Делян Добрев (вдясно) и Валентин Николов Снимка: БГНЕС

Депутатите Делян Добрев и Валентин Николов предлагат промяна в Закона за енергетиката

"Булгартрансгаз" и ЕСО ще плащат 5% от приходите си за спасяване на НЕК

7300 | 18 май 2016 | 12:29

Проектът за разширяване на обхвата на месечните такси засега не засяга операторите на частните електроразпределителни мрежи - ЧЕЗ, EVN и "Енерго-Про"


"Булгартрансгаз" - държавната компания с най-голяма печалба в енергетиката за миналата година, ще трябва да плаща 5% от приходите си всеки месец за спасяването на Националната електрическа компания (НЕК). 

 

Това стана ясно от проект за промяна в Закона за енергетиката, внесен в парламента от депутатите от ГЕРБ Делян Добрев и Валентин Николов. Двамата са съответно председател и зам.-председател на Комисията по енергетика на Народното събрание.

 

Според документа същата такса трябва да бъде въведена и за държавния "Електроенергиен системен оператор" (ЕСО), който е собственик на националната електропреносна мрежа.

 

Двете енергийни компании ще трябва да се включат с редовни месечни вноски в размер на 5% от приходите им във Фонд "Сигурност на електроенергийната система", който беше създаден през август 2015 г. 

 

 

ЕСО отчете за миналата година печалба от 63,124 млн. лева. Разчетите на двамата депутати показват, че ако промяната в закона бъде одобрена, дружеството ще внася във фонда 17 млн. лева годишно. Сумата се равнява на 27% от печалбата.

 

Газовият преносен оператор "Булгартрансгаз" обяви 93,162 млн. лева печалба за 2015 г. Според изчисленията на вносителите компанията ще трябва да плаща по 13 млн. лева годишно във фонда или 14% от печалбата си.

 

Действащият Закон за енергетиката изисква всички производители на електрическа енергия в страната да внасят във фонда 5% от приходите си от основната си дейност. Фондът се захранва и от продажбите на квоти за парникови емисии.

 

Постъпленията се използват за субсидиране на зелената енергия и на тока от двете американски ТЕЦ в комплекса "Марица-изток".

 

Завишените цени на тези видове енергия се покриват допълнително от цените на тока за населението и от добавката "Задължение към обществото", която се плаща от купувачите на свободния пазар на електроенергия.

 

По решение на Държавната комисия за енергийно и водно регулиране (КЕВР) стойността на добавката в момента е 36,83 лева за мегаватчас. За сравнение борсовата цена на самата електроенергия у нас сега е 60-65 лева за мегаватчас.

 

Още миналото лято се дискутираше включването и на преносните оператори в тези плащания, но това "бе оставено за по-късен етап", става ясно от мотивите на двамата депутати.

 

"Такава вноска от преносните оператори има и в други държави в ЕС, например Италия", допълват те.

 

"Вноската се въвежда с цел да се разшири приходната база на фонда с оглед либерализацията на пазара. В последната година се наблюдава намаляване на цената на свободния пазар на електроенрегия, което налага по-високи разходи за фонда с цел покриване на разликите между пазарната цена и преференциалните цени и цените по дългосрочните договори", обясняват Добрев и Николов.

 

Те подчертават, че двете държавни компании са в добро финансово състояние и добълнителната такса от 5% няма да окаже съществено негативно влияние върху техните финансови резултати., нито върху инвестиции им в модернизацията и развитието на мрежата.

 

При създаването на фонда през лятото на миналата година се обсъждаше също включването на частните оператори на електроразпределителни мрежи - ЧЕЗ, EVN и "Енерго-Про" във финансирането на дефицита в електроенергетиката.

 

В окончателните промени на Закона за енергетиката тогава те не бяха включени главно заради мотива, че че имат нужда от финансови ресулси, за да инвестират в развитието и обновяването на мрежите.

 

Предложеният от Делян Добрев и Валентин Николов  проект за промени сега също не засягат операторите на електроразпределителните мрежи.

 

При обсъждането на текстовете в парламентарните комисии и в пленарната зала обаче въпросът за солидарното участие на ЕРП-тата в запълването на "дупката" в НЕК вероятно ще бъде поставен отново, смятат депутати.

 


ОЗК

От категорията

Росица Велкова: Приходите в бюджета ще бъдат събрани, но не се очаква преизпълнение

Росица Велкова Снимка: БТА-1660490862.jpg

Трябва да се положат максимални усилия от двете приходни администрации - НАП и ...

14 авг. 2022 | 18:27

Германия напълни предсрочно газовите си хранилища

Германия напълни предсрочно газовите си хранилища-1660459929.jpg

Регламентът на ЕС предвижда складовете в Германия да бъдат пълни най-малко на ...

14 авг. 2022 | 09:51

Живодар Терзиев: Таван на горивата е безсмислен

Живодар Терзиев: Таван на горивата е безсмислен-1576233115.jpg

Политиците трябва да разберат, че колкото по-малко се намесват в един пазар, ...

13 авг. 2022 | 12:39

Германският министър на икономиката: Фирмите да не отопляват офисите си над 19 градуса през зимата

Германският министър на икономиката: Фирмите да не отопляват офисите си над 19 градуса през зимата-1656878451.jpg

Роберт Хабек предлага и забрана на отоплението на некомерсиални частни басейни, ...

13 авг. 2022 | 22:41