Гешев: Заради един предишен министър МВР е в будна кома

Демерджиев полага усилия да възстанови работата в министерството, подчерта главният прокурор

Гешев: Заради един предишен министър МВР е в будна кома, води се война срещу съдебната власт

4559 | 24 ноем. 2022 | 14:10

Според него българските партии разбират под съдебна реформа овладяването на прокуратурата и използването ѝ за политически цели


„Не поради министър Демерджиев, а поради действията на един предишен министър МВР е в будна кома. Даже не бих казал, че е будна. Виждам, че това ръководство на МВР се опитва да го възстанови. Този процес ще продължи години. Това е също част от проблема и също причина за тези последствия, които виждаме. Коментирам МВР, защото ние сме една система – няма как МВР да разкрие престъпленията и ние да внесем обвинителен акт”.

 

Това заяви главният прокурор Иван Гешев след днешната конференция, насочена към справянето с войната по пътищата.

„Виждам, че Демерджиев полага усилия, надявам се да успее, но предвид това, което се случи – това систематично, целенасочено унищожаване на потенциала МВР, целенасочената война срещу съдебната власт, ще берем тези плодове. Тези плодове са наркотици, убийства по пътищата, телефонни измами, би
това престъпност. Пожелавам успех на министър Демерджиев.”

Гешев пита:„Как ще се пресекат каналите за мигранти, като няма дела за организирана престъпност? Почти няма реализации за организирани престъпни групи тази година в резултат на систематичния политически натиск и унищожаването на специализираните структури. Ние отново изграждаме специализация в 23 окръжни прокуратури, които никога не са се занимавали с организирана престъпност. Ние отново изграждаме специализации, и ще се постараем да направим всичко възможно. Това е резултат от политически действия, и те трябва да си поемат отговорност. А не да се крият – те знаят, че направиха това по политически причини и в полза на олигарсите.”

„В момента ние преследваме последствията – шофьор, който вози мигранти, а не преследваме престъпната група, която продължава да работи. Защо? Защото унищожихме работещи инструменти за борба с организираната престъпност”,
допълни още той.

На въпрос относно това какво трябва да се направи, след като областните дирекции и окръжните прокуратури в Бургас, Ямбол и Хасково поемат отговорността, Гешев заяви: „Организацията в МВР може да попитате министъра на вътрешните работи. Ние първо възстановяваме специализацията и обучението, там почти няма прокурори, които да са се занимавали с организирана престъпност. Второ – изграждане на отдели за борба с организираната престъпност. Третото – съвещания и обучение и организация за взаимодействие между различните структури по места на правоохранителната система.”

„На местно ниво проблемите са огромни. Всички се познават. При унищожени работещи структури показно – това е показен разстрел, той целеше да покаже, че когато работиш, това ще ти се случи. Ще ти се случи, че ще бъдеш подложен на безобразен политически натиск, ще те изселят в някой окръжен град. Ще направим всичко възможно да подобрим това състояние, но то изисква комплексен подход”, обеща Гешев.

 

"Това, което мога да кажа, е че това събитие е благодарение на гражданското общество, на НПО и българската прокуратура подкрепя гражданите, които най-после искат от българската държава това, което им дължи – справедливост и да не се убиват българи по пътищата. За мен това е положително събитие, защото целта е да се спасят нашите деца и българските граждани. Не мога да забраня никой да прави оценки или спекулации, това е свободна държава.

Така коментира главният прокурор Иван Гешев конференцията, насочена към справянето с войната по пътищата.

„Най-после започват наченки на организация за това да приключи тази война по пътищата, защото ние сме първи в черната статистика в ЕС. за разлика от Швеция, където загиват 16 на 1 млн., при нас загиват 100 на 1 млн. души. Това се дължи на безучастността на България”, категоричен е той.

Според него българските партии разбират под съдебна реформа овладяването на прокуратурата и използването ѝ за политически цели: „Това е съдебната реформа на двете основни партии, които я развяват в продължение на две години. Явно не е интерес за тях да се защитят българските граждани. Затова ги няма тук – те нямат аргументи. Отказват разговор с прокуратурата – този разговор приеха много партии и той е в интерес на хората.”

По думите му българската прокуратура ще направи всичко, за да има справедливост: „Чуваме гражданите, в активен диалог сме с тях и ще ги подкрепим в техните справедливи искания. Включително и НПО – за съжаление те имат по-голяма експертиза от държавните институции. Надяваме се на лидерство – някой да застане начело и да поведе това нещо, иначе ще има колективна отговорност.”

Той категорично обяви, че не е този лидер. За него представлява интерес прокуратурата да си свърши работа и това да не продължава: „Това е безобразие и работещи модели има в цяла Европа – това, че не се прави, е една от причините, че не ги интересуват основните държавни институции, а ги интересуват да закрият специализираната прокуратура в интерес на олигарсите в рамките на дни, в интерес на организираната престъпност. Виждате какво става с организираната престъпност, с трафика на хора.”

Как няма да има убийство на полицаи по пътищата, разпространение на наркотици, дрогирани шофьори повече от пияните? Кой направи това нещо? Направиха го това някои български политици, но нямат да поемат отговорност. Последствията са за българските граждани”, смята той.

Ще спрем каквото и доколкото можем, въпреки опитите да се възпрепятства работата на съдебната власт, ще направим възможното и невъзможното, за да защитим българските граждани”, категоричен е Гешев.

Той не даде отговор дали правителството саботира тази среща: „Присъстват заместник-министри. Възприемам това за добър знак и едно начало. Надявам се при следващите нивото да е по-високо и да присъстват и българските политици. Предупредих миналата година, че ще се случи това – разпространението на наркотици, организираната престъпност, регрес в борбата с корупцията, недай си Боже и тероризъм. Аз не съм доволен, вие доволни ли сте?”

„Продължаваме да работим при отнемане на работещи инструменти, каквото е специализираното правосъдие. Този инструмент присъства в целия ЕС. След като Организацията на специализираните прокуратури в цяла Европа каза, че това е огромна грешка, никой не го отчете. Те казаха – това е политическо решение. Ето това са резултатите от това политическо решение”, каза още той.

„Без да решиш проблемите, няма как да се бориш с последствията. Това е констатацията ми на специалист и това е констатацията на гражданите. Не трябва това да се крие. Трябва ясно да се дефинират проблемите, за да няма тези последствия. Наркотици до училищата, смърт по пътищата, телефонни измами на нива отпреди да почнем да работим сериозно, убийства на полицаи от трафиканти на мигранти – нещо, което никога не се е случвало. Проблемите трябва да се посочват и аз ясно ги посочвам”, завърши той.

 

Последвайте Епицентър.БГ вече и в Телеграм и Туитър!

 

 


От категорията

Денков към миньорите: Спрете протестите! Централите ще работят до 2038 г., правим най-доброто за вас

Денков към протестиращите: Централите ще работят до 2038 г., правим най-доброто за вас-Denkov-kam-protestirashtite--Tsentralite-shte-rabotyat-do-2038-g--pravim-nay-dobroto-za-vas_1695994537.png

Крайният срок да се изпрати пакетът документи до ЕК е утре, 30 септември. ...

29 септ. 2023 | 16:34

Сметките на Асен Василев пак не излизат - отложиха проектобюджета за 2024 с 15 дни

Сметките на Асен Василев пак не излизат - отложиха проектобюджета за 2024 с 15 дни-Asen-Vasilev--Zabranata-za-vnos-na-ukrainsko-zarno-nanese-shteti-v-razmer-na-146-mln--lv-_1694599270.jpg

Нинова разкритикува управляващите и заяви, че за пръв път с проекторешение се ...

29 септ. 2023 | 18:57

Проходът на републиката и АМ "Тракия" остават блокирани, протестиращите ще останат и през нощта

Кадър: БНТ-Kadar--BNT_1696007517.jpg

Енергетиците и миьорите искат гаранции, че до 2030 г. няма да има ангажимент за ...

29 септ. 2023 | 20:10

БСП и ИТН блокираха парламентарната трибуна, искат извънредно гледане на териториалните планове

Снимка: Фейсбук-Snimka--Feysbuk_1696004407.jpg

"Когато опозицията се опитва да блокира работата на Народното събрание и ...

29 септ. 2023 | 19:18

Най-важното

Неглижирате енергетиката, защото трябва да усвоите едни пари по ПВУ, заяви Павела Митова от ИТН

БСП и ИТН блокираха парламентарната трибуна, искат извънредно гледане на териториалните планове

Снимка: Фейсбук-Snimka--Feysbuk_1696004407.jpg

"Когато опозицията се опитва да блокира работата на Народното събрание и ...

29 септ. 2023 | 19:18

Протестите ще продължат, категорични са синдикалисти

Проходът на републиката и АМ "Тракия" остават блокирани, протестиращите ще останат и през нощта

Кадър: БНТ-Kadar--BNT_1696007517.jpg

Енергетиците и миьорите искат гаранции, че до 2030 г. няма да има ангажимент за ...

29 септ. 2023 | 20:10

Няма дати за затваряне на конкретни въглищни централи

Денков към миньорите: Спрете протестите! Централите ще работят до 2038 г., правим най-доброто за вас

Денков към протестиращите: Централите ще работят до 2038 г., правим най-доброто за вас-Denkov-kam-protestirashtite--Tsentralite-shte-rabotyat-do-2038-g--pravim-nay-dobroto-za-vas_1695994537.png

Крайният срок да се изпрати пакетът документи до ЕК е утре, 30 септември. ...

29 септ. 2023 | 16:34

Той призова властта да даде ясни гаранции за осигуряването на трудовата заетост в регионите

Румен Радев за протестите: Приоритетът на управляващите са печалбите на приближените им фирми
(Видео)

Румен Радев: Приоритетът на управляващите са печалбите на приближените фирми-Rumen-Radev--Prioritetat-na-upravlyavashtite-sa-pechalbite-na-priblizhenite-firmi_1695993073.jpg

Налице са съмнения, и то основателни, че крамолите вътре в управляващата ...

29 септ. 2023 | 16:10

Финасовият министър обещал - всеки работник, който иска да напусне, да получи веднага 36 заплати

На спешна среща Пеевски, Борисов и Василев се разбраха: Въглищните централи ще работят до 2038 г
(Видео)

На спешна среща Пеевски, Борисов и Василев се разбраха: Въглищните централи ще работят до 2038 г-Na-speshna-sreshta-Peevski--Borisov-i-Vasilev-se-razbraha--Vaglishtnite-tsentrali-shte-rabotyat-do-2038-g_1695980497.jpg

"Очакваме премиерът и Министерски съвет да вземат мерки. Както се вижда, ...

29 септ. 2023 | 12:20

Вместо преговори, справедливо протестиращите за хляба си получават жандармерия и сълзотворен газ

Нинова към депутатите: Правителството да поиска отсрочка по Плана, за да спасим хиляди работни места

Нинова към депутатите: Правителството да поиска отсрочка по Плана, за да спасим хиляди работни места-Ninova--Podkrepyayki-protestite--dali-Borisov-ne-iska-da-svali-pravitelstvoto_1694938683.jpg

Напрежението расте и в същото време премиерът Денков обявява категорично: ...

29 септ. 2023 | 13:24

Официалната причина е депутатската ваканция, която вчера парламента си удължи до 8 ноември

Сметките на Асен Василев пак не излизат - отложиха проектобюджета за 2024 с 15 дни

Сметките на Асен Василев пак не излизат - отложиха проектобюджета за 2024 с 15 дни-Asen-Vasilev--Zabranata-za-vnos-na-ukrainsko-zarno-nanese-shteti-v-razmer-na-146-mln--lv-_1694599270.jpg

Нинова разкритикува управляващите и заяви, че за пръв път с проекторешение се ...

29 септ. 2023 | 18:57

В изборите влизаме с нагласа за победа, ще увеличим броя на кметовете си, заяви народният представител

Делян Пеевски: За всички важни решения е нужно участието на ДПС, така решиха избирателите
(Видео)

Делян Пеевски: За всички важни решения е нужно участието на ДПС, така решиха избирателите-Delyan-Peevski--Za-vsichki-vazhni-resheniya-e-nuzhno-uchastieto-na-DPS--taka-reshiha-izbiratelite_1695981330.jpg

По отношение на руския петрол Пеевски коментира: „Въпросът е решен вече, както ...

29 септ. 2023 | 09:25

БСП е против удължаване на срока за внасяне в парламента на проектобюджета за догодина

Нинова остро: Това е погром - сглобката отлага закона за парите на хората заради ваканция

Нинова остро: Това е погром - сглобката отлага закона за парите на хората заради ваканция. Снимка БСП-Ninova-ostro--Tova-e-pogrom---sglobkata-otlaga-zakona-za-parite-na-horata-zaradi-vakantsiya_1695980935.jpg

Социалистите настояват правителството да поиска месец отсрочка от ЕК за Плана ...

29 септ. 2023 | 12:13