Аквариумът, строен по планове от японския императорски двор.

„Враг на народа“ проектира най-красивите сгради на Варна

57901 | 16 май 2015 | 10:24

Арх. Дабко Дабков не преживява унижението от присъдата на Народния съд

Аквариумът, строен по планове от японския императорски двор. -1431703534.jpgАрхитект Дабко Дабков-1431703668.jpgСградата на хотел „Лондон“-1431703605.jpgХотел „Мусала“-1431703574.jpg

Най-красивите сгради на Варна, образци на барока и сецесиона, са проектирани от арх. Дабко Дабков. Архитектът аристократ, както го наричат съвременниците му, оставя богато наследство - над 350 частни къщи и вили, хотели, банки, обществени и индустриални постройки. Повечето от тях, украсени със скулптури на Кирил Шиваров, днес са със статут на архитектурни паметници.

Сред най-забележителните му проекти са Аквариумът, грандхотелите „Лондон“ и „Мусала“, Турската баня, Македонският дом, а съвместно с арх. Стефан Венедикт Попов - и внушителното здание на Търговско-индустриалната палата, в което се помещава щабът на Военноморските сили.


Изключително плодотворната кариера на арх. Дабков е прекъсната за 6 години от Балканската и последвалите я войни.


Оцелява на фронта


връща се като герой и продължава да проектира емблематични за морската столица сгради. Развива обществена дейност, занимава се с благотворителност, радва се на уважението на варненци. До промените след 9 септември 1944 г., когато е осъден като враг на народа. Не понася унижението и тормоза, на които е подложено цялото му семейство, и умира месеци след произнасяне на присъдата.


Арх. Дабко Петров Дабков е роден на 21 януари 1875 г. в Трявна. Още в първите години след Освобождението семейството му се заселва във Варна. Той завършва с отличие Мъжката гимназия „Фердинанд I“, след което продължава образованието си в Техническия университет в Мюнхен. През 1899 г. се връща в България като дипломиран архитект. Пет години работи в Техническата служба на общината. През 1906 г. се сгодява за Анка Йорданова. Тогава регистрира и собствено проектантско бюро. Негово дело са домът на командващия Сухопътните войски в Осми приморски полк ген. Михаил Иванов на ул. „Братя Шкорпил“ 10, двойната сграда на аптекаря Асен Грозев и полк. Димитър Попов на бул. „Мария Луиза“ 3-5, къщата на Радка Хаджикунева на същия булевард.


За египетския търговец Абут Халбуни проектира търговска къща на ъгъла на улиците „Цариброд“ и „Преслав“. Впоследствие тя става хотел „България“. От бюрото му излизат богато орнаментираните проекти на хана на Темелко Костов на близката до жп гарата и пристанището ул. „Дунав“, дизеловата мелница „Сила“ на площад „Славейков“, Доходното здание на Саркис Куюмджиян на ул. „Преслав“ 6. С две фасади е проектиран и изключително луксозният грандхотел „Лондон“, където е монтиран и първият асансьор във Варна.


Когато на 5 октомври 1912 г. България обявява война на Турция, арх. Дабков е мобилизиран заедно с 6000 българи. Разпределен е в Осми приморски полк с чин поручик. Участва във всички войни. Връща се с


ордени за храброст


и за граждански заслуги. Министърът на войната му връчва Зелена лента, а царица Елеонора - сребърна игла с буквата „Е“ и своя портретна фотография, подписана лично от нея.


През 1918 г. арх. Дабков се връща към професията си, като я съчетава с обществена активност. Тогава проектира украсената отново със скулптури на Кирил Шиваров сграда на Софийската банка на ул. „Преслав“, която по-късно се трансформира в клон на Банка ДСК. Днес постройката е в руини. От години необитаема и занемарена е и проектираната от арх. Дабков Турска баня на ул. „Цар Симеон“, съсобственик на която е община Варна. Тя е създадена по модела на първата турска баня в града на Шукрю бей, като е запазен ориенталският й стил.


Архитектът влага готически елементи в сградата на католическата църква „Сен Мишел“ на бул. „Княз Борис I“, запазва изцяло стила на старата джамия „Хайрие“. От 1923 г. твори и в навлизащия тогава стил арт деко. Най-впечатляващият му проект в него е създаденият през 1927 г. хотел „Мусала“, който допреди десетина години беше сред емблемите на Варна. Собственикът на парцела Методи Гандев живял 5 години в Ню Йорк и се впечатлил от тамошния Flatiron Building и искал нейно умалено копие. Арх. Дабков проектирал сградата след месец командировка в САЩ. Хотелът имал централно отопление и гореща вода. За сградата на Аквариума в Морската градина архитектът черпил идеи от плановете на японския институт, изпратени му от императорския двор в Токио. Инициативата за създаване на Морската биологична станция била лично на Фердинанд.


Напълно благотворително


арх. Дабков проектира откритите през 1938 г. безплатни ученически трапезарии на бул. „Владислав“ 5. В сградата, която побирала 1500 деца, дълги години се помещаваше Държавният куклен театър на Варна, а сега е част от Централната поща на града. Също безвъзмездно се труди архитектът за сградата на приюта „Княгиня Надежда“, който му бил възложен през 1908 г. от царица Елеонора. Много усилия коствало на Варненското историко-архитектурно дружество да спаси творението му от унищожение. На мястото на сиропиталището срещу Полиграфията общината преди години смятала да вдигне 11-етажна сграда, която да дава под наем.


След деветосептемврийските промени арх. Дабков получава присъда от 10 години затвор от Народния съд. Национализират голяма част от имуществото му и го лишават от правото да работи като архитект. Унизен и огорчен, 70-годишният арх. Дабков умира във Варна на 8 април 1945 г. 


 

Едва сега ще му правят паметна плоча

 

Община Варна е планирала да отпусне средства за паметна плоча на един от най-талантливите архитекти на града. Няколко от неговите сгради вече са разрушени - заради лошо поддържане или чиновническо безхаберие.


Възраждането на културната памет на варненци е резултат от усилията на Варненското историко-архитектурно дружество „Наследство“. Неговият зам.-председател Християн Облаков е и най-запаленият изследовател на живота и творчеството на арх. Дабков. Едва 20-годишен, му посвещава книга. Беше гид на безплатна обиколка за варненци и за туристи „По стъпките на арх. Дабко Дабков“ - част от проекта „Непознатото минало на Стара Варна“.


От категорията

Най-голямата индийска сватба ще бъде в Европа, гостите пристигат с 10 самолета

Амбани и Мерхант
Снимка Инстаграм-Ambani-i-Merhant-Snimka-Instagram_1716981672.png

Това е втората предсватба между Амбани и Мерхант, които вече се венчаха веднъж ...

29 май 2024 | 14:17

Академията за мода се включи в президентската инициатива "Подкрепи една мечта"

Официална рокля на модна къща Paloma Fashion с дизайнер Поля Кинова.
Фото: https://www.paloma-fashion.com/ -Ofitsialna-roklya-na-modna-kashta-Paloma-Fashion-s-dizayner-Polya-Kinova-Foto--https-www-paloma-fashion-com--_1716806630.png

Респект и адмирации за българските дизайнери, модни предприемачи и ...

27 май 2024 | 13:38

Байдън си търси „меме мениджър“

Байдън си търси „меме мениджър“-Dzho-Baydan-Snimka--BTA-AP_1700489962.jpg

Той ще се занимава с ежедневните акции по ангажиране на най-популярното ...

29 май 2024 | 17:37

Пластична операция за корекция на носа на котка извършиха в Турция

Пластична операция за корекция на носа на котка извършиха в Турция (Котаракът Юлаф)

Снимка АП/БТА-Plastichna-operatsiya-za-korektsiya-na-nosa-na-kotka-izvarshiha-v-Turtsiya-Snimka-AP-BTA_1716989717.jpg

Операцията е преминала успешно и носните канали на Юлаф са били разширени. След ...

29 май 2024 | 16:26

Най-важното

Радев ще присъства на ключовата среща на НАТО във Вашингтон през юли

Радев ще присъства на ключовата среща на НАТО във Вашингтон през юли-Radev-shte-prisastva-na-klyuchovata-sreshta-na-NATO-vav-Vashington-prez-yuli_1717015941.jpg

Илияна Йотова подчерта, че не очаква на форума България да бъде представена от ...

29 май 2024 | 23:51

Стратегията на щатските имиджмейкъри била изградена на негативизма и компромати срещу противника

Американска PR компания, наета от Кирил и Асен, е автор на омаскаряващата кампания на ПП-ДБ

Американска PR компания, наета от ПП-ДБ за предизборната им кампания, е автор на скандалните билбордове с лика на Николай Денков, Бойко Борисов и Делян Пеевски-Amerikanska-PR-kompaniya--naeta-ot-PP-DB-za-predizbornata-im-kampaniya--e-avtor-na-skandalnite-bilbordove-s-lika-na-Nikolay-Denkov--Boyko-Borisov-i-Delyan-Peevski_1717013355.jpg

По информация на Епицентър. бг в момента трескаво се търсят компрометиращи ...

29 май 2024 | 22:44

Те издигнати от 20 партии и коалиции

79 от Държавна сигурност в листите за вота "2 в 1", сред тях е и певецът Етиен Леви

Етиен Леви е разсекретен като агент под псевдонима „Панайотов“-Etien-Levi-e-razsekreten-kato-agent-pod-psevdonima--Panayotov-_1717010464.jpg

Музикантът е разсекретен като агент под псевдонима „Панайотов“. Вербуван е през ...

29 май 2024 | 20:06

Това е човекът, който измъкна България от 14-и век и я вкара в 19-и век малко насила

Личният секретар на Симеон Сакскобургготски: „Врана” е било най-любимото място на цар Фердинанд

Личният секретар на Симеон Сакскобургготски: „Врана” е било най-любимото място на цар Фердинанд-Lichniyat-sekretar-na-Simeon-Sakskoburggotski---Vrana--e-bilo-nay-lyubimoto-myasto-na-tsar-Ferdinand_1717014738.jpg

„Най-тежкото в случая е, че 76 години един християнин стоя непогребан, за да се ...

29 май 2024 | 23:31

Благодаря на Господа, че съм доживял този момент. Страшни емоции са, сподели Сакскобургготски

Симеон II след като посрещна тленните останки на дядо си: Дано е символ за единение на нацията!

Симеон II, след като прие тленните останки на дядо си: Дано е символ за единение на нацията-Simeon-II-sled-kato-prie-tlennite-ostanki-na-dyado-si--Dano-e-simvol-za-edinenie-na-natsiyata_1716990200.jpg

Ако нямаме представа за миналото, не можем да очакваме много за бъдещето. ...

29 май 2024 | 16:31

Служителите алармираха за колямо количество натрупана готова продукция

След предупреждението на Пеевски: Министър Николов поиска оставки в "Ел Би Булгарикум"

Министър Николов иска оставки в "Ел Би Булгарикум"-Ministar-Nikolov-iska-ostavki-v--El-Bi-Bulgarikum-_1716987905.jpg

Икономическият министър разпореди на Държавната консолидационна компания, ...

29 май 2024 | 13:04

Точно 10 дни преди изборите 2 в 1 на 9 юни България осъмна с поредната статия от жанра „платена публикация“

ПП си поръча статия в "Политико" срещу Борисов и Пеевски. Приятелка на Кирил Петков я написа

Антоанета Руси в дружеска прегръдка с Кирил Петков-Antoaneta-Rusi-v-druzheska-pregradka-s-Kiril-Petkov_1716990256.jpg

Материалът, озаглавен „Мафиотската държава тласка България към ръба“, е типичен ...

29 май 2024 | 16:43

Вместо „да отделим зърното от плявата“ предпочитаме да рушим паметници

Случаят „Фердинанд“ показва още веднъж: не можем да се помирим с миналото

--_1670329277.jpg

Ако признаем заслугите на бившия цар за модернизацията, въпреки националните ...

29 май 2024 | 16:12

Може да видим какво пише на сайта на Цариградския патриарх, че той е „пръв без равни“, казва той

Георги Тодоров, богослов: Имаме покушение срещу суверенитета на Българската православна църква
(Видео)

Георги Тодоров: Имаме покушение срещу суверенитета на Българската православна църква-Georgi-Todorov--Imame-pokushenie-sreshtu-suvereniteta-na-Balgarskata-pravoslavna-tsarkva_1716978405.png

Общата служба на митрополит Николай и други митрополити в Турция е нарушение и ...

29 май 2024 | 13:22