- Ние имаме партия, с това превъзхождаме ГЕРБ. БСП е доказала, че може да защитава българския народ, а ГЕРБ защитава корпоративните интереси и монополите. В БСП себеуважението и колективното начало са факт. В ГЕРБ се зачита волята на един човек. БСП е в много по-добра  кондиция от ГЕРБ. Защото в опозиция сме доказали, че можем да бъдем единни и сплотени, а виждаме раздорите на нашите опоненти по места. Видимо е, че след конгреса партията е сплотена и силна. Тя черпи енергия и от това, че Сергей Станишев стана президент на ПЕС, доверието към него е голямо. В момента левицата е единствената партия, която е опозиция на ГЕРБ и която предлага алтернатива.

Разпалиха ли се отново страстите около Първанов и Станишев, след като се заговори за нова лявоцентристка коалиция?

- Не виждам да има разпалени страсти. Георги Първанов не отсега ратува за голяма левоцентристка коалиция. Сергей Станишев в момента ръководи
Коалиция за България, която по същество е лява и с възможности за разширение. Просто двамата се изказват по различен начин - единият призовава за голяма коалиция срещу ГЕРБ, а другият дава малко повече конкретика за това. В момента партията ползва енергията както на единия, така и на другия. Няма разминаване по тази тема между двамата.

 Вътрешнопартийните борби - има ли ги и от какво са породени?

- Ние сме партия с история, но и променяща се партия. Има вътрешнопартийни борби, свързани с лидерството на местните структури, но имаме и устав и колективни решения.

Как стои Смолянският регион на фона на останалите области в страната и има ли  рецепта за по-добър живот в Родопите?

- Смолянска област е областта с висока безработица, има безперспективност, особено в селата и малките общини. Животът на хората е труден, свързан е с много лишения, но анализирайки внимателно става ясно, че тук има ресурс и възможности за развитие. Има нужда в Смолянско и в други региони да се приложат клъстърни* и нови социално-икономически политики. Изключително сериозно гледаме на регионалното икономическо развитие, тъй като про- пастта между София и районите в България е огромна.

 Кои са начините за „сближаване“ на столицата с останалите населени места?

- Устойчивото развитие на държавата. Не може да се фаворизират два-три града, а в останалите региони да е пустиня. Трябва да има солидарност в държавата.

Кметът на Смолян Николай Мелемов често ви обвинява за натрупаните дългове, които е наследил от вас при управлението на общината. Последната цифра, която беше оповестена, е 27 млн. лв., в които влизат парите за цесии, заеми, контрагенти и пр.

- Аз чух 11 версии за наследените дългове на община Смолян. По отношение на финансите сегашната управа се държи като слон в стъкларски магазин, тъй като не познава публичните общински финанси. Трите години управление на ГЕРБ задълбочиха кризата в общинските финанси и тези общини, които искаха да гарантират публичните услуги и да си вършат работата, генерираха дефицит. Такива са правилата на управляващата партия, за съжаление. Паралелно с това, за да черпят политически дивиденти за изборите, министерства като Министерството на околната среда и водите (МОСВ) и други в този период не разплащаха задълженията си към общините. Ние оставихме неразплатени 7 млн. лв. - от МОСВ, бедствия и аварии и по европейски проекти. Такава е ситуацията във всеки областен град и тя беше използвана от ГЕРБ като антикметски пиар. Нека Дянков каже кметове на ГЕРБ с какви дефицити са оставили общините. Сигурна съм, че в подобна ситуация ще изпадне и кметът Мелемов, защото общината има много ангажименти, а данъците и таксите не стигат за местните дейности.

Що за хора са днешните политици? Ударите под кръста или моралът е водещ в българската политика?

- За съжаление през последните години ударите под кръста винаги са съпътствали политиците. Хората одобряват лидерството на политическо ниво да
е свързано с морала. Според мен днешните политици трябва да бъдат изградени хора, с морал и достойни за доверие. А че ударите под кръста ще ги съпровождат - няма спор. Все пак живеем в България и на Балканите.

 Случва ли се човекът Дора Янкова да отстъпи пред политика Дора Янкова или обратно?

- Не страдам от раздвоение - едното допълва другото. По никакъв начин човек не бива да губи лицето си заради политиката. Винаги съм знаела, че
уважението започва със себеуважение. Аз мисля, че усетът за човешкото, за доброто и за взаимопомощта трябва задължително да доминират в хората, които тръгват да се занимават с политика. Не може да си железен и изкуствен и да представяш режисирани пиески пред избирателите. Тези политици бързо изчезват от политическата сцена. От опит знам, че хората обичат личности, които ги разбират, които са близки до тях, които могат да решават проблеми, които преживяват заедно с тях радостите и проблемите им.

 Повече взема или дава политиката?

- При мен политиката е начин на живот. Тръгвайки из цяла България и отдавайки се на обществени и политически въпроси, губиш възможността за домашен уют. Човек сам избира пътя, по който върви. Аз не се оплаквам и не съжалявам за моя избор. Сега осъзнавам колко много власт съм имала при кметуването ми два мандата в общината и не съжалявам, че не съм я използвала в грешна посока, както виждам, че прави ГЕРБ. В управлението никога не съм искала да има наведени хора пред мен. Мразя мачкането. Излизането ми от управлението има и своята добра страна, за да пренаредя отново приоритетите си, да презаредя сетивата си и да получа повече политическа сила от ежедневието. Просто направих крачка назад, засилвайки се да направя две напред.


* От англ. сluster - грозд. Групиране на предприятия и други структури от сходно производство или отрасъл, така че да се постигне възможно
най-ефективен затворен цикъл.

(в. Преса, печатно издание, брой от 323 от 27 ноември 2012)


 


От категорията

Първата седмица на кампанията: Води се Сталинградска битка за всеки пост и всеки процент!

Предизборна кампания-1624018116.jpg

Нинова и Карадайъ са всекидневно на терен. Приоритет за БСП е повишаване на ...

18 юни 2021 | 15:04

„Галъп“: Ако изборите бяха днес - „Има такъв народ“ - 21,2%, ГЕРБ-СДС – 21%, БСП – 15,9%

Снимка: БНР-1623919255.png

„Демократична България“ взима 12,1%, ДПС – 11,9%, „Изправи се! Мутри, вън!“ – ...

17 юни 2021 | 11:40

"Политико": Аферите в Чехия и България алармират Европа за агресивния руски шпионаж

-1616951824.jpg

Представители на разузнаването твърдят, че Европа е изправена пред постоянна ...

18 юни 2021 | 16:36

Срещата на годината

Димитър Недков: Светът след Женева 2021

-1608730312.jpg

Ще има ли мир

18 юни 2021 | 16:20