Владимир Путин

Няма да позволим на никого да се намесва във вътрешните ни работи, обяви президентът

Путин: Стратегическите ядрени сили на Русия са в състояние на пълна готовност (ВИДЕО)

84587 | 29 февр. 2024 | 11:42

Западът лъже, че Русия ще нападне Европа. Това е глупост. Те възприемат случващото се в Украйна като анимационен филм, обяви руският лидер


Руският президент Владимир Путин заяви, че Западът иска да превърне страната му в угасващо, измиращо пространство в рамките на годишната си реч пред Федералното събрание, предава РИА Новости.

 

В двучасова реч пред парламента руският президент предупреди Макрон, че може да последва съдбата на Хитлер и Наполеон

Западът трябва да разбере, че Русия има оръжие, което може да порази цели на негова територия, а стратегическите ни ядрени сили са в пълна готовност, изтъкна руският президент Владимир Путин по време на годишната си реч пред парламента в четвъртък.

 

Той говори над 2 часа, като беше прекъсван само от аплодисменти. Стопанинът на Кремъл определи думите си като поглед към бъдещето.

 

Речта му изпреварва само с 2 седмици президентските избори в Русия на 15 - 17 март. Очаква се Путин да получи нов мандат до 2030 г., тъй като основните му конкуренти вече са дисквалифицирани по различни причини. Според западни анализатори това е начинът на Кремъл да разчисти пътя на президента към нов мандат.

Събитието бе излъчено по държавните телевизии, но имаше и безплатен достъп до 23 кина в 20 руски града. Путин засегна вътрешнополитически теми, но и войната в Украйна, както и международните отношения със Запада.

 

Руският президент се позова на коментара на френския си колега Еманюел Макрон от тази седмица, който повдигна възможността НАТО да изпрати войски в Украйна. Путин обяви, че това би довело до неизбежен конфликт между Запада и Русия. “В крайна сметка те трябва да разберат, че всичко това наистина заплашва конфликт с използване на ядрени оръжия и следователно унищожаването на цивилизацията”, посочи президентът.

 

САЩ и други западни правителства се опитаха да се дистанцират от украинските удари на руска територия и забележките на Макрон, като официални лица бързо изключиха подобен сценарий.

 

Руският лидер обаче се възползва от думите на Макрон, за да засили предупреждението си. “Ние помним съдбата на онези, които някога са изпратили своите контингенти на наша територия”, каза Путин, визирайки Хитлер и Наполеон. Той бе категоричен, че при подобен сценарий днес последиците биха били много по-трагични.

 

Президентът за първи път призна, че в Украйна е бил използван хиперзвуковият ударен комплекс “Циркон”, както и че тази система вече е на въоръжение. Освен това комплексът “Сармат” също е доставен на войските. “Скоро ще го демонстрираме”, закани се президентът и увери, че работата по нови руски оръжия продължава и скоро ще се чуе и за тях.

 

Според Путин САЩ се опитвали да въвлекат Русия в преговори при техните собствени условия. Това било от полза за американските политици, които също са на прага на важни избори.

По негово мнение Западът продължавал да лъже, като сега казвал, че Русия щяла да нападне Европа. Това обаче било “пълна глупост”.

 

По думите му, Западът вече е превърнал в точно такива пространства други страни, включително Украйна.

Но, според Путин, Западът е направил грешни изчисления и се е сблъскал с решимостта на руския народ. Представителите на различните етноси, култури и религии са доказали на дело, че единството на руския народ е колосална, всепобеждаваща сила.

Стратегическите ядрени сили на Русия са в състояние на пълна готовност. Русия води справедлива битка за своя суверенитет и сигурност, заяви още руският президент Владимир Путин.

„Бойните способности на руските въоръжени сили се увеличиха многократно по време на специалната операция”, посочи той.

 

Руският президент Владимир Путин нарече "глупости" твърденията на Запада, че Русия планира да атакува Европа.

"Западът провокира конфликт в Украйна, Близкия изток и други региони на света и продължава да лъже. Сега без никакво смущение те казват, че Русия уж възнамерява да атакува Европа. Вие и аз разбираме, че говорят глупости", каза руският президент.

"Няма да позволим на никого да се намесва във вътрешните ни работи. Русия доказа, че може да се справи с всяко предизвикателство. В руското общество преобладават ценности като милосърдие, взаимопомощ и солидарност. Абсолютното мнозинство от руснаците подкрепи специалната операция. Беше направен опит да се отслаби Русия отвътре, но не им излязоха сметките.

Държавният глава уточни, че по време на бойните действия в зоната на Северния военен окръг вече е използван хиперзвуковият ударен комплекс с морско базиране „Циркон“.

Освен това, посочи президентът, в зоната на специалната военна операция ефективно се използва хиперзвуковата ракетна система „Кинжал“. Завършват и изпитанията на крилатата ракета "Буревестник" и системата "Посейдон".

Стратегическата ракетна система "Сармат", според президента, също е доставена на войските и скоро ще бъде демонстрирана на бойно дежурство.

"Първите доставки на комплексите "Сармат" са направени. Скоро ще ги демонстрираме на бойно дежурство", каза Владимир Путин.

Президентът Владимир Путин смята, че в лицето на САЩ Русия си има работа с държава, чиито управляващи среди предприемат открити враждебни действия срещу нея.

"Те сериозно ще обсъждат въпроси на стратегическата стабилност, като същевременно се опитват да нанесат стратегическо поражение на Русия на бойното поле", припомни Путин.

„Следователно имаме всички основания да смятаме, че думите на днешните американски власти за предполагаемата им заинтересованост от преговори с нас по въпросите на стратегическата стабилност са демагогия“, каза Владимир Путин. В навечерието на президентските избори в САЩ те просто искат да покажат на гражданите си, че все още управляват света", каза Путин.

"Западът се опитва да въвлече Русия в надпревара във въоръжаването, както някога СССР. Като правят това, те искат да повторят номера, който успяха през 80-те години със Съветския съюз“, добави Владимир Путин. Според държавния глава сега за нас е важно да излезем на качествено ново ниво на развитие на армията и флота.

„Важно е да се ускорят решаването на социални, демографски, инфраструктурни и други проблеми и същевременно да се достигне качествено ново ниво на оборудване на армията и флота“, заяви руският лидер.

Според Путин това се отнася преди всичко за силите с общо предназначение, принципите на тяхната организация, доставката на войските на безпилотни ударни системи, системи за противовъздушна отбрана и радиоелектронна борба, както и системи за разузнаване и комуникация, високоточно и друго оръжие.

„За да се неутрализират заплахите, свързани с поредното разширяване на НАТО на изток и включването на Швеция и Финландия в Алианса, е необходимо сериозно да се укрепят групировките в западното стратегическо направление“, каза Владимир Путин.

Посланието до Федералното събрание ще съдържа не само непосредствени планове, но и стратегически цели. Всяко послание до Федералното събрание е преди всичко поглед в бъдещето. Ще говорим не само за нашите близки планове, но и за стратегически задачи за увереното дългосрочно развитие на страната.”

Путин нарече политическата система на Русия един от стълбовете на нейния суверенитет.

„В самото начало на специалната военна операция абсолютното мнозинство от руснаците подкрепиха неговото прилагане и хората са категорични в този избор. Заедно можем всичко!“, подчерта Путин. Според него в руското общество преобладават ценности като милосърдие, взаимна подкрепа и солидарност.

„Днес, продължи държавният глава, Русия защитава своя суверенитет и сигурност и решаващата роля в тази борба принадлежи на гражданите, които демонстрират единство и лоялност към страната. Те работят в производството на три смени - колкото трябва на фронта", каза Путин. Той благодари на руснаците за всеотдайната им работа в интерес на държавата. Той също така благодари на бизнеса, който е дарил милиарди рубли за две години на доброволци и благотворителни фондации в подкрепа на бойци.

Държавният глава очерта оценката си за състоянието на страната и визията си за задачите за бъдещето в столичния Гостин двор.

 

 

Путин говори също за семейните ценности, които той съсредоточава около раждането на повече деца. По негови думи през следващите 6 години

Русия трябвало да осигури стабилна раждаемост,

за да подобри качеството на живот.

“Бъдете търпеливи, аз едва сега започвам”, добави той и увери, че правителството влагало огромни суми в програми, които ще намалят данъците за семействата и ще плащат на майките, които имат повече деца.


Основните теми на изказването по традиция не бяха обявени предварително. В същото време Путин каза, че посланието „като се вземе предвид вътрешнополитическият календар“ ще постави задачи за следващите шест години.

Посланието на държавния глава на Руската федерация Владимир Путин към Федералното събрание беше излъчвано на живо на специални цифрови екрани, монтирани в редица големи градове в страната.

По правило президентът отделя час или малко повече за речта си. През 2023 година обръщението продължи 1 час и 45 минути. То бе първото от началото на войната в Украйна и се превърна в едно от най-продължителните. Рекордът за най-дълго послание на Путин е отпреди последните президентски избори в Русия през 2018 година. То продължи малко над 1 час и 55 минути. Най-краткото е от 2005 година – около 48 минути.

 

Ето какво каза още руският президент:

- Не Русия започна войната в Донбас, но ще я завърши. Ще направим всичко, за да я прекратим, да изкореним нацизма, да изпълним всички задачи на специалната операция, да защитим суверенитета и сигурността на нашите граждани.

- Стратегическите ядрени сили на Русия са в състояние на пълна готовност. Хиперзвуковият ударен комплекс с морско базиране "Циркон" вече беше използван в бойни действия и тази система вече е на въоръжение, каза Путин. Освен това комплексът "Сармат" е доставен на войските: "Скоро ще го демонстрираме". Работата по нови оръжия в Русия ще продължи, скоро ще се чуе и за тях.

- Съединените щати се опитват да въвлекат Русия в преговори при техните собствени условия; това е демагогия, която е от полза за американските политици преди президентските избори. Наред с други неща се чуха изявленията за предполагаемите планове на Русия да разположи ядрени оръжия в космоса са направени с тази цел. Западът се опитва да въвлече Русия в надпревара във въоръжаването, за да повтори трика със СССР от 80-те години. Необходимо е да се изгради ефективна икономика на въоръжените сили и да се укрепят групировките в западно направление, за да се избегнат рисковете, свързани с разширяването на НАТО на изток.

- Западът продължава да лъже, като сега казва, че Русия уж щяла да нападне Европа, ама това е глупост. Спомняме си съдбата на онези, които изпратиха свои контингенти на територията на нашата страна, а сега последствията за интервентите ще бъдат много по-трагични. Всичко, което Западът измисля, реално заплашва с конфликт с използване на ядрени оръжия и по този начин с унищожаване на цивилизацията.

- Западът не възприема случващото се в Украйна - смята, че това са "някакви анимационни филми".

- Западът реже клона, на който седи от десетилетия, като дискредитира собствените си валути и банкова система. Русия ще гради нова глобална финансова архитектура с напреднала технологична основа, свободна от политическа намеса. Русия се стреми да обедини световното мнозинство в ситуация, в която се променя структурата на икономическия пазар и се разрушават обичайните монополи и стереотипи. Русия, заедно с приятелски държави, възнамерява да изгради сигурни и независими логистични коридори и финансова система.

- Необходимо е да се започне разговор по същество за формирането на нова схема за сигурност в Евразия и ние сме готови за това. Никакъв траен световен ред не е възможен без суверенна силна Русия.

- Стартираме проекта "Семейство". Основната цел на семейството е раждането и възпитанието на деца, което означава продължаване на цялата многонационална нация. Голямото семейство с много деца трябва да се превърне в норма. В хоризонта на следващите шест години трябва да постигнем стабилно увеличаване на раждаемостта Русия е била и остава крепост на традиционните ценности, нашият избор се споделя от мнозинството хора по света.

- Средната продължителност на живота в Русия вече е 73 години. До 2030 г. тя трябва да достигне 78 години, а след това - над 80 години. През следващите шест години ще бъдат отпуснати повече от трилион рубли за изграждане, ремонт и оборудване на здравни заведения. Без никакъв "екстремизъм" значително намалихме консумацията на алкохол, особено на твърд алкохол. Ще има данъчни облекчения за тези, които редовно преминават медицински прегледи и покриват нормите на ГТО (Готов за труд и отбрана).

- Разширяването на НАТО на изток за сметка на Швеция и Финландия създава необходимост от сериозно укрепване на групировките на въоръжените сили (ВС) на Руската федерация в западно направление, заяви руският президент Владимир Путин в посланието си до Федералното събрание.

- Първите серийни тежки балистични ракети "Сармат" са доставени във войските, скоро Русия ще ги демонстрира в районите, където носят бойно дежурство, заяви Путин в посланието си до Федералното събрание. Путин също така подчерта, че хиперзвуковият авиационен комплекс „Кинжал“ се използва успешно в зоната за специални операции, където се използва за унищожаване на „особено важни цели“. "Завършват изпитанията на крилатата ракета с неограничен обсег на действие "Буревестник" и безпилотния подводен апарат "Посейдон". Тези системи потвърдиха своите високи, може да се каже без преувеличение, уникални характеристики“, добави руският президент.

- Русия ще търси нови допирни точки с партньорите си в Близкия изток и Латинска Америка, заяви Владимир Путин в посланието си до Федералното събрание. "Русия има дългогодишни добри отношения с арабските държави; те представляват самобитна цивилизация от Северна Африка до Близкия изток, която днес се развива динамично. И ние смятаме за важно да търсим нови допирни точки с нашите арабски приятели, да задълбочим целия спектър от партньорства. Така ще направим и в латиноамериканското направление“, каза руският държавен глава. Той добави, че "диалогът Русия-АСЕАН също се развива положително; срещите на върха Русия-Африка се превърнаха в истински пробив". "Африканският континент все повече заявява своите интереси, правото си на истински суверенитет. Ние искрено подкрепяме всички тези стремежи", увери Путин.

"Ние взаимодействаме с партньорите на принципите на равнопоставеност, зачитане на интересите на другия и затова все повече държави се присъединяват активно към работата на ЕАЕС, ШОС, БРИКС и други асоциации с участието на Русия. Виждаме големи перспективи в изграждането на Голяма Евразийско партньорство, в свързването на интеграционните процеси в рамките на Евразийския икономически съюз и инициативата на Китайската народна република „Един пояс, един път“, добави руският президент.

Путин е уверен, че в близко бъдеще Русия ще стане една от четирите най-големи икономики в света. По думите му Русия изпреварва всички страни от Г-7 по икономически растеж през 2023 г. "Миналата година руската икономика нарасна с темпове, по-високи от световните. По този показател ние изпреварихме не само водещите страни от Европейския съюз, но и всички държави от така наречената Г-7", каза Путин.

Владимир Путин се обръща с послание към Федералното събрание на Русия за 19-ти път. В публичното си обръщение към двете камари на парламента той дава оценка на състоянието на вътрешните дела в страната и се определят основните насоки на вътрешната и външната политика. Посланието е един от основните документи на стратегическото планиране - основа за определяне на най-важните цели и приоритети на социално-икономическото развитие и осигуряване на националната сигурност на страната, уточнява ТАСС.

 Путин: Западът иска Русия да е гаснещо, умиращо пространство, като Украйна

Западът лъже, че Русия ще нападне Европа. Това е глупост. Те възприемат случващото се в Украйна като анимационен филм, обяви руският лидер
Намери своята история

От категорията

Русия нанесе съкрушителен комбиниран удар по украинската енергийна система

Руските сили нанесоха комбиниран удар с дронове, балистични и крилати ракети срещу обекти на енергийната инфраструктура в шест района на Украйна-Ruskite-sili-nanesoha-kombiniran-udar-s-dronove--balistichni-i-krilati-raketi-sreshtu-obekti-na-energiynata-infrastruktura-v-shest-rayona-na-Ukrayna_1712931903.jpg

Като "най-голям успех" руснаците определят изваждането от строя на ...

12 апр. 2024 | 17:24

Путин: Русия беше принудена да отговори на украинските атаки срещу нейните енергийни обекти

Путин: Русия беше принудена да отговори на украинските атаки срещу нейните енергийни обекти-Putin--Rusiya-beshe-prinudena-da-otgovori-na-ukrainskite-ataki-sreshtu-neynite-energiyni-obekti_1712899211.jpg

Руският президент е убеден, че Украйна се е натикала в ъгъла, когато е отказала ...

12 апр. 2024 | 08:19

"Хизбула" обяви, че е изстреляла десетки ракети "Катюша" по израелски позиции

-1578858010.jpg

Техеран се зарече да отмъсти за израелския удар на първи април по сградата на ...

12 апр. 2024 | 22:17

US разузнаването: Иран удря Израел до 48 часа

Демонстрация срещу Израел и САЩ в Иран-Demonstratsiya-sreshtu-Izrael-i-SASht-v-Iran_1712947916.jpg

САЩ отправиха предупреждение към дипломатите си в еврейската държава. Очаква се ...

12 апр. 2024 | 21:48

Най-важното

Освободени са Тихомир Стойчев и Елена Шекерлетова

Главчев назначи двама заместник-министри в Министерството на външните работи

Със заповед на министър-председателя Димитър Главчев за заместник-министри в МВнР са назначени Мария Ангелиева и полковник Невяна Митева-Glavchev--Dlazhni-sme-da-ostanem-hladnokravni-ot-parviya-do-posledniya-den-na-tova-pravitelstvo_1712833618.jpg

Новите заместник-министри са Мария Ангелиева и полковник Невяна Митева

12 апр. 2024 | 17:52

Европейската комисия е трябвало да бъде уведомена, но това не е направено

МС се отказа да изкупува от "Булгаргаз" и БЕХ дълговете на "Топлофикация София" за 1,6 млрд лева

Предложението за отмяна на решенията на предишния кабинет е на Владимир Малинов-1651039672.jpg

По предложение на министъра на енергетиката Владимир Малинов служебното ...

12 апр. 2024 | 18:06

Спецов да даде всичко от себе си, за да навакса изоставането в приходите

Борисов: Ще приветствам Гвоздейков да оглави щаба за изборите. Той е честен човек

Борисов: Всички българи ще си платим за трите години експеримент-Borisov--Denkov-i-Gabriel-ako-ne-se-razberat--nyama-da-ima-rotatsiya-_1707896269.jpg

Всички българи ще си платим тези три години с огромните заеми и дългове, които ...

12 апр. 2024 | 09:29

Целта на ДПС е да разшири представителството си в ЕП и националния парламент

ЦС на ДПС реши: Отиваме на избори с млади и подготвени хора, за ново начало в името на хората

ЦС на ДПС реши: Отиваме на избори с млади и подготвени хора, за ново начало в името на хората-TsS-na-DPS-reshi--Otivame-na-izbori-s-mladi-i-podgotveni-hora--za-novo-nachalo-v-imeto-na-horata_1712923649.jpg

Централният съвет взе решение партията да се яви самостоятелно на предстоящия ...

12 апр. 2024 | 14:52

Никой не е скачал така срещу пенсионерите, разгневи се депутатът от „Възраждане“

Цончо Ганев към ПП-ДБ: Бюджетни мошеници! ГЕРБ нека ви изкарат всичко - пуделите, пачките и дефицита

Цончо Ганев към ПП-ДБ: Бюджетни мошеници! ГЕРБ нека ви изкарат всичко - пуделите, пачките и дефицита-1641988869.jpg

Вие сте безумци и трябва да изчезнете, късно е когато и да стане това, отсече ...

12 апр. 2024 | 15:11

Очаква се да бъдат приети критериите и процедурите за номинация

БСП свиква Националния съвет, обсъждат явяването на изборите

-Korneliya-Ninova--V-energetikata-e-palen-haos--Vnasyame-zakon-za-otlagane-za-liberalizatsiyata-na-toka_1711017183.jpg

Корнелия Нинова ще направи отчет за работата на Парламентарната група и ...

12 апр. 2024 | 11:24

В събитието участваха председатели и делегати на девет европейски държави, както и над 500 гости от цялата страна

“Възраждане” проведе в София международна конференция “Новите лидери на Европа”

“Възраждане” проведе в София международна конференция  “Новите лидери на Европа”--Vazrazhdane--provede-v-Sofiya-mezhdunarodna-konferentsiya--Novite-lideri-na-Evropa-_1712946734.jpg

Трябва да бъде спряна войната в Европа – чрез мирни преговори. В основата на ...

12 апр. 2024 | 21:31

Декларативната сигурност на гласуване е ниска - 37,4%

"Галъп": 10% разлика между ГЕРБ и ПП-ДБ, ако изборите бяха сега. ДПС са трети

-Borisov--Petkov-i-Peevski-predlagat-parlamentat-da-raboti-izvanredo-drugata-sedmitsa_1702569772.jpg

При подадените гласове за НС резултатите биха били следните: ГЕРБ-СДС биха ...

11 апр. 2024 | 19:14

Социалистическата партия събира подкрепата на 8,7 на сто

„Маркет ЛИНКС“: ГЕРБ-СДС водят на ПП-ДБ с 8%, ДПС са трети, следвани от "Възраждане"
(Видео)

Снимки: бТВ-Snimki--bTV_1712856083.jpg

Според проучването, „Има такъв народ“ е под прага за влизане - с 3,9 процента ...

11 апр. 2024 | 20:20