Симеон Николов: Израелски служители са ужасени от „влюбването“ на Байдън в идеята за палестинска държава

Израелски служители са ужасени от „влюбването“ на Байдън в идеята за палестинска държава

Симеон Николов: Предстои ли касапница в Близкия изток?

13125 | 14 февр. 2024 | 17:00

САЩ са пред ситуация, в която нито Израел, нито Египет могат да отстъпят. Египет ще се опита на всяка цена да попречи на влизането на милиони палестинци. Дори с цената на открита война с Израел. Египет вече разположи танкове по границата


Симеон Николов

В държавната администрация на САЩ се оформиха две групи, от които едната се обявява против „Хамас“, а другата - за незабавно прекратяване на огъня. Характерно за тях е, че и двете групи погрешно смятат израелското дясно крило за най-голямата пречка  и че подкрепата на Байдън за войната на Израел се отразява негативно върху важна част от избирателите му.


В същото време в Израел коментират, че администрацията на Байдън била „влюбена“ в идеята за създаване на палестинска държава и използвала това за натиск срещу Израел. Американски експерти пък считат, че признаването на палестинска държава е предизборен трик, колкото и външнополитическа стратегия, и Байдън ще я обяви за свое постижение до края на лятото с оглед предстоящата кампания за изборите.

Неотдавнашното посещение в региона на държавния секретар Антони Блинкен не е повлияло на позицията на израелския премиер, който след 45-минутен телефонен разговор с президента на САЩ Джо Байдън в неделя, 11 февруари, реши да започне тежка офанзива и в Рафа. Целта била „пълна победа“ и "евакуиране" на Рафа, което според правозащитници е по-нататъшно израелско етническо прочистване на палестинците. Американски медии съобщават за риска политиката на Байдън да се озове на крачка от скъсване на отношенията с израелското правителство, което според коментари в европейски медии би било „драматичен разрив от историческо значение“.

Срещата на Антони Блинкен с президента Ал Сиси в Кайро също не е била много успешна. Въпреки че Египет получава 1,3 милиарда годишно от Вашингтон, изненадващо и категорично е било отхвърлено американското предложение за приемане на палестински бежанци. Нещо повече, Ал Сиси нареди да се разположат танкове на границата.

 

В Белия дом констатират, че САЩ губят доверие в света, след като не могат да повлияят дори на съюзниците си. Кризата в Газа се отразява на репутацията на Байдън сред арабско-американските малцинства, особено предвид президентския вот в някои американски щати като Мичиган. Впрочем, обиколка на високопоставени представители на администрацията на Байдън в Мичиган предполага, че вътрешните политически съображения все повече ще влияят върху политиката й спрямо Израел.

В Близкия Изток САЩ са изправени пред ситуация, в която нито Израел, нито Египет могат да отстъпят. Нетаняху е инструктирал вече израелската армия да започне операции в крайграничния град Рафа и в два бежански лагера в южната част на ивицата Газа. Египет предупреди, че ще прекрати мирния договор с Израел, ако Израел нападне Рафа. Пробив или отваряне на границата към Египет ще позволи прогонване на палестинците от ивицата Газа, но навлизането на 1,4 до 2 милиона палестинци би предизвикало начало на хуманитарна криза с библейски размери. И тук не става въпрос само за изхранването или по-големия проблем с водоснабдяването в Синайската пустиня, а какво би станало, ако много от тези палестинци бъдат въоръжени и се насочат към Кайро? Това би означавало непредвидими последици за стабилността на Египет. Египет е подложен на натиск с многократни изявления на Израел да се откаже от цялата отговорност за ивицата Газа в бъдеще. А като единствена страна, граничеща с ивицата Газа и единствения граничен пункт, през който се доставят помощи, електричество, вода, медицинска подкрепа за палестинци, Египет играе важна роля на посредник. Военни действия и пробив на границата, биха усложнили изключително много ситуацията.

Няма съмнение, че Египет ще се опита на всяка цена да попречи на влизането на милиони палестинци. Дори с цената на открита война с Израел. Египет вече разположи танкове по границата и укрепи същата с бетонни и метални съоръжения.


Колкото и трудна да е ситуацията в Газа, тлеещият конфликт на 130 мили на север има потенциал тя да стане още по-лоша. Всъщност между израелските въоръжени сили и Хизбула там се води необявена война на ниско ниво с размяна на удари през ливанската граница и жертви. Израелците искат Хизбула да изпълни изцяло Резолюция 1701 на Съвета за сигурност на ООН, която изисква Хизбула да се премести на север от река Литани. Хизбула е категорична, че дипломатическо решение не е възможно, докато войната в Газа не приключи.

Противно на очакванията операциите на САЩ и Великобритания по възпирането и на хусите в Червено море не дава резултат. Ескалацията там направи невъзможно воденето на диалог дори през посредници като Катар с Иран. Често се среща успокоителното твърдение, че нито Байдън, нито Иран искат пряк сблъсък и война. Но представител на Държавния департамент твърди, че войната с Техеран никога не е била толкова близко. А и загубата на имидж от перспективата за обрат в другата война, в Украйна, да бъде възможен най-рано през 2025 г. само би оправдала желанието да се демонстрира частичен успех в друг регион.

В този критичен момент за целия регион не липсват посредници на всички нива - от ръководители на разузнавателни служби (САЩ, Египет, Катар) до държавни глави (Реджеп Таип Ердоган), но първото писмено предложение бе внесено в Бейрут от Франция, както потвърдиха висши ливански служители. В него се посочва, че конфликтът „рискува да излезе извън контрол“ и се предлага прекратяване на огъня, 10-дневен процес на деескалация, оттегляне на Хизбула на 10 км от границата, преговори за спорната сухопътна граница между Ливан и Израел. Това обаче е малко вероятно да се случи, предвид твърдите позиции, военни подходи и максималистични цели на Израел. Известен сигнал за надежда има във връщането на израелски представители на масата за преговори в Кайро, но само по отношение на връщането на заложници. За негативните очаквания допринася и преобладаващото разбиране, че Хамас е терористична организация, с която не може да се обсъжда рационално и преговори с нея са обречени.  От друга страна обаче и исканията Хамас да предаде оръжията си, освободи останалите заложници и предаде убийците от 7 октомври изглеждат силно нереалистични на този етап, въпреки тиражирането им в авторитетни медии на Запад.

Южна Африка отново подаде спешна молба срещу Израел в най-висшия съд на ООН и с пълно право, предвид противоречивите изявления на Нетаняху, че ще атакува града, но в същото време увери, че цивилните ще бъдат евакуирани. А последното не е възможно, защото те няма къде да избягат. Северно от Рафа са напълно унищожените села, на юг се намира Египет, който няма намерение да допуска палестински бежанци в страната. Резултатът отново ще е една касапница.ГЕРБ
Костадинов
Илия Лазаров СДС
Еврохолд

От категорията

Кръстев: Не говорете за успехите на ЕС -за зелена сделка и раздяла с енергийната зависимост от Русия

Кръстев: Не говорете за успехите на ЕС -за зелена сделка и раздяла с енергийната зависимост от Русия-Ivan-Krastev--Voynata-pokaza--che-ima-ukrainska-natsiya--razlichna-ot-ruskata-i-neyn--bashta--e-Putin_1661353115.jpg

На предстоящите европейски избори партиите вдясно от християндемократическата ...

24 май 2024 | 10:15

Валерия Велева: Вонята под юргана. Въпросът е да има кеш!

Валерия Велева: Вонята под юргана на Промяната. Въпросът е да има кеш.-1638786584.jpg

Проблемът е, че Киро, Асен и Лена бяха натресени като отрицание на порочните ...

22 май 2024 | 13:11

Секретен обект

Какви тайни крие лабораторията на Червения площад

Какви тайни крие лабораторията на Червения площад-Cherveniya-ploshtad_1663761142.jpg

Тунел свързва Мавзолея с Кремъл, твърдят експерти. 100 години учени поддържат ...

24 май 2024 | 22:14

40% от българите не са прочели нито една книга през миналата година

По повод празника на културата, просветата и българската писменост – 24 май в София до 2 юни се провежда Пролетния панаир на книгата. Снимка БТА-Po-povod-praznika-na-kulturata--prosvetata-i-balgarskata-pismenost---24-may-v-Sofiya-do-2-yuni-se-provezhda-Proletniya-panair-na-knigata_1716556017.png

Според данните на “Алфа рисърч около 63% от сънародниците ни не са ходили на ...

24 май 2024 | 15:59

Най-важното

Парламентарната асамблея на НАТО ще се проведе от 25 до 27 май в София

Шефът на НАТО Столтенберг пристига в София. Парламентът - домакин на Парламентарната асамблея

Шефът на НАТО Столтенберг пристига в София. Парламентът - домакин на Парламентарната асамблея-Stoltenberg--Edna-ot-osnovnite-zadachi-na-NATO-e-da-predotvrati-eskalatsiya-na-konflikta-s-Rusiya_1701161676.jpg

Близо 400 парламентаристи от 32-те държави членки на НАТО и от 25 ...

24 май 2024 | 18:37

Да се стягаме, да имаме добър резултат, за да имаме основа за кабинет, каза лидерът на ГЕРБ

Борисов: ПП и ДБ ми дължат една ротация. Да ни подкрепят за наше правителство с наш премиер
(Видео)

Бойко Борисов-Boyko-Borisov_1716577926.jpg

Гледам, мъчат се ПП, ама кой ги е записал. Те си казват, че това е запис, ...

24 май 2024 | 18:34

Според полицията била паднала от дъжда…

Наследник на Талев: Родната къща на писателя е съборена с чук от македонисти

Димитър Панчев, родственик на писателя Димитър Талев-Naslednik-na-Talev--Rodnata-kashta-na-pisatelya-e-saborena-s-chuk-ot-makedonisti_1716577728.jpg

Виновни са родните управници и най-вече Манол Пейков!, каза Димитър Панчев, ...

24 май 2024 | 22:07

Очаква се на 30 юни у нас да дойдат и предстоятелите на поместните православни църкви

Вселенският патриарх Вартоломей е поканен да присъства на избора на новия български патриарх

Вселенският патриарх Вартоломей е поканен да присъства на избора на новия български патриарх-1435760954.jpg

Ще се опитам да променя програмата, защото смятам тази покана за много голяма и ...

24 май 2024 | 19:44

На 27 май държавният глава ще бъде на работно посещение в Конфедерация Швейцария

Президентът ще подкрепи българските гимнастички на Европейското първенство в Будапеща в неделя

Президентът ще подкрепи българските гимнастички на Европейското първенство в Будапеща в неделя-Prezidentat-Radev--Ne-e-normalno-glavniya-prokuror-da-zvani-na-polititsi_1684396934.jpg

Румен Радев ще бъде на официално посещение в Унгария по покана на президента ...

24 май 2024 | 21:44

Церемонията бе наречена „Театрална суматоха“, посветена e на 95 години от рождението на Йордан Радичков

Мария Стефанова и Константин Николов спечелиха "Аскеер" за главни роли. Вижте останалите отличени

„Аскеер“ за водеща роля взеха Мария Стефанова – за ролята й на Розовата дама в „Оскар и розовата дама“ от Ерик-Еманюел Шмит (реж. Стефан Спасов, „Театър 199“). Снимка БТА--Askeer--za-vodeshta-rolya-vzeha-Mariya-Stefanova---za-rolyata-y-na-Rozovata-dama-v--Oskar-i-rozovata-dama--ot-Erik-Emanyuel-Shmit--rezh--Stefan-Spasov---Teatar-199-_1716580899.jpg

Двама от носителите на „Аскеер“ за 2024 година бяха обявени в края на април от ...

24 май 2024 | 22:52

Решението бе обявено в рамките на заседание от председателя на съда Науаф Салам

Международният съд на ООН задължи Израел да прекрати офанзивата в Рафа

Международният съд на ООН задължи Израел да прекрати офанзивата в Рафа-Mezhdunarodniyat-sad-na-OON-zadalzhi-Izrael-da-prekrati-ofanzivata-v-Rafa_1716587989.jpg

Съгласно решението Израел също така трябва да остави ГКПП "Рафа“ отворен ...

25 май 2024 | 00:56

В Киев са в паника - западните оръжия не променят ситуацията на фронта

Нова опорка на Зе-пропагандата: Западът е видовен за провалената мобилизация в Украйна

Украинската армия не успява да промени ситуацията на фронта въпреки западната помощ-front--nastaplenie--ataka_1716187593.jpg

Зачестяват публикациите в западни медии, че Европа все по-усилено убеждава ...

24 май 2024 | 14:02

Нашите въоръжени сили са пренапрегнати: предстоят им три войни, но са готови само за една

The Hill: Байдън губи Третата световна война от Русия и Китай

Байдън и неговите политици жертват националната сигурност на Америка, за да спечелят изборите през ноември-Baydan-i-negovite-polititsi-zhertvat-natsionalnata-sigurnost-na-Amerika--za-da-spechelyat-izborite-prez-noemvri_1716480605.jpg

Вместо да сплотят страната, за да надделее срещу все по-широката глобална атака ...

23 май 2024 | 19:08