Гешев: Заради един предишен министър МВР е в будна кома

Демерджиев полага усилия да възстанови работата в министерството, подчерта главният прокурор

Гешев: Заради един предишен министър МВР е в будна кома, води се война срещу съдебната власт

3570 | 24 ноем. 2022 | 14:10

Според него българските партии разбират под съдебна реформа овладяването на прокуратурата и използването ѝ за политически цели


„Не поради министър Демерджиев, а поради действията на един предишен министър МВР е в будна кома. Даже не бих казал, че е будна. Виждам, че това ръководство на МВР се опитва да го възстанови. Този процес ще продължи години. Това е също част от проблема и също причина за тези последствия, които виждаме. Коментирам МВР, защото ние сме една система – няма как МВР да разкрие престъпленията и ние да внесем обвинителен акт”.

 

Това заяви главният прокурор Иван Гешев след днешната конференция, насочена към справянето с войната по пътищата.

„Виждам, че Демерджиев полага усилия, надявам се да успее, но предвид това, което се случи – това систематично, целенасочено унищожаване на потенциала МВР, целенасочената война срещу съдебната власт, ще берем тези плодове. Тези плодове са наркотици, убийства по пътищата, телефонни измами, би
това престъпност. Пожелавам успех на министър Демерджиев.”

Гешев пита:„Как ще се пресекат каналите за мигранти, като няма дела за организирана престъпност? Почти няма реализации за организирани престъпни групи тази година в резултат на систематичния политически натиск и унищожаването на специализираните структури. Ние отново изграждаме специализация в 23 окръжни прокуратури, които никога не са се занимавали с организирана престъпност. Ние отново изграждаме специализации, и ще се постараем да направим всичко възможно. Това е резултат от политически действия, и те трябва да си поемат отговорност. А не да се крият – те знаят, че направиха това по политически причини и в полза на олигарсите.”

„В момента ние преследваме последствията – шофьор, който вози мигранти, а не преследваме престъпната група, която продължава да работи. Защо? Защото унищожихме работещи инструменти за борба с организираната престъпност”,
допълни още той.

На въпрос относно това какво трябва да се направи, след като областните дирекции и окръжните прокуратури в Бургас, Ямбол и Хасково поемат отговорността, Гешев заяви: „Организацията в МВР може да попитате министъра на вътрешните работи. Ние първо възстановяваме специализацията и обучението, там почти няма прокурори, които да са се занимавали с организирана престъпност. Второ – изграждане на отдели за борба с организираната престъпност. Третото – съвещания и обучение и организация за взаимодействие между различните структури по места на правоохранителната система.”

„На местно ниво проблемите са огромни. Всички се познават. При унищожени работещи структури показно – това е показен разстрел, той целеше да покаже, че когато работиш, това ще ти се случи. Ще ти се случи, че ще бъдеш подложен на безобразен политически натиск, ще те изселят в някой окръжен град. Ще направим всичко възможно да подобрим това състояние, но то изисква комплексен подход”, обеща Гешев.

 

"Това, което мога да кажа, е че това събитие е благодарение на гражданското общество, на НПО и българската прокуратура подкрепя гражданите, които най-после искат от българската държава това, което им дължи – справедливост и да не се убиват българи по пътищата. За мен това е положително събитие, защото целта е да се спасят нашите деца и българските граждани. Не мога да забраня никой да прави оценки или спекулации, това е свободна държава.

Така коментира главният прокурор Иван Гешев конференцията, насочена към справянето с войната по пътищата.

„Най-после започват наченки на организация за това да приключи тази война по пътищата, защото ние сме първи в черната статистика в ЕС. за разлика от Швеция, където загиват 16 на 1 млн., при нас загиват 100 на 1 млн. души. Това се дължи на безучастността на България”, категоричен е той.

Според него българските партии разбират под съдебна реформа овладяването на прокуратурата и използването ѝ за политически цели: „Това е съдебната реформа на двете основни партии, които я развяват в продължение на две години. Явно не е интерес за тях да се защитят българските граждани. Затова ги няма тук – те нямат аргументи. Отказват разговор с прокуратурата – този разговор приеха много партии и той е в интерес на хората.”

По думите му българската прокуратура ще направи всичко, за да има справедливост: „Чуваме гражданите, в активен диалог сме с тях и ще ги подкрепим в техните справедливи искания. Включително и НПО – за съжаление те имат по-голяма експертиза от държавните институции. Надяваме се на лидерство – някой да застане начело и да поведе това нещо, иначе ще има колективна отговорност.”

Той категорично обяви, че не е този лидер. За него представлява интерес прокуратурата да си свърши работа и това да не продължава: „Това е безобразие и работещи модели има в цяла Европа – това, че не се прави, е една от причините, че не ги интересуват основните държавни институции, а ги интересуват да закрият специализираната прокуратура в интерес на олигарсите в рамките на дни, в интерес на организираната престъпност. Виждате какво става с организираната престъпност, с трафика на хора.”

Как няма да има убийство на полицаи по пътищата, разпространение на наркотици, дрогирани шофьори повече от пияните? Кой направи това нещо? Направиха го това някои български политици, но нямат да поемат отговорност. Последствията са за българските граждани”, смята той.

Ще спрем каквото и доколкото можем, въпреки опитите да се възпрепятства работата на съдебната власт, ще направим възможното и невъзможното, за да защитим българските граждани”, категоричен е Гешев.

Той не даде отговор дали правителството саботира тази среща: „Присъстват заместник-министри. Възприемам това за добър знак и едно начало. Надявам се при следващите нивото да е по-високо и да присъстват и българските политици. Предупредих миналата година, че ще се случи това – разпространението на наркотици, организираната престъпност, регрес в борбата с корупцията, недай си Боже и тероризъм. Аз не съм доволен, вие доволни ли сте?”

„Продължаваме да работим при отнемане на работещи инструменти, каквото е специализираното правосъдие. Този инструмент присъства в целия ЕС. След като Организацията на специализираните прокуратури в цяла Европа каза, че това е огромна грешка, никой не го отчете. Те казаха – това е политическо решение. Ето това са резултатите от това политическо решение”, каза още той.

„Без да решиш проблемите, няма как да се бориш с последствията. Това е констатацията ми на специалист и това е констатацията на гражданите. Не трябва това да се крие. Трябва ясно да се дефинират проблемите, за да няма тези последствия. Наркотици до училищата, смърт по пътищата, телефонни измами на нива отпреди да почнем да работим сериозно, убийства на полицаи от трафиканти на мигранти – нещо, което никога не се е случвало. Проблемите трябва да се посочват и аз ясно ги посочвам”, завърши той.

 

Последвайте Епицентър.БГ вече и в Телеграм и Туитър!

 

 


От категорията

Слави Трифонов: Кирил Петков предложи на БСП престъпна сделка. Това е грандиозен скандал!

Слави Трифонов обвини "Продължаваме промяната", че са откраднали изборите-1645701992.jpg

Бившият премиер е предложил на практика престъпна сделка - да позволи на БСП да ...

26 ноем. 2022 | 13:26

Георги Георгиев за Борис Бонев: Не може първата ти работа да е кмет на София

Георги Георгиев за Борис Бонев: Не може първата ти работа да е кмет на София-Georgi-Georgiev-za-Boris-Bonev--Ne-mozhe-parvata-ti-rabota-da-e-kmet-na-Sofiya_1669464981.jpg

Тротоарите са един от големите цивилизационни проблеми на София, смята ...

26 ноем. 2022 | 14:12

Нашенка e първата жена сержант в Българо-американската полицейска асоциация

Диляна Николова служи в полицията на град Лексингтън, Кентъки-Dilyana-Nikolova-sluzhi-v-politsiyata-na-grad-Leksingtan--Kentaki_1669492314.jpg

Диляна е родена в София и е израснала в квартал "Гоце Делчев". Има ...

26 ноем. 2022 | 21:50

Рибарски: Мостовете между БСП и ПП са съборени. Изказването на Свиленски е "балонно вмятане"

Рибарски: Мостовете между БСП и ПП са съборени. Изказването на Свиленски е "балонно вмятане"-Ribarski--Mostovete-mezhdu-BSP-i-PP-sa-saboreni--Izkazvaneto-na-Svilenski-e--balonno-vmyatane-_1669487747.jpg

Индустрията не разчита до такава степен на природен газ, а и България има ...

26 ноем. 2022 | 20:34

Най-важното

Президентът участва в международната конференция за хуманитарната програма “Зърно от Украйна"

Радев: Необходими са решителни действия в отговор на растящата продоволствена криза

Радев: Необходими са решителни действия в отговор на растящата продоволствена криза-Radev--Neobhodimi-sa-reshitelni-deystviya-v-otgovor-na-rastyashtata-prodovolstvena-kriza_1669478476.jpg

Във форума участваха присъствено или чрез видеоконферентни връзки генералният ...

26 ноем. 2022 | 17:57

Всякакви аматьори си позволяват да дават оценки на ГЕРБ, възмути се лидерът на партията

Борисов: ПП всячески искат да отидат на избори. Колкото време минава - далаверите им излизат (ВИДЕО)
(Видео)

Колко са жалки нашите политически опоненти, посочи Борисов-Kolko-sa-zhalki-nashite-politicheski-oponenti--posochi-Borisov_1669476706.jpg

Колко са жалки нашите политически опоненти. Ако всички имаха политически ...

26 ноем. 2022 | 17:26

Лидерът на ИТН добавя към публикацията си видео с изказване на депутата от БСП Георги Свиленски

Слави Трифонов: Кирил Петков предложи на БСП престъпна сделка. Това е грандиозен скандал!

Слави Трифонов обвини "Продължаваме промяната", че са откраднали изборите-1645701992.jpg

Бившият премиер е предложил на практика престъпна сделка - да позволи на БСП да ...

26 ноем. 2022 | 13:26

Нито лев от парите на софиянци не е даден за "калпавия" ремонт на жълтите павета, категоричен е той

Георги Георгиев за Борис Бонев: Не може първата ти работа да е кмет на София

Георги Георгиев за Борис Бонев: Не може първата ти работа да е кмет на София-Georgi-Georgiev-za-Boris-Bonev--Ne-mozhe-parvata-ti-rabota-da-e-kmet-na-Sofiya_1669464981.jpg

Тротоарите са един от големите цивилизационни проблеми на София, смята ...

26 ноем. 2022 | 14:12

Патогенът е базиран на щама Омикрон и оригиналния вариант от Ухан, казва ген. Игор Кирилов

Руското министерство на отбраната: САЩ са създали вариант на коронавирус с 80% смъртност

Патогенът е базиран на щама Омикрон и оригиналния вариант от Ухан, казва ген. Игор Кирилов-Patogenat-e-baziran-na-shtama-Omikron-i-originalniya-variant-ot-Uhan--kazva-gen--Igor-Kirilov_1669489023.jpg

Провеждането на подобен експеримент показва, че в САЩ липсва система за ...

26 ноем. 2022 | 20:55

Вътрешнополитическата несигурност също продължава с наличието на служебно правителство

Негативни оценки! „Стандард енд Пуърс“: Остава неясно членството на България в еврозоната

„Стандард енд Пуърс“: Остава неясно членството на България в еврозоната--Standard-end-Puars--Ostava-neyasno-chlenstvoto-na-Balgariya-v-evrozonata_1669449813.jpg

България в момента изпитва висока инфлация, което според S&P Global Ratings ...

26 ноем. 2022 | 10:02

Този меморандум беше грубо нарушаване на законовите рамки, е мнението на експерти

Фотоволтаици и батерии върху загробени мини!?! Това ли са обещали Петков/Василев на Джемкорп?

Фотоволтаици и батерии върху загробени мини!?! Това ли са обещали Петков/Василев на Джемкорп? -Fotovoltaitsi-i-baterii-varhu-zagrobeni-mini--Tova-li-sa-obeshtali-Petkov-Vasilev-na-Dzhemkorp--_1669388711.jpg

Ако този скандален факт отговаря на истината, то тогава Петков/Василев с ...

25 ноем. 2022 | 15:29

Повече никой няма да има право да държи кодовете на машините, заяви той

Скандал! Свиленски: Кирил Петков ни предложи да оттеглим хартиената бюлетина срещу кода на машините

 Кирил Петков ни предложи да оттеглим хартиената бюлетина срещу кода на машините--Kiril-Petkov-ni-predlozhi-da-otteglim-hartienata-byuletina-sreshtu-koda-na-mashinite_1669410378.jpg

Ако продължавате, утре ще ви кажа и други работи. Внимавайте какво говорите, ...

25 ноем. 2022 | 19:16

Обвинението към вас, че сте осъществявал търговия с влияние граничи с далеч по-сериозни неща, обърна се Биков към Петков.

Кирил Петков към Георги Свиленски: Ще ви съдя! Кодът на мишините е в ЦИК

Кирил Петков към Георги Свиленски: Ще ви съдя! Кодът на мишините е в ЦИК-Kiril-Petkov-kam-Georgi-Svilenski--Shte-vi-sadya--Kodat-na-mishinite-e-v-TsIK_1669411525.jpg

"Нали знаете кой настъпва мотиката два пъти по един и същи начин? Защо го ...

25 ноем. 2022 | 23:24