Озарена от позитивизъм и добронамереност е усмихнатата ни днешна гостенка. Казва се Екатерина Мирчева, обожава природата и обича да пътешества. Младата жена е щастлива с хубавото си семейство и с двете си прекрасни момчета, на които се е посветила в последно време. Увлечена е по кулинарията, защото „тя ни дава необятни възможности да творим и да създаваме“. Готвенето е любимото й хоби, което доставя удоволствие и на самата нея, и на близките й.
Когато броят на изпълнените й с успех рецепти нараства значително, Екатерина създава блога си My candy kitchen, който с течение на времето се превръща в нещо много повече от виртуален рецептурник. От различните национални кухни, които се стреми да опознае, Катето най-много обича гръцката, може би защото красотите и гостоприемството на страната превръщат южната ни съседка в любима дестинация за почивка на семейството.
За читателите на в. „Преса“ тя е избрала рецепта с пилешко месо, които не изискват специални умения, лесна е за направа, а същевременно е доста ефектна.
Пиле на бутилка
Необходими продукти
1 пиле
около 1/2 пакетче (60 г краве масло) на стайна температура
сол
черен пипер
червен пипер
суха мащерка
сух риган
1 кг картофи
100 мл пилешки бульон или вода
Начин на приготвяне
1. Картофите се обелват и нарязват, изсипват се в намаслена тава, поръсват се с черен пипер и сол, поливат се с малко пилешки бульон или вода и се разбъркват.
2. Пилето се почиства, измива и подсушава.
3. Маслото се разбърква в купа с подправките и солта. Пилето първо се посолява отвътре и отвън, а след това се намазва с ароматното масло, също отвътре и отвън.
4. Измива се добре бутилката с бира, отстраняват се хартиените етикети, бутилката се отваря и пилето се нанизва върху нея.
5. Така приготвено, пилето се поставя в тавата с картофите, която се слага във фурната. Тя се загрява на 180 градуса, след това се увеличава на 200 градуса. (Това се прави, за да не се спука бутилката, въпреки че бирените бутилки са доста здрави). Ако бирата не започне да излиза по време на печенето, може мъничко да се вдигнат градусите.
Пилето се пече до готовност (1,5-2 часа в зависимост от големината му), като от време на време тавата може да се завърта.