Валерия Велева: Ротация или избори - кой какво печели и губи

Марионетното поведение на Николай Денков е обидно, отблъскващо и омерзително

Валерия Велева: Ротация или избори - кой какво печели и губи

35142 | 19 февр. 2024 | 15:48

Върху Борисов се стоварва отговорността да дундурка това недоносче ПП и да компенсира за своя сметка всичките му провали, изцепки и корупционни схеми. При избори 2 в 1 ГЕРБ имат огромния шанс да ги спечелят убедително


Колкото повече се доближаваме до 6 март, толкова повече ротацията във властта изглежда като мираж. На 12 февруари написах "Изборите са неизбежни, ротацията е безпредметна" и последвалите събития потвърждават това заключение.

Към този момент преговорите между ГЕРБ и ПП са в мъртвата точка - никой не отстъпва от позициите си. Мария Габриел настоява да е премиер и външен министър, Николай Денков иска е вицепремиер и външен министър. Мотивите и на двете страни са широко оповестени, амбициите за власт - ясни до омерзение. Постът на първи дипломат в държавата няма как да се разцепи. 

Екзотичната идея да се създаде нов пост в правителството - министър по европейските въпроси, за да се удовлетвори желанието на "Ники да пътува" ще бъде толкова отвратително от гледна точта за обществените реакции занимание, че по-добре партиите от некоалицията да не си го и помислят. Николай Денков акумурила недоволство до степен на гняв и отрицание, каквото отдавна не е имало към министър-председател.


Изводът е категоричен - сглобката повече не може да продължи да съществува във вариант, в който беше замислена преди 9 месеца. Самопровъзгласилата се като последна инстанция на истината и морала "Промяна" се сгромолясва в своята политическа посредственост, грубост и арогантност, съчетана с брутална властова жажда. Всякакви политически проекти са се раждали за последните 34 години, но недоносче като ПП, стигнало до върха на държавата (благодарене на президента Радев) не сме имали.
А върху Борисов се стоварва отговорността да дундурка това недоносче и да компенсира за своя сметка всичките му провали, изцепки и корупционни схеми. Едновременно с това междуличностната омраза и хъса да се подлее вода на другия в сглобката достигнаха публично драматични нива и отдавна прескочиха довчерашното благовидно обяснение за "партнъори по неволя". Е, вече не са!

Въпросът е докога това може да се търпи какво да се прави оттук нататък. Решението е на Борисов. Пасивите и негативите - пак негови.

Вариант първи - Борисов и ГЕРБ "клякат" пред щенията на Петков и Денков в името на евроатлантическата стабилност. Мария Габриел става премиер, "през сълзи" отстъпва Външно, в ответ ГЕРБ получават 5-6 министерства, а може и нищо да не получат и в следващите 9 месеца манданосителят ГЕРБ/Борисов ще е отговорен за всичко в държавата. Край на атаките срещу ПП, "които създават само хаос", край на критиките, че "нищо не се строи", край на оплакванията, че някой пречи на Габриел да се изяви като страхотен премиер. Всички счупени от ПП яйца през последните 9 месеца влизат в кошницата на ГЕРБ за бъдещите 9 месеца. Да си ги носят, заедно с тези, които тепърва ще счупят. До декември - ако издържат, когато би трябвало да е повторната ротация.


Някои анализатори смятат, че важният фактор за балансите в управлението ще са резултатите от европейските избори и електоралната тежест, която ще покажат ГЕРБ, ПП и ДПС.

Ако резултатите покажат срива на ПП, който социолозите прогнозират, то ГЕРБ могат да поискат преформатиране на сглобката. Механизми за това обаче няма - правителството е с мандата на ГЕРБ, премиерът е на ГЕРБ, едва ли може да се очаква промяна на съотношението в състава на кабинета. Приеме ли сега ГЕРБ ротацията, ще я кара до края на годината с всички имиджови последствия за това.  

Вариант втори - ротацията се отлага. Ники остава премиер, дори и да подаде оставка, както се зарече.
И тук изходите са два - ротацията се отлага и отиваме на избори 2 в 1 през юни или ротацията се отлага и отиваме на избори през есента след вота в САЩ.
И в двата случая ГЕРБ ще ги спечелят, а ПП ще бъдат наказани.
Въпросът е кой с колко.

При избори 2 в 1 ГЕРБ имат огромния шанс да ги спечелят убедително, защото в момента са във възходящ тренд и защото атаките по ПП до евровота могат да бъдат уплътнени така, че моралният срив на "Промяната" да е необратим процес. ПП вече губят подкрепа дори и в сектора, който им симпатизираше, лидерите им добиват карикатурни измерения. Харвардците започват да влизат в конфилкт и със своята база. Всички това обръща времето в полза на ГЕРБ и определя динамиката на политическите процеси. Изражението в депутатски места за ГЕРБ може да ги доближи до вариант, при който да успеят да съставят мнозинство с ДПС, чийто възход също е видим.
Проблемът в случая е - как да се обясни това на европартньорите, които виждат провала си с ПП, но продължават да ги легитимират.

Ако изборите се отложат за есента - тогава всички партии в некоалицията ще продължат да затъват в нерешените управленски проблеми и в собствената си непоносимост, което тотално ще отврати публиката. Тогава вотът просто ще стане неизбежен, а резултатът - неконтролируем от гледна точка на новопоявил се политически субект или възход на познат такъв.

Решението не е лесно.
Властовите амбиции на ПП-ДБ и убеденосттта им, че безкомпромисното налагане на евроатлантизма ще ги задържат на политическата сцена, дори с цената на разбиване на държавни институции, изправят страната пред драматични мигове.

Марионетното поведение на Николай Денков е обидно, отблъскващо и омерзително. За съжаление днес у нас няма убедително лидерство, което да му се противопостави. Политическата скамейка е изчерпана. Партийните водачи са провалени и омаскарени. За нещастие, всичко това се случва в условията на глобално пренареждане на тектоничните пластове, което изправя България пред рискове с исторически проекции. Отчайващо е, че точно в такъв момент дребното борикане за постове на несъстоятелни от политическа гледна точка хора прави страната ни лесна плячка за всякакъв вид чужди интереси.

Ротацията е дребно парче от световния пъзел, превърнато от неумели политически играчи в невъзможна управленска формула.


Еврохолд

От категорията

Георги Марков: Комунизмът се завърна, освен в Брюксел, и в Ню Йорк

Георги Марков: Комунизмът се завърна, освен в Брюксел, и в Ню Йорк-1614159340.jpg

"Срамувам се, че съм белгиец" - Това са думи на Александър де Кро - ...

17 апр. 2024 | 10:48

"Политико": Шамар за Шолц в Пекин и "четири принципа" за разрешаване на конфликта в Украйна

Си Дзинпин и Олаф Шолц в Пекин-Si-Dzinpin-i-Olaf-Sholts-v-Pekin_1713341116.jpg

Китайският лидер каза на Шолц, който е в Китай на четиридневно посещение, че ...

17 апр. 2024 | 11:04

"Ню Йорк таймс" забрани "геноцид, етническо прочистване и окупирана територия" в материалите за Газа

"Ню Йорк таймс" забрани "геноцид, етническо прочистване и окупирана територия" в материалите за Газа--Nyu-York-tayms--zabrani--genotsid--etnichesko-prochistvane-i-okupirana-teritoriya--v-materialite-za-Gaza_1713342303.jpg

За сметка на това се препоръчва да се използват „тероризъм“ и „терорист“ при ...

17 апр. 2024 | 11:24

"Ню Йорк таймс": Украйна може да загуби войната

-MAAE--Opasno-blizo-sme-do-yadrena-katastrofa-v-Ukrayna_1713247894.jpg

Украйна е изправена пред три критични предизвикателства. Те са: недостиг на ...

16 апр. 2024 | 20:28

Най-важното

Управител на НЗОК става подуправителят проф. Момчил Мавров,

Парламентът освободи управителя на НЗОК Станимир Михайлов

Парламентът освободи управителя на НЗОК Станимир Михайлов-Stanimir-Mihaylov-e-podlozhen-na-krastosan-razpit-za-imotni-sdelki-i-prane-na-pari_1690579762.jpg

Точката беше включена за разглеждане по предложение на председателя на ...

17 апр. 2024 | 12:10

Щом е решил така Главчев, Даниел Митов трябва да бъде външен министър, обяви председателят на ДПС.

Пеевски: България не може да стои без външен министър. Президентът веднага трябва да подпише указа

-Peevski--Tsyalata-otgovornost-za-tova--koeto-se-sluchva-v-mitnitsite--e-na-Asen-Vasilev_1712218317.jpg

"Никога не съм казвал, че подкрепям земеделския министър. Никога не съм ...

17 апр. 2024 | 09:35

От първия ден не съм съгласен не само с външния министър, а и с много други назначения, посочи той

Борисов: Чиста случайност е искането за смяна на външния министър след моето изказване

Борисов: Чиста случайност е смяната на външния министър след моето изказване--_1712240194.jpg

Нека колегите Кирил Петков, Христо Иванов и Делян Пеевски да не се отмятат от ...

17 апр. 2024 | 09:28

Подлагаме абсолютно на съмнение честността на изборите, заяви лидерът на БСП

Нинова: С „Възраждане“ внасяме вот на недоверие срещу служебния кабинет, ако Радев не смени Главчев

Подлагаме абсолютно на съмнение честността на изборите, заяви лидерът на БСП Корнелия Нинова
Снимка БТА--_1713345151.jpg

"Служебният кабинет на Главчев е фалшиво служебен. Получихме ...

17 апр. 2024 | 11:13

В сряда в Брюксел Главчев ще присъства на прием при крал Филип I

Премиерът Димитър Главчев ще участва в извънредното заседание на Европейския съвет

Премиерът Димитър Главчев ще участва в извънредното заседание на Европейския съвет-Premierat-Dimitar-Glavchev-naznachi-trima-zamestnik-ministri---v-MVR-i-Ministerstvoto-na-pravosadieto_1712904306.jpg

Държавните и правителствените ръководители ще обсъдят новия пакт за ...

17 апр. 2024 | 08:16

Според прокуратурата той доброволно е поискал да бъде защитен свидетел

Живко Коцев се явява на разпит по разследването за контрабанда в Агенция „Митници“

Живко Коцев се явява на разпит по разследването за контрабанда в Агенция „Митници“-Glavniyat-sekretar-na-MVR-Zhivko-Kotsev-napuska-posta-si-po-svoe-zhelanie_1712211527.jpg

Задържани са бившият директор на митниците Петя Банкова и соченият за ...

17 апр. 2024 | 08:54

Депутатите ще обсъдят доклад за състоянието на въоръжените сили

Народното събрание изслушва служебните министри Людмила Петкова и Виолета Коритарова (НА ЖИВО)
(Видео)

Народното събрание ще изслуша служебните министри Людмила Петкова и Виолета Коритарова-Deputatite-othvarliha-vetoto-na-prezidenta-za-BTR-ite-Snimka-BTA_1702048400.jpg

В дневния ред е и второто четене на законопроект за изменение на Закона за ...

17 апр. 2024 | 08:08

Направихте Конституцията мръсна дрипа и я съсипахте, ПП-ДБ влязохте в сглобката, за да ви дадат нещо от каналите

Гешев пред комисията "Нотариуса": Използваха ви като полезните идиоти. Участвам в предизборно шоу

Гешев пред комисията за Нотариуса: Използваха ви като полезните идиоти. Участвам в предизборно шоу-Geshev-pred-komisiyata-za-Notariusa--Izpolzvaha-vi-kato-poleznite-idioti--Uchastvam-v-predizborno-shou_1713270771.jpg

Будна кома и насипно състояние остави управлението на Бойко Рашков ...

16 апр. 2024 | 15:24

Предстоят важни решения в ЕС, трябва да се върви към интеграция на отбраната и на сигурността

Илия Лазаров: Стефан Димитров е с леви убеждения и може би това е продиктувало някои негови действия

Илия Лазаров за смяната на служебни министър: Промените в конституцията не трябва да са конюнктурни-1632461916.jpg

Правителството на Европа трябва да се занимава с глобалните неща, за да се чува ...

16 апр. 2024 | 18:18