Колаж: Епицентър

На 18 май Съветът по финансова стабиилност решава проектозаконът да бъде пратен спешно в парламента

На лъжата краката са къси! Ето кои са обсъждали мракобесния вариант на българския "Магнитски"

62712 | 30 май 2022 | 16:57

Работата по проекта на Закон за мерки за превенция и защита на националната сигурност... следва да приключи в рамките на май 2022 г., с цел неговото спешно и приоритетно внасяне за разглеждане в НС, решават в МФ под ръководството на Асен Василев


НА ЛЪЖАТА КРАКАТА СА КЪСИ!

Тази поговорка важи и за управниците, когато се опитват по най-безпардонен и нагъл начин да заблуждават обществото, скривайки срамните си деяния. 


След като в четвъртък, 26 май 2022 г., Епицентър.бг публикува текста на проекта на "Закон за мерки за превенция и защита на националната сигурност от рискове за икономическата и финансовата система на държавата", който взириви политическата сцена у нас и скандализира юридическата общност, събирайки еднозначната оценка като "мракобесен" и "фашистки", управляващите от "Продължаваме промяната" първо запазиха гузно мълчание, а после тутакси побързаха да се отрекат от него.

И настъпи истинска суматоха.

Вицепремиерът и министър на финансите Асен Василев, за когото още от първия ден се твърдеше, че е един от авторите на законопроекта, заяви, че точно такъв текст не съществува. По думите на Василев правосъдното министерство е предоставило някакви си два или три работни варианта за законопроекта, а той е дал "технически бележки как да се случва процесът", но нищо не било готово.

Министър Даниел Лорер също отрече наличието на този законопроект, като също прехвърли топката към Министерството на правосъдието, което "работи по темата и в някакъв момент ще изготвят предложение, което всички ще обсъдим".

 

И от Министерство на правосъдието се разграничиха от изтеклите в публичното пространство текстове на законопроекта. „Paзпpocтpaнeният нa 26.05.2022 г. в мeдиитe тeĸcт нa зaĸoнoпpoeĸт имa нecъoтвeтcтвия и явни пpoтивopeчия c Koнcтитyциятa нa Peпyблиĸa Бългapия, aĸтoвeтe нa Eвpoпeйcĸия cъюз и Eвpoпeйcĸaтa ĸoнвeнция зa зaщитa пpaвaтa нa чoвeĸa, пopaди ĸoeтo нe мoжe дa бъдe пoдĸpeпeн в тoзи мy вид oт Mиниcтepcтвo нa пpaвocъдиeтo и пocтaвeн нa oбcъждaнe“, ce ĸaзвaше в cъoбщeниe дo мeдиитe oт миниcтерството.

 

Никой обаче не казва точно какво се обсъжда, кой точно го обсъжда, който пише текстовете, кои са експертите, на базата на какви анализи стъпват. "Нямаме готов законопроект, работим по варианти", казаха и днес от МП. Ако обаче няма готов законопроект, какво тогава ще влезе в НС до края на май - срок, който вече изтече.


Но... ИСТИНАТА ВСЕ НЯКОГА ИЗЛИЗА НАЯВЕ. И това трябва да знаят управляващите.

Епицентър. бг се сдоби с Протокола от първото заседаниие на КОНСУЛТАТИВЕН СЪВЕТ ПО ФИНАНСОВА СТАБИЛНОСТ (КСФС), проведено на 18 май 2022 година.

 

На него именно се обсъжда въпросният законопроект, като се дават инструкции час по-скоро текстът да се отправи към законодателния орган. 

Съветът по финансова стабилност решава: "Работата по проекта на Закон за мерки за превенция и защита на националната сигурност от рискове за икономическата и финансовата система на държавата следва да приключи в най-кратки срокове в рамките на май 2022 г., с цел неговото спешно и приоритетно внасяне за разглеждане в Народното събрание".

 

В това няма нищо лошо, но лъсва лъжа ПЪРВА - такъв законопроект с това именно заглавие съществува и управляващите бързат да го придвижат към Народното събрание.

Към този момент друг текст за законопроекта не е известен.

 

Обърнете внимание - заседанието на КСФС е на 18 май, а топфинасистите дават нареждане до края на май Законопроектът да бъде приоритетно разгледан в НС. Не е възможно, приемайки такова решение, те да не са знаели в основни линии текстовете на Законопроекта.

От 18 май до края на май има само 6 работни парламентарни дни. 

Това навежда на мисълта, че текстът с който Епицентър.бг се сдоби, и чието съществуване от ПП отричат,  е именно окончателният, готов за внасяне в парламента, вероятно с някакви дребни корекции, но съществена промяна е невъзможна.

Защото самата философия на този законопроект е репресивна, тип "бухалка", и не може да бъде преработена. Почти всичките му текстове се сблъскват челно както с българската Конституция, така и с европейската Конвенция за правата на човека и основните свободи, така и с европейските договори, по които България е страна.

От протокола личи, че на заседанието на Консултативния съвет по финансова стабилност на 18 май 2022 година присъстват ВИП-персоните, отговорни за финансовото управление и финасовата стабилност на държавата:

- Асен Василев, заместник министър-председател по еврофондовете и министър на финансите,
- Димитър Радев, управител на БНБ
- Бойко Атанасов, председател на КФН
- Румен Спецов – изпълнителен директор на НАП
- Пламен Тончев - председател на ДАНС
- Даниела Митева – изпълнителен директор на Агенцията по вписванията.
- Васил Георгиев – заместник-министър на външните работи

Както и екипи от МФ, БНБ, КФН, МВнР, НАП, ДАНС и Агенцията по вписвания - общо 14 души.

Така лъсва лъжа ВТОРА - с този законопроект са запознати всички финансови институции в държавата.

Заседанието на КСФС се ръководи от финансовия министър Асен Василев.
Той именно докладва първа точка, по която е обсъдена "необходимостта от спешното приключване на работата по проекта на Закон за мерки за превенция и защита на националната сигурност от рискове за икономическата и финансовата система на държавата, която се ръководи от Министерство на правосъдието".

И ето лъжа ТРЕТА - работата по законопроекта се ръководи Министерство на правосъдието, което след изтичане на законопроекта в медиите, побърза да се отрече от творението си.

В протокола никъде не пише и, че проектът на "Закона за защита на държавата" трябва да мине на обществено обсъждане, което е задължително.

Но пък се потвърждава признанието на Асен Василев от 27 май, че "има работна група, която включва представители на правосъдното министерство, министерство на финансите, МВнР, ДАНС и редица институции, които участват в съставянето на законопроекта, а пък той лично е дал "технически бележки как да се случва процесът".

Въпросът е, ако няма законопроект, върху какво Асен Василев е дал "технически бележки как да се случва процесът". Какви бележки е дал? И кой процес как точно трябва да "се случва"? 

И за да се убедите как властта се опитва да манипулира, ето текста на Констативния протокол на КСФС:

 

КОНСУЛТАТИВЕН СЪВЕТ ПО ФИНАНСОВА СТАБИЛНОСТ ПРОТОКОЛ №1 

от 18.05.2022 г.


На 18.05.2022 г., от 15.00 ч. в зала Колегиум на Министерството на финансите се проведе първото за 2022 г. заседание на Консултативния съвет по финансова стабилност (КСФС).


На заседанието присъстваха членовете на КСФС:

г-н Асен Василев, заместник министър-председател по еврофондовете и министър на финансите,

г-н Димитър Радев, управител на БНБ и

г-н Бойко Атанасов, председател на КФН.

 

На заседанието присъстваха още:

 

от МФ: г-н Ивайло Яйджиев - заместник-министър на финансите; г-жа Снежанка Колева - директор на дирекция „Регулация на финансовите пазари”; г-жа Диана Драгнева – директор на дирекция „Правна“ и г-н Калоян Симеонов - държавен експерт в дирекция „Регулация на финансовите пазари”;

 

от БНБ: г-н Ивайло Николов – съветник на управителя на БНБ;

от КФН: г-н Милен Милев – началник на отдел в дирекция „Правна“ на Комисията за финансов надзор;

 

от МВнР: г-н Васил Георгиев – заместник-министър и г-жа Галина Костова – заместник европейски кореспондент, дирекция „Обща външна политика и политика за сигурност на ЕС“;

 

от НАП: г-н Румен Спецов – изпълнителен директор ;

 

от ДАНС: г-н Пламен Тончев - председател и г-жа Таня Каракаш - директор на дирекция;

 

от Агенцията по вписванията: г-жа Даниела Митева – изпълнителен директор.


Председателят на КСФС откри заседанието като представи дневния ред, както следва:

 

1 . Обсъждане на механизъм за ефективно прилагане на международните ограничителни мерки и определяне на компетентни органи за контрол по прилагането на международни финансови ограничителни мерки.

 

Докладва: МФ

 

2. Актуално състояние на финансовата система и финансовите пазари в България, включително с оглед на ситуацията в Украйна.

 

Докладват: БНБ и КФН

 

3. Определяне на национални компетентни органи по проекта на Регламент на ЕС за пазарите на криптоактиви.

 

Докладва: МФ

 

4. Разни


По т. 1 от дневния ред, бяха обсъдени както механизма за ефективно прилагане на международните ограничителни мерки и нуждата от определяне на компетентни органи за контрол по прилагането на международни финансови ограничителни мерки, така и необходимостта от спешното приключване на работата по проекта на Закон за мерки за превенция и защита на националната сигурност от рискове за икономическата и финансовата система на държавата, която се ръководи от Министерство на правосъдието.

 

По тази точка бяха приети следните


РЕШЕНИЯ:


1. Работата по проекта на Закон за мерки за превенция и защита на националната сигурност от рискове за икономическата и финансовата система на държавата следва да приключи в най-кратки срокове в рамките на май 2022 г., с цел неговото спешно и приоритетно внасяне за разглеждане в Народното събрание.

 

2. МВР, ДАНС, БНБ, КФН, НАП и АВ да изпратят в срок до края на месец май 2022 г. до МВнР с копие до МФ предложения за определяне на компетентни органи по прилагането на международни финансови ограничителни мерки.


По т. 2 от дневния ред не бе проведена дискусия и не бяха вземани решения


По т. 3 не бе проведена дискусия по същество, като с оглед и напредването на времето, определено за заседанието, бе взето следното

 

РЕШЕНИЕ:


3. МФ да изпрати писмо до БНБ и КФН относно създаването на работна група във връзка с определянето на национални компетентни органи по проекта на Регламент на ЕС за пазарите на криптоактиви.

 

По т. 4 не бе проведена дискусия и не бяха вземани решения.

______

АСЕН ВАСИЛЕВ
ЗАМЕСТНИК МИНИСТЪР-ПРЕДСЕДАТЕЛ ПО ЕВРОФОНДОВЕТЕ
И МИНИСТЪР НА ФИНАНСИТЕ
ПРЕДСЕДАТЕЛ НА КСФС

 

_____

ДИМИТЪР РАДЕВ
УПРАВИТЕЛ НА БНБ

 

_____
БОЙКО АТАНАСОВ
ПРЕДСЕДАТЕЛ НА КФН

 

Епицентър. бг припомня, че според проекта на "Закон за мерки за превенция и защита на националната сигурност от рискове за икономическата и финансовата система на държавата", властта ще брани финансовата и икономическа система с извънреден орган, който ще прави наказателни списъци без съд и присъда, ще замразява пари и имущества по донос.
Министърът на финансите, в случая Асен Василев, ще е начело на специалния Междуведомствен съвет, който ще изготвя черните списъци. Физическите и юридически лица, за които има данни, че извършват една от тези дейности, след проверка, ще се включват от правителството в специален Национален списък.
Освен това в проектозакона се предвижда да има Национален списък на свързаните лица, където попадат тези, които са съдействали или са осигурили материална помощ на лицата от Националния списък.

И ако този проект на Закон за защита на държавата не беше изтекъл в медиите, то щеше да бъде в ход решението на КСФС от 18 май - до края на май да влезе спешно и приоритетно за разглеждане в Народното събрание.

 

Ето го целия текст на протокола: Протокол_КСФС_18 05 2022

 


От категорията

Божинов: Берем плодовете на предателството на национална памет, завършено при „харвардския" кабинет

Войн Божинов: Малката държава Северна Македония се подигра с българското общество-1641470359.jpg

В югозападната ни съседка са напипали великолепно пулса на брюкселската ...

7 февр. 2023 | 11:26

Кеворк Кеворкян: Особености на българския слугинаж

Кеворк Кеворкян-1461834919.jpg

Радев мълчи красиво – можеше поне да похвали протежето си ПростоКирчо за ...

7 февр. 2023 | 10:55

Дахер Ламот: Санкциите на САЩ и ЕС не допускат помощи за Сирия

Дахер Ламот: Санкциите на САЩ и ЕС не допускат помощи за Сирия-Daher-Lamot--Sanktsiite-na-SASht-i-ES-ne-dopuskat-pomoshti-za-Siriya_1675779077.png

Крайно време е европейските лидери вместо само да говорят, за да излъчват ...

7 февр. 2023 | 16:09

The Washington Post: 41% от републиканците в САЩ са съгласни Русия да получи украински територии

41% от републиканците в САЩ са съгласни Русия да получи украински територии-SASht-kam-Ukrayna--Otlozhete-zapochvaneto-na-ofanziva-sreshtu-ruskite-sili--Nyama-da-dadem-tankove-Abrams-_1674247224.jpg

Като цяло подкрепата за каузата на Украйна остава преобладаващо двупартийна. Но ...

7 февр. 2023 | 16:00

Най-важното

Обичайното геоложко движение над района не надвишава 2-3 милиметра годишно

Мега-земетресение! Трусът преместил Турция с 3 м на югозапад

Трусът преместил Турция с 3 м на югозапад-Trusat-premestil-Turtsiya-s-3-m-na-yugozapad_1675781057.jpg

Арабската плоча се е придвижила с около 3 метра в посока североизток-югозапад ...

7 февр. 2023 | 16:38

У нас колкото по-застрашени са местата, толкова по-високи са изискванията при проектиране, обясни той

Проф. Петър Павлов: Сградите в София са проектирани да издържат на земетресение с магнитуд до 7.3

Проф. Петър Павлов Снимка: Евронюз България-Prof--Petar-Pavlov-Snimka--Evronyuz-Balgariya_1675780352.png

"България има изградена система за контрол над проектирането, ...

7 февр. 2023 | 16:32

Установихме разлики в цените от 20 - 30% и повече, подчерта министър-председателят (ВИДЕО)

Премиерът Донев: Въвежда се ежедневен контрол на цените на стоките от произодителя до щанда
(Видео)

Премиерът Донев: Въвежда се ежедневен контрол на цените на стоките от произодителя до щанда-Premierat-Donev--Vavezhda-se-ezhedneven-kontrol-na-tsenite-na-stokite-ot-proizoditelya-do-shtanda_1675771604.jpg

Ще бъдем безкомпромисни в контрола. Обмисляме да направим сайт и в него да има ...

7 февр. 2023 | 14:00

Президентът проведе видеоконферентен разговор с председателя на Европейския съвет

Радев обсъди с Шарл Мишел необходимостта от реформи в политиката по миграция

Снимка: Прессекретариат на президента-Snimka--Pressekretariat-na-prezidenta_1675771543.jpg

Заявените амбиции на РСМ за присъединяване към ЕС на фона на ескалиращата ...

7 февр. 2023 | 14:05

Вече са дерегистрирани 211 туроператори и агенти заради нередовна дейност

Министърът на туризма: КЗП, МВР и НАП започват проверки за нелегални екскурзии

Илин Димитров трябвало да бъде на изложение в Истанбул, но то било отложено-Ilin-Dimitrov-tryabvalo-da-bade-na-izlozhenie-v-Istanbul--no-to-bilo-otlozheno_1675754237.jpg

Министърът на туризма Илин Димитров обяви за приоритет изработването на ...

7 февр. 2023 | 09:14

Времето изтича за спасяването на стотици, които все още са под развалините, Загиналите в Турция и Сирия вече са над 5 000

Адът на земетресението: Опустошени сме. Боже мой... Спасете ни! И няма никой

Адът на земетресението: Опустошени сме. Боже мой... Спасете ни!  И няма никой

Снимка: EPA/ERDEM SAHIN-Adat-na-zemetresenieto--Opustosheni-sme--Bozhe-moy--Spasete-ni--I-nyama-nikoy_1675768177.jpg

Но и започват да се чуват болезнено известните въпроси от голямата трагедия от ...

7 февр. 2023 | 12:16

От страна на РСМ беше ни ударен звучен шамар. От наша страна, освен заучени фрази – нищо!

Божинов: Берем плодовете на предателството на национална памет, завършено при „харвардския" кабинет

Войн Божинов: Малката държава Северна Македония се подигра с българското общество-1641470359.jpg

В югозападната ни съседка са напипали великолепно пулса на брюкселската ...

7 февр. 2023 | 11:26

Оставете скопяните – всъщност, нашите политически бездарници предадоха България

Кеворк Кеворкян: Особености на българския слугинаж

Кеворк Кеворкян-1461834919.jpg

Радев мълчи красиво – можеше поне да похвали протежето си ПростоКирчо за ...

7 февр. 2023 | 10:55

Не знам на какво се основаваше оптимизмът на нашите хора за общо отбелязване на годишнината от рождението на Гоце

Коста Филипов: Бедни ми, бедни министър Демерджиев, защо не остана в София да правиш реформи в МВР

Министър Демерджиев полага венци на гроба на Гоце Делчев заедно със здравния министър-Ministar-Demerdzhiev-polaga-ventsi-na-groba-na-Gotse-Delchev-zaedno-sas-zdravniya-ministar_1675759509.jpg

Беше достатъчно болно и унизително да гледам изолирания ни вътрешен министър в ...

7 февр. 2023 | 10:42