Необходими продукти:
4-5 патладжана
3-4 домата
1 глава лук
1 голяма зелена чушка или 2 по-малки
шепа черни маслини
няколко скилидки чесън, босилек, риган, сол, олио
За заливката:
2 яйца
200 гр. кашкавал.
Начин на приготвяне
1.Патладжаните се нарязват на две половини по дължина и всяка половинка - на две части.
2.Издълбават се и оставяме „лодките“ да се отцеждат.
3.Нарязваме средичките на ситни кубчета и ги посоляваме.
4.В голям тиган леко запържваме нарязаните на ситно лук и чушки.
5.Добавяме парченцата патладжани, като ги изцеждаме с ръка, преди да ги сложим в тигана.
6.Слагаме доматите, босилек и риган на вкус, но не и сол, тъй като сме осолили патладжаните предварително.
7.След като всичко омекне, прибавяме няколко скилидки чесън и няколко маслини, нарязани на ситно. Махаме тигана от котлона.
8.„Лодките“ се пълнят със сместа, редят се в голяма намаслена тава и се пекат в силна фурна.
9.След като се изпекат, ги заливаме с разбитите яйца и настъргания кашкавал. Отново запичаме до зачервяване на заливката.
Поднасяме със свежа салата и бяло вино. Яденето е типично лятно и без месо, но можем да го приготвим и с ½ кг. кайма, която добавяме в тигана преди доматите и патладжаните, а после завършваме по същия начин.