Кога политиците ни лъжат скучно

16459 | 5 февр. 2013 | 11:53

Когато си на власт от три години и половина, когато стотина километра от най-хубавото българско крайбрежие са (уж) под надзора на твой обласАко денят се познава от сутринта, политическото лъгане през тази година ще е редовно, заинатено и задълбочено, ала без полет на фантазията, без блясък и изненади. Не, не очаквайте от 2013-а шедьовър като „царските“ 800 дни, нито някое  юначно изсилване като „тунел под Петрохан“. Даже традиционният тунел под Шипка миналия месец беше споменат неубедително, макар и лично от Бойко Борисов. (По шипченска линия премиерът пое щафетата от г-н Плевнелиев, който по-миналата есен излъга, че до юни 2012 г. ще има строително разрешение за заветния тунел.)

Слаб месец

Януари 2013-а не беше силен месец на политическата класа. Лъгаха доста, но някак унило и без плам, сякаш по задължение. А това е  неуместно, разочароващо в изборна година. Защо се получава така? Ще потърсим отговор първо в най-голямото политическо събитие. „Активност“ беше ключовата дума в „ядрения“ референдум и беше важно дали участието в него е под или над 20%. Затова си струва да се запомни поведението на две-три избирателни комисии в деня СЛЕД референдума - в понеделник, 28 януари. До късно вечерта ЦИК не знаеше (или лъжеше, че не знае) каква е била активността в София и София-област.

Фантоми

Както и да е. Даже някой да се е напъвал да нагласи участие под 20%, не е успял. Но за  Сергей Станишев, лидер на БСП, това не беше достатъчно. Реалната активност е 25%, настояваше той със силния довод „Има около 800 000 - 900 000 фантоми, мъртви души, които не са отписани от избирателните списъци.“ Да, има ги. Според статистическа справка от 25 януари те са 803 332, според друго пресмятане - 829 363. Подобни числа излизат, като сравним официалните данни за пълнолетното население и избирателните списъци - също официални.

Поне от 20 години в България на хартия има много повече избиратели, отколкото граждани с избирателни права. Всички знаят това, и то отдавна. Неотдавна обаче от БСП се възмутиха и даже обвиниха кабинета в „дописване“ на фантоми. Но преди изборите през лятото на 2009 г., докато премиер беше г-н Станишев, официалните избиратели също бяха кажи-речи с милион в повече. Кой ги беше „дописал“ тогава? Има и по-неудобен въпрос – какво пречеше на тройната коалиция най-после да освободи избирателните списъци от фантоми? Беше възможно и не липсваха идеи как да стане. Но за БСП беше по-важна абсурдната мечта да затрудни влизането на (други) коалиции в парламента - да им вдигне бариерата до 8% от гласовете. Решаването на „фантомния въпрос“ досега е било по силите (заедно или в коалиции) на БСП, СДС, ДПС, НДСВ, ГЕРБ и др. Не е решен. По един или друг начин, в един или друг момент „мъртвите души“ вършат работа на всички. Временно те някому не са удобни - той ще възрази само „от кумова срама“, а ако се обоснове с лъжа, тя ще е уморено, сивичка. И не само с фантомите е така.

Плажни страсти насред зима

Насред зима гръмнаха няколко скандала със строителство по българското Черноморие. Дюните край Несебър; свързвани с римата „Цецо и кумецо“; подобна история край Созопол; спряното (поне засега) съсипване на плажа „Корал“; спряното (засега) строителство на Иракли. И много лъжа се натрупа по пясъците. Например в средата на месеца г-жа Нона Караджова, министър на околната среда, излъга, че строежът на Иракли е законен. На практика я опроверга нейната колежка Лиляна Павлова; тя разпореди проверка, откри нарушения и спря строежа. Дочу се мотивът, че протестите на природозащитниците са закъснели. Това обаче е лъжа - хората протестират от години. И то доста успешно - приказното кътче Иракли беше вписано под защитата „Натура 2000“. А за „Корал“ протестираха и пред кабинета на ГЕРБ.

Изобщо познатият номер „Защо не протестирахте по-рано?“ вече не върви. Когато си на власт цели три години, когато стотина километра от най-хубавото ни крайбрежие са (уж) под надзора на твой областен управител, твои кметове, твой хеликоптер, твои министри и назначени от теб инспекции, не можеш да се правиш на ударен пред безобразията там. В „Дюнигейт“ министър Мирослав Найденов се запретна да търси стари „плажни“ грехове, най-вече на кабинета „Станишев“. Сигурно ги има. Но как така властта на ГЕРБ ги открива сега, нали г-н Найденов още от август 2009 г. шумно „дава на прокурор“ заменките на тройната коалиция. И още - сред пясъците край Несебър и Созопол се строи и в момента, нали...

Мораториум

От плажните скандали, също както от „фантомите“, се носи мирис на многопартийно прехвърляна щафета - на централно и общинско ниво. Сега участват и хора на ГЕРБ - това е единствената разлика спрямо досегашното безумно бетониране. Към края на януари БСП възприе идеята за национален парк „Българско Черноморие“ и внесе в парламента предложение за мораториум върху застрояването. Няма причини да търсим фалш и непочтеност в мотивите й. Но няма и причини да забравяме, че поне веднъж - при управлението на НДСВ - депутатите социалисти бяха гласували против идея за такъв мораториум. А Национален парк „Странджа“ беше спасен с отчаяна борба на природозащитници през 2006-2007 г., когато управляваха БСП и нейните коалиционни партньори.

Малко повече наука

През март 2011 г. в една хладна зала в Химическия факултет на СУ в софийския квартал Лозенец се бяха събрали стотина учени. От различни специалности и различни поколения, но еднакво развълнувани от безобразията във фонд „Научни изследвания“ (ФНИ). Там беше и бившият му шеф проф. Емил Хорозов, подал оставка в знак на протест. (Министър Сергей Игнатов впрочем беше излъгал, че той е уволнил професора.)

Най-общо казано, проблемът с фонда е, че средства от него изтичат към чудновати проекти, избрани по мъгляв начин, и то от съмнителни оценители. За Министерството на образованието и науката това положение, наследено от времето на тройната коалиция, ако не и от по-рано, беше... приемливо. Във всеки случай още от 2010 г. във ведомството не обръщаха внимание нито на сигналите, нито на исканията за ред във ФНИ. Протестът на учените започна от интернет, постепенно се разчу и в медиите. Сега - с нови шефове на фонда, а и с нов министър - покълва надежда проблемът да се реши. Както се казва, по-добре късно, отколкото никога. Лъжат обаче онези господа от правителството, които ви кажат, че чак през януари 2013 г. с изненада са разбрали какво става във ФНИ. Новото от януари е само това, че ръководството на ГЕРБ внезапно реши да се държи малко по-цивилизовано към българските учени. Вече няма (поне засега) „феодални старци“; малко повече наука влиза и в управлението. Може би е предизборен трик, но лошо няма. По-добре късно, отколкото никога...

Парно

За отбелязване е следната особено нагла лъжа: „Новата потребителска култура, която се стремим да утвърдим... ни задължава да бъдем открити, коректни и да действаме в интерес на над 410 000 домакинства, които разчитат да им осигурим топлина в домовете на поносима цена...“ Под тези думи се е подписал г-н Стоян Цветанов, шеф на „Топлофикация-София“. Неговото писмо придружава безобразно раздутите сметки за декември 2012 г. Те предизвикаха масово недоволство и лично г-жа Йорданка Фандъкова, кмет на София, настоя да бъдат проверени. Е, провериха ги и ето какво стана. От „Топлофикация“ излъгаха, че са открити 114 сгрешени сметки (от 410 000 домакинства). Остава да видим кой от държавната и общинската власт е готов да преглътне с мълчание тази очевидна лъжа. Като нищо ще я преглътнат. Да припомняме ли, че топлофикациите се превръщаха в разюздани монополисти в продължение на двадесетина години, когато в управлението се редуваха всички партии, а в последните 3,5 години участва и ГЕРБ. Пак многопартийна история, значи лъжи -  или скучновати, или бързо забравяни.


 (в. Преса, печатно издание, брой от 386 от 05 февуари 2013)


От категорията

Скандални законопроекти. "Промяната" взима на Радев НСО, ДАНС, МВР и шофьора дори!

Скандални законопроекти. "Промяната" взима на Радев службите и шофьора дори!-Skandalni-zakonoproekti---Promyanata--vzima-na-Radev-sluzhbite-i-shofyora-dori-_1669848874.jpg

Въпреки гневната реакция на президента Кирил Петков и хората му са внесли ...

1 дек. 2022 | 01:14

Най-близкият човек до Лили: В най-интимните моменти хората имат усещане, че Лили пее точно за тях

Николай Недеков-Nikolay-Nedekov_1669837579.jpg

В позитивен план Лили бе впечатлена от публиката във всеки един град, за което ...

30 ноем. 2022 | 23:21

Тед Снайдър: Войната между Запада и Изтока в Украйна започва още през 2004-а

Тед Снайдър: Войната между Запада и Изтока в Украйна започва още през 2004-а-Ted-Snaydar--Voynata-mezhdu-Zapada-i-Iztoka-v-Ukrayna-zapochva-oshte-prez-2004-a_1669907996.png

Исторически Западна Украйна е гласувала за президентски кандидати с европейски ...

1 дек. 2022 | 17:18

DW: Когато земята в Украйна замръзне - кой ще надвие в зимната фаза от войната

DW: Когато земята в Украйна замръзне - кой ще надвие в зимната фаза от войната-ISW--Voynata-v-Ukrayna-struva-vse-po-skapo-na-Rusiya_1667456527.jpg

Украйна трябва да прекъсне руските маршрути за доставки – с помощта на ...

1 дек. 2022 | 16:38

Най-важното

До 2.55 часа парламентът обсъжда на второ четене промените в Изборния кодекс

Пак рекорд! 18 часа заседаваха депутатите за Изборния кодекс. Запазиха район "Чужбина

Снимка: БТА-Snimka--BTA_1669929935.jpg

Остана досегашната разпоредба, според която многомандатните изборни райони са ...

2 дек. 2022 | 02:55

Вие мен с бял автобус не ме плашете. Готов съм пак да седна в него, заяви от трибуната Цонев

Окончателно! Върнаха хартиената бюлетина. Заплахи за "бунтове" и "белия автобус"

Парламентът върна хортиената бюлетина-Parlamentat-varna-hortienata-byuletina_1669911431.jpg

Дебатите по промените в ИК преминават при изключително видоко напрежение и ...

1 дек. 2022 | 16:11

Поради поисканото от БСП прекратяване на дебатите за връщане на хартиената бюлетина

ПП вдигат скандали в парламента: Кирил Петков изпадна в истерия, крещи и тропа по трибуната
(Видео)

Кирол Петков на трибуната на НС-Kirol-Petkov-na-tribunata-na-NS_1669901439.jpg

"Уважаеми колеги, приемете това като нормален ораторски патос", ...

1 дек. 2022 | 15:30

От трибуната прозвучаха и призиви за проверки на депутатите с дрегер

Скандал в парламента! Цонев обвини Рашков за незаконния арест на лидера на опозицията

Скандал в парламента! Цонев обвини Рашков за незаконния арест на лидера на опозицията-Skandal-v-parlamenta--Tsonev-obvini-Rashkov-za-nezakonniya-arest-na-lidera-na-opozitsiyata_1669897798.png

Ако аз бях вътрешен министър и бях арестувал лидера на опозицията и съдът ми ...

1 дек. 2022 | 14:23

Социалната комисия прие предложената от БСП еднократна подкрепа от 300 лв. за учениците от първи до четвърти клас

Корнелия Нинова: Още една добра новина за децата и семействата

Корнелия Нинова: Още една добра новина за децата и семействата-Korneliya-Ninova--Oshte-edna-dobra-novina-za-detsata-i-semeystvata_1669901929.jpg

Благодаря на партиите, които ни подкрепиха, написа във Фейсбук лидерът на ...

1 дек. 2022 | 15:37

Председателят на ПГ на ДПС подчерта, че с тях се премахват недействителните гласове

Карадайъ остро срещу ПП и ДБ за отхвърлянето на машините-скенери: Маските паднаха!

Отхвърлиха предложението на ДПС за въвеждане на машини-скенери-Po-poiskane-na-DPS-deputati-spirat--Lukoyl--da-iznesyat-goriva-_1669820596.jpg

"Видя се кой за машинно гласуване, кой е за честни избори. Ето ги ...

1 дек. 2022 | 17:49

Полезното действие е, ако някой осъществи собствен, личен жест, каза още режисьорът

Явор Гърдев: Директорът на Народния театър не може да освободи Велислава Кръстева

Явор Гърдев-Yavor-Gardev--Moyata-ostavka-ot-Narodniya-teatar-sashto-e-depozirana_1668527682.jpg

Хората не могат да бъдат уволнявани от работа просто така. Действието, което тя ...

2 дек. 2022 | 04:26

Минеков със заплаха: Ако шефът на Народния театър не извади себе си от блатото, то ще бъде изсушено
(Видео)

Минеков със заплаха: Ако шефът на Народния театър не извади себе си от блатото, то ще бъде изсушено-1659365165.png

Министърът призова Василев Василев да направи необходимото по скандал в театъра ...

1 дек. 2022 | 13:16

Понякога, за да надградим, трябва да разчистим гнилите ябълки

Министър Пулев обмисля да сезира прокуратурата и АДФИ за случващото се в ББР

Министър Пулев обмисля да сезира прокуратурата и АДФИ за случващото се в ББР-Ministar-Pulev-obmislya-da-sezira-prokuraturata-i-ADFI-za-sluchvashtoto-se-v-BBR_1669911836.jpg

Надзорът успя да вкара за гласуване едно за мен доста спорно решение, което ...

1 дек. 2022 | 18:23