Нинова показа документ, доказващ, че оръжие за Украйна не се изнася

Радев как ще изчисти петното, което лепна Димитър Стоянов на президентската институция, пита министърът на икономиката

Нинова извади документи: Секретарят на президента уличи Радев в търговия с оръжие с Украйна (ВИДЕО)

25157 | 28 юни 2022 | 14:02

Питам г-н президента как ще изчисти петното, което лепна Димитър Стоянов на президентската институция. Димитър Стоянов уличава президента Радев в търговия с оръжие с Украйна, заяви Корнелия Нинова.

Нинова показа документ, доказващ, че оръжие за Украйна не се изнася-1656415117.pngНинова отговори на Радев с брифинг за износа на оръжие-1656414215.png

Уличаваши служебния кабинет на Стефан Янев, назначен от президента Радев, документи за търговия с оръжие за Украйна, извади министърът на икономиката в оставка Корнелия Нинова на извънреден брифинг.

 

В събота главният секретар на президента Димитър Стоянов публикува във Фейсбук факсимиле на документ, от който в три реда става дума за пренасочване на оръжия от Афганистан към Украйна. Целта бе да се внуши, че  министерството на Нинова изнася оръжие за Украйна, за да се подкрепи изречената преди това подобна теза от президента Радев.

 

"Документът, който показа Димитър Стоянов в събота, е от служебния кабинет на Стефан Янев", заяви министърът на икономиката и индустрията Корнелия Нинова.

И показа два документа - оригинала на цитирания от Стоянов и друг, с който уволненият от Нинова борд на ВМЗ "Сопот" е искал тази сделка да се осъществи.

 

Според Нинова първият документ е докладна записка от бившия директор на ВМЗ "Сопот" до Съвета на директорите. В него става въпрос за сделка, сключена през 2021 година от служебния кабинет на Румен Радев със служебен премиер Стефан Янев. "Съветът на директорите на ВМЗ "Сопот" е назначен от служебния министър в служебния кабинет на Радев - г-жа Везиева през ноември 2021 година на финала на служебния кабинет. Освободили сме ги ние", подчерта Нинова. 

 

"Желанието на изпълнителния директор на ВМЗ "Сопот" (вече бивш) е да бъде прехвърлена датата и доставката от 2021-а за 29 април 2022 година. И да се прехвърли от Афганистан за Украйна", обясни Корнелия Нинова.

След това тя показа и втори документ, с който Съветът на директорите на ВМЗ "Сопот" одобрява промяната в сделката. "Този Съвет на директорите подава документи в Междуведомствената комисия за оръжия, но вече за Украйна. Междувременно е дошло ново правителство,  сменен е министърът на икономиката и аз заемам този пост. Документите идват в Комисията и тя отказва да разглежда тази сделка и не издава разрешение. Аз като принципал сменям изпълнителния директор на ВМЗ "Сопот", който е назначен от ГЕРБ още през 2015 г. А Съветът на директорите е назначен на финала на последния служебен кабинет на Румен Радев", обясни министърът на икономиката.

 

Така Нинова доказа документативно, че служебния кабинет на Стефан Янев прави опити за изнасяне на оръжия към Украйна, а президентът обвинява за това нея. На всичкото отгоре секретарят на президента Димитър Стоянов вади документ, от който става ясно, че именно служебното правителство на Радев разрешава оръжейния износ за Украйна.

 

Всяка лъжа има граница, заяви Корнелия Нинова.

 

"Последните месеци темата "оръжие за Украйна" беше употребена грубо, манипулативно, с политически цели, но всяка лъжа и манипулация имат граници! Беше хвърлено обвинение, че едно говорим пред обществото и друго правим. И докато ние твърдяхме, че и един патрон не сме изнесли, те твърдяха, че нощем с посредници вървят тонове оръжие за милиарди левове", заяви вицепремиерът в оставка Корнелия Нинова.

 

И допълни, че е била призована от президента да "обяви на обществото и на левите истината".

"Защото може да се премълчава, може да се носи удар, когато лъжата идва от страна на хора, които нямат представа за какво говорят, но не може да се мълчи, когато тази лъжа се институционализира на най-високо ниво", каза  Нинова.

 

Ето я истината!

По думите ѝ главният секретар на президента Димитър Стоянов е публикувал 4 реда от документ с пълното съзнаниие, че този документ уличава именно правителството на Стефан Янев, защото в него пише, че оръжейна пратка пренасочва крайната си дестинация от Ислямска република Афганистан към Украйна. 

"Той (Димитър Стоянов - б.р.) говори за лъжа. Днес аз ще ви кажа истината с пълното досие на сделката "Афганистан - Украйна" - става дума за умишлена манипулция. От текста е видно, че става въпрос за сделка и доставка, сключена през 2021 година от служебния кабинет на Румен Радев със служебен премиер Стефан Янев. Комисията отказва да разглежда тази сделка и не ѝ дава разрешение", обясни Корнелия Нинова.

 

И сега, обърна се тя към медиите, какви са изводите:

 

"Тъжните изводи са за държавността, за институциите, за политическите кални битки и стремежът към истината. Това не е война с президента, а битка за истината, за спирането на фалшиви новини, за нормала държава, в която тази истина не се изкривява, за да унищожиш някого, който не ти е симпатичен.

Ние, като ръководство, правителство, Министерството на икономиката и индустрията свършихме своята работа - тази сделка не е осъществена и освободихме борда, който я искаше", бе категорична Корнелия Нинова.

 

И продължи, гледайки директно в камерите на телевизиите:

 

"Президентът Радев ме призова да говоря, ето аз днес говоря, въпреки че много месеци стискам зъби. Време е и аз да задам въпроси.

 

Питам г-н президента: Как ще изчисти това петно, което беше лепнато върху президентската институция от главния му секретар Димитър Стоянов, защото това е направено умишлено? Г-н Стоянов има пълния документ, щом е извадил от него три реда, той знае, че това е сделка на служебния кабинет на Румен Радев. Той знае, че този борд е назначен от там и въпреки това вади частично нещо, манипулира обществото без грам мисъл, че истината рано или късно излиза. Той злепоставя, той уличава президента Радев и служебния му кабинет в търговия с оръжие за Украйна  с тези документи, които Ви показахме. Една от най-висшите институции – президентската да бъде използвана умишлено, това е абсолютно недопустимо. В правова държава и сред народ, който претендира за върховенство на закона."

 

 

tttt

 

Епицентър. бг припомня хронологията на скандала, който  подхвана президентът Радев, а главният му секретар Димитър Стоянов фактически го уличи в двойна игра.

На 24 юни, събота, държавният глава заяви, че премиерът Петков е прострелял министър Нинова чрез интервюто си пред "Гърдиън", в което твърди, че България изнася оръжие за Украйна през Полша. 
"Това интервю пред "Гардиън" е много показателно. Първо, премиерът лично призна, че България изнася оръжие за Украйна и второ, в своето желание да уцели мен, той простреля г-жа Нинова, която оглавява комисията, отговаряща за разрешителните за това оръжие", бяха точните думи на президента Румен Радев.

Малко преди това в същия ден, сутринта в ефира на БНТ, Корнелия Нинова отново категорично заяви, че България не изпраща оръжие за Украйна. Думите й бяха потвърдени както от министъра на растежа и иновациите Даниел Лорер, така и от министъра на отбраната Драгомир Заков.

Час по-късно началникът на кабинета ѝ Калоян Методиев пусна гневен пост във Фейсбук, в който заяви: "Един президент не може да е постоянна черна станция, която да продуцира негативизъм и лъжи. Днешните изявления на държавния глава отново са в същата посока. Лъжата, че България изнася оръжия за Украйна беше три пъти изречена именно от Радев през април и май. Той я продуцира в публичното пространство. Това нямаше да има значение, ако беше тиражирано от политически маргинали, а не от действащ президент".

В отговор на Методиев с пост във Фейсбук в канонадата срещу Нинова и Министерство на икономиката се включи секретарят на президента Димитър Стоянов. Той публикува а във Фейсбук факсимиле уж на документ, внушаващ, че се изнася оръжие за Украйна. Стоянов е копирал част от страница, на която личат думите: "Крайна дестинация на изделията, променя от Ислямска Република Афганистан на Република Украйна". В посочения от президентския секретар пасаж обаче никъде няма думата "оръжие". Факсимилето няма подпис, няма подател, няма адрес. Нищо не удостоверява, че това е някакъв документ, или ако наистина е документ, то тези неща са скрити, вероятно съвсем умишлено.
Освен това в текста става дума за Министерство на икономиката, което в момента не съществува, но е било в правния мир по времето на служебния кабинет на Стефан Янев, назначен от президента.

Продължението на скандала го направи Явор Божанков след обяв в същия ден, отново с пост в социалните мрежи.

"Секретарят на президента - Димитър Стоянов простреля Радев. При това жестоко. Публикувал е няколко реда текст и внушава, че се изнася оръжие от Афганистан за Украйна. Но не е обърнал внимание, че в документа пише „Министерство на икономиката“. Т.е. документът е от служебния кабинет на Радев. Защото министерството, което Нинова оглавява се преименува на „Министерство на икономиката и индустрията“, пише депутатът от БСП.

И продължава: "Ако не беше злонамерен, можеше да попита и шефа на ДАНС (назначава се от президента) какви сделки има. В комисията по оръжия присъстват двама представители на ДАНС, тоест двама представители на президента. Те първи проверяват и подписват сделките.."
Президентът и екипа му "в опитите си да стрелят, улучват само обикновения българин, който чака повишаването на доходите си. Улучват и българската военна индустрия, която спазва всички международни конвенции и договори, но става жертва на политическо поведение, което вече граничи с неприкрита злоба”, завършва Божанков.

 

Днес Нинова разплете цялата история, която показва как заради личната си неприязън, злоба и отмъстителност, уж държавните мъже фактически сриват държавността.

И как правовият ред и законността са простреляни от тези, на които Конституцията е вменила отговорността да ги пази.

 

И сега остава въпросът - кога президентът Румен Радев ще се раздели с главния си секретар Димитър Стоянов?

 

Последвайте Епицентър.БГ вече и в Телеграм!

 Питам г-н президента как ще изчисти петното, което лепна Димитър Стоянов на президентската институция. Димитър Стоянов уличава президента Радев в търговия с оръжие с Украйна, заяви Корнелия Нинова.

От категорията

Корнелия Нинова: Министър Стоянов лъже и манипулира

Корнелия Нинова: Министър Стоянов лъже и манипулира-1659966095.jpg

Може би бяхме и единственото министерство, в което забраних политическия ми ...

8 авг. 2022 | 16:38

Адв. Росен Рашков: "Америка за България" е инвестирала пари в медии и политици в потресаващи мащаби

Адвокат Росен Рашков Снимка: Личен архив-1659964204.jpg

Юристът допълни, че има опасност, ако бъдат изпълнени определени условия, ...

8 авг. 2022 | 16:09

Вежди Рашидов се връща в парламента: Заради ПП през зимата гладът и студът ще са страшни

Вежди Рашидов се връща в парламента: Заради ПП през зимата гладът и студът ще са страшни-1639477825.jpg

От структурата на ГЕРБ в Пловдив съобщиха, че е номиниран на избираемото трето ...

8 авг. 2022 | 19:32

По-малко съветници в кабинетите на служебните министри

По-малко съветници в кабинетите на служебните министри на премиера Гълъб Донев-1659974484.jpg

Голям политически кабинет от 12 съветници имаше и вицепремиерката по ефективно ...

8 авг. 2022 | 18:59