Анализът на ИСА за декември 2023

Разгръща се симптоматиката на едно общество в трансформация

Анализът на ИСА за декември: Между патриархална и глобална България има пропаст

27405 | 30 дек. 2023 | 09:56

Налице е не просто разделение, а радикализация, отказ от комуникация между обществените групи, които споделят различни убеждения, безвкусни и крайно опасни предизвикателства (тортата с фигури от разрязания паметник на съветската армия).


Институтът за стратегии и анализи (ИСА) публикува политическия си анализ за събитията в България, в Европа и в света през месец декември 2023 година под заглавие:

2023 ЗА БЪЛГАРИЯ – СИЛНИ ВЪТРЕШНИ НАПРЕЖЕНИЯ, НО СТАБИЛИЗИРАНЕ В СГЛОБКАТА


ГОДИНАТА НА СТРАХОВЕТЕ – КАКВО ОЧАКВАХМЕ,
КАКВО (ЩЕ) СЕ СЛУЧИ


ПАРЛАМЕНТЪТ ОГРАНИЧИ ВЛАСТТА НА РАДЕВ

 

ГЕРБ – С ПОЛОЖИТЕЛНО САЛДО

 

„ВЪЗРАЖДАНЕ“ – С УДАР ВЪРХУ ПАРЛАМЕНТАРИЗМА

 

ДПС ИЗВЪРШИ НАЙ-ВИДИМАТА ВЪТРЕШНА ТРАНСФОРМАЦИЯ

 

БСП – ВИСОК ОПОЗИЦИОНЕН ПРОФИЛ

 

ЯДРЕНАТА ЗАПЛАХА – ПЪТЯТ КЪМ АДА

Предлагаме ви резюме от ОСНОВНИТЕ ИЗВОДИ И ПРОГНОЗИ:

За България политическата 2023 година беше много динамична и пълна с превратности.


Страната мина през парламентарни и местни избори, но друго събитие структурира политическите процеси - съставянето на редовното правителство по иновативна и бихме казали дори екстравагантна формула.


Сглобката стана факт като контрапункт на президента Радев, но това бе и оправдание за компромиса. Интересите на външни фактори също предопределиха решението.


Геополитиката замрази (антикорупционната) революция.


Посоката на така наречената промяна зави по неочакван начин - от върховенство на правото към Паметника на червената армия. Промените в Конституцията са факт, но вече се говори за нуждата от още промени, за да се гарантират справедливост и върховенство на закона. А демонтирането на Паметника по зрелищен начин прехвърли вниманието на обществото към въпроси за миналото, а не за бъдещето.


Пренареждането на пластовете около властта породи напрежение, което се прояви в разчистване на политически сметки с почерка на 90-те.

 

Страната се намира в междинно състояние, при което нито може да се върне към тоталитаризма, нито има статут на консолидирана демокрация.

 

Аргументът за странната формула (сглобка) – да се изолира държавния глава и да се направи конституционна реформа, не е изчерпателен и достатъчно честен към избирателите, затова техният отговор се прояви на местните избори под формата на апатия.

 

България следва да бъде лоялен член на ЕС и НАТО, да защитава стратегическите си избори, но и да съхрани способността да защитава националните си интереси винаги, когато се налага.

 

Войната със/около символите прониза обществото. Инвестираната енергия обаче не се трансформира в позитивни резултати, а точно обратното.


Налице е не просто разделение, а радикализация, отказ от комуникация между обществените групи, които споделят различни убеждения, безвкусни и крайно опасни предизвикателства (тортата с фигури от разрязания паметник на съветската армия).

 

Конфликти - идеологически, социални, поколенчески, има навсякъде, но в България са забележителни контрастите.

 

Високото социално неравенство, което е много видимо в столицата и рекордно за ЕС, бе на косъм да обърне кметските избори в София.


Между патриархална и глобална България има пропаст.

 

Геополитически напрежения намират израз в задълбочаване на една конфликтна точка – национално и консервативно срещу либерално и глобално.


Спорът Изток-Запад се разгоря с нова сила заради войната на Русия в Украйна, престоящите евроизбори, Паметника на червената армия, спряното интервю с руския посланик, както и опитите за пренаписване на историята.


Ангажирането с военна помощ за Украйна и прекъсването на енергийните връзки предизвика опозиционни реакции в парламента, опитите за пренаписването на историята срещат съпротива и в обществото.


Налице е интересно развитие: сключеното примирие между ПП-ДБ от една страна и ГЕРБ-СДС и ДПС от друга страна, покачват напрежението по други линии - национализъм - глобализъм, Изток-Запад, консервативно-либерално.

 

Подчертаваме, че през Паметника на съветската армия (рязане на фигури, възпроизвеждането на демонтажа върху торта) бе
реанимирана разделителната линия фашизъм-антифашизъм, която е със силен потенциал за дестабилизация.


През начина на демонтаж и рязането на тортата бе демонстрирана сила/победа по крайно унизителен за опонентите начин.

 

Разгръща се симптоматиката на едно общество в трансформация.

За умерени позиции няма чуваемост.

 

Налице е мътна ситуация, в която най-високо се котират политическите спекулации.

 

Политиката на България по отношение на паметниците, свързвани с Русия и СССР, започва да се доближава до тази на балтийските републики и да се отдалечава от добрите примери в утвърдени демокрации. Влиятелните държави пазят историята си, докато поставят условия на малките като България. От екзистенциално значение за страна като нашата е да оказва съпротива по две линии: пренаписване на историята и разделение на нацията, коeто проправя пътя към установяване на контрол.


На предстоящите през 2024 година европейски избори неолибералният ред със сигурност ще претърпи загуби, въпросът е колко мащабни ще са те. Засилването на националистическите и консервативни формации изглежда неизбежно, но тяхната доминация в Европейския парламент е малко вероятна на този етап. И все пак - силно присъствие на консервативните и националистическите сили в ЕП и победа на изолационистите в САЩ биха създали коренно различна ситуация в света.

 

Част от кризите в България ще имат вносен характер, като способността на елита да се адаптира към новите развития – политически, икономически и технологични, и да преведе страната през тях ще предопредели силата на предстоящите трусове.

 

Шестата поправка в Конституцията стана факт и даде хоризонт пред управлението, като изостри максимално отношенията между така нареченото конституционно мнозинство от една страна (ГЕРБ-СДС, ПП-ДБ и ДПС) и опозиционните формации и държавния глава от друга страна.


Независимо от оценките – за или против, промяна в основния закон е събитие, което влиза в политическата и парламентарната история.

 

С поправките в Конституцията Народното събрание постигна реванш след служебната ера на Радев.

Големият проблем е, че промените са продиктувани от поведението на един български президент, а се очаква да важат за всички следващи български президенти.


Очерта се план-график за приемане на съдебните закони и попълване на ВСС, който гарантира минимум още девет месеца на вече ясното конституционно мнозинство. С приемането на конституционните промени хоризонтът на управлението се удължи, като вече се говори за продължение на „институционалното разграждане на корупционния модел в България“.


Центърът на политиката отчетливо се измести към Народното събрание, където обаче се разиграха събития, които са предупреждение за ескалираща „балканизация“ на политиката, докато масовите очаквания в последните две десетилетия бяха за нейната европеизация.

 

Заграждането на парламентарната трибуна от представители на „Възраждане“, за да се възпрепятства заседание на НС, е шокиращ начин за изразяване на политически позиции.

 

Смяната на националния празник е оттеглена идея, но двойното гражданство остава спорен текст. Общият знаменател на критиките звучи така: отваря се вратата за външно влияние.


Румен Радев изглежда изправен пред решението за (про)президентска партия или да бъде „кралицата на Англия за дълги времена“ (според израза от онзи запис).


Ролята на опозиция на всяка цена, която президентът избра, го постави обаче в много конфузна ситуация по повод конституционните промени.
Отпадането на забраната за двойно гражданство на министри и депутати остава спорно, но президентът сега бе припознат като неин автор и политикът, който я лансира публично през 2019 година. Въпреки че сега, през 2023 година, остро я отхвърли.


През декември Радев претърпя три удара – от инициатори на подписката за референдум за Трети март, от леви политици, които вече са скептични към потенциала на партийното строителство на „Дондуков“ 2 и от граждани, които му напомниха резките обрати по ключови позиции.


За ГЕРБ приключи една дълга политическа година - тя започна с провала на кабинета „Габровски“ и завърши с промените в Конституцията, които партията подкрепи като част от мнозинството в парламента.


ГЕРБ и Борисов спечелиха време и през следващата година предстои усилието да го обърнат изцяло в своя полза.

 

Тенденцията е ясно очертана – ГЕРБ се стабилизира, а ПП-ДБ плавно губят подкрепа.

 

С влизането на Борисов в парламента ерата на джипката приключи.

Лидерът на партията показва способност за адаптация към политическата реалност.

 

Напрежението между така наречените некоалиционни партньори играе и положителна роля за тях по две основни причини: запазва индивидуалността на всяка политически сила и съхранява подкрепата на твърдите ядра; възпрепятства възникването на напрежения, които да застрашат парламента и мнозинството отвън.

 

Налице е следната закономерност: когато отношенията между партньорите се изострят, опозицията отива на заден план и почти няма медиен излаз. И обратното – при синхрон между партньорите, както показа и приемането на Конституцията, за опозицията се отворя терен за игра.

 

Нарушаването на принципи и неспазването на обещания в политиката се наказва тежко. ПП-ДБ разочароваха електората си и започнаха логично да губят влияние в резултат на съюзяването си с ГЕРБ и ДПС.

 

(Не)коалицията е удар и върху гражданското общество, което подкрепяше протестите.

Като компенсация двете сили поднасят на традиционните си избиратели промените в Конституцията и зрелищното преместване на Паметника на съветската армия.

 

„Възраждане“ достигна нов пик в деструктивното си поведение, като го насочи този път към водещата институция – парламента.

Партията или не разбира значението на националните институции, или умишлено ги руши. Тя мина една граница, която нито една парламентарна партия не си е позволявала в годините на прехода и пряко застрашава конституционния ред.


ДПС се наложи като ключов елемент от сегашното управление, което оперира в среда на геополитически сблъсък с всички възможни проекции на регионално и на национално ниво.
Това е партията, която извърши най-видимата вътрешна трансформация през 2023 година.


Легитимацията на Делян Пеевски във вътрешната политика е факт, след като бе признат от ПП и ДБ за необходим партньор. Пеевски е най-силно изявил се политически лидер за изминалата година, наложи нов темп на парламента.

 

Само за няколко месеца – от последните парламентарни избори насам, ДПС обърна тренда – от стигматизирана формация до политическата сила, която държи ключа към стабилността на правителството и към конституционните реформи.


Евроатлантическата линия, която Пеевски и ДПС следват безкомпромисно, е още един капитал, с който ще влязат в кампанията за европейските избори.

 

БСП поддържа висок опозиционен профил - системна и последователна, далеч от крясъците на другите опозиционни сили.

Нинова ясно изведе политическата линия: ние сме алтернативата.

БСП се мобилизира в много конкурентна среда, но партията е далеч от електоралното присъствие, което би трябвало да има.

 

Политическото присъствие на „Има такъв народ“ може да се
обобщи така: много шум и малко резултати. Рестарт на влиянието й изглежда невъзможен.

 

В настоящето Народно събрание има консенсус за приемането на еврото, но не и за мерките за намаляване на инфлацията за целите на постигането на инфлационния критерий, доколкото те са свързани с ограничаване на разходи за заплати, пенсии и социални плащания.

 

Продължиха да пушат комините на въглищните електроцентрали, за да осигуряват средно около 40% от електропотреблението в страната. Затварянето на електроцентралите остава основен проблем за енергийната сигурност на страната, която вероятно в близко бъдеще ще разчита на внос поради липсата на алтернативна базова енергия при бързо затваряне на въглищните централи. Така България ще загуби още един конкурентен сектор на международния пазар.

 

Ефектите от намаляващата помощ на Запада ще бъдат все по-очевидни на бойното поле в Украйна. Киев вече не е в състояние да води контранастъпление. До февруари или март 2024 г. ще има трудности при провеждането на локални контраатаки, а до началото на лятото ще се бори да отблъсква руските атаки.

 

В Украйна са налице предпоставки за правителствена криза.

 

След години на преговори ЕС взе решение за широкообхватна реформа в областта на убежището. Положителното е, че се търсят обективни решения. Но това е само първи опит, с грешки и пропуски. За пореден път ЕС планира да изпрати хора обратно в страните им на произход, без първо да сключи окончателни споразумения с тези страни. Пактът за миграцията не е пробив, а по-скоро масово затягане на законодателството в областта на убежището, което няма да реши проблемите на Европа.

 

Бъдещият свят се очертава да бъде мултиполярен, определян от конкуриращи се центрове и интересите на великите сили. Предизвикателство ще бъде съперничеството да се превръща в сътрудничество и да се даде възможност и на малките страни да се чувстват сигурни, а не да бъдат в ролята на зрители. Предстои да се пренаредят приоритетите за сигурност в света и участието в това пренареждане ще предопредели бъдещето на всяка страна.

Анализът е изготвен от екип в състав:

Таня Джоева
Институт за стратегии и анализи

Валерия Велева
Директор на Институт за стратегии и анализи

Проф. Даниела Бобева (икономика)

Симеон Николов (геополитика)

Международни наблюдатели:

Д-р Пламен Христов (Гърция)

Д-р Антон Панчев (Косово, Албания)

Ето и цялото съдържание на анализа:

I. ИЗВОДИ И ПРОГНОЗИ

II. ВЪТРЕШНО-ПОЛИТИЧЕСКА ДИНАМИКА И ОСНОВНИ ИНСТИТУЦИИ


ГОДИНАТА НА СТРАХОВЕТЕ – КАКВО ОЧАКВАХМЕ, КАКВО (ЩЕ) СЕ СЛУЧИ
ПОВЕЧЕ КОНФЛИКТНИ ТОЧКИ, НО И ПОВЕЧЕ ОПТИМИЗЪМ. ЗАЩО?
ПАМЕТНИКЪТ НА СЪВЕТСКАТА АРМИЯ РАДИКАЛИЗИРА ТВЪРДИТЕ ЯДРА
ПАРЛАМЕНТЪТ ОГРАНИЧИ ВЛАСТТА НА РАДЕВ
ПРЕЗИДЕНТЪТ ПРЕД ИЗБОР – НОВА ПАРТИЯ ИЛИ „КРАЛИЦАТА НА АНГЛИЯ“
ПРАВИТЕЛСТВОТО И ШЕНГЕН – БЪЛГАРИЯ ТРЯБВА ДА БЪРЗА

III. ПАРТИЙНА ДИНАМИКА

 

ГЕРБ – С ПОЛОЖИТЕЛНО САЛДО
ПП-ДБ КАТО СГЛОБКА В СГЛОБКАТА
„ВЪЗРАЖДАНЕ“ – С УДАР ВЪРХУ ПАРЛАМЕНТАРИЗМА
ДПС ИЗВЪРШИ НАЙ-ВИДИМАТА ВЪТРЕШНА ТРАНСФОРМАЦИЯ
БСП – ВИСОК ОПОЗИЦИОНЕН ПРОФИЛ
„ИМА ТАКЪВ НАРОД“ – МНОГО ШУМ, МАЛКО РЕЗУЛТАТИ

IV. ИКОНОМИКА

 

2023 – ГОДИНАТА НА „СГЛОБЕНАТА“ ИКОНОМИКА
ГЛОБАЛНАТА ИКОНОМИКА НЕ ИЗПАДНА В РЕЦЕСИЯ
БЪЛГАРСКАТА ИКОНОМИКА СЕ ПОДЧИНИ НА ПРОГНОЗИТЕ
ЧЛЕНСТВОТО В ЕВРОЗОНАТА
ЗЕЛЕНИЯТ ПРЕХОД: „КЪЩИЧКИ В СНЕГА СЕ ГУШАТ, А КОМИНЧЕТАТА ПУШАТ...“
НЕ СЕ СБЪДНАХА ПРОГНОЗИТЕ ЗА СПАД НА ЦЕНИТЕ НА ЖИЛИЩАТА
РИСКОВЕТЕ ПРЕД БАНКОВАТА СИСТЕМА
СРИВОВЕ В ЕНЕРГЕТИКАТА
БЪЛГАРСКАТА ИКОНОМИКА СЕ ДИГИТАЛИЗИРА

V. ГЕОПОЛИТИКА

 

РИСКОВЕТЕ ЗА СВЕТОВНАТА СИГУРНОСТ ЗАД ФАСАДАТА НА ВОЕННИ ПЛАНОВЕ И БЕЗСИЛНИ МЕЖДУНАРОДНИ ОРГАНИЗАЦИИ
ВОЙНИТЕ ПРЕЗ 2023 ГОДИНА
ЯДРЕНАТА ЗАПЛАХА – ПЪТЯТ КЪМ АДА
ТЕРОРИСТИЧНИ ЗАПЛАХИ – „ВЕЧЕ НИКОЙ НЕ Е В БЕЗОПАСНОСТ“
КЛИМАТИЧНИТЕ ПРОМЕНИ – МЕЖДУ ТРЕВОГИТЕ И НАДЕЖДИТЕ
МИГРАЦИЯТА – ТИКТАКАЩАТА БОМБА СЪС ЗАКЪСНИТЕЛ
ООН – В ЗАДЪНЕНА УЛИЦА

V. РЕГИОНАЛНИ РАЗВИТИЯ

 

ПРАВИТЕЛСТВОТО НА НОВА ДЕМОКРАЦИЯ С НОВ ХОРИЗОНТ ПРЕЗ 2024
АЛБАНИЯ – ГРЪЦКА БЛОКАДА И ПАРЛАМЕНТАРНИ РАЗМИРИЦИ
КОСОВО – В ОЧАКВАНЕ НА ЛИБЕРАЛИЗИРАНЕ НА ВИЗОВИЯ РЕЖИМ С ЕС

Пълният 77-страничен вариант на анализа е достъпен само за абонати. За контакти и абонамент - 0878 852 713


Еврохолд

От категорията

Алена: Главчев е дарен с бърз и остър ум, внася ред в хаоса, умел е в рутинната работа

Алена: Главчев е дарен е с бърз и остър ум, внася ред в хаоса, умел е в рутинната работа-Alena--Glavchev-e-daren-e-s-barz-i-ostar-um--vnasya-red-v-haosa--umel-e-v-rutinnata-rabota_1712845383.jpg

Вибрацията на личната година им носи изискване за съдбовно подчинение, за ...

11 апр. 2024 | 17:17

Георги Марков: Защо Александър Сорос иска свои главни прокурори в България и в Унгария?

Георги Марков-Georgi-Markov_1679054335.jpg

Ще успее ли Сорос в Унгария? Абсурд - още 1956 г. УНГАРЦИТЕ ВЪСТАНАХА СРЕЩУ ...

11 апр. 2024 | 18:04

Responsible Statecraft: Украйна рискува да загуби войната - и мира

-Ukrainskite-sili-izpitvat-ostra-nuzhda-ot-snaryadi_1710443272.jpg

Корупцията е дълбоко вкоренена в отбранителния сектор на Украйна от съветско ...

12 апр. 2024 | 19:22

Мирела Костадинова: Иван Димитров е първият български художник, който излага творби в парижки салони

Автопортрет на Иван Димитров-Avtoportret-na-Ivan-Dimitrov_1712917064.png

Малцина знаят, че той полага основите на битовата живопис в България като жанр ...

12 апр. 2024 | 13:16

Най-важното

Освободени са Тихомир Стойчев и Елена Шекерлетова

Главчев назначи двама заместник-министри в Министерството на външните работи

Със заповед на министър-председателя Димитър Главчев за заместник-министри в МВнР са назначени Мария Ангелиева и полковник Невяна Митева-Glavchev--Dlazhni-sme-da-ostanem-hladnokravni-ot-parviya-do-posledniya-den-na-tova-pravitelstvo_1712833618.jpg

Новите заместник-министри са Мария Ангелиева и полковник Невяна Митева

12 апр. 2024 | 17:52

Европейската комисия е трябвало да бъде уведомена, но това не е направено

МС се отказа да изкупува от "Булгаргаз" и БЕХ дълговете на "Топлофикация София" за 1,6 млрд лева

Предложението за отмяна на решенията на предишния кабинет е на Владимир Малинов-1651039672.jpg

По предложение на министъра на енергетиката Владимир Малинов служебното ...

12 апр. 2024 | 18:06

Спецов да даде всичко от себе си, за да навакса изоставането в приходите

Борисов: Ще приветствам Гвоздейков да оглави щаба за изборите. Той е честен човек

Борисов: Всички българи ще си платим за трите години експеримент-Borisov--Denkov-i-Gabriel-ako-ne-se-razberat--nyama-da-ima-rotatsiya-_1707896269.jpg

Всички българи ще си платим тези три години с огромните заеми и дългове, които ...

12 апр. 2024 | 09:29

Целта на ДПС е да разшири представителството си в ЕП и националния парламент

ЦС на ДПС реши: Отиваме на избори с млади и подготвени хора, за ново начало в името на хората

ЦС на ДПС реши: Отиваме на избори с млади и подготвени хора, за ново начало в името на хората-TsS-na-DPS-reshi--Otivame-na-izbori-s-mladi-i-podgotveni-hora--za-novo-nachalo-v-imeto-na-horata_1712923649.jpg

Централният съвет взе решение партията да се яви самостоятелно на предстоящия ...

12 апр. 2024 | 14:52

Никой не е скачал така срещу пенсионерите, разгневи се депутатът от „Възраждане“

Цончо Ганев към ПП-ДБ: Бюджетни мошеници! ГЕРБ нека ви изкарат всичко - пуделите, пачките и дефицита

Цончо Ганев към ПП-ДБ: Бюджетни мошеници! ГЕРБ нека ви изкарат всичко - пуделите, пачките и дефицита-1641988869.jpg

Вие сте безумци и трябва да изчезнете, късно е когато и да стане това, отсече ...

12 апр. 2024 | 15:11

Очаква се да бъдат приети критериите и процедурите за номинация

БСП свиква Националния съвет, обсъждат явяването на изборите

-Korneliya-Ninova--V-energetikata-e-palen-haos--Vnasyame-zakon-za-otlagane-za-liberalizatsiyata-na-toka_1711017183.jpg

Корнелия Нинова ще направи отчет за работата на Парламентарната група и ...

12 апр. 2024 | 11:24

В събитието участваха председатели и делегати на девет европейски държави, както и над 500 гости от цялата страна

“Възраждане” проведе в София международна конференция “Новите лидери на Европа”

“Възраждане” проведе в София международна конференция  “Новите лидери на Европа”--Vazrazhdane--provede-v-Sofiya-mezhdunarodna-konferentsiya--Novite-lideri-na-Evropa-_1712946734.jpg

Трябва да бъде спряна войната в Европа – чрез мирни преговори. В основата на ...

12 апр. 2024 | 21:31

Декларативната сигурност на гласуване е ниска - 37,4%

"Галъп": 10% разлика между ГЕРБ и ПП-ДБ, ако изборите бяха сега. ДПС са трети

-Borisov--Petkov-i-Peevski-predlagat-parlamentat-da-raboti-izvanredo-drugata-sedmitsa_1702569772.jpg

При подадените гласове за НС резултатите биха били следните: ГЕРБ-СДС биха ...

11 апр. 2024 | 19:14

Социалистическата партия събира подкрепата на 8,7 на сто

„Маркет ЛИНКС“: ГЕРБ-СДС водят на ПП-ДБ с 8%, ДПС са трети, следвани от "Възраждане"
(Видео)

Снимки: бТВ-Snimki--bTV_1712856083.jpg

Според проучването, „Има такъв народ“ е под прага за влизане - с 3,9 процента ...

11 апр. 2024 | 20:20