Транспортният министър Ивайло Московски на брифинг след срещата с представители на превозвачите и туристическия бранш. Снимка: БГНЕС

Министър Ивайло Московски обяви резултатите от срещата на превозвачите с премиера Борисов

Окончателно! Блокада на границата няма да има! (обновена)

7489 | 25 апр. 2016 | 11:17

При нова гръцка блокада целият български бизнес ще се вдигне за ответен удар, решиха транспортният и туристическият бранш


След молба и призиви от кабинета и лично от премиера Бойко Борисов българските превозвачи се отказаха да блокират границата за Великден и Гергьовден.

 

Министърът на транспорта Ивайло Московски съобщи това днес след среща на браншовите организации в транспорта и в туризма при премиера Бойко Борисов.

 

Блокада на границата няма да има. Но за последен път се прави този компромис от превозвачите. Те, заедно с туристическия бранш, ще приемат декларация - изявления на браншовите организации от транспорта и туризма с призив към Гърция занапред да не се допуска подобно незаконно блокиане на границата, допълни транспортният министър.

 

Ако кошмарът по границата се повтори, всички български браншове, целият български бизнес ще блокира и той границата, за да бъде рециппрочно отговорено на гръцките действия, подчерта Московски.

 

В близките дни бизнесът ще подготви такава декларация и гръцкият посланик ще бъде извикан, за да му бъде връчена.

 

"Ще има декларация, която ще съдържа призив към Гърция, ако от сега нататък се допусне блокиране на границата, абсолютно целият бизнес и всички български браншове съответно ще блокират и те границата, така че по максимален начин да бъде реципрочно отговорено на тези гръцки действия", каза Московски.

"При следващо незаконно блокиране на българо-гръцката граница ще има вече сериозен отпор относно всички отношения с Гърция", каза Миролюб Столарски, председател на Българската асоциация на сдруженията в автомобилния транспорт.

 

„Както виждате след тежки преговори - повече от 50 минути разговаряхме в присъствието на премиера и на нашия министър на транспорта, стигнахме до едно компромисно решение. Като направихме този компромис не значи, че се обезличава нашата идея“, обясни Столарски.


„Напротив спечелихме още един бранш, който обеща, че ще бъде твърдо зад нас. Ние уточнихме декларацията - как ще бъде и какво ще пише в тази декларация“, каза той и призова и други браншове да подпишат декларацията.

 

"Ще подкрепим действията на превозвачите в бъдеще, когато бъдем принудени да претърпим подобно унижение, каквото претърпяхме като нация през февруари тази година", каза Байко Байков, председател на управителния съвет на Асоциацията на българските туроператори и туристически агенти (АБТТА).

 

Той благодари на колегите си от туристическия бранш за отзивчивостта при разрешаването на тази критична ситуация. Байков увери, че не само превозвачите, а и всички в туристическия бранш ще направят необходимото партньорите им в Гърция и всички български граждани да бъдат достатъчно добре информирани, за да бъдат подготвени за една такава ситуация, в каквато бяхме изпаднали през февруари в дните на гръцката блокада.

 

Тези дни Байков прогнозира, че българските туроператори биха загубили 100 млн. лева, ако родните превозвачи изпълнят заканата си да затворят българско-гръцката граница в отговор на фермерските своеволия в края на тази зима.

 

"Премиерът не ни убеди да няма блокада на границата, той ни обедини!", обясниха участници в срещата.

 

110 000 българи се очаква да пътуват в Гърция по Великденските и Гергьовденски празници, 80 000 гърци трябва да дойдат в България. Заради заплахата от блокади вече бяха анулирани резервации.

 


От категорията

Минчев: Петков и Василев стартираха своя политически проект чрез служебното правителство на Радев

Никола Минчев: Не сме взели решение за коалиция с ДБ, чакаме резултатите от дълбочинната социология-1660574313.png

Според него ПП ще работи с "всички парламентарно представени политически ...

15 авг. 2022 | 17:32

Православната църква чества Успение на Пресвета Богородица

Православната църква чества Успение на Пресвета Богородица-1660542730.jpg

В този ден празнуват всички, които носят имената Мария, Мариан, Мариана, ...

15 авг. 2022 | 07:56

Васко Начев и Валентин Николов: Газ има, трудно стига до нас

Валентин Николов и Васко Начев 
Снимка кадър БТВ-1660575867.png

Валентин Николов посочи, че гръцкият строител на газовата връзка на няколко ...

15 авг. 2022 | 18:02

МВнР публикува Протокола от заседанието на междуправителствената комисия с РСМ от 10 юни 2019 г

-1656143146.jpg

Публикуването на предложенията от 2019 г., одобрени от правителствата, е важна ...

15 авг. 2022 | 17:55