Проф. Светлана Шаренкова: Няма промяна, а подмяна, гарнирана с агресивна русофобия

Политическите провокации и кьорфишеци не успокояват и не хранят затъващите в кризата българи, добавя тя

Проф. Светлана Шаренкова: Няма промяна, а подмяна, гарнирана с агресивна русофобия

9996 | 11 апр. 2022 | 11:23

Ако управляващата коалиция продължи със слугинската политика и русофобската агресия, БСП няма да има място в тази коалиция и трябва да я напусне час по-скоро, за да спаси не само доверието на своите избиратели, но и бъдещето на България, смята тя


Проф. Светлана Шаренкова

 

В България се вихри невиждана от четвърт век инфлация. Стоките в магазините поскъпват с всеки изминал ден - по официални данни с над 30% за година, за тримесечие – с 10 на сто. Горивата минаха 3 лв. за литър, сметките за ток, парно, вода и газ за домакинствата и бизнеса са непосилни. С храните, лекарствата и стоките от първа необходимост се вихри отвратителна спекула. И какъв е дневният ред на парламента и правителството в този момент!? Решителни антикризисни мерки и защита на гражданите от обедняването? Озаптяване на спекулата? Смели антимонополни решения и мерки за повишаване на доходите и пенсиите? Отстояване на националния интерес и отказ от антируските санкции, разрушаващи кретащата ни икономика - така както направиха Унгария, Сърбия, Турция и др. държави?


Нищо подобно! Нашата власт в лицето на „Демократична България” и „Продължаваме промяната”, на премиера Петков и вицепремиера Василев, е заета всекидневно да гони руски дипломати и дори посланик Елеонора Митрофанова! Софийската община се занимава с „украиннско“ преименуване на улици, а провалени политици, с нулев рейтинг, хулиганстват, обливайки с боя оградата на руското посолство, докато българската прокуратура не намира причина да се самосезира!?


Щеше да е смешно, ако не беше срамно и трагично. Срамно, защото подобни политически провокации и кьорфишеци нито отклоняват общественото внимание от социалните проблеми, нито успокояват и хранят затъващите в кризата български граждани. Целта на управляващите е единствено да получат поредното потупване по рамото от Вашингтон и Брюксел. Така се случи, когато премиерът Петков избърза пръв да затвори въздушното пространство за руски самолети (дори без санкцията на Министерски съвет). България първа да подкрепи всевъзможни антируски санкции и да забрани легитимни руски медии, първа да гони руски дипломати и да фабрикува шпионски афери, първа да откаже да плащаме руски нефт и газ в рубли и да се моли на Брюксел да води преговори от нейно име!? И най-главното – българското правителство „героично” обяви, че сме готови да платим цената на санкциите, въпреки че са незаконен и нефективен инструмент в глобалната политика. И въпреки че България е най-бедната държава в Европейския съюз, а народът няма средствата и силите да плаща за чужди войни и за натегачеството на управляващите.


От години се вижда, че несправедливите антируски санкции вредят повече на санкциониращите, отколкото на санкционираните. Компанията „Шел” вече отчете 5 млрд. долара загуби след излизането от руския пазар. В цяла Европа под натиск затварят фирми, а държави като Германия се готвят за ледена зима без руски газ… В същото време според американското списание „Икономист” санкции на Руската федерация са наложили едва 36 държави от над 190 членки на ООН. Не е случайно, че икономическите и геополитически фактори в новия многополюсен свят - Китай, Индия, Саудитска Арабия и Турция, отказаха да наложат санкции на Русия. Пекин директно изтъкна, че САЩ връщат езика и стила на Студената война, което е неприемливо. И докато светът отрезвява от неадекватността на антируските действия и противопоставяне, нашите провалени елити се надпреварват в пещерна русофобия. За отбелязване – без БСП и вицепремиера Корнелия Нинова.
Накратко – Промяна няма, има подмяна! Нищо не се е променило от времето, когато Бойко Борисов чакаше инструкции от „началствата” и слугински им козируваше за изпълнените задачи. Вътрешната и външната ни политика се диктуват от външен натиск, а финансите и дългоочакваният План за възстановяване и развитие се движат от корпоративни (отново външни) интереси.


Що се отнася до посланик Митрофанова – тя е опитен професионалист и деликатен човек, който директно представлява един от лидерите на новия свят – президента Владимир Путин, изпълнява своите задължения да защитава руския национален интерес и да огласява позицията на своята страна. Затова всичките „страшни грехове”, в които я обвиняват, не струват и пукната пара. Нима думите й, че българският народ не одобрява русофобските действия на правителството, не са верни?. Та това го показват всички социологически анкети, дори и признанието на Кирил Петков, че 80% от българите не одобряват военната помощ за Киев. Доказва го и 10-процентнният спад в доверието към управляващите само за месец! Нейно Превъзходителство била казала, че не приема „натиск от чиновници, независимо от ранга им”. А всъщност нима управляващите в една демократична страна са господари? Не - те са чиновници, избрани да служат на народа (подобно на главния герой – комедианта Зеленски от сериала „Слуга на народа”).


Много им се иска на част от управляващите да изгонят руската посланичка, за да се харесат на САЩ. Но това едва ли ще се случи, защото е в разрез с изконните чувства и интереси на българския народ. И защото в Европейския съюз само обърканата Литва е обявила руския посланик за персона нон грата, а православна и славянска България не може да се сравнява с прибалтийските републики, за които русофобията от години е държавна идеология. Русия и България са свързани с кирилицата, православието, Руско-турската война и Освобождението, с победата над фашизма и всестранната помощ в изграждането на социалната държава, която бе на 27-о място в Индекса на ООН за развитие. В нашата обща история с Русия доброто надделява решително! Затова мъдрите ни държавници са отстоявали принципа „Винаги с Германия (Европа), никога против Русия”, а даже по време на Втората световна война, когато управляващият ни елит е бил съюзник на фашистките режими на Хитлер и Мусолини, е имало работещи и активни дипломатически отношения с Москва. Това е солидна историческа основа, която можеше да материализираме с идеята да бъдем мост между Запада и Русия. Такава е политиката на натовските Унгария и съседна Турция, от която печелят политически и икономически дивиденти днес и за бъдещите десетилетия. Докато България отново застава на губещата страна заради безсмисленото подмазване пред т. нар. колективен Запад, който хич не се вълнува от мизерния живот и бъдеще на българина.


За съжаление, наличието на слугински елити и липсата на далновидни държавници се усеща все по-болезнено. Време е за лидерство, особено що се отнася до Българската социалистическа партия – държавотворна, демократична, партия на мира, русофилска партия. Ако управляващата коалиция продължи със слугинската политика и русофобската агресия, БСП няма да има място в тази коалиция и трябва да я напусне час по-скоро, за да спаси не само доверието на своите избиратели, но и бъдещето на България!


От категорията

Кой ще направи компромис след 2 октомври? И защо?

-1593267964.jpg

Служебното правителство може да повлияе върху развитието на политическата криза ...

13 авг. 2022 | 08:35

Боян Чуков: Американците държат света в мъртва хватка. Засега

Боян Чуков-1647952113.jpg

Когато САЩ загубят чувствително своите предишни позиции в света, то тогава ще ...

14 авг. 2022 | 11:21

Проф. Светлана Шаренкова: Просто Киро, или лицемерие, облечено във власт

Проф. Светлана Шаренкова-1517831377.jpg

Храните, горивата, токът, парното, водата растат от ден на ден, на прага сме на ...

14 авг. 2022 | 18:46

Димитър Недков: О, задрямалий някогашен "Аспарухов електорат"…

Димитър Недков-1637040086.jpg

И не на последно място - кой български действащ парламент одобри ...

14 авг. 2022 | 17:46