Български велосипеди на пазара в Австрия

15668 | 4 ноем. 2014 | 16:47

Димитър Димитров: Искаме да докажем, че сме сред най-добрите в Европа

Автор:


В Австрия колоезденето е национален спорт. Тук всеки кара - лете, зиме, по специалните алеи и из планините. Годишно се продават 410 000 броя велосипеди, произвеждат се 142 000. Да пробиеш на тукашния консервативен и разглезен пазар, който признава само реномирани западни марки, има 2000 специализирани търговци, и да угодиш на платежоспособните клиенти с велосипеди, изработени в България, може и да звучи като утопия. Но от две години се превръща в реалност. Въпреки трудностите заради невероятната конкуренция, традиционализма на пазара и много други фактори. Затова и досегашните резултати са голям успех.

На тазгодишното изложение „Най-доброто от велосипедите“, проведено в Залцбург в средата на септември, участваха най-известните производители от ЕС и 85 техни директни дистрибутори, показващи 290 марки. България се представи „зад завесата“ - около 30 процента на някои чужди марки (SCKOT, FOCUS, KTM) се произвеждат у нас. Чисто българските бяха показани от фирма „Спортале“. Компанията е базирана във Виена, в нея работят 4-ма „веломаниаци“, ръководи я инж. Димитър Димитров. От две години продават в Австрия българските марки DRAG (на фирма „Веломания“), FERRINI и SHOCKBLAZE (италиански марки, купени от българската „Макском“).

Да нагазиш в дълбокото

Димитър, който е IT специалист, дошъл във Виена през 2007 г. - работил по голям телекомуникационен проект. И сега неговата фирма се занимава с консултантска дейност и изпълнява интересни проекти в тази област. „Това с велосипeдите отразява възгледите ми - аз съм зелен, а какъв по-екологичен транспорт от тях“ - обяснява той идеята да се захване с продажбата на български велосипеди. Със съпругата си българка, учителка по английски език в едно от международните училища, 11- годишния си син и 9-годишната си дъщеря „открадват“ доста часове за разходки с велосипед. Извън пристрастията обяснението за бизнес начинанието звучи другояче: „Консултантският бизнес работи с добри идеи - казва Димитър. - А тази беше повече от добра. Да разбиеш хегемонията на другите на един претенциозен пазар!“ Фирмата му става официален представител на български марки на пазара в Австрия, планира да продаде няколко хиляди броя през следващата година. „Дотук успяваме. Защото качеството на нашето производство е конкурентно на големите марки, цените са средните за тукашния пазар“, казва Димитър.

Върнах се

А най-голямото удовлетворение за тима му от млади хора са клиенти, дошли да купуват отново - този път с приятели. Покрай старите клиенти става дума и за него. Ще се върне ли да работи в България?

„Ако имам същите условия за бизнес и без мутренските условия, да“, отговаря Димитър без колебание. И продължава: „Ниските данъци с нищо не помагат. Друго трябва да се направи. Да накараме българина да повярва, че може и че трябва да направи нещо. В Австрия да започнеш бизнес е много лесно - за 10 минути регистрираш фирма. Трудното е да останеш, да се докажеш.“


Димитър Димитров


Казва, че повече от година не може да си назначи сертифициран специалист за сглобяване на велосипеди. За да ти дадат право да вършиш това в Австрия, от което зависи и безопасността на хората, трябва да преминеш през специални курсове. Те, освен че се провеждат два пъти в годината, са и препълнени.

Димитър Димитров е благодарен на българските производители „Веломания“ и „Макском“ за доверието и гъвкавостта, които демонстрират. Не познавал никого, но му помогнали - в началото му дали няколко велосипеда, за да пробва. Подали им приятелско рамо и през миналата година, защото стартирайки, няма как да направиш заявките за следващия сезон. „А на Запад така работят - прогнозират доста напред“, казва той.

Засега фирма „Спортале“ освен към частни клиенти се цели и в непрофесионални отбори и в хотелите, които дават колела под наем.

Рекламата

за Димитър Димитров и неговите ентусиасти от фирмата са успехите на българските производители, за които той разказва не без гордост. През миналата година производството на родни велосипеди е скочило с 5 процента, а през август т.г. португалският национален отбор по колоездене вече кара с българската марка DRAG. Този модел донесе и бронзов медал от световното първенство на писта в Корея. С българско колело Литва има световен шампион, на наши марки разчитат украинските, руските и корейските спортисти...

В „Спортале“ вярват, че амбицията на родните производители - на лятната олимпиада в Рио де Женейро през 2016 г. поне 4 национални отбора да карат с наши велосипеди, ще успее.

„Защото - казва Димитър Димитров, - в България некачествени колела не се произвеждат. Предлагат се два вида - бюджетни, които са с по-малко екстри, и висококачествени.“ И мечтае производството на български електровелосипеди да скочи - това искат клиентите тук. През миналата година пазарният им дял в Австрия е 15 на сто, а продажбите им по прогнозни данни са скочили с 4 процента.

Димитър се усмихва на въпроса успял човек ли е, но не се замисля и отговаря с твърдо „да“. „Ако ме питате за стотици хиляди в банката - нямам. Имам собствено жилище, кола, деца, великолепно семейство и много приятели, а това е най-голямото богатство. Самочувствието на децата ни, а и на младите хора трябва да се гради на това, което те могат и знаят да правят, а не на банковите сметки на родителите им. Децата трябва да се научат не че имат, а че могат и трябва. България има невероятно много талантливи и умни хора. За съжаление възможностите им се откриват в чужбина...“, завършва Димитър Димитров.


Продажби

Годишно в ЕС се продават 20 млн. велосипеда. Най-търсени са в Германия - близо 4 млн. броя годишно. Втора е Великобритания с 3,6 млн., Франция пласира по 2,835 млн. Австрия е на 11-о място с 410 хиляди продадени бройки, а България е на 23-то място. У нас годишно се продават 62 000 велосипеда.

83 евро средна цена в България

Най-скъпо е да си купиш велосипед в Холандия. Там средната му цена е 724 евро. В Германия тя е 513 евро, в Австрия и Дания - 440, в Люксембург - 400, в Швеция - 385. Най-евтини в ЕС са велосипедите в България - средно 83 евро.

Спорим с Франция за пето място по производство

През 2012 г. (статистиката за 2013 г. още не е излязла) в ЕС са произведени 11 млн. 537 хиляди велосипеда. Най-много бълва Германия - 2 млн. 211 хил., следват Италия - 2 млн. 195 хил., Полша - 1 млн. и 76 хиляди, Холандия - 900 хил., Франция - 850 000. През 2012 г. България е произвела 837 000 велосипеда, но през миналата година производството е скочило с 5 процента, заради което може и да е изместила Франция от петото място. По средата на класацията в ЕС сме и по производство на части за велосипеди - 13-о място.


 


От категорията

The Washington Post: САЩ правят оръжие за Украйна - всъщност правят пари за себе си

Едно от оръжията, който САЩ усъвършенстват с парите за Украйна, е системата "Пейтриът"-Raketen-kompleks--Peytriat--Snimka--BTA_1670745168.jpg

От 68-те милиарда долара военна и свързана с нея помощ, които Конгресът е ...

30 ноем. 2023 | 16:04

Владислав Горанов: Бюджетът ще бъде подкрепен, защото алтернативата е нови избори

Владислав Горанов: Бюджетът ще бъде подкрепен, защото алтернативата е нови избори-1644942600.jpg

Ръководството на държавните финанси вярва в съществуването на това, че може да ...

2 дек. 2023 | 22:23

Евроатлантическата преса обърна палачинката преди пълното поражение на НАТО да бъде видяно от всички

Италианският журналист Марко Травальо иронизира пресата в Италия-Italianskiyat-zhurnalist-Marko-Travalyo-ironizira-presata-v-Italiya_1701540249.png

След Нетребко има риск да реабилитират и Достоевски, който май също беше ...

2 дек. 2023 | 20:03

Сиймур Хърш: Герасимов и Залужни преговарят за мир

Сиймур Хърш: Герасимов и Залужни преговарят за мир-Siymur-Harsh--Glupostta-na-Prigozhin-zasili-pozitsiite-na-Putin_1688123144.jpg

Според различни източници Путин не би възразил срещу споразумение, което ...

2 дек. 2023 | 19:55

Най-важното

Според вицепремиера е нещо положително, когато един екип си отправя критики

Мария Габриел категорична: Кабинетът "Денков-Габриел" ще бъде стабилен

Мария Габриел категорична: Кабинетът "Денков-Габриел" ще бъде стабилен-Mariya-Gabriel-Snimka--MVnR_1701280919.jpg

Ден на отворените врати за студенти се проведе в Министерството на външните ...

2 дек. 2023 | 18:19

Финансовата сметка на държавата отдавна е изпусната с твърде големи социални разходи, твърди бившият финансов министър

Владислав Горанов: Бюджетът ще бъде подкрепен, защото алтернативата е нови избори

Владислав Горанов: Бюджетът ще бъде подкрепен, защото алтернативата е нови избори-1644942600.jpg

Ръководството на държавните финанси вярва в съществуването на това, че може да ...

2 дек. 2023 | 22:23

България е критикувана за "отблъскване" на мигранти към Турция

Австрийска медия: България е сляпо петно в ЕС, когато става въпрос за безопасността

Австрийски медии критикуват България за "отблъскване" на мигранти към Турция-Snimka--Anadolskata-agentsiya_1695807487.jpg

На електронния сайт на Австрийското радио и телевизия ОРФ е публикуван обзор ...

2 дек. 2023 | 19:28

Как нашият подуправител може да направи далавера под тези няколко шапки, възмущава се лидерът на ГЕРБ

Бойко Борисов пред младите: На ГЕРБ мога да се карам само аз, на мен - никой!

Бойко Борисов пред младите: На ГЕРБ мога да се карам само аз, на мен - никой!-Boyko-Borisov-pred-mladite--Na-GERB-moga-da-se-karam-samo-az--na-men---nikoy-_1701524380.jpg

Терзиев, Бонев и компания са кметове благодарение на нас. Казвам ...

2 дек. 2023 | 12:33

Време е да си седнем на задниците, да помълчим и да се държим по-конструктивно, казва съпредседателят на ДБ

Христо Иванов: Имаме стратегическо сътрудничество с ГЕРБ, партньорство с ПП, подкрепяме кабинета

Христо Иванов подчерта стратегическото сътрудничество с ГЕРБ-Hristo-Ivanov--Kakva-e-alternativata-na-sglobkata---da-hvarlim-stranata-pak-v-parlamentarna-kriza--_1699271752.jpg

“Демократична България” трябва да дефинира дългосрочните цели на страната от ...

2 дек. 2023 | 12:59

Българският държавният глава направи изказване на Срещата на върха за климата по време на COP 28

Президентът Румен Радев: Преходът към зелена икономика не трябва да води до компромиси

Президентът Румен Радев: Преходът към зелена икономика не трябва да води до компромиси-Prezidentat-Rumen-Radev--Prehodat-kam-zelena-ikonomika-ne-tryabva-da-vodi-do-kompromisi_1701515550.jpg

Екстремните климатични явления налагат решителни действия, посочи той и ...

2 дек. 2023 | 13:11

Сякаш започваме нещо, само, за да не го завършим

Кеворк Кеворкян: Недовършеняци с две леви ръце

-1461834919.jpg

Всяка година, всеки сняг връща България сто години назад, но никой вече не ...

2 дек. 2023 | 17:37

Американците са съобщили на Зеленски, че преговорите ще продължат с него или без него

Сиймур Хърш: Герасимов и Залужни преговарят за мир

Сиймур Хърш: Герасимов и Залужни преговарят за мир-Siymur-Harsh--Glupostta-na-Prigozhin-zasili-pozitsiite-na-Putin_1688123144.jpg

Според различни източници Путин не би възразил срещу споразумение, което ...

2 дек. 2023 | 19:55

Рреме е за директно дарителство към можещите, знаещите и правещите

Кметовете на Бургас и Плевен са сред първите, дарили по една заплата за ,Мама и Аз‘

Кметовете на Бургас и Плевен са сред първите, дарили по една заплата за ,Мама и Аз‘ -Kmetovete-na-Burgas-i-Pleven-sa-sred-parvite--darili-po-edna-zaplata-za--Mama-i-Az--_1701509599.jpg

Приемаме единствено поименни дарения, прозрачно, само по банков и електронен ...

2 дек. 2023 | 11:25