Олег Григориев Снимка: Весела Ванева

България трябва в срок до две години да приеме нова Енергийна стратегия 2020-2050 г.

Русия доставя модернизирано ядрено гориво за шести блок на АЕЦ „Козлодуй“

12517 | 30 май 2016 | 17:17

Атомната ни електроцентрала може да повиши мощността на блоковете до 1100 мегавата и даже до 1200 мегавата, смята депутатът Валентин Николов

Олег Григориев   Снимка: Весела Ванева-1464618711.jpgДепутатът Валентин Николов (вдясно) и изпълнителният директор на Българския енергиен холдинг Петьо Иванов на "Атомекспо 2016"  Снимка: Весела Ванева-1464618806.jpg

Хилядамегаватовият шести блок на АЕЦ „Козлодуй“ ще бъде зареден през септември тази година с усъвършенствано ядрено гориво от Русия. Това стана ясно по време на Осмия международен форум „Атомекспо 2016“ в Москва.

 

„Новото гориво премина вече една експертиза, предстоят още две. Очаквам догодина то да бъде заредено и на пети блок на АЕЦ „Козлодуй“, каза Олег Григориев, вицепрезидент на руската компания ТВЕЛ, дъщерна фирма на държавната корпорация „Росатом“.

 

„Ние сме единствената компания, която предлага на своите клиенти изцяло референтно ядрено гориво – такова, което е преминало изпитания в АЕЦ в Русия. Неговите качества и неговата безопасност са напълно доказани“, обясни той.

 

В отговор за Епицентър.бг Григориев посочи конкретните преимущества на новото ядрено гориво. Усъвършенстваните уранови касети ТВС А-12 ще имат удължен с 50% цикъл на работа – 18 месеца, вместо 12 месеца. Това ще позволи блоковете да се спират за планов ремонт и презареждане веднъж на година и половина, вместо всяка година.

 

Сега плановите ремонти в АЕЦ „Козлодуй“ отнемат 60-70 дни годишно (общо за двата блока – бел. а.). В зависимост от тарифите приходът от работата на един блок е 1 млн. долара на ден. Пресметнете ползите от съкращаването на тези срокове, поясни Григориев.

 

Усъвършенстваното гориво ще съдържа по-голямо количество уран, във всяка касета ще има допълнително около 50 кг. Освен това той ще бъде с повишено обогатяване. Новата конструкция ще позволява по-голяма дълбочина на „изгаряне“ на горивото, това означава по-голяма ефективност.

 

Съществено преимущство на усъвършенстваните касети е, че те ще позволяват по-голяма маневреност на блокове. Без рискове за безопасността тяхна мощност ще може да се променя например в денонощен режим в зависимост от нуждите на енергийната система, които през деня са по-високи, а нощем намаляват.

 

Всяко презареждане на блок с новите касети ще носи 4 млн. долара допълнителен икономически ефект, допълни Григориев. ТВЕЛ е предложила същото модернизирано гориво на Чехия и Индия. 

 

Изпълнителният директор на АЕЦ „Козлодуй“ Димитър Ангелов потвърди, че зареждането на шести блок с новото гориво е планирано за септември тази година. Централата очаква следващите експертизи, за да поиска от Агенцията за ядрено регулиране (АЯР)да лицензираизползването на усъвършенстваните уранови касети.

 

По-късно днес ще се проведат разговори между Ангелов и Григориев за по-нататъшното сътрудничество между АЕЦ "Козлодуй" и руската горивна компания ТВЕЛ.

 

Внедряването на новото гориво е част от дейностите за увеличаване на мощността на пети и шести блок до 104%, а по-късно и до 107%, коментира депутатът от ГЕРБ Валентин Николов, зам.-председател на енергийната комисия на парламента. Ако мощността на един 1000-мегаватов блок може да бъде повишена на 1100 мегавата или дори на 1200 мегавата, какви по-добра нова ядрена мощност, допълни той в кулоарите на "Атомекспо 2016".

 

По думите на депутата в срокдо 2 години България трябва да приеме нова Енергийна стратегия, тъй като сегашната е със срок до 2020 г. Хоризонтът й трябва да бъде до 2050 г. В нея ще бъдат планирани заместващи мощности – не само за някои от въглищните блокове в централите от комплекса „Марица-изток“, но и за ядрените блокове.

 

„Колкото и да удължаваме живота на пети и шести блок на АЕЦ „Козлодуй“, след двайсет години ще трябва да вземем решение как те ще бъдат заместени, поясни Николов.

 

Една от задачите на делегацията от шефове на българската енергетика на форума в Москва е да се запознае с характеристиките на различните модели ядрени реактори, които се предлагат на пзара в световен мащаб. 

 

Има нов срок за произнасяне на Арбитражния съд в Женева по спора между руската компания "Атомстройекспорт" и българската НЕК заради спрения проект за АЕЦ "Белене", стана ясно още от думите на Валентин Николов. И той, и шефът на БЕХ обаче не пожелаха да съобщят подробности за поредното отлагане. Последните назовавани срокове бяха за края на август 2015 г. и за "второто полугодие" на 2016 г.

 

 

 


ОЗК

От категорията

Росица Велкова: Приходите в бюджета ще бъдат събрани, но не се очаква преизпълнение

Росица Велкова Снимка: БТА-1660490862.jpg

Трябва да се положат максимални усилия от двете приходни администрации - НАП и ...

14 авг. 2022 | 18:27

Германия напълни предсрочно газовите си хранилища

Германия напълни предсрочно газовите си хранилища-1660459929.jpg

Регламентът на ЕС предвижда складовете в Германия да бъдат пълни най-малко на ...

14 авг. 2022 | 09:51

Живодар Терзиев: Таван на горивата е безсмислен

Живодар Терзиев: Таван на горивата е безсмислен-1576233115.jpg

Политиците трябва да разберат, че колкото по-малко се намесват в един пазар, ...

13 авг. 2022 | 12:39

Германският министър на икономиката: Фирмите да не отопляват офисите си над 19 градуса през зимата

Германският министър на икономиката: Фирмите да не отопляват офисите си над 19 градуса през зимата-1656878451.jpg

Роберт Хабек предлага и забрана на отоплението на некомерсиални частни басейни, ...

13 авг. 2022 | 22:41