Маги Халваджиян за Лили Иванова: Българската музикална кралица!

Тя не е достатъчно оценена, що се отнася до награди в последно време, за този музикален връх, който е

Маги Халваджиян за Лили Иванова: Българската музикална кралица!

142837 | 22 апр. 2024 | 21:27

Всички се прекланяме пред Левски, учим децата си кой е Левски, и за какво той се е борил. По същият начин в песенното творчество имаме своята Лили Иванова.

Маги Халваджиян за Лили Иванова: Българската музикална кралица! -Magi-Halvadzhiyan-za-Lili-Ivanova--Balgarskata-muzikalna-kralitsa--_1713787981.jpgПроф.д-р Маргарита Пешева-Prof--Margarita-Pesheva_1694183533.jpg

МАГИ ХАЛВАДЖИЯН, филмов и телевизионен продуцент:
„ЛИЛИ ИВАНОВА Е ВСИЧКО, КОЕТО ТРАБВА ДА БЪДЕ ЕДНА ЛЕГЕНДА”

 

Аз смятам, че тя не е достатъчно оценена, що се отнася до награди в последно време, за този музикален връх, който е. Да, светът си има Крал на рокендрола, и това е Елвис Пресли, има си Крал на поп-музиката, и това е Майкъл Джексън. А ние си имаме нашата българска, локална музикална кралица! И това е Лили Иванова! И да, тя трябва да бъде провъзгласена за такава, защото нейната кариера наистина е забележителна. 

 

Интервю на проф.д-р Маргарита Пешева


1. Какво е за Вас Лили Иванова? Национална музикална икона, която по неподражаем начин изразява българската песенна традиция? Или явлението „Лили Иванова” е ярко доказателство за този много висок професионализъм, който неизбежно води до големи и безспорни успехи в професията?


– Лили Иванова е всичко, което трябва да бъде една легенда, за да може да бъде наречена такава. Лили олицетворява няколко неща:– на първо място железен професионализъм, което означава – да можеш да загърбиш всичко в името на една цел, да си отдаден на 1000% в професията си, постоянно да даваш пример на младите, които си мислят, че морето е до колене, и че творческите успехи се случват ей така, донякъде случайно. Лили всъщност доказва, че в живота и в професията няма нищо случайно. Тези, които я познават отблизо знаят много добре на какви лишения тя се подлага през целия си живот, за да може нейната кариера да бъде това, което е, и да може, дори на тази възраст, спокойно да изнася двучасови концерти.


Много малко са хората в България, които могат да бъдат наречени „Легенда“. А ние имаме нужда от такива Легенди. Защото една нация се обединява около хора, които в целия си живот дават някакъв пример. За българите Васил Левски е светиня, той докрай се бори за осъществяването на българския идеал. Ето защо всички се прекланяме пред Левски, учим децата си кой е Левски, и за какво той се е борил.
По същият начин в песенното творчество имаме своята Лили Иванова.

 

Лили не е творец, за който можеш да влезеш в спор, да обясняваш защо някой я харесва, а друг– не я харесва. Просто има неща, които наистина са над тези спорове. Това са неща, които са много по-високо от ниските страсти на спорещите. В музиката това са творчески явления, които не можеш да отричаш, просто защото, ако ги отричаш, показваш колко си некомпетентен, и за жалост–ограничен. Защото само ограничените хора не признават таланта, не зачитат авторитета, не уважават легендите.

2. Какво най-много цените в нейните песни? Изключителните текстове на Иван Вазов, Пенчо Славейков, Пейо Яворов, Дамян Дамянов, Павел Матев? Или великолепната музика на Александър Йосифов, Тончо Русев, Найден Андреев? Или модерните аранжименти на песните, които отговарят на актуалните тенденции в забавната музика? Или над всичко е нейния изключителен талант като изпълнител постоянно да се развива и променя, дарбата й не просто да изпее, а да преживее всяка песен, като я предложи на сърцето и душата на публиката?


- Всички най–големи български поети, композитори и музиканти неслучайно са работили с Лили Иванова. Просто защото при нея случайни неща няма. И затова има причина! Причината е нейният невероятен глас и изключителен талант. Основната причина, заради която аз харесвам Лили, е нейната 1000 % отдаденост на работата, и нейния огромен талант. Аз харесвам тези нейни качества, и вярвам в нейния успех. Съвкупността от поезия, музика и аранжименти, съчетани с нейния глас, на практика изграждат онзи цялостен пакет от творчески качества, за да може една музика да живее десетки години. Лили Иванова предлага на своята публика именно това. Тя емоционално я докосва с песни, които носят посланията на много големи български поети и композитори. Въобще нейните песни действително са първокласен творчески продукт, от който българския слушател силно се нуждае. Тя пее не само за любов, но и за смисъла на човешкия живот, за доброто и злото в трудния житейски път. Ето защо публиката просто я обожава.

3. Как за Вас през годините се променя медийният образ на Лили Иванова? Той става ли по-ярък, разбираем и желан- в контекста на огромната й популярност, любов и отдаденост на публиката, които наистина са без аналог в нашата музикална култура?


– Голяма част от песните на Лили са безспорни хитове от десетилетия. За мен най-ценното при нея е, че тя успя да премине през годините, и да запази своя музикален стил. Тя не е Мадона, която сменя стиловете си, и така си осигурява дълголетие. Докато Лили Иванова успя да запази това, което е била и преди. При това– без да се съобразява с годините, времето и модите, тя успя не само да запази, но и постоянно да увеличава своята публика. Тя несъмнено е уникално явление. Обикновено певците, които не променят своя музикален стил бързо омръзват на публиката и тя ги забравя. Просто на сцената идват нови поколения изпълнители. Публиката най-често иска модерни парчета, оригинален маниер и стил на пеене и т.н. Докато Лили, запазвайки своя музикален стил, успява много десетилетия да бъде интересна на своята публика. Има млади хора, които още не са били родени, когато тя вече е любима певица, която има своя огромна публика. И дори тези млади хора днес слушат нейните песни. Това говори, само по себе си, какво уникално явление е Лили Иванова.

4. Колко голяма е ролята на Българската телевизия и на Българското радио за изграждане на нейния публичен имидж на прима в българската забавна музика? Според Вас, заслужена ли е наградата на БГ радио дадена на Лили Иванова през 2023г. за ” най-голям български поп изпълнител на всички времена”?


– Аз съм казвал много пъти, че в България няма изградена звездна система. Това е много специална система, която съществува в голяма част от Западния свят. В тази система медиите се обединяват и създават изключителен образ на определен изпълнител, филмова звезда, известен спортист и т.н. В България това го няма. У нас нещата се случват случайно, хаотично и поради тази причина не мисля, че съвременната телевизия и радио в последните 30 години, решително са допринесли Лили да е толкова голяма звезда, колкото е в действителност.
Това, което прави Лили такава каквато е, е тя самата. Силата на нейния характер, жестоката дисциплина, и огромния музикален талант я направиха това, което е. Нейният подход към нещата, начинът, по който прави концертите, продава билетите, начинът, по който обгръща в мистика личния си живот– всичко това са изключително нейни постижения. Тя е не толкова продукт на медиите, които в повечето случаи нямат нужната компетентност, за да изградят нейния образ на музикална звезда.


Лили е получила награда за поп изпълнител на всички времена, но всъщност тя не е точно поп изпълнител. Тя е по-скоро шлагерна певица, това е стил, който е широко разпространен в Италия. Този вид пеене присъства и днес на фестивала в Сан Ремо. Това не е точно поп музика, а по-скоро музикални шлагери, които са много хармонични и докосват сърцата на хората. Аз смятам, че тя не е достатъчно оценена, що се отнася до награди в последно време, за този музикален връх, който е. Да, светът си има Крал на рокендрола, и това е Елвис Пресли, има си Крал на поп-музиката, и това е Майкъл Джексън. А ние си имаме нашата българска, локална музикална кралица! И това е Лили Иванова! И да, тя трябва да бъде провъзгласена за такава, защото нейната кариера наистина е забележителна. Дори самият факт, че в момента, в който тя обяви концерт, без значение в кое населено място, билетите светкавично се разпродават– това говори много повече от хиляди думи на света.


5. Смятате ли, че Лили Иванова е своего рода „национална музикална марка” на българското, на българската култура и национална душа?


– Аз не смятам, че Лили Иванова трябва да бъде определяна или поставяна в някакви стереотипи какво точно е тя всъщност? Медиите и днес са й големи длъжници, тъй като именно те създават ореол около един артист. Смятам, че ние имаме нужда от такава Легенда, каквато е Лили. Заедно с други големи имена в музиката като Паша Христова, Емил Димитров, Йорданка Христова. Това са огромни имена, на които медиите действително са длъжници! Защото ние в крайна сметка имаме толкова малко неща, с които можем да се гордеем , че когато имаме такива хора, медиите имат национална задача да обгрижват големите артисти, истинските музикални таланти. Защото българската нация има нужда от това да вярва, да подкрепя хубавите неща, които е създала. Тази роля на медиите някак се изгуби във времето. Аз смятам, че медиите имат своята вина. Те най-често предпочитат да извадят на показ само лошите неща , тъй като смятат, че лошата новина се търси повече. Не! Това отвращава нацията, това неизбежно сваля нивото. Точно обратното трябва да се случва ! Защото имаме творчески личности, които са пример за национална гордост! Лили Иванова е една от тях.


ГЕРБ
Илия Лазаров СДС

От категорията

Иван Гранитски е носител на Националната награда за поезия „Евтим Евтимов“

Иван Гранитски е носител на Националната награда за поезия „Евтим Евтимов“-Ivan-Granitski-e-nositel-na-Natsionalnata-nagrada-za-poeziya--Evtim-Evtimov-_1716492300.jpg

Преди официалното награждаване събралите се гости и общественици поднесоха ...

23 май 2024 | 22:24

Министър Тодоров връчва на изявени творци и артисти отличието "Златен век" в навечерието на 24 май

Министър Тодоров връчва на изявени творци и артисти отличието "Златен век" в навечерието на 24 май-Ministar-Todorov-vrachva-na-izyaveni-tvortsi-i-artisti-otlichieto--Zlaten-vek--v-navecherieto-na-24-may_1716390609.jpg

Престижните отличия на Министерството на културата ще получат над 80 творци и ...

22 май 2024 | 18:08

Мария Стефанова и Константин Николов спечелиха "Аскеер" за главни роли. Вижте останалите отличени

„Аскеер“ за водеща роля взеха Мария Стефанова – за ролята й на Розовата дама в „Оскар и розовата дама“ от Ерик-Еманюел Шмит (реж. Стефан Спасов, „Театър 199“). Снимка БТА--Askeer--za-vodeshta-rolya-vzeha-Mariya-Stefanova---za-rolyata-y-na-Rozovata-dama-v--Oskar-i-rozovata-dama--ot-Erik-Emanyuel-Shmit--rezh--Stefan-Spasov---Teatar-199-_1716580899.jpg

Двама от носителите на „Аскеер“ за 2024 година бяха обявени в края на април от ...

24 май 2024 | 22:52

Среща на памет и бъдеще в българския павилион на Венецианското биенале

Среща на памет и бъдеще в българския павилион на Венецианското биенале-Sreshta-na-pamet-i-badeshte-v-balgarskiya-pavilion-na-Venetsianskoto-bienale_1716567721.png

Генералният консул на България в Милано Анна Паскалева, пристигнала специално ...

24 май 2024 | 19:19

Най-важното

Парламентарната асамблея на НАТО ще се проведе от 25 до 27 май в София

Шефът на НАТО Столтенберг пристига в София. Парламентът - домакин на Парламентарната асамблея

Шефът на НАТО Столтенберг пристига в София. Парламентът - домакин на Парламентарната асамблея-Stoltenberg--Edna-ot-osnovnite-zadachi-na-NATO-e-da-predotvrati-eskalatsiya-na-konflikta-s-Rusiya_1701161676.jpg

Близо 400 парламентаристи от 32-те държави членки на НАТО и от 25 ...

24 май 2024 | 18:37

До 17 ч хора с увреждания може да заявят вот с подвижна кутия

Изтича срокът за подаване на заявления за гласуване по настоящ адрес

Изтича срокът за подаване на заявления за гласуване по настоящ адрес--_1680446520.jpg

Имената на избирателя, подал заявление за гласуване с подвижна избирателна ...

25 май 2024 | 08:37

Да се стягаме, да имаме добър резултат, за да имаме основа за кабинет, каза лидерът на ГЕРБ

Борисов: ПП и ДБ ми дължат една ротация. Да ни подкрепят за наше правителство с наш премиер
(Видео)

Бойко Борисов-Boyko-Borisov_1716577926.jpg

Гледам, мъчат се ПП, ама кой ги е записал. Те си казват, че това е запис, ...

24 май 2024 | 18:34

Според полицията била паднала от дъжда…

Наследник на Талев: Родната къща на писателя е съборена с чук от македонисти

Димитър Панчев, родственик на писателя Димитър Талев-Naslednik-na-Talev--Rodnata-kashta-na-pisatelya-e-saborena-s-chuk-ot-makedonisti_1716577728.jpg

Виновни са родните управници и най-вече Манол Пейков!, каза Димитър Панчев, ...

24 май 2024 | 22:07

Очаква се на 30 юни у нас да дойдат и предстоятелите на поместните православни църкви

Вселенският патриарх Вартоломей е поканен да присъства на избора на новия български патриарх

Вселенският патриарх Вартоломей е поканен да присъства на избора на новия български патриарх-1435760954.jpg

Ще се опитам да променя програмата, защото смятам тази покана за много голяма и ...

24 май 2024 | 19:44

На 27 май държавният глава ще бъде на работно посещение в Конфедерация Швейцария

Президентът ще подкрепи българските гимнастички на Европейското първенство в Будапеща в неделя

Президентът ще подкрепи българските гимнастички на Европейското първенство в Будапеща в неделя-Prezidentat-Radev--Ne-e-normalno-glavniya-prokuror-da-zvani-na-polititsi_1684396934.jpg

Румен Радев ще бъде на официално посещение в Унгария по покана на президента ...

24 май 2024 | 21:44

Решението бе обявено в рамките на заседание от председателя на съда Науаф Салам

Международният съд на ООН задължи Израел да прекрати офанзивата в Рафа

Международният съд на ООН задължи Израел да прекрати офанзивата в Рафа-Mezhdunarodniyat-sad-na-OON-zadalzhi-Izrael-da-prekrati-ofanzivata-v-Rafa_1716587989.jpg

Съгласно решението Израел също така трябва да остави ГКПП "Рафа“ отворен ...

25 май 2024 | 00:56

В Киев са в паника - западните оръжия не променят ситуацията на фронта

Нова опорка на Зе-пропагандата: Западът е видовен за провалената мобилизация в Украйна

Украинската армия не успява да промени ситуацията на фронта въпреки западната помощ-front--nastaplenie--ataka_1716187593.jpg

Зачестяват публикациите в западни медии, че Европа все по-усилено убеждава ...

24 май 2024 | 14:02

Нашите въоръжени сили са пренапрегнати: предстоят им три войни, но са готови само за една

The Hill: Байдън губи Третата световна война от Русия и Китай

Байдън и неговите политици жертват националната сигурност на Америка, за да спечелят изборите през ноември-Baydan-i-negovite-polititsi-zhertvat-natsionalnata-sigurnost-na-Amerika--za-da-spechelyat-izborite-prez-noemvri_1716480605.jpg

Вместо да сплотят страната, за да надделее срещу все по-широката глобална атака ...

23 май 2024 | 19:08