Плащаме с 13 % по-скъп ток от 1 юли

8124 | 29 юни 2012 | 13:23

Решението за промяна на очакваното поскъпване на електроенергията от 10 на 13 % се налага заради добавката зелена енергия

Автор:13% ще е общото увеличение за потребителите на цената на тока от 1 юли, съобщи от парламентарната трибуна председателят на ДКЕВР Ангел Семерджиев. Той представи пред депутатите решението на регулатора във връзка с повишаването на цените на електроенергията от 1 юли 2012 г..

Увеличението на електроенергията като краен резултат за потребителите от 1 юли 2012 година ще е с около 13%, вместо обявените от нас 10% - това бе трудно решение за нас, обяви председателят на ДКЕВР. Независимо, че цените на електроенергията в България са най-ниски сред страните в ЕС, всяко тяхно повишение се приема много критично у нас, добави той.

ДКВЕР единодушно е взела решението за цената на тока. Няма съществени промени в нашето решение, единствено се наложи корекция заради добавката зелена енергия, посочи Семерджиев. Промяната в размера на добавката за зелена енергия се налага, тъй като Националната електрическа компания (НЕК) претърпява значителни щети от повишеното производство от възобновяеми източници, много над прогнозите, направени миналата година. За съжаление се оказа, че са много и над прогнозите, направени към края на месец април. Тоест за месеците май и юни има изключително интензивно изграждане и въвеждане на фотоволтаични централи, което предизвиква допълнителни разплащания от НЕК, които не са предвидени в крайната цена, обясни Ангел Семерджиев. Това наложило вдигането на цената с още 3% - заради зелената добавка. Корекцията в зелената добавка не отчита бъдещи периоди, а отчита настоящият момент, добави той.

От приемането на първия закон от 2003 година за ВЕИ, алтернативните източници и биогоривата бе определен и механизъм, с който да се компенсират допълнителните разходи за изграждането им, припомни председателят на ДКЕВР. Към момента ние сме значително над графика за достигане на енергоизточници от ВЕИ до 16% до 2020 г., обобщи Семерджиев.

Междувременно Коалиция за България поиска компенсации на доходите на най-уязвимите групи български граждани заради рекордното увеличение на тока. Това заяви заместник-председателят на парламентарната група Ангел Найденов от трибуната на Народното събрание. Той посочи, че поскъпването на електроенергията с 13 процента е поредната изненада, която вещае и поредния тежък удар върху доходите на хората и стандарта им на живот. Това повишение очевидно става с мълчаливото съгласие на правителството, но защо не се казва нищо за компенсации, попита Найденов. Той призова правителството да каже какво ще направи, за да компенсира доходите на българските граждани от най-уязвимите групи заради рекордното увеличение на цената на тока. Според левицата трябва да се направи и анализ на въздействието на всички компоненти в цената на електроенергията.

Депутатът от Коалиция за България и бивш министър на икономиката и енергетиката Петър Димитров каза пред журналисти, че до днес прогнозата на ДКЕВР е била за 10 процента увеличение на тока. Откъде се появиха тези 3 процента отгоре, тази "зелена добавка" нямаше ли я до вчера, попита той. "Някой е наредил тази нова цена, това е независимостта на ДКЕВР. Изпълнителната власт е дала заповед да се вдигне с 13 процента токът на българина в годината, в която очевидно кризата ще се повтори в ЕС", коментира Петър Димитров. Според депутата причината за повишението на цената на електроенергията е, че управляващите дълго време са задържали цената му, с което са вкарали в несъстоятелност НЕК, и понеже сега НЕК е в изключително тежка финансова ситуация, тежестта трябва да се прехвърли върху всички българи и върху бизнеса. Петър Димитров посочи, че парламентът не носи отговорност за тази цена, която ДКЕВР е формирала. Той отбеляза, че мнозинството е отхвърлило предложението в Закона за енергетиката ДКЕВР да се избира от Народното събрание.

Мартин Димитров определи увеличението с 13 процента на електроенергията като рекордно. Той направи констатацията от името на ПГ на Синята коалиция. Според Димитров до увеличението се стигнало заради грешки на сегашното- и на предходното правителства. По думите му грешна политика на тройната коалиция е допуснала заявления за 12 000 мегавата ВЕИ-проекти. Ако те бяха реализирани, щеше да има още по-голямо повишение на цената на тока, каза Димитров и добави, че предишното управление не е имало държавна стратегия за развитието на ВЕИ-сектора. Другата основна грешка е, че се избърза с осъществяването на тези проекти по високите цени, каза Димитров и добави, че цената на "зелената енергия" намалява всеки ден. Имахме срок до 2020 г. защо беше това бързане, попита съпредседателят на Синята коалиция и посочи, че това е отговорността на сегашното управление.

Мартин Димитров, който е председател на парламентарната комисия по икономическа политика, заяви, че комисията е взела редица мерки за решаване на проблема, но бързането да се сключат договорите по високите цени се е оказало фатално. Депутатът предложи три мерки за решаване на проблема с високите цени на тока. Трябва да се развие енергийната ефективност, това е начинът гражданите да усетят в по-малка степен увеличението на цената на тока, каза той. Друга мярка е удължаването на живота на Пети и на Шести блок на АЕЦ "Козлодуй". Ако бъде допусната най-малката грешка, ще загубим най-евтиния и най-сигурния ток в България, каза Димитров и добави, че двата блока могат да работят поне още 15 г., дори 20 години. Икономическата комисия ще бъде в централата в началото на идната седмица, за да разбере как се движи този процес. Синята коалиция призова правителство да не подписва ангажиментите по Южен поток, преди да е осигурило ниска и добра цена за природен газ за България. Правителството трябва да изпълни обещанието си за намаляване на цената на природния газ, добави Димитров.


 


От категорията

Димитър Недков: Явлението "Кирил Петков" е невъзможно без президента Радев…

Димитър Недков-1637040086.jpg

Няма по-голяма трагедия за народ в парламентарна република, чийто държавен ...

27 ноем. 2022 | 13:03

Неуки спекуланти

Кеворк Кеворкян: Намеци по телевизията

Кеворк Кеворкян-1461834919.jpg

Непрекъснато ни дават повод да си задаваме въпроса - Кога един ...

27 ноем. 2022 | 12:51

Валерия Велева: Г-н Президент, вече нямате право да мълчите! Кажете истината за Кирил Петков!

Валерия Велева: Г-н Президент, нямате право да мълчите за Кирил Петков!-1511461406.jpg

Вие ни казахте, че "ако България има повече министри като Кирил Петков, ...

28 ноем. 2022 | 23:30

Антон Гицов: За ген. Тодор Бояджиев и за геноцида над тракийските българи

Антон Гицов: За ген. Тодор Бояджиев и за геноцида над тракийските българи-1640078063.jpg

Акад. Любомир Милетич е сравнил тези клането с Баташкото клане, но Батак, пише ...

28 ноем. 2022 | 17:05

Най-важното

Ще се задейства ли най-после прокуратурата?

М-во на иновациите: Да, Кирил Петков е ощетил държавата, раздал е хонорари за 1 млн. лева за ББР

М-во на иновациите: Да, Кирил Петков е ощетил държавата, раздал е хонорари за 1 млн. лева за ББР -M-vo-na-inovatsiite--Da--Kiril-Petkov-e-oshtetil-darzhavata--razdal-e-honorari-za-1-mln--leva-za-BBR-_1669662896.jpg

Изнесената публично информация за подготвяната през 2021 г. облигационна емисия ...

28 ноем. 2022 | 21:10

Днес Министерството на здравеопазването е прекратило обществената поръчка

Слави бесен: Заради безотговорните и престъпни действия на ПП няма да имаме медицински хеликоптери!

-1648029330.png

Причината да пропадне обществената поръчка за хеликоптерите е, че ...

28 ноем. 2022 | 20:24

ДАНС започва проверка

Прокуратурата се самосезира по думите на Нинова и Свиленски за манипулиране на машинния вот

--Dnevnikat-e-podpraven--na-nyakoi-mashini-za-glasuvane-ne-e-zaradi-vanshna-namesa_1666882900.jpg

Вашият съпредседател и бивш министър-председател, ето там отпред, дойде и каза: ...

28 ноем. 2022 | 12:08

Има шанс да се води правителство в рамките на първия или втория мандат, заяви Янев

Радев хока партиите: Вместо да търсят диалог, се занимават с ИК! Янев: Въпросът за цените е по-важен
(Видео)

Кадър: Фейсбук-Kadar--Feysbuk_1669637407.jpg

До момента само разговорите преди същинската процедура по връчване на ...

28 ноем. 2022 | 07:53

Председателят на БСП отправи обръщение и към партийните организации по места: "Приемете другарите ни обратно!"

Нинова кани Първанов, Кадиев, Дончева, Манолова: Върнете се в БСП! Заедно ще търсим обединение
(Видео)

Пресконференция на БСП-Preskonferentsiya-na-BSP_1669631779.jpg

Важно е това обединение около какво ще се случва, какви идеи, каква ...

28 ноем. 2022 | 12:26

Петков започнал да се разпорежда в банката още преди Румен Радев да го направи министър

ГЕРБ извънредно: Кирил Петков с брутални нарушения в ББР, държавата ощетена с най-малко 1 млн.
(Видео)

ГЕРБ извънредно: Кирил Петков с брутални нарушения в ББР, държавата ощетена с най-малко 1 млн.-GERB-izvanredno--Kiril-Petkov-s-brutalni-narusheniya-v-BBR--darzhavata-oshtetena-s-nay-malko-1-mln-_1669650914.jpg

Пред медиите говориха председателят на ПГ на ГЕРБ-СДС Десислава Атанасова и ...

28 ноем. 2022 | 15:33

В България в момента вилнее един политически терминатор, който взривява държавата

Валерия Велева: Г-н Президент, вече нямате право да мълчите! Кажете истината за Кирил Петков!

Валерия Велева: Г-н Президент, нямате право да мълчите за Кирил Петков!-1511461406.jpg

Вие ни казахте, че "ако България има повече министри като Кирил Петков, ...

28 ноем. 2022 | 23:30

Опасността не е отминала. Все по-често ще се сблъскваме с такива вируси, подчерта шефът на ВМА

Ген.Мутафчийски пред УниБИТ: Да се закълнеш в знамето и да служиш на родината, наистина си специален

Ген.Мутафчийски пред УниБИТ: Да се закълнеш в знамето и да служиш на родината, наистина си специален-Gen-Mutafchiyski-pred-UniBIT--Da-se-zakalnesh-v-znameto-i-da-sluzhish-na-rodinata--naistina-si-spetsialen_1669647838.jpg

Това е философия - да предвидиш, да бъдеш с два хода напред. Когато си ...

28 ноем. 2022 | 16:59

Заради управлението на ”Промяната” на хоризонта се задава нова политическа платформа - на олигарсите

Кольо Парамов до Радев: Отървете се от ПП, поставяте себе си и държавата под огромен риск!

Кольо Парамов до Радев: Отървете се от ПП, поставяте себе си и държавата под огромен риск!-1478005363.jpg

И търсете, търсете новия Стефан Стамболов, иначе Вие влизате в историята за ...

28 ноем. 2022 | 14:06