Прокуратурата научила от медиите за едноличното решение на Петков да изгони 70 руски дипломати

Няма никакъв сигнал нито от службите, нито Външно министерство за изгонените от премиера дипломати

Прокуратурата научила от медиите за едноличното решение на Петков да изгони 70 руски дипломати

12162 | 29 юни 2022 | 10:21

Нищо не знаем, научихме от медиите, подозираме, че и ДАНС са научили от медиите", казаха от държавното обвинение.


Българската прокуратура не е знаела за едноличното решение на премиера да изгони 70 руски дипломати, научи Епицентър.бг.

 

Според наши източници главният прокурор Иван Гешев е разбрал това от медиите, както впрочем са разбрали и всички останали институции в държавата, включително и коалиционните партньори на - БСП и ДБ.

 

В прокуратурата не е изпратен никакъв сигнал за дейността на тези дипломати, няма документ, въз основа на който тя да разреши тяхното изгонване.

 

"Нищо не знаем, научихме от медиите, подозираме, че и ДАНС са научили от медиите", казаха от държавното обвинение.

 

От там припомниха, че в предишните случаи, когато са били експулсирани чужди дипломати, това е ставало след разработки, след решение на съда и чак тогава се взима такова решение. 

А сега няма никакъв сигнал нито от службите, нито Външно министерство.

 

През последните няколко години прокуратурата започна няколко досъдебни производства за шпионаж в полза на Русия.

 

До момента практиката показва, че информацията се подава от службите към прокуратурата, която започва разследване, ако има основание за такова, а паралелно с това Министерството на външните работи предприема дипломатически действия.

Последно на 1 април Министерството на външните работи обяви в съобщение до медиите, че е връчило нота, с която дипломатически служител от руското посолство се обявява за персона нон грата, като му се дава 72-часов срок да напусне страната. В съобщението се уточнява, че дипломатът "е осъществявал на територията на страната дейност, несъвместима с Виенската конвенция за дипломатическите отношения", а малко по-късно прокуратурата обяви, че по разследването на Специализираната прокуратура и Държавната агенция "Национална сигурност" (ДАНС) за шпионска дейност в полза на Русия е било установено, че първият секретар на посолството на Русия в България вероятно е събирал информация "от национално значение".

На 2 март главният прокурор Иван Гешев съобщи, че спецпрокуратурата и Държавна агенция "Национална сигурност" са започнали разследване срещу руски дипломат и български генерал от запаса за нерегламентирана разузнавателна дейност.

На 19 март 2021 г. шестима души, сред които бивши и настоящи военни, бяха задържани и обвинени в участие в шпионска мрежа, работила в България и изнасяла класифицирана информация за България, НАТО и ЕС в полза на Русия. Заради скандала България обяви двама руски дипломати за персона нон грата, а ден по-късно от Русия предупредиха, че ще последва ответна огледална реакция.

През декември 2020 г. бе направено подобно съобщение за военния аташе Василий Сазанович. Два месеца по-рано, след съобщение на прокуратурата за дипломати, работили, за да предадат държавни и служебни тайни за военнопромишления комплекс на България на руското военно разузнаване, бяха обявени за "персона нон грата" още двама души.

През януари 2020 г. бяха изгонени двама души - един от посолството и друг от търговското представителство - по подозрения в шпионаж.

В края на октомври 2019 г. руски дипломат - според множество публикации първи секретар в мисията в София - бе обявен за "персона нон грата" (става въпрос за Владимир Русяев, чието име изчезна почти по същото време от сайта на посолството). Тогава Русия отвърна огледално.


От категорията

Борисов в „Неохим“: "Промяната" уби България, донесе смърт на индустрията!
(Видео)

Борисов в „Неохим“: Това ви донесе промяната - смърт на индустрията! (На живо)-1660378845.png

Петков го пенсионираха само за 6 месеца. Ние, колкото и да се мразим с Радев, ...

13 авг. 2022 | 10:34

Фандъкова: Отоплителният сезон за софиянци ще бъде осигурен, няма да има недостиг на газ
(Видео)

Фандъкова: Отоплителният сезон за софиянци ще бъде осигурен, няма да има недостиг на газ-1660371858.jpg

Заплахите, които чухме в последните дни на предишния председател на КЕВР, че ...

13 авг. 2022 | 09:23

Тя е носител на редица награди

Почина поетесата Екатерина Йосифова
(Видео)

Почина поетесата Екатерина Йосифова-1660404895.jpg

Стихотворения на Екатерина Йосифова са превеждани и публикувани в антологии и ...

13 авг. 2022 | 18:33

ИТН подаде документи за изборите
(Видео)

ИТН подаде документи за изборите. Кадър Фейсбук-1660400992.png

Ще продължим да не толерираме лицемерието, както досега сме го направили. Все ...

13 авг. 2022 | 17:26