Президентът Петър Стоянов и княгиня Мириам де Унгрия връчиха Наградата „Стоян Камбарев”

Актьорът Димитър Николов грабна отличието на 10-тата юбилейна церемония на името на режисьора

Президентът Петър Стоянов и княгиня Мириам де Унгрия връчиха Наградата „Стоян Камбарев”

8004 | 23 апр. 2019 | 17:00

Йордан Михайловски грабна първата Награда за Кино 355

Президентът Петър Стоянов и княгиня Мириам де Унгрия връчиха Наградата „Стоян Камбарев” -1556028065.jpgПрезидентът Петър Стоянов и княгиня Мириам де Унгрия връчиха Наградата „Стоян Камбарев” с-1556028060.jpgПрезидентът Петър Стоянов и княгиня Мириам де Унгрия връчиха Наградата „Стоян Камбарев” -1556028053.jpg

На 17-ти април, в Централния Военен клуб, на бляскава, стилна и вълнуваща официална церемония, бяха връчени Наградите за полет в изкуството на Фондация „Стоян Камбарев” 2019 и първата Награда за кино 355.

 

Актьорът Димитър Николов спечели Голямата награда за полет в изкуството в конкуренция с още четирима млади творци от различни сфери. Името на победителя обяви НЦВ княгиня Мириам де Унгрия, официален гост на Церемонията.

 

Почетният Председател на Фондация “Стоян Камбарев”, президентът Петър Стоянов , след силна и емоционална реч, връчи на Димитър уникалната статуетка на художника Кольо Карамфилов.

 

Церемонията, изградена като мултимедиен спектакъл с музика и кино, за поредна година бе водена от култовия журналист и приятел на Фондацията Ники Кънчев. Музикалните звезди на Фондацията – със солист прекрасната Мария Славова , носител на Голямата награда за 2017 година, в компанията на виолистката Илина Илиева и акордеониста Георги Величков, изпълниха класиката „O mio babbino mio“, заобиколени от прекрасните балеринки на Маша Илиева. Зареждащи музикални изпълнения към публиката отправиха специалният гост от британския X FACTOR Дженифър Филипс в любовен танц с Алфредо Торес и един от най-верните приятелина Фондацията Миро, в компанията на изящната балерина Виктория Петрова.

 

Непосредствено преди кулминацията на вечерта бе връчена и първата Награда за Кино 355. По случай своя 10-ти юбилей, Фондацията предизвика младите кинотворци с тази нова награда.

 

Професионално международно жури избра 3-та финалисти, които заснеха 5- минутен игрален филм само за 5 дни. Това бяха Стефани Райчева, Йордан Михайловски и Надя Тодорова. Статуетката и 10 000 лв. под формата на парични средства и услуги за продуциране на следващия му филм от Фондацията и нейните партньори NOVA Film, UFO Film and Television Studios и ARS Digital Studio грабна Йордан Михайловски. Носителят на първата Награда За Кино 355 бе избран интерактивно от публиката, на живо, по време на Галата и получи своя приз лично от членовете на международното жури Марк Самърс, един от най – известните кастинг директори в света, и продуцентите Фил Рот  и Иван Тонев.

 

Преди да покани на сцената  президента Петър Стоянов и НЦВ Княгиня Мириам де Унгрия, председателят на УС на Фондацията Деси Тенекеджиева, се обърна с вълнуващи думи към гостите и младите таланти:

 

„Какво са 10 години на фона на Времето? Нищо. Почти нищо, но ако това са твоите 10 години, в които си живял, дишал и създал със сърцето и цялата си душа нещо истинско и смислено, нещо, което сбъдва мечти и преобръща съдби, то тези 10 години са много, наистина много….и си струва. И има смисъл.“

 

А ето как Фондацията сбъдна мечтите на героите на вечерта, защото Официалната церемония за връчване на наградите е деня, в който започва истинската й мисия, а именно подкрепата за осъществяване на конкретни техни проекти.

 

Освен бронзовата статуетка и парична премия от 3000 лв., актьорът Димитър Николов получи и няколко сериозни специални награди: Биляна Петринска, една от примите на Народния театър му връчи ваучер за участие в мастър клас на английски език на АМAW - номер едно актьорско студио в Холивуд и Лондон. Тази награда e предоставена от актьора Юлиан Костов, който гради сериозна кино кариера в чужбина.

 

Госпожа Ива Иванова- консултант в сферата на международното кино  изненада младия актьор с покана да бъде специален гост на 14-то издание на „FESTA DEL CINEMA DI ROMA“ през октомври 2019 г. в Рим, където Димитър ще има възможността да се срещне с много световни звезди и да се потопи в атмосферата на голямото кино. Номинацията му бе връчена от заместник министъра на културата Румен Димитров и един от верните приятелите на Фондацията - уважавания меценат и издател госпожа Диляна Русева, от името на най- новия партньор VIVACOM.

 

Останалите номинирани също получиха подкрепа и специални награди:

Специалната награда за изкуство на официалния партньор на събитието УниКредит Булбанк бе връчена по традиция от главния изпълнителен директор и Председател на УС – банкера Левон Хампарцумян, който е и почетен член на Фондацията. Красивата стъклена пластика получи художникът и визуален артист Деница Боева, която бе много развълнувана да научи, че ще реализира своя самостоятелна изложба с издаване на луксозен двуезичен каталог в пространството за съвременно изкуство „УниКредит Студио“. Номинацията на Дени бе връчена от Тим Курт - изпълнителен директор на АУРУБИС БЪЛГАРИЯ – водещият немски инвеститор у нас, основен партньор на Фондацията и едно от знаковите лица на БНТ- Георги Любенов- част от приятелския кръг на Фондацията и един от водещите на Церемонията през годините. Деница получи и специална награда  от  Нина Мирчева - собственик на галерия и арт депо „Червената Точка“, както и финансова подкрепа за следващата си арт инсталация от известния колекционер и меценат Николай Неделчев, който от години цени младите художници на Фондацията.

 

 

Театралният режисьор  Петър Денчев получи номинацията си от Президента и почетен член на Фондация „Стоян Камбарев“ Росен Плевнелиев и очарователната му съпруга Деси Банова, които се обърнаха с изключително топли думи към всички млади таланти, оценявайки сериозната работа на Фондацията. Първата специална награда за Петър дойде от кмета на град София г-жа Йорданка Фандъкова, а именно реализация на спектакъл на сцената на общински театър „Възраждане“ през следващия театрален сезон. Кметът сподели, че за нея най-ценното в мисията на Фондацията е, че осъществява конкретни творчески проекти на младите таланти. Младият творец бе изненадан и от новината, че Фондация „Стоян Камбарев“ се ангажира с официалната премиера и промоция на следващата му книга.

 

Сред номинираните тази година бе и едва 15- годишната виртуозна перкусионистка Сара Чакърова,  чиято номинация бе връчена от Емил Кайкамджозов - изпълнителен директор на лидера в българския морски транспорт и логистика Бон Марин Холдинг – генерален партньор на събитието за трета поредна година. Специалните награди на талантливата Сара бяха обявени от дивата на българската поп музика - неповторимата Мария Илиева и световно признатия диригент и явлението Маестро Йордан Камджалов, който обяви, че Сара ще вземе участие в грандиозен съвместен проект на Фондация „Стоян Камбарев“ и Фондация "Йордан Камджалов". Водещият Ники Кънчев сюрпризира Сара  с участие  в концерт с  камерен ансамбъл „Софийски солисти“, по официална покана на диригента проф. Пламен Джуров. Гостите на церемонията имаха възможността да видят на живо таланта на младата перкусионистка, която се изяви с вдъхновяващо изпълнение.

 

 

Петата номинация за полет в изкуството бе връчена на оператора Теодор Фичев. Той получи плакета и грамотата си от очарователната Нели Беширова - собственик и изпълнителен директор на енергийния лидер Енекод АД – основен партньор на Фондация „Стоян Камбарев“ за втора поредна годинаи човекът-култура- медийния експерт и един от създателите на Фондацията проф. д-р Георги Лозанов. Специална награда Фичев получи и от американския продуцент Фил Рот от UFO Film and Television Studios, който за поредна година подкрепи младите български кинаджии на Фондацията и обяви, че Теодор Фичев получават безвъзмездно два снимачни дни с ползване на техника, реквизит, гардероб и декори по избор в модерното кино студио. Черешката на изненадите за младия оператор дойде от почетния гост на Фондацията –легендарния Освалдо де Сантис, 33 години президент на Туенти Сенчъри Фокс Италия, който във своята впечатляваща кариера е работил върху филми като Титаник, Аватар, Стар Уорс, Ледена епоха и много др. кино шедьоври. Г-н Де Сантис зарадва Фичев с уникална възможност да стане член на Италианското кинематографично дружество  и да получи шанса за стаж при някои от големите световни оператори и режисьори, изцяло на разноски на Чинечита  и Фондацията.

 

Освен специални индивидуални награди, всички номинирани млади творци получиха още много подаръци и комплименти от партньорите на Церемонията, луксозни смартфони и таблети от VIVACOM, високотехнологични подаръци от Бон Марин, тридневни творчески уъркшопи на топ дестинации, предоставени от Прайм Дивелъпмънт, подаръци от Wilkinson Sword, Технополис, Катаржина Естейт, Merci, ядки Rois и медийните партньори на Фондацията - списанията ЕVA, Артизанин и двуезичното Елисиум!

 

На незабравимото събитие присъстваха стотици гости, партньори и приятели на Фондация „Стоян Камбарев“. Сред официалните лицабяха президентите Росен Плевнелиев и Петър Стоянов, в компания на очарователните си съпруги, вицепремиерът Красимир Каракачанов, заместник министъра на културата Румен Димитров , кметът на град София Йорданка Фандъкова, НЦВ Княгиня Мириам де Унгрия, НВ Принцът на Гана Кофи Уилямс, заместник-кметът на Столична община Тодор Чобанов, семейство Спас и Диляна Русеви, топ банкерa Виолина Маринова, Слава Иванова - изпълнителен директор на НДФ 13 века България, представители на международни мисии, както и много други популярни личности от културния и обществения ни живот като Марта Вачкова, Людмила Филипова, кино режисьорите Милко Лазаров, Илиян Джевелеков, Павел Веснаков, Кристина и Михаил Белчеви, Наталия Гуркова, адвокат Анна Попова, бизнесмените Звезделин Протопопов и Мирослав Николов, Весела Барбукова много други.

 

По време на официалната церемония се проведе благотворителен търг с водещ мецената и приятел на Фондацията Игор Марковски. НВЦ Княгиня Мириам де Унгрия предостави за благородната кауза златно еднометрово бижу от своята дизайнерска колекция, което бе закупено при оспорвано надаване от г-жа Нели Беширова.  Сред експонатите бяха картини на младите художници на Фондацията, предварително откупени от нея, а сред най-активните участници в търга бяха бизнесмените Драгомир Трухчев и Спас Русев,  Нели Симеонова от VIP Security, адв. Стефан Гугушев, адв. Биляна Тончева и Елена Андерсон.  Събраните средства ще се използват за осъществяване на новите проекти на талантите на Фондация „Стоян Камбарев“.

 

Церемонията за връчване на Наградата за полет в изкуството „Стоян Камбарев”  и Награда за кино 355 е част от Календара на културните събития на Столична община за 2019г. и се осъществява с официалната подкрепа на Министерството на културата, заедно с официалното партньорство на УниКредит Булбанк и БОН МАРИН, основната подкрепа на АУРУБИС България, VIVACOM, ЕНЕКОД АД, Wilkinson Sword и благодарение на НДФ “13  века България”, VON POLL Real Estate Bulgaria, PRODERMA, Технополис, винарска изба Катaржина Естейт, Prime Development, Клубовете на Зонта Интернешънъл България, Red Devil Catering, Сладкарници “Неделя”, DEVIN, Merci, ядки Rois, VolkVision,New Events Vision, VIP Security, Активист 38 и счетоводна къща РАН-Р. Дизайнер на Галата бе София Борисова. Продуцент е NOVA film – компанията на Деси Тенекеджиева.

 Церемонията по връчване на наградата "Стоян Камбарев"

Йордан Михайловски грабна първата Награда за Кино 355
ГЕРБ
Илия Лазаров СДС

От категорията

Вежди Рашидов представи изложбата си "Японска вишна"

Снимка: БТА-Snimka--BTA_1716399827.jpg

“Това, което виждам тук, е много интересно, може би дори и уникално”, каза ...

22 май 2024 | 20:43

Министър Тодоров връчва на изявени творци и артисти отличието "Златен век" в навечерието на 24 май

Министър Тодоров връчва на изявени творци и артисти отличието "Златен век" в навечерието на 24 май-Ministar-Todorov-vrachva-na-izyaveni-tvortsi-i-artisti-otlichieto--Zlaten-vek--v-navecherieto-na-24-may_1716390609.jpg

Престижните отличия на Министерството на културата ще получат над 80 творци и ...

22 май 2024 | 18:08

Мария Бакалова ликува! Повече от 10 минути аплаузи след премиерата на "Стажантът" в Кан

Повече от 10 минути аплаузи след премиерата на "Стажантът" в Кан
Снимка БТА-Poveche-ot-10-minuti-aplauzi-sled-premierata-na--Stazhantat--v-Kan-Snimka-BTA_1716377587.jpg

В лентата взема участие българската актриса Мария Бакалова. Тя играе Ивана ...

22 май 2024 | 14:21

Джени Ерпенбек е първата германска писателка, спечелила международната награда „Букър“

Джени Ерпенбек и Михаел Хофман
Снимка БТА-Dzheni-Erpenbek-i-Mihael-Hofman-Snimka-BTA_1716390347.jpg

„Кайрос“ победи петима други финалисти, избрани измежду 149 изпратени романа. ...

22 май 2024 | 17:53

Най-важното

Президентът ще разговаря и с държавния секретар на Ватикана кардинал Пиетро Паролин

Румен Радев на аудиенция при папа Франциск

Румен Радев на аудиенция при папа Франциск-Radev-shte-se-sreshtne-otnovo-s-papa-Frantsisk_1715942813.jpg

След аудиенцията в базиликата „Сан Клементе“, където светите братя Кирил и ...

23 май 2024 | 08:14

Димитър Главчев даде на ДАНС спирането на последния лифт

Извънредно заседание на Столичния съвет! На фокус - лифтовете и движението по "Патриарха"

Извънредно заседание на Столичния съвет! На фокус - лифтовете и движението по "Патриарха"-Snimka--BTA_1711647308.jpg

Проблемът с модернизирането на съоръженията на територията на Природен парк ...

23 май 2024 | 08:29

Ще бъде изложен за сбогуване в енорийската църква "Свети Августин"

След 76 години: Ковчегът на Фердинанд поема към България в понеделник

Цар Фердинанд -1537534543.jpg

След смъртта му Фердинанд е поставен в т. нар. пътуващ ковчег, защото ...

23 май 2024 | 08:39

И.ф. главен прокурор е на работна визита в САЩ по покана на Департамента по правосъдие

Шефът на ФБР награди Сарафов за принос в борбата срещу трансграничната организирана престъпност

И.ф. главен прокурор Борислав Сарафов-Glaven-prokuror-Sarafov-izprati-do-ministara-na-pravosadieto-stanovishte-ot-imeto-na-Prokuraturata_1713514827.png

Постигната е договореност в офиса на ФБР в София да бъде изпратено аташе, чийто ...

23 май 2024 | 09:05

Устройството очевидно е вътре в стаята в старата ни партийна централа, която вече не ползваме

Андрей Цеков от ПП-ДБ потвърди за скандалните записи: Правени са в старата ни партийна централа

Андрей Цеков от ПП-ДБ потвърди за скандалните записи: Правени са в старата ни партийна централа-Tsekov--Sredstvata-za-sanirane-nyama-da-stignat-za-vsichki-kandidatstvashti_1705224303.jpg

Една политическа кампания се случва чрез пари от субсидии и от дарения. Аз ...

23 май 2024 | 09:49

„Гонят я от 2-3 дни – не ги дава”, поясни кандидатът на „Левицата”

Раздор вляво! Михаил Миков от "Левицата": Мая Манолова ни открадна паролите за TikTok и Instagram
(Видео)

Михаил Миков Кадър: Нова тв-Mihail-Mikov-Kadar--Nova-tv_1716391855.jpg

Според него „неолиберализмът разми политическите граници” в страната. Това, че ...

22 май 2024 | 18:30

Христо Иванов довърши картината с думите, че Пеевски никога няма да се освободи от санкциите

Как се влиза в "Магнитски" по български - чрез доноси. Кирил Петков и Христо Иванов ги уреждат

Как се влиза в "Магнитски" по български - чрез доноси. Кирил Петков и Христо Иванов ги уреждат-Kak-se-vliza-v--Magnitski--po-balgarski---chrez-donosi--Kiril-Petkov-i-Hristo-Ivanov-gi-urezhdat_1716448537.jpg

Неудобните за ПП и ДБ и олигархичният им създател и покровител Иво Прокопиев ...

23 май 2024 | 10:14

Скандалът КЕШ, който застигна “Продължаваме промяната”, не трябва да ни изненадва

Валерия Велева: Вонята под юргана. Въпросът е да има кеш!

Валерия Велева: Вонята под юргана на Промяната. Въпросът е да има кеш.-1638786584.jpg

Проблемът е, че Киро, Асен и Лена бяха натресени като отрицание на порочните ...

22 май 2024 | 13:11

По-лоша предизборна кампания не помня, лидерите се държат като племенни вождове, заяви Димитър Аврамов

Христо Панчугов: ПП си признаха за записите, а на обществото не му прави никакво впечатление
(Видео)

Кадър: бТВ-Kadar--bTV_1716395462.jpg

"ПП-ДБ направиха голяма грешка. Те влязоха във властта, консумираха я, и ...

22 май 2024 | 19:30