Валерия Велева: Изборите са неизбежни, ротацията е безпредметна

Следващото издание на тази ротационна формула ще бъде още по-отблъскващо и омерзително за публиката

Валерия Велева: Изборите са неизбежни, ротацията е безпредметна

51852 | 12 февр. 2024 | 20:40

Фокусът на гнева обаче ще се насочи към Габриел и към ГЕРБ, с чийто мандат ще е новото правителство, но без те да са имали възможност да влияят върху състава му. Това ще бъде още по-перверзна от политическа гледна точка сглобка.


Сглобката е изчерпана - откъм съдържание, екипност, партньорство и поглед в бъдещето. За визионерство и дума не може да става.

Този лабораторен модел проживя едва седем месеца и се сгромолясва пред очите ни под напора на един привидно дребен, дори битов проблем - кой да оглави Външно. Но именно защото е маловажен, той издава размера на натрупаните вътрешни противоречия, които вече не могат да бъдат туширани. Когато погледът към Външно минава през формулата "Ники трябва да пътува" и "ПП трябва да има излаз към света" разбираш, че това е твърде далеч от политическото и националното, като основополагащи понятия за всеки, който се занимава с народополезна дейност. Колкото и това да изглежда омерзително - ПП няма да се променят. Те така са устроени. За тях политиката е канал към личното устройване; бизнес, от който трябва да печелят.  

 

Разломът с ГЕРБ е факт. Липсата на доверие между некоалиционните партньори минава, при това публично, във фазата на омраза и отричане. На взаимни обвинения, на рекет и извиване на ръце. Няма го вече сутрешното кафе при Борисов, няма ги и приятелските раздумки, които изглаждат противоречията. Оттук нататък ще е невъзможен и разговорът за бъдещите политики на правителството и за законотворческата дейност на парламента. 

 

Изведнъж сглобката обезсмисли съществуването си като формула на гигантски политически компромиси в името на стабилността и бъдещите реформи в страната. За ГЕРБ отстъплението отвъд МВнР означава политическо самоубийство в очите на избирателя, който и без това не може да преглътне белия байрак досега. ПП пък са си начертали едни червени линии на собствената си измамна непогрешимост. Всеки стои на своя остров с усещането за величие и самодостатъчност в условията на разпадаща се държавност.

Така предсрочните избори, които довчера всички отхвърляха, днес добиха реалност. Не дали, а кога. Някои предпочитат да се изчака вятърът, който ще повее есента отвъд Океана, след вота в САЩ. Други искат се ослушат кога ще свърши войната в Украйна, щото смятат, че сме функция на Путин и Зеленски. Трети са убедени, че по-резонно е да се направи упражнението 2 в1 като предсрочните парламентарни избори се съчетаят с евровота през лятото, което е най-логично с оглед на организация и пестене на финансов ресурс

 

Тогава естествено възниква въпросът - каква ротация ще се прави и защо? Кому е нужна и кого се обслужи? На кого ще навреди и кой би имал полза от нея? 

Дълбоко нелогично е загубилата изборите втора политическа сила да продължава да тропа по масата и да нарежда на първата кой да стане министър, да диктува политики и да иска подкрепа за всичките си законодателни намерения. Извън логиката на здравия разум пък е първата политическа сила да се съгласява да няма министри, да се отказва от областни управители, да неглижира влияние в службите и да се подлага на унизителния публичен линч. Балансът в управлението е толкова силно нарушен, че конструкцията рухва неспасяемо, заедно с пропиляната електорална енергия.

 

При тази зейнала пропаст между ПП и ГЕРБ и разпадаща се управленска структура на 6 март двете партии трябва да си разменят премиерите по силата на недобре списано споразумение, където детайлите са неизчистени и създават възможност всеки да ги чете като дяволът Евангелието. 

 

Мария Габриел трябва да се настани в премиерския кабинет - да приемем, че ГЕРБ се преборят и запазят и Външно министерство - това ще промени ли ситуацията в страната? Ще се укрепи ли управлението? Ще се върне ли доверието между основните субекти на властта? Ще се промени ли политиката в земеделието, в енергетиката или в социалната сфера? Ще спрат ли протестите, ще стихне ли секторното недоволство? Ще се преодолее ли апатията в демократичната общност и нежеланието за гласуване? Не! Не! И пак не!  Проблемите ще се задълбочат, защото кабинетът на Денков пропиля 8 месеца и не реши нито един от тях досега.

Фокусът на гнева обаче ще се насочи към Габриел и към ГЕРБ, с чийто мандат ще е новото правителство, но без те да са имали възможност да влияят върху състава му. Това ще бъде още по-перверзна от политическа гледна точка сглобка. Мария Габрел ще отнесе всички негативи от управлението на Денков, без да носи вина за това.

 

Ротацията би имала смисъл, ако се направи генерален ремонт на кабинета, ако ГЕРБ и Габриел имат правото да си подберат министрите, които да внесат нова енергия в управлението. Нищо подобно не чуваме нито от лагера на ПП, нито от ГЕРБ. Точно обратното - ротацията ще е с минимални кадрови промени, казват от ПП.

Тоест Мария Габриел ще се настани в чуждо гнездо с две силни, политически пристрастни към ПП, фигури в него - Асен Василев и Николай Денков, които могат да направят черен живота й в правителството във всеки момент. Обтегнатите отношения между лидерите на ГЕРБ и ПП са предпоставка за драматизъм и в изпълнителната власт, чиито отговорности отново ще се стоварват върху Габриел.

 

Щом ПП си позволяват да парцелират Външно, и дори не се притесняват да го изричат публично, то можем да си представим какъв вой ще настане при попълването на регулаторите. Така следващото издание на тази ротационна формула ще бъде още по-отблъскващо и омерзително за публиката. И за всички ще стане ясно, че приоритетите й не са усъвършенстване на управлението, а задоволяване на нечии лични амбиции. Естествено това ще има своята политическа цена, защото апогеят на скандалите в “ГЕРБ-ротацията” ще съвпадне в евровота. Е, защо и партиите, и държавата да си причиняват това?

 

Не е ли по-разумно, с оглед на настъпилите непреодолими противоречия, ГЕРБ да се откажат от това безмислено упражнение, което ще им донесе само негативи, а на държавата - още сътресения. Така акад. Денков ще продължи да премиерства и, дай Боже, да се отворят вратите му навън да се похвали и той пред началниците с управленски постижения, а Мария Габриел ще запази Външно, за което ГЕРБ толкова много настояват.

Пък на изборите през юни - каквото народът каже и който, както се докаже.

 

 


Еврохолд

От категорията

Валерия Велева: Борисов се включи в играта. Правителство ще има!

Валерия Велева-1448546816.jpg

Говореното атни-ГЕРБ не може да бъде поведение и мотив за управление на ...

24 юни 2024 | 10:21

Кеворк Кеворкян: Хигиенисти

Кеворк Кеворкян: Хигиенисти-Kevork-Kevorkyan_1669805378.jpg

Как ви се вижда една клада от театрални билети? Впрочем, как ли би изглеждал ...

22 юни 2024 | 20:51

Видими зависимости! Дори и председателят на ВКС Галина Захарова не може да ги скрие

Председателят на ВКС Галина Захарова-Predsedatelyat-na-VKS-Galina-Zaharova_1719257446.jpg

В разрез с етичните принципи на магистратите, мнозинството от ВСС дискриминира ...

24 юни 2024 | 22:28

Диана Дамянова: Борисов сам поведе делегацията при Радев - това е знаково!

Диана Дамянова-Diana-Damyanova--Ochevidno-otivame-na-izbori_1680873482.jpg

Несбъднатият председател на НС и настоящ генерал на ДСБ е силно заинтересован, ...

24 юни 2024 | 20:09

Най-важното

В рамките на Съвета точката бе подкрепена от още четири държави.

Министър Тахов настоява лимитът по ,,украинската помощ” да бъде махнат или увеличен до 560 000 евро

Министър Тахов настоява лимитът по ,,украинската помощ” да бъде махнат или увеличен до 560 000 евро-Ministar-Tahov-nastoyava-limitat-po--ukrainskata-pomosht--da-bade-mahnat-ili-uvelichen-do-560-000-evro_1719254201.jpg

Министър Тахов обясни, че заради лимитите от подпомагане са изключени ...

24 юни 2024 | 21:35

Ако не беше Борисов, още щеше да мишкуваш в Министерство на образованието

Делян Добрев остро към Денков: Трябва ти Гинко билоба! Борисов те избра за премиер, не те свали!

-Delyan-Dobrev-ostro-kam-Denkov--Vie-ot-PP-ste-sbirshtina-ot-koruptsioneri-i-dokazani-izmamnitsi-_1717583952.jpg

Първият кабинет франкенщайн между ПП, ДБ, БСП и ИТН падна, защото СЛАВИ ...

24 юни 2024 | 21:06

Изборите са решение, но са лошо решение

Борисов след консултациите: Ще предложим правителство на малцинството. Премиерът ще е от ГЕРБ
(Видео)

Борисов след срещата с Радев-Borisov-sled-sreshtata-s-Radev_1719211838.png

"Най-вероятно аз ще взема папката. Аз ще бъда с кандидат-премиера. Казах ...

24 юни 2024 | 09:49

"Изборите са краен вариант и не се решение", каза Йордан Цонев

Цонев пред Радев: Бъдете медиатор, убедете останалите партии да подкрепят правителство на ГЕРБ-СДС
(Видео)

ДПС отиде на консултации при президента Румен Радев (На живо)-DPS-otide-na-konsultatsii-pri-prezidenta-Rumen-Radev--Na-zhivo-_1719216221.png

За ДПС, най-важното е да бъде подкрепен мандатът на победителя - ГЕРБ. ...

24 юни 2024 | 10:53

Имаме първи и втори мандат, и трябва да направим всичко възможно те да се реализират

Денков: Нищо не дължим на Борисов, той дължи на българския народ да състави правителство

Денков: ПП-ДБ ще бъдем в опозиция-Denkov--PP-DB-shte-badem-v-opozitsiya_1719234427.png

Ръководството и на трите партии сме напълно единни. Всякакво желание и опити за ...

24 юни 2024 | 16:04

Избирателната система в Гърция дава допълнителен бонус на партията победител

Борисов отново предлага избирателна система по гръцки образец

Борисов и Мицотакис.
Борисов отново заговори за промяна на избирателната система у нас по гръцки образец.-Borisov-i-Mitsotakis-Borisov-otnovo-zagovori-za-promyana-na-izbiratelnata-sistema-u-nas-po-gratski-obrazets-_1719237960.jpg

Изборите през 2009 г. са по смесена система и тогава ГЕРБ получава своеобразно ...

24 юни 2024 | 16:16

Чалгарите върнаха Борисов в играта! Край на хленча пред ПП! Край на несбъдната любов с ДБ!

Валерия Велева: Борисов се включи в играта. Правителство ще има!

Валерия Велева-1448546816.jpg

Говореното атни-ГЕРБ не може да бъде поведение и мотив за управление на ...

24 юни 2024 | 10:21

Това е знак, че владее полжението и има да се случват неща

Диана Дамянова: Борисов сам поведе делегацията при Радев - това е знаково!

Диана Дамянова-Diana-Damyanova--Ochevidno-otivame-na-izbori_1680873482.jpg

Несбъднатият председател на НС и настоящ генерал на ДСБ е силно заинтересован, ...

24 юни 2024 | 20:09

Предпоследният поставя условия и предварително чертае линии как ще се движат мандатите", заяви гневно днес Борисов

ИТН поискали ресурсните министерства и отлагане на еврозоната, за да подкрепят кабинет на ГЕРБ-СДС

ИТН поискали ресурсни министерства и отлагане на еврозоната, за да подкрепят кабинет на ГЕРБ-СДС -ITN-poiskali-resursni-ministerstva-i-otlagane-na-evrozonata--za-da-podkrepyat-kabinet-na-GERB-SDS-_1719227167.jpg

Раздразнението на Борисов всъщност идва от "алчността" на ИТН, която ...

24 юни 2024 | 13:13