Тихомир Каменов

Изпуснахме инерцията, която бяхме набрали по „Присъединяване на Западните Балкани“ през 2017-2019 г.

Тихомир Каменов: В Давос има "магически" дух - оптимизмът винаги преобладава

54459 | 16 ян. 2023 | 11:53

За голямо съжаление репутацията на България се свързва, като рутинна нагласа, с негативни новини – истински или фалшиви – и въпреки че има проблясъци

Тихомир Каменов -Tihomir-Kamenov-_1673860215.jpgСесията на Давос, Западни Балкани 2018 г. -Sesiyata-na-Svetovniya-ikonomicheski-forum--koyato-se-provede-prez-may-2018-g--v-Sofiya_1673860199.jpg

"Идва нов световен икономически ред. България напуска руската зона на влияние", това каза в интервю за Епицентър. бг на 12 април 2022 година Тихомир Каменов - основател на "Търговска Лига" и специалист по международно публично и частно право; единственият българин старши член на Световния Икономически Форум, Давос и Европейската финансово-икономическа конференция ‚Амброзети‘.

"- Агресията на Русия срещу суверенна Украйна и потресаващите жестокости на руската окупационна армия след 24 февруари и през последните 7 седмици сложиха окончателно край на „политиката на приобщаване“, възприета от развития демократичен свят към Русия след Горбачов и ускорена след интеграцията на Източна Европа...


- Путин попадна в капана на собствените си автократични идеологеми и конспиративни схеми, като не можа да разбере, че всеки народ, който е усетил свободата и просперитета на либералния капитализъм, въстава срещу всякаква форма на деспотизъм, особено външна брутална агресия...


- В Брюксел и Вашингтон разбират добре, че пълното изолиране на Русия, доколкото е възможно, независимо от цената, не е оптималният курс за реализиране на целите на мира и стабилността...


- Едва ли Украйна ще събере толкова много сила, че да изтласка напълно агресора (руската армия) от окупираните територии на изток и югоизток, особено от Крим...

 

- Така че се върви към „корейско“ решение без пълноценен мирен договор, или без договор въобще, и така с много, много неуредени следвоенни въпроси..."

Това бяха част от прогнозите на Тихомир Каменов отпреди година, които времето потвърди като реалности.

Днес Тихомир Каменов е отново в Давос и отново разговаряме за бъдещето на света.

 

 

- Здравейте, г-н Каменов, след сбъднатите ви прогнози в интервюто ни от 12 април 2021 г., сега ми кажете, моля - вече 20 години сте старши член на Форума, какво ние не знаем, а вие знаете за света? В Давос си дават среща премиери, президенти, министри, инвеститори от цял свят.

 

- Живо-здраво, няма монопол на знанието в днешния дълбоко свързан свят. Темите и отделните изказвания, коментари и прогнози всеки може лесно да научи моментално в мрежата. Разбира се, познавам повечето от важните участници, с които може да се разменят лични мнения – понякога полезни и интересни или тривиални, но е важно личното общуване, лице в лице. А и така се усещат нюанси на отношенията, може да се предвидят последиците от бездействието при известни тенденции и процеси. Най-важно е, когато чуждите лидери питат националните предприемачи за тяхната оценка за икономическата и инвестиционна среда в тяхната страна, сякаш правят „засечка“ от първа ръка на това, което знаят от медиите, колегите - национални лидери, техните посолства и служби.


- Какво означава това конкретно за България?


- За голямо съжаление репутацията на България се свързва, като рутинна нагласа, с негативни новини – истински или фалшиви – въпреки че има проблясъци като „Три морета“ и др.. И въпреки че в лични разговори съм постигал много положителни признания от големи политици и световни предприемачи, общото мнение за България, в най-добрия случай, е балансирано-неутрално. Видяхте по същество колко са рехави резервите на Нидерландия и Австрия срещу нашето „шенгенстване“, а всъщност дълбоко са вкоренени предразсъдъци и негативно мнение, често използвани за вътрешнополитически цели.
 
- Това, че нямаме стабилно правителство вече 2 години, че сме замесени в киберскандали и нямаме категорични и силни геополитически позиции в подкрепа на нашата евроатлантическа интеграция, е известно, но Борисов и царят ходиха в Давос, като министър-председатели. А сега няма никой от държавното ръководство на Форума - нито премиер, нито президент.


- Идваха, да, и това беше чудесно за онези години. Не, че са чували само ласкави неща за страната и тяхното управление, но присъствието им на Форума беше важно. Борисов даже се разсърди през януари 2018 г., когато България председателстваше ЕС, от глупостта на един скандинавски инвеститор, скаран с фактите, та се наложи с Пленкович (министър председател на Хърватия, бел.ред.) да го убедим да се върне на сесията. После заведох Кристин Лагард и ги запознах с Борисов – така се разприказваха и сприятелиха, че закъсняхме за сесията с президента Тръмп. Физическото и емоционално сближаване в претъпкания Конгресен център и преоткриването на личността зад фасадата на титлите и длъжностите е т. нар. магически „дух на Давос“.
 
- Значи, да видим къде са сега Пленкович и Хърватска с тяхната сговорна и комуникативна политика – в Шенген и в Еврозоната, и къде сме ние - скарани помежду си?


- Да, те са там, където ние отдавна трябваше да ги чакаме, ако след 2007 г. с цели шест и половина години преднина в членството в ЕС бяхме последователни и единни в преследването на националните интереси, подчертавам.

Те, другите, изпълняват завета на нашите велики строители на освободена и съединена България „Съединението прави силата“ – довел до 7-та икономика в Европа през 1939 г.

А ние, българите, изпуснахме инерцията на външно и даже вътрешнополитическия актив, която бяхме набрали по инициативата „Присъединяване на Западните Балкани“ през 2017-2019 г.

 

Изпращам ви една снимка, на която ясно се вижда как в закритата сесия в Давос премиерите Борисов, Рама, заедно с Пленкович и Каменов седят най-близо от двете стани на президента на Форума Б. Бренде, и разбира се, ние заедно водихме темите и коментирахме очакванията на всички други участници от Виена до Атина.

 

Пропиляхме международния и обществения капитал и вдъхновение, което бяхме събрали, вкл. от сесията на Световния икономически форум, която се проведе през май 2018 г. в София.

 

- От САЩ и Швейцария следите ли политиката у нас?


- Да,  с разочарование от масовия кариеризъм или откритата шарлатания, навлезли масово в политическия живот.
 
- Но това се отнася за една от новите партии, поне така каза президентът?


- Сигурно повече е така, но „зрънца“ има и в заварените партии. Ето например, придобилият известност държавен директор, после министър, после депутат Костадин Ангелов, който, подпомогнат от една кратковременна министърка (от с. Курново, Романско), блокира за цели 14 месеца вече  най-модерния проект в българското здравеопазване – ‚Сърце и Мозък‘ София;  после нареди проектоправителство, пълно с добри лекари-клиницисти, но без един ден подготовка и политическа кариера - тази експериментална политика отвращава чужденците, а явно и будния български народ, който дори не иска да гласува вече.
 
- Да, хората са обезверени - ще видим какво ще се случи на следващите избори. За здравеопазването отделно трябва да намерим време да говорим, защото засяга всички и е най-важният въпрос за бъдещето на нова България. А в Давос сега настроението е мрачно също, нали, защото има много кризи за обсъждане?


- Така изглежда само привидно. „Духът на Давос“ е уникален и заразителен с вдъхновението и своя оптимизъм. Ще го усетите, ако прочетете или гледате основните изказвания, масово достъпни онлайн. Доминира китайското разбиране за „криза“ и „възможност“ в едно понятие.

В Давос оптимизмът винаги преобладава. Черногледците се смиряват, оптимизмът на далновидните взема връх. Така беше даже през януари 2009 г., когато финансовата криза в Съединените щати, Европа и света върлуваше с пълна сила.

Така беше и през януари 2020 г., точно преди надвисналата Ковид пандемия. Така ще бъде и сега, независимо от мрачните прогнози за тежка рецесия и тежки месеци на война в Европа и очаквана безработица.

 

У нас, за съжаление, ясно се вижда оттук, прекалено много обществена енергия се похабява в спиралите на интригантстване, безкрайни коментари на очевидни глупости, очерняне на опоненти и конкуренция, а дефицитът на справедливост се задълбочава и особено болезнено: големите, важни, национални теми се решават винаги набързо и често некомпетентно в повечето сфери на обществено-икономическия живот. Бавно стават добрите резултати.

Затова сега е важно ние, предприемачите, данъкоплатците и инвеститорите и цялата Родина да излезем по-силни от кризите със своевременни инвестиции и далновидни политически решения.
 
- Какво си пожелавате и какво пожелавате на нашите читатели?


- Да имам сили и шанс да приближа България към позицията на образцов медицински център на Балканите, а на читателите – всички без изключение – да дочакат тези дни на голямо международно възхищение и благодат от помощ и грижи за тях.

 

Последвайте Епицентър.БГ вече и в Телеграм и Туитър!


От категорията

Боян Чуков: Само споразумение между Вашингтон и Москва може да ни отдалечи от Апокалипсис

Боян Чуков: Само споразумение между Вашингтон и Москва може да ни отдалечи от Апокалипсис-1658263830.jpg

Когато един ден затихнат сраженията на бойното поле, световният ред, който ...

29 ян. 2023 | 10:36

Проф. Андрей Пантев: Войната в Украйна е отвратителна. Може да прерасне в световна

Идеята за добрия народ и лошото правителство е комична. Добрият народ излъчна лошото правителство, казва проф. Андрей Пантев--_1674931571.jpg

Грехът на Русия е, че е различна, че има огромни ресурси и, че руснакът не ...

28 ян. 2023 | 20:45

Андролова: Законопроектът на МС цели да се създаде механизъм за отстраняването конкретно на Гешев

Калина Андролова: Натиск за инструмента „Кьовеши“ в България-1584904074.jpg

Реално законопроектът на МС създава възможност на изпълнителната власт да ...

29 ян. 2023 | 16:57

Проф. Димитър Иванов пита кабинета: Какви са запасите ни от лекарства в случай на ядрен конфликт?

Проф. Димитър Иванов пита правителството: Какви са запасите ни от спешни лекарства-1521660758.jpg

Икономистът обръща внимание на доклад на СЗО, която призовава страните да имат ...

28 ян. 2023 | 17:20

Най-важното

ВМРО-ДПМНЕ е партия, която работи срещу европейския път на страната, смятат от СДСМ

Управляващата партия в Скопие: Нападателите на българина Християн Пендиков са от ВМРО-ДПМНЕ

Управляващата партия в Скопие: Нападателите на българина Християн Пендиков са от ВМРО-ДПМНЕ-Upravlyavashtata-partiya-v-Skopie--Napadatelite-na-balgarina-Hristiyan-Pendikov-sa-ot-VMRO-DPMNE_1675022364.jpg

Има снимки с Мицкоски и Николоски (председателят и зам.-председателят на ...

29 ян. 2023 | 21:58

Обърнахме политиката на една окопна война на партиите, затова избирателната активност пада, смята той

Дончев: Коалицията ПП-ДБ е политически башибозук! ПП да покаже фактура от Пентагона за оръжията
(Видео)

Томислав Дончев: Коалицията ПП-ДБ е политически башибозук-Tomislav-Donchev--Koalitsiyata-PP-DB-e-politicheski-bashibozuk_1675016716.png

Щом не е изнасяно оръжие с контрагент Украйна, значи е имало посредничество. ...

29 ян. 2023 | 20:24

33-годишен архитект избра соцразрухата за тема на родното участие в биеналето

Абсурд! Министър Минеков представи България във Венеция с мизерия и разруха. Рашидов:Това е падение!

Представяме се във Венеция със снимки на мизерна България-Predstavyame-se-vav-Venetsiya-sas-snimki-na-mizerna-Balgariya_1674987651.jpg

Страната ни за втори път след 14-годишно прекъсване ще участва на този ...

29 ян. 2023 | 12:19

Според него не е нормално Северна Македония да забранява достъпа до страната на български евродепутати

Милков: Демерджиев и шефът на ДАНС отиват в РСМ заради напрежението около честванията на Гоце Делчев

Милков: Демерджиев и шефа на ДАНС отиват в РСМ заради напрежението около честванията на Гоце Делчев-Milkov--Sazdavat-se-uslozhneniya-pred-nachina--po-koyto-se-organizira-vota-v-chuzhbina_1674811686.png

Външният министър отговори и на упрека на македонския президент Стево ...

29 ян. 2023 | 20:18

Благодаря на всички депутати и групи в НС, които ни подкрепиха за безплатните учебници, заяви тя

Нинова: БСП работи за промяна в съдържанието на учебниците. Пълнят главите на децата с безумия!

-Ninova--Radev-napravi-koleden-podarak-na-voenolyubtsite-i-zabravi-za-raboteshtite-i-bednite_1672311125.jpg

В целия шум от скандали във всички студия, не се чуха единствените две добри ...

29 ян. 2023 | 14:56

Идва време да се търсят големите обединителни задачи пред нацията, каза той

Христо Иванов: Ще държим на идеологическата си физиономия при отношенията ни с ПП
(Видео)

Христо Иванов: Ще държим на идеологическата си физиономия при отношенията ни с ПП-Hristo-Ivanov--Nyama-da-vrashtame-darenieto-na-Nexo_1673772823.jpg

Искаме демократично реформаторско управление, за да затворим тежките ...

29 ян. 2023 | 18:14

Той призова партиите малко да оберат езика и да не се замерват със сигнали, компромати и негативно говорене

Станишев няма амбиции да е лидер, но ако има екип с кауза, е готов да оглави промяната в БСП

Сергей Станишев: България е като болният човек на Европа-Kadar--BNT_1674977320.jpg

Бих призовал партиите първо малко да оберат езика, защото след време пак ще ...

29 ян. 2023 | 10:19

Днес за Джордж Сорос войната в Украйна е приоритет №1

Боян Чуков: Само споразумение между Вашингтон и Москва може да ни отдалечи от Апокалипсис

Боян Чуков: Само споразумение между Вашингтон и Москва може да ни отдалечи от Апокалипсис-1658263830.jpg

Когато един ден затихнат сраженията на бойното поле, световният ред, който ...

29 ян. 2023 | 10:36

Виждаме как част от партиите се огъват, въпреки че имат сериозни правни съображения

Андролова: Законопроектът на МС цели да се създаде механизъм за отстраняването конкретно на Гешев

Калина Андролова: Натиск за инструмента „Кьовеши“ в България-1584904074.jpg

Реално законопроектът на МС създава възможност на изпълнителната власт да ...

29 ян. 2023 | 16:57