Тихомир Каменов

Изпуснахме инерцията, която бяхме набрали по „Присъединяване на Западните Балкани“ през 2017-2019 г.

Тихомир Каменов: В Давос има "магически" дух - оптимизмът винаги преобладава

74559 | 16 ян. 2023 | 11:53

За голямо съжаление репутацията на България се свързва, като рутинна нагласа, с негативни новини – истински или фалшиви – и въпреки че има проблясъци

Тихомир Каменов -Tihomir-Kamenov-_1673860215.jpgСесията на Давос, Западни Балкани 2018 г. -Sesiyata-na-Svetovniya-ikonomicheski-forum--koyato-se-provede-prez-may-2018-g--v-Sofiya_1673860199.jpg

"Идва нов световен икономически ред. България напуска руската зона на влияние", това каза в интервю за Епицентър. бг на 12 април 2022 година Тихомир Каменов - основател на "Търговска Лига" и специалист по международно публично и частно право; единственият българин старши член на Световния Икономически Форум, Давос и Европейската финансово-икономическа конференция ‚Амброзети‘.

"- Агресията на Русия срещу суверенна Украйна и потресаващите жестокости на руската окупационна армия след 24 февруари и през последните 7 седмици сложиха окончателно край на „политиката на приобщаване“, възприета от развития демократичен свят към Русия след Горбачов и ускорена след интеграцията на Източна Европа...


- Путин попадна в капана на собствените си автократични идеологеми и конспиративни схеми, като не можа да разбере, че всеки народ, който е усетил свободата и просперитета на либералния капитализъм, въстава срещу всякаква форма на деспотизъм, особено външна брутална агресия...


- В Брюксел и Вашингтон разбират добре, че пълното изолиране на Русия, доколкото е възможно, независимо от цената, не е оптималният курс за реализиране на целите на мира и стабилността...


- Едва ли Украйна ще събере толкова много сила, че да изтласка напълно агресора (руската армия) от окупираните територии на изток и югоизток, особено от Крим...

 

- Така че се върви към „корейско“ решение без пълноценен мирен договор, или без договор въобще, и така с много, много неуредени следвоенни въпроси..."

Това бяха част от прогнозите на Тихомир Каменов отпреди година, които времето потвърди като реалности.

Днес Тихомир Каменов е отново в Давос и отново разговаряме за бъдещето на света.

 

 

- Здравейте, г-н Каменов, след сбъднатите ви прогнози в интервюто ни от 12 април 2021 г., сега ми кажете, моля - вече 20 години сте старши член на Форума, какво ние не знаем, а вие знаете за света? В Давос си дават среща премиери, президенти, министри, инвеститори от цял свят.

 

- Живо-здраво, няма монопол на знанието в днешния дълбоко свързан свят. Темите и отделните изказвания, коментари и прогнози всеки може лесно да научи моментално в мрежата. Разбира се, познавам повечето от важните участници, с които може да се разменят лични мнения – понякога полезни и интересни или тривиални, но е важно личното общуване, лице в лице. А и така се усещат нюанси на отношенията, може да се предвидят последиците от бездействието при известни тенденции и процеси. Най-важно е, когато чуждите лидери питат националните предприемачи за тяхната оценка за икономическата и инвестиционна среда в тяхната страна, сякаш правят „засечка“ от първа ръка на това, което знаят от медиите, колегите - национални лидери, техните посолства и служби.


- Какво означава това конкретно за България?


- За голямо съжаление репутацията на България се свързва, като рутинна нагласа, с негативни новини – истински или фалшиви – въпреки че има проблясъци като „Три морета“ и др.. И въпреки че в лични разговори съм постигал много положителни признания от големи политици и световни предприемачи, общото мнение за България, в най-добрия случай, е балансирано-неутрално. Видяхте по същество колко са рехави резервите на Нидерландия и Австрия срещу нашето „шенгенстване“, а всъщност дълбоко са вкоренени предразсъдъци и негативно мнение, често използвани за вътрешнополитически цели.
 
- Това, че нямаме стабилно правителство вече 2 години, че сме замесени в киберскандали и нямаме категорични и силни геополитически позиции в подкрепа на нашата евроатлантическа интеграция, е известно, но Борисов и царят ходиха в Давос, като министър-председатели. А сега няма никой от държавното ръководство на Форума - нито премиер, нито президент.


- Идваха, да, и това беше чудесно за онези години. Не, че са чували само ласкави неща за страната и тяхното управление, но присъствието им на Форума беше важно. Борисов даже се разсърди през януари 2018 г., когато България председателстваше ЕС, от глупостта на един скандинавски инвеститор, скаран с фактите, та се наложи с Пленкович (министър председател на Хърватия, бел.ред.) да го убедим да се върне на сесията. После заведох Кристин Лагард и ги запознах с Борисов – така се разприказваха и сприятелиха, че закъсняхме за сесията с президента Тръмп. Физическото и емоционално сближаване в претъпкания Конгресен център и преоткриването на личността зад фасадата на титлите и длъжностите е т. нар. магически „дух на Давос“.
 
- Значи, да видим къде са сега Пленкович и Хърватска с тяхната сговорна и комуникативна политика – в Шенген и в Еврозоната, и къде сме ние - скарани помежду си?


- Да, те са там, където ние отдавна трябваше да ги чакаме, ако след 2007 г. с цели шест и половина години преднина в членството в ЕС бяхме последователни и единни в преследването на националните интереси, подчертавам.

Те, другите, изпълняват завета на нашите велики строители на освободена и съединена България „Съединението прави силата“ – довел до 7-та икономика в Европа през 1939 г.

А ние, българите, изпуснахме инерцията на външно и даже вътрешнополитическия актив, която бяхме набрали по инициативата „Присъединяване на Западните Балкани“ през 2017-2019 г.

 

Изпращам ви една снимка, на която ясно се вижда как в закритата сесия в Давос премиерите Борисов, Рама, заедно с Пленкович и Каменов седят най-близо от двете стани на президента на Форума Б. Бренде, и разбира се, ние заедно водихме темите и коментирахме очакванията на всички други участници от Виена до Атина.

 

Пропиляхме международния и обществения капитал и вдъхновение, което бяхме събрали, вкл. от сесията на Световния икономически форум, която се проведе през май 2018 г. в София.

 

- От САЩ и Швейцария следите ли политиката у нас?


- Да,  с разочарование от масовия кариеризъм или откритата шарлатания, навлезли масово в политическия живот.
 
- Но това се отнася за една от новите партии, поне така каза президентът?


- Сигурно повече е така, но „зрънца“ има и в заварените партии. Ето например, придобилият известност държавен директор, после министър, после депутат Костадин Ангелов, който, подпомогнат от една кратковременна министърка (от с. Курново, Романско), блокира за цели 14 месеца вече  най-модерния проект в българското здравеопазване – ‚Сърце и Мозък‘ София;  после нареди проектоправителство, пълно с добри лекари-клиницисти, но без един ден подготовка и политическа кариера - тази експериментална политика отвращава чужденците, а явно и будния български народ, който дори не иска да гласува вече.
 
- Да, хората са обезверени - ще видим какво ще се случи на следващите избори. За здравеопазването отделно трябва да намерим време да говорим, защото засяга всички и е най-важният въпрос за бъдещето на нова България. А в Давос сега настроението е мрачно също, нали, защото има много кризи за обсъждане?


- Така изглежда само привидно. „Духът на Давос“ е уникален и заразителен с вдъхновението и своя оптимизъм. Ще го усетите, ако прочетете или гледате основните изказвания, масово достъпни онлайн. Доминира китайското разбиране за „криза“ и „възможност“ в едно понятие.

В Давос оптимизмът винаги преобладава. Черногледците се смиряват, оптимизмът на далновидните взема връх. Така беше даже през януари 2009 г., когато финансовата криза в Съединените щати, Европа и света върлуваше с пълна сила.

Така беше и през януари 2020 г., точно преди надвисналата Ковид пандемия. Така ще бъде и сега, независимо от мрачните прогнози за тежка рецесия и тежки месеци на война в Европа и очаквана безработица.

 

У нас, за съжаление, ясно се вижда оттук, прекалено много обществена енергия се похабява в спиралите на интригантстване, безкрайни коментари на очевидни глупости, очерняне на опоненти и конкуренция, а дефицитът на справедливост се задълбочава и особено болезнено: големите, важни, национални теми се решават винаги набързо и често некомпетентно в повечето сфери на обществено-икономическия живот. Бавно стават добрите резултати.

Затова сега е важно ние, предприемачите, данъкоплатците и инвеститорите и цялата Родина да излезем по-силни от кризите със своевременни инвестиции и далновидни политически решения.
 
- Какво си пожелавате и какво пожелавате на нашите читатели?


- Да имам сили и шанс да приближа България към позицията на образцов медицински център на Балканите, а на читателите – всички без изключение – да дочакат тези дни на голямо международно възхищение и благодат от помощ и грижи за тях.

 

Последвайте Епицентър.БГ вече и в Телеграм и Туитър!


Еврохолд

От категорията

Истеричната кампания срещу Конституционния съд и провалената съдебна реформа на Христо Иванов

Истеричната кампания срещу Конституционния съд и провалената съдебна реформа на Христо Иванов-Isterichnata-kampaniya-sreshtu-Konstitutsionniya-sad-i-provalenata-sadebna-reforma-na-Hristo-Ivanov_1721724406.jpg

В близките дни магистратите трябва да се произнесат по атакуваните ...

23 юли 2024 | 11:21

Георги Марков: КС да ни каже какво прави. Ако не знае, да пита Христо Иванов…

Георги Марков-Georgi-Markov_1679054335.jpg

Много мил комплимент от посланика на Щатите: “България процъфтява.” За жалост, ...

23 юли 2024 | 11:14

Кеворкян: Кой ще натисне спусъка

Кеворкян: Кой ще натисне спусъка-1633510993.jpg

Обама пък нареди да го снимат, докато, заедно с Хилари Клинтън, наблюдаваше на ...

21 юли 2024 | 09:20

Ружа Смилова: Единственият печеливш от политическата криза е президентът

Ружа Смилова: Единственият печеливш от политическата криза е президентът-Ruzha-Smilova--Za-poreden-pat-GERB-ne-mogat-da-sastavyat-pravitelstvo--sega-na-pomosht-im-se-pritichva-PP_1684736242.jpg

За съжаление, наблюдаваме една политическа игра с негативен резултат, в която ...

23 юли 2024 | 14:00

НАЙ-ВАЖНОТО

Благодарение на всички вас не допуснахме човешки жертви

Министър Стоянов към чешките и испански пожарникари: Дълбок поклон. Може да разчитнате и вие на нас

Министър Стоянов към чешките и испански пожарникари: Дълбок поклон. Може да разчитнате и вие на нас-Ministar-Stoyanov-kam-cheshkite-i-ispanski-pozharnikari--Dalbok-poklon--Mozhe-da-razchitnate-i-vie-na-nas_1721743559.jpg

Ситуацията с пожара на границата се владее. Ако огънят тръгне към България, ...

23 юли 2024 | 14:41

Министерството е предприело действия в спешен порядък да се създаде организация за бърз опис на щетите

Министър Тахов обеща подкрепа на пострадалите стопани в Свиленградско

Министър Тахов обеща подкрепа на пострадалите стопани в Свиленградско-Ministar-Tahov-obeshta-podkrepa-na-postradalite-stopani-v-Svilengradsko_1721736642.jpg

В Свиленград той бе посрещнат от кмета арх. Анастас Карчев и заедно посетиха ...

23 юли 2024 | 15:10

МВнР реши да назначи Николай Ненчев за нов „временно управляващ“ посолството ни в страната

Радев се ядоса: Николай Ненчев няма качества и подготовка за посланик, отказах да го назнача

Радев се ядоса: Николай Ненчев няма качества и подготовка за посланик, отказах да го назнача -Radev-se-yadosa--Nikolay-Nenchev-nyama-kachestva-i-podgotovka-za-poslanik--otkazah-da-go-naznacha-_1721711845.jpg

Призовавам Министерството на външните работи стриктно да спазва Конституцията и ...

23 юли 2024 | 08:16

Нямам основание да сменя министър Калин Стоянов, прекрасно си върши работата, заяви премиерът (Видео)

Главчев отговори на Радев: Ненчев отива в мисията ни в Украйна, спазена е процедурата!
(Видео)

Служебният премиер Димитър Главчев отговаря на въпроси на граждани във Фейсбук -Sluzhebniyat-premier-Dimitar-Glavchev-otgovarya-na-vaprosi-na-grazhdani-vav-Feysbuk-_1721718566.png

Няма нарушение на Конституцията и правилата при назначаване на Николай Ненчев ...

23 юли 2024 | 08:09

Депутатът от ГЕРБ-СДС възмутен от хвалбите на "Промяната"

Добрев отговори на Василев: Който иска, да си носи розовите очила и розовите ризи, въпрос на избор

Добрев отговори на Василев: Който иска, да си носи розовите очила и розовите ризи, въпрос на избор-Dobrev-otgovori-na-Vasilev--Koyto-iska--da-si-nosi-rozovite-ochila-i-rozovite-rizi--vapros-na-izbor_1721742848.jpg

Само лихвите по държавния дълг след 2026 г. ще са по една магистрала ...

23 юли 2024 | 16:39

Сигурно съм последният оптимист, че ще има правителство с третия мандат, каза тя

Йотова за назначаването на Ненчев в посолството ни в Киев: Грубо нарушение на духа на Конституцията

Илияна Йотова: Оставам оптимист, че ще има правителство с третия мандат-Iliyana-Yotova--Gotvi-se-zagovor-sreshtu-balgarskata-darzhavnost-na-vsichki-niva---vanshni-i-vatreshni_1685176864.jpg

Най-важният въпрос за мен - как е възможно в ситуация на война в Украйна да ...

23 юли 2024 | 10:43

Христо Иванов, Атанас Славов, Йонко Грозев, Андрей Янкулов са в яростна атака срещу висшите магистрати

Истеричната кампания срещу Конституционния съд и провалената съдебна реформа на Христо Иванов

Истеричната кампания срещу Конституционния съд и провалената съдебна реформа на Христо Иванов-Isterichnata-kampaniya-sreshtu-Konstitutsionniya-sad-i-provalenata-sadebna-reforma-na-Hristo-Ivanov_1721724406.jpg

В близките дни магистратите трябва да се произнесат по атакуваните ...

23 юли 2024 | 11:21

Според него кандидатурата ѝ ще улесни Доналд Тръмп

Мартин Табаков: Камала Харис не е електорално апетитна за избирателите в САЩ
(Видео)

Мартин Табаков Снимка: Нова тв-Martin-Tabakov-Snimka--Nova-tv_1721671999.jpg

Когато беше избрана за вицепрезидент на Байдън, нейната роля беше ясна – да ...

22 юли 2024 | 21:12

Ако Главчев хвърли кърпата, че е тежко да си пожарогасител, оставаме без Премиер

Георги Марков: КС да ни каже какво прави. Ако не знае, да пита Христо Иванов…

Георги Марков-Georgi-Markov_1679054335.jpg

Много мил комплимент от посланика на Щатите: “България процъфтява.” За жалост, ...

23 юли 2024 | 11:14