Автор: Димитър Владиков
Тази година в средата на февруари (между 18 и 24) ще се празнува лунното настъпване на новата 2015 година, или както китайците го наричат Пролетният фестивал (The Spring Festival). В Европа е по-известен като Китайската нова година, но малко хора знаят какво представлява празнуването на Пролетния фестивал.
Има няколко традиции, които са се запазили от миналото до днес при тържествата по повод китайската Нова година. Официално почивните дни са 7, но специално за студентите тази година се събира ваканция от около месец и половина. Голямата разлика от празнуването на Нова година при европейците и американците е, че в Китай това е изключително семеен празник. На него цялото семейство се събира на една маса, няма чествания и концерти по площадите, а всички са вкъщи заедно около трапезата. В Китай семейството е на много голяма почит и за младите е въпрос на чест и уважение да засвидетелстват своята при- знателност и обич към по-възрастните. Както и да получат своите яшуй чиан (Red paper money - пари в червени книжни пликове), но за това ще стане дума малко по-късно. Всяка година Пролетниятфестивал започва с чун-юн - голямото придвижване по родните места. Както се шегуват някои - по това време от годината китайците се придвижват на
малки групи
по 2 млн. души
Хората, които работят в Шанхай, Пекин, Шенджен, Гуанджоу, Ченду и другите мегаполиси, си отиват за празниците по родните градчета и селца. Тази година аз го усетих много пряко, като исках да си купя билет за Шанхай на 4 януари и се оказа, че няма. Бяха изкупени билетите за всички влакове, а композициите тръгват през половин час!
Предварителната продажба на билети за придвижването на Пролетния фестивал започва още в началото на декември и за миналата година пътниците, които са ползвали влакове от и до големите градове, е надхвърлил 35 милиона! За да видите какво представляват жп гарите в момента - погледнете снимката на съседната страница. Въпреки че железниците пускат допълнителни линии и влакове по най-натоварените маршрути, както и билети за правостоящи във вагоните, пак не са достатъчни.
Приемаме, че сме щастливи и сме се сдобили с билет, качили сме се на влака и сме се прибрали в родното градче. В деня преди китайската Нова година има две неща, които следва да се направят - първото е да се излезе на покупки с родителите. Всички, без значение по-млади или по-стари, си купуват нови дрехи, с които да посрещнат новата година. Това има и символично значение. Както в България казваме
„Нова година - нов късмет“, така и тук новите дрехи символизират желанието идващата година да е по-успешна от предходната. Интересно е, че пазаруването се прави по старомодния традиционен начин с обиколка по магазините, а не както е обичайната практика онлайн по интернет сайтовете. Следващото традиционно нещо в последния ден на отминаващата година е почистването на стаите. Всеки си подрежда старателно жилището и
изхвърля
ненужните неща
и боклуците, които са се събирали през годината. Отново символиката е много пряка – да се отървем от лошото, за да направим място за добрите неща, идващи с новата година – вещи, хора, събития и т.н. След покупките на нови дрехи и почистването идва време да се посрещат гостите. Около празничната трапеза се събират всички роднини от най-малките до най-възрастните. Понякога става дума за над двайсет гости на масата. За храната се изисква сериозна подготовка, с която се занимават жените от семейството. Традицията повелява да има поне 12 различни гозби, сред които задължително риба (няколко вида) и сирене тофу, защото на китайски
„тофу“ значи
богатство
Друг много вкусен деликатес особено в региона на Шанхай са дъмплингс - местните пелмени с месо. Добрата новина за чужденците е, че се намират в по-големите супермаркети готови за приготвяне и с различни вкусове.
Дванадесет са гозбите, защото годината има дванадесет месеца и не трябва да има по-малко ястия, за да няма гладни периоди. Често отрупаната кръгла маса заедно със супите и десертите включва към двайсетина различни вида храна. Рибата (или поне един от различните видове риба) не се изяжда цялата, а само до половината. Има две тълкувания на тази традиция - едното е, че трябва да остане и за боговете закрилници, за да бдят над семейството през новата година, а другото е, че половината риба символизира, че не сме постигнали всичко, към което сме се стремили, и през идващата година има още за какво да мечтаем и да работим. Обикновено се сяда на масата доста рано (поне за нас, европейците) - около 4 следобед. Напитките за вечерта са вино, шампанско или бира. Твърд алкохол почти не присъства на масите.
Вечеря се докъм 8-9 часа. Десертът включва няколко вида плодове, сред които драконов плод и мандарини. После децата и по-младите се отделят в една стая или в един ъгъл, където играят на компютърни игри, чатят с приятели и си разказват кой какво е правил през годината. Възрастните гледат празничния концерт по CCTV Gala Program, играят карти или маджонг. Като споменах компютри, представете си интернет, в който
няма Фейсбук,
Туитър, Гугъл
Джимейл и Ютюб. Трудно, а? Китайците са свикнали без тези сайтове и имат успешни заместители както за гледане на видеоклипове и филми, така и алтернативи на социалните мрежи. Точно в полунощ е време за фойерверки. На някои места в големите градове е забранено изстрелването на фойерверки, но тази забрана не се спазва и небето в нощта почервенява от бомбички, огньове и други пироефекти. Когато еуфорията от бенгалските огньове и пиратките утихне, семействата се прибират пак в стаите при трапезата и раздават подаръците. Най-очаквани са „щастливите парички“, или яшуй чиан, които се дават от по-възрастните на по-младите и представляват пари, опаковани в червени пликове. Този подарък се придружава с пожелания за късмет, щастие, здраве и успешна година и се приема от младите с голяма признателност, обич и благодарност. Отново се забелязва една разлика с европейския начин на празнуване, като след полунощ няма обичай да се седи до сутринта на трапезата, както и да се излиза на купон с приятели.
След фойерверките и подаръците голяма част от китайците си лягат или ако са били при роднини, се прибират у дома. Първия ден от новата година китайците обличат новите си дрехи и отиват на гости у съседи и приятели. Това е времето, в което, ако е имало комшийски дрязги и разправии,
всичко се забравя
и се поставя ново приятелско начало. И пак за разлика от Европа и Америка в Китай е нормално, ако съседско детенце дойде у вас, да седне да обядва с вашето семейство. Също се приема за нормално, ако вашето дете отиде на гости и похапне при съседите.
На самата вечеря или обяд също не е грях, ако в твоята чиния има нещо вкусно, съседът до теб или срещу теб да се протегне и да си вземе с клечките за хранене (чопстикс) от твоето ястие, за да го опита.
Споделянето на храна е жест на приятелство и най-топли чувства между сътрапезниците. Освен ходенето на гости в първия ден на Пролетния фестивал се посещават храмовете, където се отдава почит на починалите. Тази традиция не се спазва във всички области на Китай, но се наблюдава в Пекин, Шанхай и Южен Китай. От няколко години е модерно да се ходи за около седмица на почивка в чужбина. Китайските туристи стават все по-многобройни и за изминалата година броят им е над 115 милиона.
Най-предпочитани дестинации са Хонконг (който като административна единица не е чужбина), Южна Корея и САЩ. От Шанхай има удобни връзки със самолет и с влак до Хонконг.
Козата всъщност е овца
2015-а е Годината на овцата (или козата) по китайския календар. Йероглифът йаанг означава овца, като объркването с коза идва от картинките, с които се изобразява настъпващата година. Често на рисунките се показва мъжкият представител на овцете, а именно - овен, който е с рога и прилича на козел. Счита се, че овцата е животно, склонно да помага на упоритите и силни личности, затова през идващата година е важно да бъдем целеустремени и решителни в начинанията си.
Още от декември започнаха да се забелязват по витрините на магазини и заведения пухкави плюшени агънца и овце с пожелания за щастлива 2015 година. Настроението сред китайците е много позитивно и очакванията са, че след силните и емблематични животни като дракона и коня, които бяха символите на последните две години, сега ни очаква една спокойна и успешна, пълна с хармония и щастие нова година.
*Димитър Владиков e преподавател по английски език, журналистика и право в колежа „Дзъджиан“ от топ 150 (на 147-о място) в класацията на най-елитните университети в света за 2014 г. Той е адвокат и инструктор по таекуондо (WPTF, ITF, WTF).